Antykoncepcja i planowanie rodziny
Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
Aha, jednym z powikłań wymienianych przez producentów są depresyjne nastroje. Rzeczywiście świetna kombinacja z leczeniem psychotropami o których wspominałaś...
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz mar 31, 2005 12:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No jeżeli terapia zaburzeń polega na wyłączaniu działania danego narządu zamiast na jego leczeniu to rzeczywiście masz ciekawą koncepcję medycyny Na okresowym wyłączaniu w celu odciążenia, a także że by nie powodował szkód dla całego organizmu. W każdym razie ta meto da leczenia skutkuje. Cytuj: Nie próbowałam bo nie biorę. Natomiast wynika z tego, że to nie ty, tylko inne dziewczyny tu i na Katoliku ciężko się dziwiły jak napisałam, że przy pigułce nie ma miesiączki. I nie tylko na forach, w realu również. Gdyby zauważyły jakąkolwiek różnicę to raczej nie miałyby powodu się dziwić tej informacji
Zależy czy przez miesiączkę rozumiały "krwawienie pojawiające sie co miesiąc" czy to czym miesiączka fizjologicznie jest....
Nawet na ulotce informacyjnej jest zresztą mowa o "krwawieniu podobnym do miesięcznego"
Sama na swojej stronie podawałaś argumenty kolezanek o regularnym i bezbolesnym cyklu- więc roznica przy braniu pigulki jednak jest wyraznie odczuwalna
W jakiej niby utopi żyję?? Gdyby to co piszesz było prawdą to kazda kobieta ktora po braniu pigulek miałaby problem z zajsciem w ciaze albo ciąze jajowodową mogłaby zazkarżyc koncern. Skoro mozna wyprocesowac z Mc Donalda odszkodowanie bo na kubku z kawą nie było ostrzezenia że gorąca (autentyk) to w tym przypadku byłoby jeszcze latwiej
|
Cz mar 31, 2005 12:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agniulka napisał(a): A proszę  A jednak ostrzegają  W sposób co prawda dyskretny i zakamuflowany ale jednak... Cytat z ulotki reklamowej pigułki antykoncepcyjnej firmy Wyeth Lederle: Cytuj: Preparat należy natychmiast odstawić w następujących przypadkach: silny lub migrenowy ból głowy, nagła utrata wzroku lub słuchu objawy niedrożności naczynia (zakrzepica, zator), żółtaczka, wzrost ciśnienia krwi powyżej 140/90 mm Hg, podejrzenie lub rozpoznanie ciąży, zapalenie wątroby Czyli jak? 1. bierzemy pigułkę 2. okazuje się że jesteśmy w ciąży albo to podejrzewamy 3. więc należy odstawić pigułkę TO JEST PRZYZNANIE SIĘ DO MOŻLIWOŚCI ZAJŚCIA W CIĄŻĘ i do DZIAŁANIA WCZESNOPORONNEGO pigułki którą należy bezwzględnie odstawić
He he he A przeczytaj sobie ulotkę informacyjną coldrexu albo aspiryny np , to dobiero zrobisz duże oczy
To co piszesz to duuuża nadinterpretacja. Oczywiste przeciez że branie pigułki stanowi zagrozenie dla poczętego dziecka ale skoro niektórzy ludzie nie wiedzą że świezo zrobiona kawa jest gorąca i parzy....  ...to spodziewać się można wszystkiego.Np
1Jakaś blondynka realizuje receptę z tygodniowym opoznieniem nie wiedząc że w miedzyczasie zaszła w ciąze...
albo zapomina wziąć pigułki
albo nie przejmuje się ze po jej wzięciu miała rozstrój żołądka itd itp
|
Cz mar 31, 2005 12:32 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Z dalszych ciekawostek  :
http://www.apt.republika.pl/Index.html
- na razie zastanawiam się co o tym myśleć, ale pomysł...
