|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
ślub kościelny, spowiedź, kilka pytań
Autor |
Wiadomość |
nhexn
|
 ślub kościelny, spowiedź, kilka pytań
Szanowni forumowicze. Mam do Was kilka pytań. Jakiś czas temu dowiedziałem się, że moi dobrzy koledzy (tzn. koleżanka i kolega - para) zamierzają wziąć ślub. Ślub kościelny znaczy. Bardzo mnie to zdziwiło, bo oni podobnie jak ja nie znają się na religii i nie są praktykującymi katolikami. Ponieważ jestem z natury bardzo ciekawski, dlatego chciałem się dowiedzieć kilku rzeczy, szczególnie rozmaitych spraw odnośnie prawa kościelnego w kontekście ślubów. Ich nie wypada mi pytać, zresztą sami pewnie nie wiedzą, więc proszę o pomoc i wyjaśnienie tutaj. Dobra, tyle wstępu. Teraz pytania
1. Czy w ogóle niepraktykujący katolicy mogą legalnie, zgodnie z prawem kościelnym wstąpić w związek małżeński (wziąć ślub kościelny)? Czy jeśli tak, to nie jest to wówczas hipokryzja kościelna?
2. Czy wzięcie ślubu kościelnego przez katolików wiąże się z koniecznością przystąpienia do komunii a zatem i do odbycia przez nich spowiedzi?
3. Czy jeśli para przed ślubem uprawiała seks przedmałżeński w rozmaitych układach (czasem także z innymi partnerami, grupowo), to powinni się z tego spowiadać?
4. Czy należy spowiadać się z własnych preferencji seksualnych, nawet jeśli się ich nie praktykowało i nie praktykuje?
Będę niezwykle wdzięczny jeśli osoby znające dobrze prawo kościelne zdecydują się udzielić mi odpowiedzi na powyższe pytania.
Załączam wyrazy szacunku,
Marcin
|
Śr wrz 03, 2008 11:41 |
|
|
|
 |
kastor
|
Nie jestem znawcą prawa Kościelnego, ale Twoje pytania, aż takiej wiedzy nie wymagają  (na szczęście  ).
1. Jeśli oficjalnie są członkami Kościoła Katolickiego (tzn. nie złożyli aktu apostazji) to mogą. Czy to hipokryzja? Bóg jest obecny w życiu człowieka w każdym momencie i zależy mu by tę obecność dostrzegać częściej niż na ślubie, chrzcie i pogrzebie. To trochę dziecinne  .
2. Tak. Żeby godnie przyjąc sakrament małżeństwa trzeba być w stanie łaski, a więc po spowiedzi (chyba, że ktoś nigdy ciężko nie zgrzeszył  ). Nie wiem, czy przyjęcie Komunii jest konieczne, ale jeśli ktoś jest w stanie łaski, przyjmuje ślub, a odrzuca Eucharystię to chyba coś z nim nie ten teges.
3. Należy spowiadać się z tego co jest złem. Czy tzw. 'wolna amerykanka' w sprawach seklualnych służy przyszłemu małżeństwu? Rozwiązłość najzwyczajniej w świecie ogłupia ludzi, a lekkomyślność nie jest cnotą.
4. Nie. Jeśli ktoś przykładowo czuje, że jest biseklualny, ale nigdy nie praktykował (mówię tutaj także o myślach, marzeniach itp.) to nie ma grzechu.
Jeśli zależy Ci na odpowiedzi za którą stoi jakiś autorytet to na www.zapytaj.wiara.pl odpowiada świecki teolog. Jeśli przeszukasz archiwum to z pewnością znajdziesz to na czym Ci zależy. pozdrawiam i respect for all 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Śr wrz 03, 2008 12:04 |
|
 |
monika001
|
 Re: ślub kościelny, spowiedź, kilka pytań
nhexn napisał(a): 3. Czy jeśli para przed ślubem uprawiała seks przedmałżeński w rozmaitych układach (czasem także z innymi partnerami, grupowo), to powinni się z tego spowiadać?
