Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 17:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 45  Następna strona
 Antykoncepcja i planowanie rodziny 
Autor Wiadomość
Agniulko, DDV nic o tym nie wspomniał mimo ze pytałam, a daru prorokowania, to ja jednak nie mam.... :)

DDV Naprawde twoje słowa brzmią jak słowa teoretyka, jak piekna utopia. Nie wiem, moze macie z zoną duzo szczescia.... Dlaczego nie odniosles się w zaden sensowny sposob do tego co napisałam o sytuacjach obnizających skutecznosc NPR oraz do świadectw z podanej przez przez Agniulkę strony.? Stać cie było tylko na lekcewazące stwierdzenie:

Cytuj:
Wolę wierzyć materiałom WHO i Kościoła - niż sformułowaniom kobiety której słowa oparte są jedynie na własnych wyobrażeniach.

A moze DDV na własnych obserwacjach równiez...? Tak się składa ze obserwację mojego ciała jesli chodzi o metodę Bilingsow stosuję od 7 klasy podstawówki, dla własnej ciekawosci po prostu (nasza pani od biologi zrobiła wtedy dziewczynkom cos w rodzaju edukacjii seksualnej i stąd wiem) Stwierdzam z całą odpowiedzialnoscią ze obraz śluzu zaburzają:

1 Antybiotyki

2 Chlorowana woda

3 kilkudniowa podróż.

Sama metoda Bilingsow jest więc mało skuteczna, a pomiar temperatury jednak jest uciążliwy chyba ze kobieta ma zapewnione do tego cieplarniane wręcz warunki. Nie wiem moze ty DDV zapewniasz swojej zonie takie warunki, w takim razie jest szczęsciarą.

Ale co do twojej wiedzy , napisałeś na forum, z niezacgwianą pewnoscią siebie ze do nauczenia sie NPRu wystarcza 3 mce - tymczasem na oficjalnej stronie www.npr.pl było napisane ze 12...

Wydaje mi się ze byc moze ze wzgledu na moje zarzuty zalezy ci aby NPR przedstawic jak najbardziej rozowo- ale osiągnąłes efekt odwrotny bo wyszło to mało wiarygodnie....

Pn kwi 04, 2005 20:37

Jeżeli dla kogoś fakt że coś jest uciążliwe jest wystarczającym usprawiedliwieniem postępowania niemoralnego to rzeczywiście religia jest w takim wypadku jakąś wielką pomyłką, bo nauka Chrystusowa z zasady jest wymagająca i po ludzku uciążliwa i wiodąca na krzyż. Tak, także stosowanie BOŻYCH ZASAD w dziedzinie seksualnej jest formą codziennego krzyża, codziennego umierania sobie

Pn kwi 04, 2005 21:23
Nie widzę nic niemoralnego w stosowaniu antykoncepcji, jak juz mówiłam powyzej. Zakaz jej stosowania nie ma wcale swego żrodła w nauce Jezusa

Niemoralna jest natomiast demagogia stosowana przez niektorych zwolenników NPR. Oto co znalazlam na stronie z linku DDV:

(sorry nie wiem jak zrobic oryginalna tabelke wiec dopisuję dla czytelnosci)

Cytuj:
Antykoncepcja
Niszczy lub narusza naturalną płodność

Hi hi hi - nie znam nikogo kto po stosowaniu antykoncepcji miałby problemy z zajsciem w ciąże. Jeszcze raz powtorze- gdyby te "badania" były prawdziwe słyszelibysmy chociaz o kilku procesach przeciwko producentom pigułek

Cytuj:
Naturalne planowanie rodziny
Kobieta ufa sobie i swojemu ciału. Mąż ufa swojej żonie. ZAUFANIE DO OSOBY

Antykoncepcja
Małżonkowie ufają przedmiotowi lub fabryce farmaceutycznej. ZAUFANIE DO PRZEDMIOTU

A od kiedy to zaufanie do przedmiotu jest bezwzglednie złe? Wiesz gdybym musiała dotrzeć szybko do szpitala odległego z chorym dzieckiem to zaufałabym raczej samochodowi niz własnemu ciału....

