Antykoncepcja i planowanie rodziny
Autor |
Wiadomość |
yasmin
|
Agniulka napisał(a): Popisujesz się swoją niewiedzą na temat działania karmienia dziecka samym pokarmem matki i na żądanie? No to proponuję troszkę się doszkolić z tej endokrynologii Agniulka jak na razie to Ty popisujesz sie straszna zawzietoscią i złośliwością. Fanatyczna obronczyni ideii. Taka feministka tylko,ze po drugiej stronie barykady rzucajaca ceglami. Nie pisz bzdur,ze w momencie kiedy kobieta karmi dziecko, nie moze zajac w ciaze. Bo to twoj kolejny repertuar mitow. Sama sie doucz,a le z bardziej wiarygodnych zrodel. Agniulka napisał(a): co tam pierniczą wszyscy naukowcy Ja sprawdziłam na sobie - jak na mnie działa to wszystkim kobietom robi tak samo Co za megalomania... Po pierwsze nie wszyscy naukowcy, tylko ci Twoi i te twoje cudaczne statystki. Poza tym jezeli czegos doswiadczylam na wlasnej skorze to w tym moemencie jest dla mnie bardziej wiarygodne niz Twoje ideologiczne i propagandowe teksty. Agniulka napisał(a): Nagle taka obryta w medycynie jesteś ? Nie ważne czy se zdefiniujesz to jako poronienie tak czy owak jest to ZABICIE już poczętego człowieka.
Czy poza wrzaskiem potrafisz odpowiedziec na pytanie czy to przerasta twoje mozliwosci?
Yasmin
_________________ Umiarkowani rabują światło, oni są gnilne owoce tego kontynentu.
|
Cz mar 31, 2005 23:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yasmin - jak do tej pory to Ty własnie próbujesz fanatycznie bronić idei "antykoncepcji" - której stosowanie nie ma w zasadzie żadnego racjonalnego uzasdanienia. (może poza źle pojętym wygodnictwem).
Jeżeli jednak jesteś wygodnicka - to nie zapomnij przeczytać ulotki i zastosować się do niej w przypadku np. wystąpienia przecwwskazań ...
|
Cz mar 31, 2005 23:32 |
|
 |
Agniulka
|
Nie no ta rozmowa mnie śmieszy
Yasmin najlepiej wie, jak działa antykoncepcja bo sprawdziła na sobie. Nieważne czy w 99,9% pozostałych przypadków stwierdzono co innego, grunt że na niej działa
Dziewczyno życzę ci dorośnięcia i spojrzenia poza czubek własnej.... no nieważne
A co do karmienia to dowiedz się:
TAK. Karmienie tzw. ekologiczne - karmienie przez pierwsze 6 m-cy TYLKO mlekiem matki, w dzień i w nocy NA ŻĄDANIE, bez dokarmiania czymkolwiek innym działa w taki sposób na układ hormonalny matki że UNIEMOŻLIWIA JAJECZKOWANIE.
Przykro mi ze twoja pani od biologii cię o tym nie uświadomiła.
Logiki też już niestety w szkołach nie uczą, a jednak nie przestała z tego powodu obowiązywać.
Zamiast się popisywać niewiedzą, zaglądnij do jakiegoś podręcznika, podałam ci bibliografii dość
Ale oczywiście lenistwo jest wygodniejsze
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz mar 31, 2005 23:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O, fajnie że wróciłaś Yasmin
Agniulko
Cytuj: Popisujesz się swoją niewiedzą na temat działania karmienia dziecka samym pokarmem matki i na żądanie? No to proponuję troszkę się doszkolić z tej endokrynologii A ja proponuje prześledzic przedwojenne i starsze drzewa genealogiczne. Jak to się dzieje że różnica wieku między kolejnymi dziecmi często wynosi 11- 14 mcy (wtedy stosowano przeciez tylko karmienie naturalne-szczegolnie w rodzinach niezamoznych- przez te pierwsze 6mcy) Cytuj: A co tam pierniczą wszyscy naukowcy Ja sprawdziłam na sobie - jak na mnie działa to wszystkim kobietom robi tak samo Co za megalomania
Nie wszyscy naukowcy tylko zaanzowani w bronienie poglądów KK.
No chyba że mam uznać że ja , moje znajome i jak się okazuje Yasmin też to jakieś kosmitki.