Nie powinni, a muszą - jeśli sakrament ma być ważny. To są grzechy przeciw VI przykazaniu, których materia jest zawsze ciężka.
|
Śr wrz 03, 2008 15:17 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Moniko przyjęcie w grzechu sakramentu nie czyni go nieważnym. Jest to niegodziwe jednak nie dotyczy ważności
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Śr wrz 03, 2008 15:22 |
|
 |
monika001
|
zielona_mrowka napisał(a): Moniko przyjęcie w grzechu sakramentu nie czyni go nieważnym. Jest to niegodziwe jednak nie dotyczy ważności
No dobrze mróweczko, zapędziłam się trochę. Chodziło mi o ważną spowiedź. Przecież, aby była ważna należy wyznać wszystkie ciężkie, uświadomione grzechy.
|
Śr wrz 03, 2008 15:51 |
|
|
|
 |
nhexn
|
No i ja właśnie o to pytałem. Trzeba wiedzieć chyba co jest grzechem a co nie, zanim się przystąpi do spowiedzi. Czyli jak rozumiem uprawianie seksu przed ślubem to grzech.
|
Śr wrz 03, 2008 16:30 |
|
 |
monika001
|
nhexn napisał(a): No i ja właśnie o to pytałem. Trzeba wiedzieć chyba co jest grzechem a co nie, zanim się przystąpi do spowiedzi. Czyli jak rozumiem uprawianie seksu przed ślubem to grzech.
Dobrze rozumiesz.
|
Śr wrz 03, 2008 20:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 3. Czy jeśli para przed ślubem uprawiała seks przedmałżeński w rozmaitych układach (czasem także z innymi partnerami, grupowo), to powinni się z tego spowiadać?
Jesli to zrobili- to widzę to małżeństwo raczej czarno- choć oczywiscie Bóg moze swoja łaska zdziałać cuda.
Inna sprawa- jeśli zakładają od razu, że będą to samo robić po ślubie- to wydaje mi się, iż zawrą nieważne małżeństwo- gdyż negują jego naturę.
|
Cz wrz 04, 2008 17:07 |
|
 |
Jacson
czasowo zablokowany
|
nhexn napisał(a): Szanowni forumowicze. Mam do Was kilka pytań. Jakiś czas temu dowiedziałem się, że moi dobrzy koledzy (tzn. koleżanka i kolega - para) zamierzają wziąć ślub. Ślub kościelny znaczy. Bardzo mnie to zdziwiło, bo oni podobnie jak ja nie znają się na religii i nie są praktykującymi katolikami. Ponieważ jestem z natury bardzo ciekawski, dlatego chciałem się dowiedzieć kilku rzeczy, szczególnie rozmaitych spraw odnośnie prawa kościelnego w kontekście ślubów. Ich nie wypada mi pytać, zresztą sami pewnie nie wiedzą, więc proszę o pomoc i wyjaśnienie tutaj. Dobra, tyle wstępu. Teraz pytania  1. Czy w ogóle niepraktykujący katolicy mogą legalnie, zgodnie z prawem kościelnym wstąpić w związek małżeński (wziąć ślub kościelny)? Czy jeśli tak, to nie jest to wówczas hipokryzja kościelna? 2. Czy wzięcie ślubu kościelnego przez katolików wiąże się z koniecznością przystąpienia do komunii a zatem i do odbycia przez nich spowiedzi? 3. Czy jeśli para przed ślubem uprawiała seks przedmałżeński w rozmaitych układach (czasem także z innymi partnerami, grupowo), to powinni się z tego spowiadać? 4. Czy należy spowiadać się z własnych preferencji seksualnych, nawet jeśli się ich nie praktykowało i nie praktykuje? Będę niezwykle wdzięczny jeśli osoby znające dobrze prawo kościelne zdecydują się udzielić mi odpowiedzi na powyższe pytania. Załączam wyrazy szacunku, Marcin
Więc tak:
1. Katolik jest katolikiem (gdy został ochrzszczony) i może zawrzeć sakramentalny związek małżeński (o ile nie wyrzekł się Kościoła lub nie został z Niego wyklęty - exkomunika)
2. Zaleca się zawieranie Sakramentów podczas Mszy, a więc i przyjęcie Komunii Świętej a wcześniej oczywiście sakramentu pokuty, ale nie jest to bezwzględnie konieczne. Można zawrzeć Ślub poza Mszą Świętą (podobnie jak np. chrzest dziecka, któremu grozi śmierć).