Cytuj: Po zaprzestaniu przyjmowania tabletek hormonalnych mogą występować cykle: • o różnej długości, • z owulacją lub bezowulacyjne, • z obfitym krwawieniem i bolesnością, • z krótką fazą lutealną (5-6 dni), • może występować zespół LUF (niepękniętego dojrzałego pęcherzyka), • mogą wystąpić rozbieżności pomiędzy różnymi objawami płodności R.Ehmann napisał(a): Przez wiele lat czyniono starania, aby ukryć fakt wczesnoporonnego działania pigułki i wkładki domacicznej, ponieważ rzetelna informacja na ten temat mogłaby powstrzymać milionykobiet przed jej użyciem Z bibliografii na razie natknęły mi się poniższe pozycje: 1. Dr Rudolf Ehmann, Poronne działanie doustnych środków antykoncepcyjnych 2. Dr Rudolf Ehmann, Problemy planowania rodziny. Antykoncepcja i jej skutki 3. Barbara Seaman, The Doctor's Case Against The Pill (wydana na razie po angielsku i niemiecku) 4. Antykoncepcja hormonalna bez hamowania jajeczkowania. w: Ginekologia praktyczna, (red. W. Pschyrembel), Warszawa 1994
Niestety zakrojone na szeroką skalę badania i opracowania profesora Reissnera z Uniwersytetu Wiedeńskiego na temat skutków ubocznych pigułki jak na razie nie dostępne po polsku  Z innych ciekawostek: Cytuj: jeżeli myszom matkom podawano pigułkę hormonalną, to ich córki lub wnuczki (czyli linia żeńska) były niepłodne. Jest to doświadczenie przeprowadzone na myszach. Mysz to nie człowiek, ale pewne mechanizmy są wspólne np. szczur, żyjąc krótko, wykazuje w ciągu roku mechanizmy analogiczne do obserwowanych w życiu człowieka przez około 70 lat. Jakiś czas temu otrzymaliśmy wiadomość, że w Anglii już urodziły się pierwsze dziewczynki, które mają zdeformowane wewnętrzne narządy rodne i prawdopodobnie będą niepłodne. Łączy je to, że ich babcie brały pigułkę Cytuj: ekolodzy biją na alarm, ponieważ po 30 latach stosowania pigułki, która dzień w dzień uwalniała hormony wraz z moczem, do wód gruntowych dostały się już tak ogromne ilości estrogenów, że obserwuje się tragiczne zjawisko: Feminizację zwierząt (one piją tę wodę). W związku z tym coraz trudniej jest znaleˇć np. zdolne do reprodukcji samce byków. Dotyka to nawet ... ryb.  nawiasem mówiąc nie tylko zwierzątka... nasi panowie też piją tę wodę i jedzą warzywka z tej skażonej estrogenami ziemi... Wypowiedź jednej kobity na forum: J. napisał(a): Justyno, czy lekarze zlecali Ci wykonywanie badań hormonalnych, między innymi na poziom PRL? Pytam, bo byłam w podobnej sytuacji. Po odstawieniu tabletek nie miałam okresu przez ponad pół roku. Przypadek sprawił, że po miesiącach wizyt u ginekologa nie mającego pojęcia, co mi jest, trafiłam do lekarza, który wysłał mnie na badania hormonalne. Niestety w moim przypadku wykryto (dzieki późniejszemu badaniu MRI) gruczolaka przysadki mózgowej. Jestem juz rok po operacji, wszystko jest ok. Mam nadzieję, że w Twoim przypadku tak nie będzie, ale mimo wszystko lekarze powinni bardziej zainteresować się Twoim stanem. I jeszcze jedno - to nie pigułki wywołały u mnie powstanie gruczolaka; okazało się, iż powstał wcześniej, zanim jeszcze zaczęłam je brać. Ale one w pewien sposób zamaskowały działanie gruczolaka na mój układ hormonalny. Ja również miałam nieregularne miesiączki jeszcze przed stosowaniem pigułek - najprawdopodobnie wtedy zaczął rosnąć gruczolak. Przy prośbie o skierowanie na badania hormonalne bądź stanowcza. Te badania są stosunkowo drogie i często lekarze nie wykazują chęci pwysyłania na tego typu badania.