Faktycznie po stosowaniu pigułki jajniki przestają fiksować a cykl zaczyna przebiegać tak jak jego nazwa wskazuje 
|
Cz mar 31, 2005 23:37 |
|
 |
Agniulka
|
Efka napisał(a): Nie wszyscy naukowcy tylko zaanzowani w bronienie poglądów KK
Wysiliłaś się przynajmniej na sprawdzenie tego co piszesz?
Czy stać cię tylko na chamstwo inputowania poważnym autorytetom medycyny że piszą pod dyktando ideologiczne?
Wybaczcie ale poziom tej rozmowy zaczyna ubliżać mojej godności.
Farewell
|
Cz mar 31, 2005 23:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Grupa IV – u tych pacjentek nie wolno stosować DTA bo ryzyko dla ich zdrowia związane ze stosowaniem tej metody jest nie do przyjęcia.
Choroby układu sercowo-naczyniowego w przeszłości lub występujące aktualnie: [1.1] incydent zakrzepicy tętniczej lub żylnej w przeszłości. [1.2] Choroba niedokrwienna serca lub dławica piersiowa, kardiomyopatie. [1.3] Poważne lub połączone ryzyka chorób żył lub tętnic (zaburzenia krzepnięcia u rodziców lub rodzeństwa przed ukończeniem 45 roku życia), otyłość dużego stopnia (BMI > 35), długotrwałe unieruchomienie w łóżku, przebyta zakrzepica, miażdżycowy profil lipidów, palenie (powyżej 40 papierosów na dzień), ciężka cukrzyca, nadciśnienie tętnicze > 160/100 mmHg (potwierdzone w dwóch badaniach). [1.4] wrodzone trombofilie z nieprawidłowymi stężeniami poszczególnych czynników krzepnięcia i obecności przeciwciał antykardiolipidowych. [1.5] Inne znane czynniki predysponujące do zakrzepicy (czerwienica, ciężka postać tocznia rumieniowego, stan po wycięciu śledziony, wieloguzkowe zapalenie tętnic). [1.6] Planowana duża operacja lub operacja kończyn (cztery tygodnie przed i dwa tygodnie po operacji), unieruchomienie kończyn, przebywanie na dużych wysokościach (powyżej 4.500 m n.p.m.). [1.7] Ciężkie zapalne choroby jelit. [1.8] Migrena ogniskowa i stan migrenowy wymagający leczenia ergotaminą. [1.9] Przejściowe napady niedokrwienne. [1.10] Przebyty krwotok mózgowy. [1.11] Większość zastawkowych wad serca, napadowe lub utrwalone zburzenia rytmu, wada przegrody miedzyprzedsionkowej, nadciśnienie płucne.
Choroby wątroby: [2.1] aktywna postać chorób wątroby. [2.2] Przebyta żółtaczka cholestatyczna (w ciąży lub po DTA). [2.3] Gruczolak i rak wątroby. [2.4] Kamica żółciowa. [2.5] Ostra porfiria.
Zaburzenia spowodowane działaniem hormonów płciowych: [3.1] Pląsawica. [3.2] Nadciśnienie tętnicze indukowane przyjmowaniem DTA. [3.3] Ostre zapalenie trzustki związane z trójglicerydemią.
Ciąża lub podejrzenie ciąży.
Krwawienie z dróg rodnych o nieustalonej etiologii.
Nowotwory złośliwe estrogenozależne.
Różne: [7.1] Nadwrażliwość na składniki DTA. [7.2] Zespół hemolityczno – mocznicowy. [7.3] Przebyte łagodne nadciśnienie wewnątrzczaszkowe. [7.4] Przejściowa całkowita utrata widzenia (oznaczająca przeważnie przejściowe niedokrwienie siatkówki).
Czy to też "oszołomy koscielne" napisały
Ułatwię zadanie - jest to strona z Kosciołem nie mająca nic wspólnego - raczej należy ją uznać za stronę "propagującą antykoncepcję" 
|
Cz mar 31, 2005 23:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Cz mar 31, 2005 23:48 |
|
 |
yasmin
|
DDv 163 skoro juz tak lubisz nie wygodnictwo to proponuje ci zebys nie poruszal sie srodkami lokomocji tylko zasuwal wszedzie z lacza. To przeciez o wiele zdrowiej.
DDv163 napisał(a): której stosowanie nie ma w zasadzie żadnego racjonalnego uzasdanienia.