3. Tak, zawsze seks po za małżeński jest grzechem ciężkim, po którym nie wolno przystępować do Komunii Świętej. Podobnie stosowanie antykoncepcji.
Natomiast inna jest sprawa co do aborcji - myślę, że to ważne dlatego zwracam uwagę, że jeżeli dokonano aborcji to nie mogą zawrzeć ślubu, ponieważ aborcja jest związana z karami kościelnymi, a wtedy nie wolno przystępować do żadnego sakramentu - ślub był by nieważny.
4. Należy spowiadać się z preferencji innych niż heteroseksualizm w każdym przypadku gdy wystąpiło ich jakiekolwiek ujawienie - np. pożądanie tej samej płci, lub zwierząt, lub różnych płci (np. grupy) ...
Znam dobrze Prawo Kościelne więc jakby co pytaj śmiało.
|
Cz wrz 04, 2008 17:22 |
|
 |
nhexn
|
Dzięki Jacson. To jeśli pozwolisz dopytam się jeszcze, tym raziem bardziej odnośnie dzieci (co też się wiąże jakoś z małżeństwem), żeby było prościej znowu w punktach.
1. Czy jest jakaś sytuacja kiedy dziecko nie może zostać ochrzczone? Tzn. załóżmy, że rodzice to apostaci lub wojujący ateiści, którzy jednak chcą, aby ich dziecko zostało ochrzczone i chodziło na religię, przystąpiło do komunii itp.
2. Jaka jest granica wieku kiedy dziecko może zostać ochrzczone i jak się ma do tego spowiedź? Innymi słowy, czy dziecko np. 13-letnie, które popełniło już przecież wiele ciężkich i poważnych grzechów może zostać ochrzczone skor jest w stanie grzechu?
3. Czy jeśli rodzice mają już starsze dziecko, np. 16-letnie a oni nie mają ślubu i chcieliby go wziąć, to czy owo dziecko może pełnić wówczas jakąś konkretną rolę, czy powinno zostać absolutnie zignorowane podczas przygotowań i w czasie ceremonii w kościele?
4. Od jakiego wieku dziecko może podjąć decyzję, że chce zostać ochrzczone, jeśli jego rodzice go nie ochrzcili?
5. Czy dziecko może wystąpić jako świadek w przypadku stwierdzania nieważności małżeństwa lub oponować przeciwko zawarciu małżeństwa kościelnego przez rodziców?
Pozdrawiam,
Marcin
|
Pt wrz 05, 2008 9:57 |
|
 |
Jacson
czasowo zablokowany
|
1. Dziecko zawsze może być ochrzszczone. Chyba jedynym wyjątkiem jest popadnięcie przez dorosłego w kary kościelne, ale dziecko o ile nie zajmowało się NewAge  zawsze może być ochrzszczone. Choć można się spodziewać, że kapłan nie bedzie chciał ochrzcić dziecka, rodziców którzy są np. satanistami...
2. Nie ma granicy wieku. Jeśli człowiek nie jest ochrzszczony może zostać ochrzszczony nawet przed śmiercią w wieku 100 lat. Chrzest zmazuje z duszy znamię grzechu pierworodnego ze wszystkimi innymi grzechami, tak więc człowiek ochrzszczony jest całkowiecie czysty na duszy - nie ma potrzeby spowiadania się. Spowiadamy się tylko z grzechów popełnionych po Chrzcie Świętym.