Cytuj:
Npr
Pełna akceptacja kobiecości wraz z cykliczną płodnością

Antykoncepcja
Brak pełnej akceptacji - nie akceptuje się płodności, ale walczy się z nią

Bez komentarza :D

Cytuj:
Uczy odpowiedzialności za drugą osobę / Odpowiedzialność przenoszona jest na przedmiot lub na partnera - "musi się zabezpieczyć
"

A czym "musi się zabezpieczyć" rozni się od "musi określic dni płodne"=> I spada to całkowicie na kobietę- bo to ona musi zrywac sie na d ranem i jeszcze potem w czasie zblizenia bać się czy pomiary byly dokladne...
.
Cytuj:
Kobieta lub mężczyzna musi się "zabezpieczyć" i jest to jej/jego problem.

A w przypadku NPR często konczy się tym ze te pomiary to problem kobiety....(przeczytaj uwaznie Agniulko dział opinie z tego twojego linku...)

Cytuj:
Antykoncepcja Często prowadzi do chęci zmiany partnera
:o :o :o No i czy to nie jest demagogia i do tego wyjątkowo obrazliwa?!

Metafory porownującej antykoncepcje z kradziezą lub zabojstwem nawet nie komentuję...

POWALCZMY Z MITAMI[2]

.

Cytuj:
Metody naturalne są nieskuteczne
Badania wskazują, że metody naturalne (objawowo-termiczna, Billingsa, Roetzera) mają lepszą skuteczność od najskuteczniejszych metod antykoncepcyjnych. Np. metoda Roetzera jest skuteczna w 99,8%!

Wg danych PTG odnosi się ta skutecznossc tylko do metody objawowo- termicznej. Do Billingsa w żadnym razie...

Cytuj:
Metody naturalne są bardzo skomplikowane i trudno się ich nauczyć
Jeśli byłaby to prawda, to jak wytłumaczyć fakt, że NPR z dobrym skutkiem wprowadzane jest w krajach afrykańskich, wśród kobiet nie umiejących czytać? Piszący te słowa także prowadził taki kurs wśród emigrantek z Kenii, Konga i Tanzanii we Włoszech.

Tylko jak rozumiemy ten "dobry skutek"??Jeśli takiej kobiecie urodzi się 6 dzieci zamiast 12 to jest to DUZY SUKCES. Jeśli jednak zajdzie w nieplanowaną ciąze kobieta bioraca leki o działaniu mutogennym z mojego przykladu to BEDZIE TO TRAGEDIA

Cytuj:
Obserwacja śluzu i odczuć w metodzie Billingsa nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów.

tYLKO ZE JEST MAŁO SKUTECZNA...

Cytuj:
Natomiast poranny pomiar temperatury, wymagany w metodzie objawowo-termicznej, nie jest bardziej uciążliwy od dajmy na to mycia zębów.

Dobry dowcip :D Tylko ze zebow nie musze myc codziennie o stalej porze i natychmiast po przelknieciu ostatniego kęsa sniadania...

Cytuj:
Pigułka antykoncepcyjna zmniejsza zachorowalność na niezłośliwe choroby piersi
Tylko dlaczego kobiety zażywające pigułki antykoncepcyjne muszą częściej poddawać się badaniom mammograficznym (min. co 6 miesięcy) ? Jaka z tego korzyść, jeżeli równocześnie na skutek przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych wzrasta zachorowalność na nowotwory złośliwe?

1 dzieki tym badaniom wyleczalnosc raka u tych kobiet jest natomiast wieksza niz u innych

2 Byc moze zachorowalnosc ta zwiazana jest nie z hormonami tylko z brakiem potomstwa....

[
Cytuj:
quote]Pigułka antykoncepcyjna powoduje zmniejszenie możliwości wystąpienia torbieli jajnika
Jest to prawdą tylko w stosunku do wysoko dozowanych pigułek antykoncepcyjnych - ale ceną jest zwiększenie wystąpienia choroby zatorowo-zakrzepicowej (skutek najczęściej śmiertelny). Przy pigułkach nisko dozowanych wsytępuje zwiększenie ilości przypadków torbieli jajnika.

ryzyko zakrzepicy Jest prawdą tylko u kobiet palących papierosy lub otyłych. Natomiast torbiele jajnika mogą przekształcic się w raka...