O racjonalnosci uzywania antykoncepcji caly czas pisze w postach, skoro tego nie zauwazyles to twoj problem. Agniulka napisał(a): Nieważne czy w 99,9% pozostałych przypadków stwierdzono co innego, grunt że na niej działa
Agniulka bo zaczne podejrzewac,ze placa ci za te herezje. Twierdzisz,ze w 99,9% pigulka nie uregulowywuje miesiaczki? Nie sprawia,ze jest ona mniej bolesna? Tylko to pozytywne dzialanie jest w 1%? tego ucza cie na kursach NPR? To tylko mozna Ci wspolczuc. [quote=Agniulka"]Dziewczyno życzę ci dorośnięcia i spojrzenia poza czubek własnej.... no nieważne [/quote] I ja zycze tobie tego samego. Acha i troche mnie teorii,a wiecej praktyki. Z pewnoscia przyda ci sie. [quote=''Agniulka"]karmienie przez pierwsze 6 m-cy TYLKO mlekiem matki, w dzień i w nocy NA ŻĄDANIE, bez dokarmiania czymkolwiek innym działa w taki sposób na układ hormonalny matki że UNIEMOŻLIWIA JAJECZKOWANIE. [/quote]
Kobieto zanim zaczniesz ubolewac nad moja pania od biologii i niewiedza to sama na spokojnie zerknij do podrecznika, poczytaj,a nie wrtuj,a moze dowiesz sie,ze nawet w miesiac po porodzie przy karmieniu piersia mozesz zajsc w ciaze.
Akurat tego nie znam z autopsji,ale z ksiazek i z historii mojej kolezanki.
Yasmin
_________________ Umiarkowani rabują światło, oni są gnilne owoce tego kontynentu.
|
Cz mar 31, 2005 23:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yasmin ...
czy poza bluzgami potrafisz coś rozsądnego powiedzieć 
|
Cz mar 31, 2005 23:59 |
|
 |
Agniulka
|
yasmin napisał(a): DDv 163 skoro juz tak lubisz nie wygodnictwo to proponuje ci zebys nie poruszal sie srodkami lokomocji tylko zasuwal wszedzie z lacza. To przeciez o wiele zdrowiej Gdybyś nie zauważyła, kwestia lenistwa dotyczyła waszego lenistwa w doczytaniu paru podstawowych faktów. Cytuj: Agniulka bo zaczne podejrzewac,ze placa ci za te herezje. Twierdzisz,ze w 99,9% pigulka nie uregulowywuje miesiaczki? Nie sprawia,ze jest ona mniej bolesna? Tylko to pozytywne dzialanie jest w 1%? tego ucza cie na kursach NPR? To tylko mozna Ci wspolczuc. Widzę że trzeba zacząć od uczenia cię czytania. 1. Pisaliśmy już że to nie jest żadna miesiączka 2. Mowa jest o tym, że nie reguluje miesiączki na czas po odstawieniu pigułki a nie w trakcie Jak już zauważysz te dwa fakty w rozmowie, to je przemyśl, a potem na nowo sformułuj pytanie. Cytuj: tego nie znam z autopsji,ale z ksiazek i z historii mojej kolezanki. Yasmin
A no tak. Zapomniałam że twoja koleżanka to 99% populacji kobiet świata, więc jak jej się udało to skuteczność tego rzędu jak podały badania naukowe jest niemożliwa

|
Pt kwi 01, 2005 0:01 |
|
 |
Agniulka
|
Sorki, wolę poświęcić tę noc modlitwie za zdrowie papieża niż zabawie w tym przedszkolu
|
Pt kwi 01, 2005 0:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sprawdzona meoda "ateizujących" - jak nie mają co do powiedzenia to zaczynają sprytnie obrażać i prowokować do nierozsądnych wypowiedzi - lub idą w zaparte tak długo, aż się człowiek zdenerwuje - lub zwątpi ...
Bo ileż można tłumaczyć na okrągło jedno i to samo 
|
Pt kwi 01, 2005 0:06 |
|
 |
Agniulka
|
Efka napisał(a): A ja proponuje prześledzic przedwojenne i starsze drzewa genealogiczne. Jak to się dzieje że różnica wieku między kolejnymi dziecmi często wynosi 11- 14 mcy (wtedy stosowano przeciez tylko karmienie naturalne-szczegolnie w rodzinach niezamoznych- przez te pierwsze 6mcy) 
Tak tak Efciu  Zwłaszcza jak kobieta pracowała cały dzień w polu to karmiła dziecko na każde żądanie .
