Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 16:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Następna strona
 Jak katolicy postrzegają seks? 
Autor Wiadomość

Nie wiem, czemu. Miałem po prostu takie odczucie, że odchodzimy od tematu zagłębiając się w szczegóły techniczne ;)

A zresztą... co mi tam.

Pn maja 28, 2007 18:58

Bardzo ciekawa dyskusja wywiązała się z tego wszystkiego. Skoro zagłębiliście się tak daleko, to może pytanie:skoro seks analy, oralny czy też masturbacja są w seksie niemile widziane, jak też wszelkie zabawy BDSM i co wymyślniejsze, to jak sobie seks urozmaicić?

Wt maja 29, 2007 1:55
Odpowiedź brzmi "nijak" albo... albo kupić sobie dobre lody i zjeść w tak zwanym międzyczasie. :-)

Wt maja 29, 2007 2:03

A ja jeszcze mam pytanie - czy w katolickim seksie jest miejsce na takie uczucia jak namiętność i pożądanie? A co ze spontanicznym seksem w stylu przychodzi mąż z pracy i mówi "mam na ciebie ochotę kochanie" po czym bierze ją i rzuca na łóżko/kładzie na blat kuchenny/cokolwiek? To wszystko też jest niedozwolone?

Wt maja 29, 2007 7:15

A co ze spontanicznym seksem w stylu przychodzi mąż z pracy i mówi "mam na ciebie ochotę kochanie" po czym bierze ją i rzuca na łóżko/kładzie na blat kuchenny/cokolwiek? To wszystko też jest niedozwolone?
analogicznie do wypowiedzi, to jest niedozwolone, bo jest to promowanie całodobowej dostępności kobiety. A tak być nie może, bo to szerzy przedmiotowe traktowanie drugiego człowieka.
Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że ja i mój skarb szanujemy się ogromnie, kochamy najbardziej na świecie, a przy okazji nie żałujemy sobie przyjemności. Nie rozumiem, w czym taki związek jest gorszy od katolickiego

Wt maja 29, 2007 9:46

A ja jeszcze mam pytanie - czy w katolickim seksie jest miejsce na takie uczucia jak namiętność i pożądanie?
Ksiadz Kokoszka w Teologii moralnej o tym nie wspomina ;-)
Jest miejsce, coraz bajdziej dochodzą do głosu. Kiedyś analizowaliśćmy kolejne encykliki dot. ww. kwestii: Casti Connubi i Humane Vitae, Deus Caritas est.

Mroczny Pasażer napisał(a):
A co ze spontanicznym seksem w stylu przychodzi mąż z pracy i mówi "mam na ciebie ochotę kochanie" po czym bierze ją i rzuca na łóżko/kładzie na blat kuchenny/cokolwiek? To wszystko też jest niedozwolone?
Nie jest zakazane, dlaczego?
Żona też może.

Wt maja 29, 2007 14:58

Nie jest zakazane, dlaczego?
Żona też może.

w temacie o antykoncepcji katolicy głosili teorie jakoby stosowanie jej sprawiało, ze mąż czy żona są zawsze dostępni. zachowanie przedstawione przez pasażera też promuje taki model, ale teraz nie ma słowa z waszej strony o przedmiotowości. rozdwojenie jaźni?

Wt maja 29, 2007 15:46

w temacie o antykoncepcji katolicy głosili teorie jakoby stosowanie jej sprawiało, ze mąż czy żona są zawsze dostępni. zachowanie przedstawione przez pasażera też promuje taki model, ale teraz nie ma słowa z waszej strony o przedmiotowości. rozdwojenie jaźni?

Mąż i żona są zawsze "dostępni". Możesz się kochać nawet codziennie, ale w takim wypadku trzeba się liczyć z powiększeniem rodzinki ;)

Wt maja 29, 2007 16:13

No, zawsze dostępni. A co z sytuacją kiedy mąż zaczyna się tak dobierać do żony, a ona mu "kochanie przykro mi, ale mam dni płodne, nie będzie ruchanka"?

Wt maja 29, 2007 16:48

Hmm, po pierwsze mąż chyba wie kiedy jego żona ma dni płodne (jeśli są zwolennikami NPR).
A po drugie, to nie ma po drugie.

Wt maja 29, 2007 16:53

Hmm, po pierwsze mąż chyba wie kiedy jego żona ma dni płodne (jeśli są zwolennikami NPR).
czyli jednak są ograniczenia i nie ma ciągłej dostępności, bo konsekwencje są tak duże, że nikt nie chciałby ryzykować za każdym razem, kiedy miałby ochotę. Tak więc seks katolicki wyklucza spontaniczność i wybuchy pożądania. Co ma zrobić żona, która bardzo chce się kochać, ale nie ma ochoty na kolejną ciążę? A co ma zrobić mąż? Masturbacja oczywiście jest grzechem śmiertelnym, więc już nie wiem...

Wt maja 29, 2007 17:10

Odpowiedź na Twoje pytane to umiejętność panowania nad popędami.
To nie popęd ma kierować nami.

Wt maja 29, 2007 17:26

ale osobę, którą się kocha tak bardzo jednocześnie się bardzo pożąda?dlaczego nie można dawać sobie przyjemności, uszczęśliwiać się?

Wt maja 29, 2007 17:29

Nie rozumiem, dlaczego miałoby się nie móc dawać przyjemności i się uszczęśliwiać.

Wt maja 29, 2007 17:37

Nie rozumiem, dlaczego miałoby się nie móc dawać przyjemności i się uszczęśliwiać.

Z prostego powodu - w niepłodnej fazie cyklu kobieta na skutek działania hormonów nie odczuwa potrzeby seksu, lub przynajmniej wymaga niezwykłych zabiegów męża, aby cokolwiek w tej dziedzinie jej się zachciało.
Nie mówię, że wtedy żona leży jak kłoda, ale wywołanie u niej namiętności to wielka sztuka.
Jestem przekonany, że gdyby mężowie nie mieli takiego "parcia na seks", i nie naciskali swoich żon na współżycie, to mielibyśmy wysyp białych małżeństw. :D

Śr maja 30, 2007 7:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Następna strona