Cytuj:
Tu chodzi o gorszenie innych ludzi.
Jak przy małym dziecku się ciągle przeklina to ono też zacznie kląć.
Jak przy nastolatku wszyscy biją słabszych to on też zacznie bić słabszych.
A jak wszyscy na około mieszkają bez ślubu to inni też zaczną.
Jak wszyscy zaczną jeść gnój to też zaczniesz to robić?
Słaby argument.
Cytuj:
Na tym to polega. Nawet jeżeli nie współżyjecie razem podczas mieszkania to co? Nie macie kamer w środku i inni nie widzą, że nie współżyjecie. I inni niestety będą myśleć, że współżyjecie i teraz...
To może tak niech ci ludzie zaczną myśleć o czymś innym? Mądrzejszym np. Bo póki co to tylko snują przypuszczenia.
Swoją drogą takie zachowanie też powinno być grzechem.
Cytuj:
Chodzi o to, że jak inni widzą wasze współżycie (domyślne wynikające ze wspólnego mieszkania) to oni też zaczną mieszkać i współżyć.
Chodzi o to, żeby nie dawać takiego przykładu, że gdy inni za wami pójdą to zaczną grzeszyć.
Nawet gdy inni będą wiedzieć, że nie współżyjecie to za wami też razem będą chcieli mieszkać i uwierz mi, że może jedna para na 100 wytrzyma bez współżycia.
Skąd te statystyki?
To ja odwrócę problem - niech ci ludzie, którzy tak myślą, a co za tym idzie z pewnością gadają i plotkują nie dają też takiego żałosnego przykładu bo jeszcze inni zaczną nieprawdziwie myśleć o wszystkich dookoła mieszkających razem. To nie działa tylko w jedną stronę, że tylko ci co mieszkają razem rzekomo grzeszą. O nie, ci co ich obgadują i snują domysły również dają innym zły przykład. I wiesz co ci powiem? Bardziej nienawidzę takich obgadujących ludzi niż tych mieszkających razem.
Cytuj:
To tak jak z brzydkimi gazetkami.
Jeżeli codziennie kupujesz brzydkie gazetki z gołymi paniami to nie ważne czy je oglądasz czy tylko wkładasz do szafy i nie masz pojęcia co jest w środku. Ważne jest to, że gorszysz inne osoby kupując i zbierając takie gazetki. Albo nawet nie gazetki tylko brzydkie filmy. (a jeżeli je oglądasz to inna sprawa)
O rotfl... Ty chyba nie piszesz tych bredni poważnie. Czyli co, mam nie kupować Playboya bo jakaś babcia w empiku się zgorszy? Albo jest taka gazeta fotograficzna o aktach, tez mam nie kupować? Jeszcze raz - niech ci wielce gorszący się ludzie zajmą się sobą i swoim tyłkiem, a nie zagladją ludziom przez ramię co kupują lub przez okno jak mieszkają. Żenada.
Cytuj:
A osoby mieszkające razem (te starsze) nie powinny (ale mogą) chodzić do swojej parafii aby właśnie nie siać zgorszenia wśród reszty. "Mieszkają razem i do komunii przystępują?!"
Kurde typowe wiejskie myślenie, heh spotkałem się z tym już jako, że moja dziewczyna mieszka może nie na wsi co w małym miasteczku. Kolejna żenua, żal mi takich ludzi, żal mi ich toku myślenia. Tak mieszkają razem i przystępują do komunii widocznie nie współżyją. Tak powinni myśleć, a nie żałosne przypuszczenia wysnuwać.