Czy to badanie twój ginekolog również regularnie ci zleca ?
|
Cz mar 31, 2005 13:16 |
|
 |
Agniulka
|
Znlazłam trochę danych liczbowych w końcu:
Cytuj: Wiadomo, ze okolo 3 kobiety na 100 zachodzi w ciaze przez jeden rok uzywania tabletek hormonalnych. Jest to 3% przypadkow, kiedy emrionowi udalo sie zagniezdzic w macicy mimo dzialania srodkow hormonalnych, ktore mialy temu zapobiec (zagniezdzeniu). Nie wiadomo ile jest procent przypadkow, kiedy doszlo do zaplodnienia, ale embrion zostal wydalony z ciala kobiety, bo nie udalo mu sie zagniezdzic. Wiele kobiet mimo brania tabletek hormonalnych nadal jajeczkuje od czasu do czasu, a niektore jajeczkuja podczas kazdego cyklu Jeszcze co do skuteczności z innego źródła: Dane wg. US Department of Health, oct 1996 napisał(a): (skutecznosc okreslono w procentach): karmienie piersia (pierwsze 6 mies) - 98%; prezerwatywa - 99%; podwiazanie jajowodow - 99,6%; tabletki - 99,7%, met objawowo-termicz - 99,8%; met Billingsa - 96%; przeciecie jajowod - 99,85%; kastracja 100%; stosunek przeryw - 91%, kalendarz 87%, bez metody 20% Lea napisał(a): Moja siostra leczy trądzik preparatem o nazwie Diane i jest on reklamowany jako leczący skórę, a przy okazji antykoncepcyjny. Widziałam kiedyś ulotkę do tego leku - na rysunku była kobieta z niemowlęciem... ale przeczytałam własciwości tego preparatu i nawet tam była informacja o zmianie we właściwosciach śluzówki i o uniemożliwianiu zagnieżdżenia się płodu. Czyli de facto - jest to także srodek wczesnoporony. I na 100% lekarka nie powiedziała o tym mojej siostrze
z czymś mi się ta nazwa kojarzy...
Wiesz zaskakuje mnie że nie wiesz o tym działaniu jajowodowym, bo jak lookam na najróżniejszych forach to ludzie o tym dziesiątkami piszą
|
Cz mar 31, 2005 13:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
b Super pomysł tylko ze niestety długo jeszcze pozostanie w sferze sciene-fiction bo umieszczenie czujnika w organizmie na pewno powodowalo by skutki uboczne Cytuj: Jeszcze co do skuteczności z innego źródła: Dane wg. US Department of Health, oct 1996 napisał: (skutecznosc okreslono w procentach): karmienie piersia (pierwsze 6 mies) - 98%; prezerwatywa - 99%; podwiazanie jajowodow - 99,6%; tabletki - 99,7%, met objawowo-termicz - 99,8%; met Billingsa - 96%; przeciecie jajowod - 99,85%; kastracja 100%; stosunek przeryw - 91%, kalendarz 87%, bez metody 20%
He he he fajne żrodło- a nie zastanowiła cię tak wysoka skutecznosc stosunku przerywanego prezerwatywy i kalendarzyka??
Oczywiscie że mój ginekolog zleca mi regularne badania- takze prolaktyny.
Skąd pochodzą te inne cytaty.?
I z jakiego forum ta wypowiedz?
|
Cz mar 31, 2005 19:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak na złosc nie mam ulotki od pigułek ale czytałam uwaznie ulotki przed kuracją i info o działaniu poronnym bym zauwazyla...
|
Cz mar 31, 2005 19:19 |
|
 |
Agniulka
|
Efka napisał(a): Super pomysł tylko ze niestety długo jeszcze pozostanie w sferze sciene-fiction bo umieszczenie czujnika w organizmie na pewno powodowalo by skutki uboczne
Przeczytałaś co jest na tej stronie ?
Bo chyba nie rozumiem o czym teraz piszesz...
|
Cz mar 31, 2005 22:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeczytałam tylko stronę główną:
Cytuj: Obecnie pracujemy nad: - nowym energooszczędnym układem elektronicznym, - nową obudową i systemem zasilania, - optymalizacją procesu zatapiania czujnika w biokompatybilnym elestomerze C-flex.
Przed nami: - testy zużycia energii, - testy cytotoksyczności materiału czujnika po obróbce cieplnej, - testy kliniczno-domowe potwierdzające, że urządzenie nie powoduje infekcji
Planowany termin wejścia ATOs-a na rynek - wiosna 2006
I myślałam że to tylko projekt. Dopiero teraz zobaczyłam opinię testujących.
Przyznam że gdyby to przeszło to rozwiałaby się część moich zastrzerzeń co do NPRu
|
Cz mar 31, 2005 22:48 |
|
 |
yasmin
|
Hej dziewczyny Efka i Agniulka!