Dziecko 13-letnie w stanie grzechu o ile zapragnie nawrócenia i przyjęcia Chrztu Świętego może zostać ochrzszczone, jednak pewnie stosowało by się tu zasadę Chrztu dorosłych - czyli wcześniejsze przygotowanie. (jedyny wyjątek - jak w pkt. 1.)
3. Jeśli dziecko jest chrześcijaninem (czyli ochrzszczone) to tak. Oczywiście mam na myśli funkcje zarezerwowane dla świeckich i dzieci (niewiem - może jakaś druhna czy coś takiego, sypanie kwiatków ...)
Napewno nie będzie rozdawać Komunii Świętej albo głosić Ewangelii - bo to funkcje zarezerwowane dla duchownych (poza wyjątkowymi przypadkami). Tak, więc zignorowane nie musi być, jeśli jest starsze (np. właśnie 16 lat) to nawet może czytać Czytanie, śpiewać psalm, czy poprostu służyć do Mszy (chłopiec, a w przypadku dziewczyny - schola lub chór)
4. Od momentu uzyskania pełnoletności - samo, a dziecko do lat 18-stu za zgodą rodziców (oczywiście to są wymagania prawna państwowego, do których kandydat do Chrztu i ksiądz w wyjątkowych sytuacjach nie muszą się stosować). Choć w tym przypadku nie jestem do końca pewien, być może już 16/12/10 -latek może podjąć taką decyzję bez pytania o zgode rodziców (poprostu niepamiętam  ).
5. Tak, o ile Sąd Kościelny dopuści jego zeznania/ o ile zgłoszenie w Urzędzie Parafialnym będzie zawierało istotne informacje.
Pozdrawiam
Jacek
|
Pt wrz 05, 2008 12:35 |
|
 |
zielona_mrowka
|
co do pytania 3. to niezależnie czy jest ochrzczone czy nie może być świadkiem na ślubie. Nie ma wyszczególnionego wieku świadka, ale musi być to osoba, która w razie konieczności zaświadczy o fakcie.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pt wrz 05, 2008 12:50 |
|
 |
Piotr1
|
Jacson napisał(a): 1. Katolik jest katolikiem (gdy został ochrzszczony) i może zawrzeć sakramentalny związek małżeński (o ile nie wyrzekł się Kościoła lub nie został z Niego wyklęty - exkomunika) Nie jest to prawda. Tak osoba zwiazana cenzurą kościelną (ekskomuika lub interdykt) jak i osoba która aktem formalnym odłączyła się od Kościoła katolickiego zawiera małżestwo w sposób ważny, o ile oczywiście nie zachodzi inna przeszkoda. Ani cenzura ani formalne odstapienie od jedności z Kościołem katolickim nie stanowią przeszkody zrywajacej, a więc takiej która powoduje nieważnosc małżeństwa. Te przeszkody są enumeratywnie wyliczone w Kodeksie Prawa kanonicznego w kan kan 1083-1094 i mozna to bez problemu sprawdzić. W przypadku osób związanych cenzura koscielną Kan 1071 par 5 CIC wymaga aby asystujący przy zawieraniu małżeństwa uzyskał zezwolenia ordynariusza. Dotyczy to jednak kar deklarowanych, do natury cenzur latae sententiae należy to iz obowiązują one w zakresie wewnętrznym. Osoba związana cenzura latae sententie jest moralnie zobowiązana do pojednania się z Kościołem jak tyleko to jest możliwe, ale w żaden sposób nie powoduje nieważności sakramentu. W przypadku małżeństwa osoby, która formalnym aktem odłączyła się od Kościoła katolickiego (jeżeli druga strona jest katolicka) także wymagana jest zgoda ordynariusza na asystowanie przy zawieraniu małżestwa, która nie powinna być wydana inaczej, niż po przyjęciu od obu stron rekojmi dotyczacej zachowania wiary i wychowania katolickiego dzieci. Należy dodać, iż osoba która formalnym aktem odłączyła się od Kościoła