Cytuj:
Dwuskładnikowa pigułka ma pozytywny wpływ na niektóre problemy skórne, jak np. trądzik
Jednak z chwilą jej odstawienia schorzenie z reguły zaraz powraca. Poza tym trądzik spotyka się raczej u młodych dziewcząt, dla których pigułki hormonalne są szczególnie szkodliwe ze względu na niedojrzały jeszcze układ hormonalny. Jest to podobna sytuacja, jakby ktoś chciał naprawiać precyzyjny zegarek firmy SWATCH przy pomocy impulsownika kinetycznego płaskiego z naprowadzaczem trzonkowym (młotek) o wadze 10 kg.

!! !! !! to juz zupelne curiosum kwalifikujące się wręcz do zaskarzenia z powodu rozpowszechniania nieprawdy

1. nikt normalny nie leczy zwykłego trądziku pigułką
2. Wyjątkowo nasilone zmiany trądzikowe (lub wystepujace u kobiet po 21 roku zycia) są jednak objawem powaznych zaburzeń- najczesciej własnie torbieli jajnika, ktore moga przeksztalcic się w raka... Odstraszanie wiec osob z takimi zaburzeniami od terapi hormonalnej zagraza ich zyciu....

Cytuj:
Ale inne leki też bywają szkodliwe...
co takiego "leczy" antykoncepcja? Czyżby płodność była chorobą? Objawem zdrowia jest regularność cykli płodnych i niepłodnych. Antykoncepcja, szczególnie hormonalna, dąży do zniszczenia tej regularności.

A co z powaznymi przeciwskazaniami do zajscia w ciąze??? Jak lekarz bedacy autorem tego artykułu moze je z czystym sumieniem pomijać?!

Pn kwi 04, 2005 23:05

Antykoncepcja
Brak pełnej akceptacji - nie akceptuje się płodności, ale walczy się z nią

Bez komentarza :D [/quote]
No wybacz, jeżeli to cię bawi... to bez komentarza zostawiam twoje rozumienie tematu.
Cytuj:
A czym "musi się zabezpieczyć" rozni się od "musi określic dni płodne"

j.w.
Cytuj:
Cytuj:
:o :o :o No i czy to nie jest demagogia i do tego wyjątkowo obrazliwa?!

Tak ??
To poczytaj statystyki na przestrzeni ostatnich 50 lat w tej materii.

Aha... Jezus nie musiał mówić o rzeczach oczywistych. Pismo Święte czyta się całościowo

Wt kwi 05, 2005 18:47
Cytat:
Cytat:
No i czy to nie jest demagogia i do tego wyjątkowo obrazliwa?!

Tak
To poczytaj statystyki na przestrzeni ostatnich 50 lat w tej materii.

Agniulko, Twoj błąd logiczny polega na tym że nawet jeśli są statystyki wykazujące ze są osoby ktore
a) stosowały antykoncepcje
b) miały wielu partnerów

To nie musi oznaczaś ze miały wielu partnerów ponieważ stosowały antykoncepcję

Moze oznaczać takze ze stosowały antykoncepcję poniewaz miały wielu partnerów.

Mając dane a i b nie wiesz Ze A jest przyczyną a B co skutkiem, jedynie ZAKŁADASZ TO.

Więc zakładając ze stosowanie antykoncepcji prowadzi do zmian partnerow chcesz mi udowodnic ze stosowanie antykoncepcji prowadzi do zmian partnerów czyli błędne koło...

Wt kwi 05, 2005 21:52

Agniulko, Twoj błąd logiczny polega na tym że nawet jeśli są statystyki wykazujące ze są osoby ktore
a) stosowały antykoncepcje
b) miały wielu partnerów
To nie musi oznaczaś ze miały wielu partnerów ponieważ stosowały antykoncepcję
Moze oznaczać takze ze stosowały antykoncepcję poniewaz miały wielu partnerów.

Proponuję poczytać na ten temat opracowania socjologiczne.
Jeżeli radzisz sobie z niemieckim to proponuję książkę "Ausbruch zur Liebe". Jak znajdę autorkę to podam

Wt kwi 05, 2005 22:10
Moja znajomosc niemieckiego jest niestety kompromitujaca, zwłaszcza jakbym musiała się wgłębiac w socjologiczny zargon... Po angielsku natomiast by mogło byc....

Jednak dalej wydaje mi się o wiele bardziej prawdopodobne ze to wynikanie przebiega w drugą stronę.