Jednak nie wytrzymałam i wracam do was
Agniulka napisał(a): Dane wg. US Department of Health, oct 1996 napisał: (skutecznosc okreslono w procentach): karmienie piersia (pierwsze 6 mies) - 98%
To dopiero dowcip!  98% hehe Agniulka napisał(a): Pigułka pomaga uregulować cykle i łagodzi dolegliwości w czasie miesiączki. NIE JEST TO PRAWDĄ Przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej cykle nie są fizjologiczne, a miesiączki nie są "prawdziwe", są to krwawienia wynikające z odstawienia hormonów. Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej cykle nieregularne i dawne objawy z reguły wracają, a nawet się nasilają. Pamiętaj - pigułki antykoncepcyjne nie regulują cykli!
Agniulka te "mity zwiazane z antykoncepcja", do których podałas link też są moim zdaniem nieprawdziwe. Z tego co wiem to pigulka reguluje cykle i to nie tylko podczas brania pigulki. Poza tym wiem to z autopsjia, a nie od kolezanek. Agniulka napisał(a): Pamiętaj - antykoncepcja nie ma nic wspólnego z odpowiedzialnością! ''
Nie rozumiem tego. Dla mnie ma jak najwiecej wiele wspolnego z odpowiedzialnoscia. wlasnie dlatego,ze ktos nie chce szkodzic dziecku lekarstwami musi dokladnie wszystko zaplanowac. Agniulka napisał(a): ale nawet jeżeli to jest 1% przypadków (a z tego co kojarzę to WIĘCEJ) kiedy działanie przeciwowulacyjne nie zadziała i włacza się działanie wczesnoporonne... to w ciągu 8 lat brania pigułki kobieta dokonuje w ten sposób przynajmniej jednej aborcji. GDYBY TO BYŁ TYLKO 1 % !
I to jest jedyny argument, ktory bylby mnie wstanie przekonac ze skutkiem natychmiastowym, o ile jest prawda to co napisałas Agniulko. (w co szczerze wątpię)
W jaki sposób pigułki wg Ciebie mają działanie poronne, skoro
"zawierają progesteron, który wydzielany jest przez organizm kobiety w ostatniej fazie cyklu? Tak naprawdę progesteron produkowany jest także przez organizm ciężarnej kobiety i często stosowany jest w celu podtrzymania ciąży u kobiet,które mają zaburzenia z jego produkcją. To w końcu jak to jest? Bo z tego co mi wiadomo, to wg lekarzy pigułka wręcz podtrzyma istniejącą ciążę. Dane o tym, że zachodzi jajeczkowanie, dotyczą tzw. minipigułki, nie klasycznych
nowoczesnych pigułek anty typu Logest czy Harmonet. Przy stosowaniu pigułek progesteronowych (zawierających lewonogestrel) nie dojdzie do jajeczkowania,organizm cały czas jest w takim stanie jakby był w ciąży.
Nawet w przypadku minipigułek nie ma jednak mowy o poronieniu, bowiem poronienie definiowane jest w medycynie jako usunięcie już zagnieżdżonego zarodka. W momencie gdy zarodek się nie zagnieździł, nie można mówić o poronieniu. Dodam też, że bez stosowania jakiejkolwiek antykoncepcji około 50% zarodków się nie zagnieżdża.
Yasmin
_________________ Umiarkowani rabują światło, oni są gnilne owoce tego kontynentu.
|
Cz mar 31, 2005 22:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja proponuję zastanowić się tylko nad jednym faktem:
Niegdyś objawy "przekwitania" kobiet zalecano leczyć terapią hormonalną
- w tej chwili odchodzi się od tego typu zaleceń zdając sobie sprawę z faktu, że terapia hormonalna (nawet przy ściśle kontrolowanych dawkach, - na dodatek o wiele mniejszych niż w przypadku antykoncepcji) nie jest objojętna dla zdrowia kobiety.