Ty naprawdę żyjesz w świecie utopii
|
Pt kwi 01, 2005 0:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ddv163 napisał(a): Tyle tylko, że to obecnie hormony nadal szkodzą na zdrowiu - tak samo, jak niegdyś .. Nie zapominaj, ze co "nowa generacja" pigułek - tak propaganda aborcyjna zawsze mówi to samo: "pigułki nie szkodzą" - po czym - w kojejnej generacji -"tamte szkodziły - te już nie szkodzą" ... A przyznaje się do szkodliwości dopiero wtedy, gdy nie ma się innego wyjścia gdyż przeprowadzane badania udowadniają szkodliwość działania... Ja absolutnie nie rozumiem jaki sens ma stosowanie antykoncepcji  Chyba tylko na zasadzie "na przekór Kościołowi"  (jak kto woli - podobnie jak dziecko - które na przekór rodzicom dotyka gorącej kuchenki...)  Jaki sens ma stosowanie antykoncepcji?: Cytuj: Jesteśmy małżeństwem od ponad 6 lat. Mamy dwoje dzieci: prawie 5-letnią córeczkę i 3,5-letniego synka. Na początku małżeństwa stosowaliśmy metody naturalne opierając się głównie na pomiarze temperatury za pomocą termometru elektronicznego. Od czasu narodzin pierwszej latorośli aż do niedawna, stosowaliśmy z mężem kalendarzyk małżeński. Poranny pomiar temperatury został wyeliminowany przez nasze kochane potomstwo, które rozpanoszyło się w łóżku rodziców na dobre 4 lata. Pierwszymi czynnościami, które w tym czasie wykonywałam tuż po przebudzeniu były: karmienie piersią, przewijanie, nerwowe przygotowywanie kaszki dla krzyczącego wniebogłosy głodomora lub robienie tych wszystkich rzeczy naraz. Coś co nazywa się regularnością, przestało istnieć. I jak tu w takim porannym chaosie mierzyć temperaturę?! Z drugiej strony stosowanie kalendarzyka małżeńskiego to działanie po omacku. Co miesiąc w drugiej fazie cyklu zastanawiałam się czy nie jestem w ciąży. Obawiałam się zażywać lekarstwa, choćby aspirynę, ze względu na ewentualny stan błogosławiony. Byłam zmęczona ciągłą niepewnością i od kiedy dzieci zamieszkały we własnej sypialni, zaczęłam myśleć o powrocie do porannych pomiarów
Cytat ten pochodzi ze strony o nowym typie termometru z linku podanego przez Agniulkę.
A teraz pomnoż to przez 100 a będziesz miał wyobrazenie co przezywa kobieta gdy przeciwskazania do ciąży są naprawdę powazne jak w podanym przezemnie na początku przykładzie.
Czytaj uważnie to co napisałam bo cię zaczne podejrzewać o analfabetyzm funkcjonalny  !
Nie chodzi wcale o kolejne generacje lekow tylko o beztroske w ich stosowaniu i traktowanie jako panceum na wszystko (sytuacja naprawdę identyczna jak zantybiotykami w momencie ich wprowadzenia na rynek)
Potem oczywiscie okazywało się w obu przypadkach ze nie jest to magiczny środek i że są przeciwskazania do stosowania u niektorych osob- nikt tego nie ukrywa i to raczej oczywiste
Własnie przeczytałam twoj kolejny post wiec dopisuję. Identyczne informację mozna znalezc na ulotce dołączonej do opakowania pigułek  JESCZE RAZ POWTORZE ZE NIKT TEGO NIE UKRYWA. jest oczywiste ze do stosowania kazdego leku sa jakies przeciwskazania 
|
Pt kwi 01, 2005 0:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem, jakoś przez tego typu problemy nie przechodziłem ...
I dziwią mnie takie wypowiedzi, gdyż wiele zależy od spraw ogranizacyjnych.
Sorry - jestem już spiący i nie chce mi się szukać tego linku ...
A nie była to może strona reklamująca nowe termometry ?
Mówiąc nieco poważniej - widziałem (bądź słyszałem) kika wypowiedzi na temat "nieskuteczności" bądź "uciążliwości" metod NPR.
Ciekawi mnie tylko, że osoby te "przyparte do muru" najczęściej ... nie wiedziały na czym polega robienie wykresu ...
Jeszcze ciekawiej zrobiło się w momencie, gdy przypadkiem wyszło na jaw się, że znajomi którzy twierdzili, że "wpadli na skutek NPR" - stosowali "Hormonalną" (wyszło przypadkiem)...
|
Pt kwi 01, 2005 0:29 |
|
|
|