1. Pigułka raczej obniza niz podwyzsza libido nie wiem więc dlaczego miałaby doprowadzic do chęci zmiany partnerow.

2. Jeśli natomiast ma się wielu partnerow to oczywiste ze tym bardziej pogląd koscioła o grzechu antykoncepcji masz gdzies wiec stosujesz antykoncepcję

Wt kwi 05, 2005 22:48

Przyznam, że na temat zależności konkretnie pigułki nie czytałam żadnych opracowań.
Natomiast stwierdzono paradoksalną zależność w wypadku prezerwatywy, której upowszechnienie doprowadziło paradoksalnie do wzrostu zarażeń HIV

Wt kwi 05, 2005 22:54

Natomiast jestem niesamowicie zaskoczona, że nie widzisz tak ewidentnej psychologicznej zależności o jakiej tu mowa.
Brak antykoncepcji w naturalny sposób "wymusza" odpowiedzialoność za konsekwencje podjętych działań seksualnych i jest wrodzonym hamulcem przed puszczaniem się na prawo i lewo.
Antykoncepcja z tej odpowiedzialności człowieka w sposób sztuczny zwalnia "zezwalając" na takie swobodne zachowania "bez konsekwencji"

Wt kwi 05, 2005 23:01
Przyznam, że na temat zależności konkretnie pigułki nie czytałam żadnych opracowań.
Natomiast stwierdzono paradoksalną zależność w wypadku prezerwatywy, której upowszechnienie doprowadziło paradoksalnie do wzrostu zarażeń HIV

Tu mozesz mieć rację- na podobnej zasadzie jak upowszechnienie poduszek powietrznych w samochodach i obowiązek zapinania pasów doprowadziło do wzrostu wypadkow, bo kierowca czuje sie bezpieczny i szarżuje.

Antykoncepcja umozliwiła więc bezpieczne zdrady. Demagogią jednak jest twierdzenie ze antykoncepcja prowadzi do chęci zmiany partnerów Chęć do zrobienia czegoś to ja mogę mieć nawet nie mająć środków ku temu. Natomiast mając środki zeby cos zrobic wcale nie muszę miec do tego chęci.

Wt kwi 05, 2005 23:15
Natomiast jestem niesamowicie zaskoczona, że nie widzisz tak ewidentnej psychologicznej zależności o jakiej tu mowa.
Brak antykoncepcji w naturalny sposób "wymusza" odpowiedzialoność za konsekwencje podjętych działań seksualnych i jest wrodzonym hamulcem przed puszczaniem się na prawo i lewo.
Antykoncepcja z tej odpowiedzialności człowieka w sposób sztuczny zwalnia "zezwalając" na takie swobodne zachowania "bez konsekwencji"

He he he Mniej lub bardziej doskonałe formy antykoncepcji wsród ludzi "mających chęc do zmiany partnerow" istniały od zawsze.

Pozatym- tym hamulcem naturalnym, to brak antykoncepcji moze być tylko dla kobiet niestety....

Wt kwi 05, 2005 23:21
Czy posiadanie czarnego pasa w judo prowadzi do chęci pobicia kogoś...?

Wt kwi 05, 2005 23:29

Pozatym- tym hamulcem naturalnym, to brak antykoncepcji moze być tylko dla kobiet niestety....

No i widzisz, znowu pudło.
Człowiek jest ssakiem monogamicznym, w którego naturze - również samców - nie jest rozrzucanie potomstwa na prawo i lewo. Oprócz tendencji do przekazania genów jak największej liczbie potomstwa wchodzą tu już także inne mechanizmy. Polecam książkę "Naga małpa"

Śr kwi 06, 2005 11:43

Co do tych chęci to też znowu nie do końca masz rację :)
Wbrew pozorom podaż nakręca popyt.
Pragnienia niemożliwe do zrealizowania są przez człowieka w naturalny sposób wygaszane, człowiek nawet nie bierze ich świadomie pod uwagę, umierają śmiercią naturalną.
Świadomość że są one możliwe potrafi nakręcić je do niewyobrażalnych wcześniej rozmiarów.
To się odbywa w sferze chęci, więc nie widzę powodu do nazywania wspomnianych słów demagogią

Śr kwi 06, 2005 11:48
Przepraszam, ale na razie (przynajmniej do niedzieli) nie będę mieć czasu na danie odpowiedzi. :-(

Śr kwi 06, 2005 16:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 45  Następna strona