Dlaczego zatem propaguje się antykoncepcję hormonalną
Na pewno nie w interesie zdrowia kobiet ... 
|
Cz mar 31, 2005 23:00 |
|
 |
Agniulka
|
yasmin napisał(a): To dopiero dowcip!  98% hehe Popisujesz się swoją niewiedzą na temat działania karmienia dziecka samym pokarmem matki i na żądanie? No to proponuję troszkę się doszkolić z tej endokrynologii  Cytuj: Agniulka te "mity zwiazane z antykoncepcja", do których podałas link też są moim zdaniem nieprawdziwe. Z tego co wiem to pigulka reguluje cykle i to nie tylko podczas brania pigulki. Poza tym wiem to z autopsjia, a nie od kolezanek  A co tam pierniczą wszyscy naukowcy  Ja sprawdziłam na sobie - jak na mnie działa to wszystkim kobietom robi tak samo  Co za megalomania... Cytuj: I to jest jedyny argument, ktory bylby mnie wstanie przekonac ze skutkiem natychmiastowym, o ile jest prawda to co napisałas Agniulko. (w co szczerze wątpię) Podawałam bibliografię do tematu, więc zamiast wątpić i znowu sprawdzać na autopsji poczytaj trochę badań naukowych na ten temat. Cytuj: Nawet w przypadku minipigułek nie ma jednak mowy o poronieniu, bowiem poronienie definiowane jest w medycynie jako usunięcie już zagnieżdżonego zarodka Nagle taka obryta w medycynie jesteś ? Nie ważne czy se zdefiniujesz to jako poronienie tak czy owak jest to ZABICIE już poczętego człowieka. Cytuj: Dodam też, że bez stosowania jakiejkolwiek antykoncepcji około 50% zarodków się nie zagnieżdża
Za to że parę tysięcy ludzi umiera rocznie na świecie na grypę też nikt nie ponosi odpowiedzialności. Ale jak kogoś celowo zainfekujesz SARS'em to będzie to morderstwo.
|
Cz mar 31, 2005 23:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ddv163 napisał(a): Ja proponuję zastanowić się tylko nad jednym faktem: Niegdyś objawy "przekwitania" kobiet zalecano leczyć terapią hormonalną - w tej chwili odchodzi się od tego typu zaleceń zdając sobie sprawę z faktu, że terapia hormonalna (nawet przy ściśle kontrolowanych dawkach, - na dodatek o wiele mniejszych niż w przypadku antykoncepcji) nie jest objojętna dla zdrowia kobiety. Dlaczego zatem propaguje się antykoncepcję hormonalną  Na pewno nie w interesie zdrowia kobiet ... 
Nawet zażywanie witamin nie jest obojętne dla zdrowia, jesli łyka sie je jak cukierki. Kiedyś traktowano tak hormony, kiedy były świeżą zdobyczą medycyny(podobnie sprawa swego czasu byla z antybiotykami) Teraz wiadomo po prostu ze nalezy je stosowac pod scisłą kontrolą lekarza i ze istnieją przeciwskazania do stosowania- normalna rzecz.
Antykoncepcję hormonalna stosuje się dla dobra dzieci które mają prawo byc chciane i oczekiwane. I mają prawo urodzić się zdrowe
|
Cz mar 31, 2005 23:16 |
|
 |
Agniulka
|
Efka napisał(a): Antykoncepcję hormonalna stosuje się dla dobra dzieci które mają prawo byc chciane i oczekiwane. I mają prawo urodzić się zdrowe
Szkoda że przy okazji niektóre przez to nie mają prawa w ogóle się urodzić bo zostają zabite w pierwszych chwilach po poczęciu
|
Cz mar 31, 2005 23:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tyle tylko, że to obecnie hormony nadal szkodzą na zdrowiu - tak samo, jak niegdyś ..
Nie zapominaj, ze co "nowa generacja" pigułek - tak propaganda aborcyjna zawsze mówi to samo:
"pigułki nie szkodzą" - po czym - w kojejnej generacji
-"tamte szkodziły - te już nie szkodzą" ...
A przyznaje się do szkodliwości dopiero wtedy, gdy nie ma się innego wyjścia gdyż przeprowadzane badania udowadniają szkodliwość działania...
Ja absolutnie nie rozumiem jaki sens ma stosowanie antykoncepcji
Chyba tylko na zasadzie "na przekór Kościołowi"
(jak kto woli - podobnie jak dziecko - które na przekór rodzicom dotyka gorącej kuchenki...) 
|
Cz mar 31, 2005 23:24 |
|
|
|