Autor |
Wiadomość |
Vroo
|
 Katechizm KRK
Witam,
chcę się wreszcie zorientować w co dokładnie mój kościół każe mi wierzyć :-) w związku z czym chcę kupić ten oficjalny, gruby Katechizm.
W związku z tym pytania:
1. Są dwa wydania bieżącego Katechizmu:
- pierwsze z 1994, jest też online http://www.katechizm.opoka.org.pl/
- drugie z 2004 na podstawie zrewidowanej wersji łacińskiej, np. http://150.254.193.77/pallottinum/abc/i ... p=pd&id=94
Czy one się mocno różnią? Bo pierwsze znacznie taniej na allegro chodzi. :-)
2. A może zamiast katechizmu to niedawno wydane Kompendium? Co preferujecie? A może i jedno i drugie?
Dzięki z góry za odpowiedzi.
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Pn wrz 03, 2007 8:21 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
W nowszym są poprawki, które w pierwszym wydaniu zostały wydane oddzielnie w broszurce (tak mi się wydaje, ale tylko domyślam się).
A co do kompendium hmm... jest to bardzo skondensowane. Jeśli czegoś szukam wole zajrzeć do wersji normalnej. Syntetyczne ujęcie jest dobre do przejrzenia, ale często przez to dość zawiklanym językiem. Jednym słowem wole dużą niebieską książkę 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pn wrz 03, 2007 9:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zalezy od determinacji- kompendium jest w formie pytań i odpowiedzi, więc łatwiej się je czyta...Ja kupiłam wielką niebieską księgę i zajrzałam do niej kilka razy  jak chciałam coś sprawdzić...Ale w końcu ją przeczytam... 
|
Pn wrz 03, 2007 12:34 |
|
|
|
 |
Vroo
|
Teresse, to może założymy Kółko Wsparcia Czytelników Katechizmu (KWCK) - cel: przeczytać całość w pół roku. :-)
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Pn wrz 03, 2007 13:33 |
|
 |
stern
|
Gdzie są zapisy ? 
|
Pn wrz 03, 2007 13:42 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Z mojej strony powiem tylko, że Katechizm Kościoła Katolickiego ma się tak do Kompendium, jak Biblia do Opowieści Biblijnych
Co do wydań to nie wydaje mi się, aby miały być jakieś istotne różnice - to wciąż ten sam Katechizm, żaden nowy nie był ogłaszany
|
Pn wrz 03, 2007 16:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zgoda Vroobelku- jako pomysłodawca jesteś przewodniczącym KWCK
W razie opieszałości w czytaniu trzeba będzie złożyć publiczną samokrytykę
Członkowie kółka: stern+Teresse
Ale można się zapisywać... 
|
Śr wrz 05, 2007 13:28 |
|
 |
malutki
|
KKK i KKKK sa godne polecenia:) mialem kilka fragmentow na olimpiade i bardzo ciekawe; wiec gdybym mial okazje to zaopatrzylbym sie w oba dziela
_________________ Tylko Miłość jest godna Wiary
|
Wt wrz 11, 2007 21:08 |
|
 |
Vroo
|
Ok, pierwszy cel - do końca września zaopatrzyć się w KKK :D
Cel taki rozgrzewkowy, skoro katechizm i tak jest online :)
|
Wt wrz 11, 2007 21:16 |
|
 |
Kamyk
|
Ale Katechizmu online nie weźmiesz ze sobą pod pachę ani do plecaka w razie potrzeby  Zresztą nie zawsze jest się online
Mimo wszystko polecam wersję papierową, na allegro co chwilę można wyrwać egzemplarze w atrakcyjnych cenach  Ja tak właśnie zdobyłem KKK 
|
Wt wrz 11, 2007 21:18 |
|
 |
Vroo
|
Toteż śledzę właśnie kilka aukcji, niestety posiadacze wydania II wiedzą że jest cenniejsze :-) ale pierwsze faktycznie za bezcen.
Zgadzam się, że lepiej papierowe - można usiąść przy biurku, a nie oczy męczyć.
|
Wt wrz 11, 2007 21:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale ja już mam katechizm kupiony...  Wczoraj nawet prawie go otwarłam- ale w końcu przegrał z Zadie Smith "Białe zęby"... 
|
Śr wrz 12, 2007 11:38 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
ale w elektronicznym piszesz frazę i samo szuka  Każde wydanie ma swoje zalety. Ja korzystam z elektronicznego KKK 
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Śr wrz 12, 2007 15:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale jak kupujesz to wspierasz katolickie wydawnictwa 
|
Śr wrz 12, 2007 18:48 |
|
 |
Vroo
|
 Wspólnie czytajmy Katechizm!
No dobra, to już mam i papierowy i html-owy i na komórce też działa ;-) więc pora się mobilizować do czytania!
Proponuję do końca września na rozgrzewkę:
Dział pierwszy: "WIERZĘ" - "WIERZYMY" (26-184).
Rozumiem że chętni stern i teresse - kto się jeszcze dopisze?
Czytajmy więc te punkty i jeśli mamy pytania, uwagi czy coś do podzielenia się - wrzucajmy do tego wątku.
|
N wrz 23, 2007 18:30 |
|
|
|