Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 ksiądz odchodzi... 
Autor Wiadomość

Często ten brak pośpiechu ratuje Kościół, który jednak cały czas się rozwija bo chyba nie powiesz, że nie widzisz żadnych zmian od 2000 lat ;)

"upór" ;)

alez owszem, zmiany sa.
zmiany sa zbyt wolne
zmian jest zbyt malo
kowsciol reaguje wlasciwie dopiero gdy jest za pozno.

wezmy ta moze i bezsensowna komorke. 2000 lat temu jej nie bylo. dzis swiat praktycznie nie moze egzystowac.

Wt lip 17, 2007 10:37
Tyle że to nie Kościół ma się dostosowywac do ludzi, ale ludzie do Kościoła.

Wt lip 17, 2007 10:42

wybacz ale to co piszesz to bezsens. kosciol to ludzie a ludzie sie zmieniaja wiec kosciol musi sie zmienic. takie to juz prawo boze, bog "kazal" rozwijac/zmieniac sie ludzia wiec oni to robia.
kosciol nie moze stac w miejscu.

Wt lip 17, 2007 10:50
Kościół nie stoi w miejscu, ale "rozwijanie się" nie polega na pozewalaniu na wszystko na co ludzie mają ochotę.

Wt lip 17, 2007 10:52

Nie jest to do końca prawdą.

jlp napisał(a):

wybacz ale to co piszesz to bezsens. kosciol to ludzie a ludzie sie zmieniaja wiec kosciol musi sie zmienic. takie to juz prawo boze, bog "kazal" rozwijac/zmieniac sie ludzia wiec oni to robia.
kosciol nie moze stac w miejscu.

Na forach katolickich "Bóg" piszemy z dużej litery, a "kościół" z małej, to wg. Słownika J.Polskiego budynek. Wiesz może, co to przecinek, i duże litery ?

Wt lip 17, 2007 11:03

Na forach katolickich "Bóg" piszemy z dużej litery, a "kościół" z małej, to wg. Słownika J.Polskiego budynek. Wiesz może, co to przecinek, i duże litery ?

wybacz, ze mecze twe oczy moja ortografia.
slowo "bog" napisalem z malej litery nie dlatego iz brak mi szacunku etc... a dlatego, ze pisze zawsze z malej litery.
jesli chodzi o ortogracie i interpnukcje to niestety zapomnialem ja, gdyz jezyk nie uzywany zanika u kazdego. rozumie twe rozgoryczenie dlatego przepraszam za moje braki. objecuje, ze co do ortografi i interpunkcji bede sie staral ale z malych liter nie zrezygnuje bo nie widze powodu.
informacje mozna wymieni rowniez malymi literami.

Wt lip 17, 2007 11:08

Nie przeprowadzalem badan ile kaplanow ma kobiete, tylko opieram sie na rozmowie z kilkoma seminarzystami.Oczywiscie moze to byc niemiarodajne ale problem takowy istnieje.Jesli wydaje ci sie ze niechlubne przyklady starszych ksiezy nie wplywaja na podejmowane decyzje o rezygnacji mlodych kaplanow, mysle pelnych idealow i odpowiedniego obrazu Kosciola, to sie mylisz. I bynajmniej nie jest to dziecinne.Szczegolnie na kazaniach kiedy mowi sie pieknie a cudzolostwie a jednoczesnie posiada sie kobiete w innym miescie.
pozdro.

Wt lip 17, 2007 16:03

Tak sie sklada, ze od trzech lat na co dzien mam do czynienia z klerykami i jeszcze nigdy nie slyszalam od nich czegos takiego, o czym Ty mowisz. Oni sa swiadomi tego, ze zycie, ktore wybieraja, nie jest latwe i to, jak je przezyja, zalezy od ich wiernosci Bogu oraz ich wspolpracy z Boza laska, a nie od zachowania jednego czy drugiego ksiedza, ktory gdzies sie pogubil.

Śr lip 18, 2007 23:02
Ja jestem studentem teo, mam na co dzień do czynienia z klerykami [mamy razem zajęcia], wiem co się tam dzieje i jakie problemy budzi celibat.

Co więcej, znam osobiście, z imienia i nazwiska i paru jeszcze innych danych pana w sutannie, który bardzo lekce sobie waży obowiązek zachowania czystości i bezwzględnie wykorzystuje młode kobiety... To tyle jeśli chodzi o osobiste spostrzeżenia.

Śr lip 18, 2007 23:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3