katolickiego nie jest zobowiązana do zachowania formy kanoniczej, a więc małżeństwo zawarte w USC lub w jakiejkolwiek innej formie publicznej będzie w świetle prawa kościelnego ważne (o ile oczywiscie druga strona też nie jest zobowiązana do zachowania formy kanonicznej - jest nieochrzczona, ochrzczona w niekatolickim Kościele (poza wschodnimi), czy też również odłączyła się aktem formalnym od kościoła katolickiego). Podobne zezwalenie ordynariusza i rękojmie winien uzyskać asystujacy przy ślubie osoby, która "notorycznie porzuciła wiarę katolicką" - czyli niepraktykuje wiary, ale z Kościolem katolickim nie zerwała wspólnoty. Forma kanoniczna w tym wypadku jest wymagana do wazności. Wszystkie te zezwolenia są potrzebne do godziwego asystowania przy zawieraiu małżeństwa, nie dotycza jednak ważności jezeli ksiądz nie dopilnuje aby takie zezwolenie otrzymać. O takie zezwolenie występuje proboszcz, jesli podczas badania kanonicznego uzna że jest konieczne, a nie narzeczeni. Cytuj: 2. Zaleca się zawieranie Sakramentów podczas Mszy, a więc i przyjęcie Komunii Świętej a wcześniej oczywiście sakramentu pokuty, ale nie jest to bezwzględnie konieczne. Można zawrzeć Ślub poza Mszą Świętą (podobnie jak np. chrzest dziecka, któremu grozi śmierć). To jest zalecenie liturgiczne, i to dopiero posoborowe. W żaden sposób zawierajacy małżeństwo nie są zobowiązani do przyjmowania Komunii, ani do zawierania małżeńtwa w czasie mszy. Nie potzreba też do tego żadnej konieczności, a tym bardziej niebezpieczeństwa śmierci. W niebezpieczeństwi smierci lub innej konieczości można zawrzeć małżeństwo po prostu przez proste wyrażenie woli zawarcia małżestwa przez wzajemną przysięge wobec jakichkolwiek dwóch swiadków. Cytuj: 3. ..... Natomiast inna jest sprawa co do aborcji - myślę, że to ważne dlatego zwracam uwagę, że jeżeli dokonano aborcji to nie mogą zawrzeć ślubu, ponieważ aborcja jest związana z karami kościelnymi, a wtedy nie wolno przystępować do żadnego sakramentu - ślub był by nieważny. Całkowita nieprawda i wprowadzanie w bład, mam nadzieję że nieśwaidome. Tak jak to wyżej napisałem. Cytuj: Znam dobrze Prawo Kościelne więc jakby co pytaj śmiało.
Co do znajmosci prawa.... mam duże wątpliwości, sadząc po odpowiedziach.[/b]
|
Pt wrz 05, 2008 15:31 |
|
 |
Piotr1
|
Jacson napisał(a): 1. Dziecko zawsze może być ochrzszczone. Chyba jedynym wyjątkiem jest popadnięcie przez dorosłego w kary kościelne, ale dziecko o ile nie zajmowało się NewAge  zawsze może być ochrzszczone. Choć można się spodziewać, że kapłan nie bedzie chciał ochrzcić dziecka, rodziców którzy są np. satanistami... Kto może być ochrzczony w Kościele katolickim okresla prawo kanoniczne i takie sobie bajdurzenia nie mają tu nic do rzeczy. Zdatnym do przyjęcia chrztu jest każdy człowiek, jeszcze nie ochrzczony. (kan 864 CIC). W przypadku chrztu dzieci należy go udzielic zawsze jezeli - rodzice (prawni opiekunowie) lub przynajmniej jedno z nich prosi o chrzest i - jest uszasadniona nadzieja, że dziecko bedzie wychowane w wierze katolickiej. Wówczas kiedy takiej nadziei "zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie" (kan 868 par 1 pkt 2). Cytuj: 2. Nie ma granicy wieku. Jeśli człowiek nie jest ochrzszczony może zostać ochrzszczony nawet przed śmiercią