Witam wszystkich forumowiczów i proszę proszę o odpowiedz: Jaka jest oficjalna wykładnia Kościoła w sprawie postu piątkowego i powstrzymania się od zabaw w piątek po Święcie Bożego Ciała ? Czytałem że kiedyś obchodzono oktawę ale chyba zostało to zniesione ?
Cz cze 03, 2010 15:48
Bonifacy
Re: Piątek po Święcie Bożego Ciała - post?
Jutrzejszy piątek jest zwykłym piątkiem, w którym obowiązuje powstrzymanie się od pokarmów mięsnych i zabaw. Liturgicznie Oktawa Bożego Ciała została zniesiona w 1955 r. W Polsce zachowała się tradycja procesji eucharystycznych w dniach dawnej oktawy, ale poszczególne dni nie mają rangi uroczystości, a tylko uroczystość znosi post. Tak więc tylko piątek w oktawie Wielkiej Nocy nie jest dniem pokuty.
Cz cze 03, 2010 17:24
cris168
Omg.... czyli złamałem w piątek post........ kurczę, byłem święcie przekonany, ze jest oktawa Bożego Ciała, bo przecież księża cały czas powtarzają: "przeżywamy Oktawę Bożego Ciała...."
N cze 06, 2010 8:43
Elbrus
cris168 napisał(a):
Omg.... czyli złamałem w piątek post........ kurczę, byłem święcie przekonany
Skoro byłeś "święcie" przekonany, to nie popełniłeś grzechu ciężkiego.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)