w wieku 100 lat. Chrzest zmazuje z duszy znamię grzechu pierworodnego ze wszystkimi innymi grzechami, tak więc człowiek ochrzszczony jest całkowiecie czysty na duszy - nie ma potrzeby spowiadania się. Spowiadamy się tylko z grzechów popełnionych po Chrzcie Świętym. Dziecko 13-letnie w stanie grzechu o ile zapragnie nawrócenia i przyjęcia Chrztu Świętego może zostać ochrzszczone, jednak pewnie stosowało by się tu zasadę Chrztu dorosłych - czyli wcześniejsze przygotowanie. (jedyny wyjątek - jak w pkt. 1.) Jest garnica wieku - 7lat. Osoba pełoletnią wg prawa kaoniczego jest osoba powyżej 18 roku zycia. Małoletniego, przed ukończeniem siódmego roku życia, prawo kaoniczne nazywa dzieckiem i uważa za nie posiadającego używania rozumu. Po skończonym siódmym roku życia domniemywa się, że posiada używanie rozumu. (kan 97 CIC). Tak więc do 7 roku życia stosuje się normy dotyczace chrztu dzieci (jak powyżej - prosba rodziców i nadzieja na katolickie wychowanie), powyżej 7 roku zycia stosuje sie normy dotyczace chrztu dorosłych (kan. 852). W przypadku zas dorosłych godziwie można udzielić chrztu gdy "wyrazi wolę przyjęcia chrztu, jest odpowiednio pouczony o prawdach wiary i obowiązkach chrześcijańskich oraz przejdzie praktykę życia chrześcijańskiego w katechumenacie. Ma być również pouczony o konieczności żalu za grzechy." Powyżej 7 roku życia samo dziecko wino więc wyrazić wolę przyjęcia chrztu i winno przejść katechumenat. W niebezpieczeństwie śmierci "może być ochrzczony, jeśli mając jakąś znajomość głównych prawd wiary, ujawni w jakikolwiek sposób intencję przyjęcia chrztu i przyrzeknie, że będzie zachowywał nakazy chrześcijańskiej religii" (kan. 865 par 2). Nie jest więc tak jak w przypadku dzieci poniżej 7 roku zycia, kiedy należy po prostu ochrzcić. Reszta odpowiedzi OK. Chrzest jest sprawowany "na odpuszczenie grzechów", nie wymaga więc spowiedzi. Warto dodać iż w przypadku chrztu "dorosłych" (a więc powyżej 7 roku zycia) należy udzielić razem chrztu, następnie bierzmowania i Komunii sw. Cytuj: 4. Od momentu uzyskania pełnoletności - samo, a dziecko do lat 18-stu za zgodą rodziców (oczywiście to są wymagania prawna państwowego, do których kandydat do Chrztu i ksiądz w wyjątkowych sytuacjach nie muszą się stosować). Choć w tym przypadku nie jestem do końca pewien, być może już 16/12/10 -latek może podjąć taką decyzję bez pytania o zgode rodziców (poprostu niepamiętam  ). Od momentu uzyskaia używania rozumu, które prawo koscielne okresla na 7 lat, a nie od momentu uzyskania peloletnisci (kan 852 CIC), tak jak pisałem to wyżej. Pozostaje kwestia prawa cywilnego, Konstytucja gwarantuje rodzicom prawo do wychowania religijnego dziecka, ale z uwzględnieniem jego stopnia rozwoju. Dla prawa kanonicznego dziecko powyżej 7 lat musi wyrazić wolę przyjecia chrztu świadomie. Cytuj: o ile zgłoszenie w Urzędzie Parafialnym będzie zawierało istotne informacje.
czyli jesli bedzie wiedziało o przeszkodach do zawarcia małżeństwa wymienionych w KPK w kan. 1083-1094 ma obowiązek je zgłosić (podobnie jak ktokolwiek inny). Natomiast nie wymaga sie w żadnym wypadku zgody dziecka, ani nie daje się mu prawa do sprzeciwu wobec ślubu rodzica.
|
Pt wrz 05, 2008 16:24 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|