Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 19:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Ekskomunika- kto może ją zdjąć?? 
Autor Wiadomość

Post Ekskomunika- kto może ją zdjąć??
Na początku chciałam powiedzieć, że nie bardzo wiedziałam gdzie umieścić ten temat, więc jeśli jest on w złym miejscu to prosze powiedzcie mi gdzie go wsadzic, bądź czy ktoś może go przenieśc w odpowiednie miejsce :)

Ostatnio u nas w kościele miało miejsce sprofanowanie Najświętszego sakramentu- kilka osób z młodzieży bawiło się, wypluwało, brało do rąk Ciało Chrystusa. Proboszcz na ostatnich rekolekcjach powiedział o tym na ogłoszeniach duszpasterskich i ogłosił, że osobom tym zostaje wymierzona kara kościelna- ekskomunika. Potem dodał, że osoby te powinny się przygotować starannie do sakramenty pokuty i zgłosić się wtedy do proboszcza. Mówił w ten sposób, że wyraźnie mozna było odnieść wrażenie, że jeśli te osoby pójdą do spowiedzi, kara kościelna zostanie zniesiona. Ja natomiast przeczytałam potem w internecie że ekskomunikę może znieśc biskup, bądź nawet same kolegium papieskie!
Mam więc pytanie- czy proboszcz parafii może sam znieśc tą kare, czy musi to zrobić osoba "wyższa" ??

Wt gru 23, 2008 9:55
Zobacz profil WWW
Moderator

Po pierwsze lepiej to dać do Prawa kanonicznego - co uczyniłem ;)

Po drugie: sprawa nie jest taka łatwa, bo w Kodeksie Prawa Kanonicznego czytamy:
Cytuj:
Kan. 1367 - Kto postacie konsekrowane porzuca albo w celu świętokradczym zabiera lub przechowuje, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa, zarezerwowanej Stolicy Apostolskiej;

Zatem jest to zarezerwowane Stolicy Apostolskiej.
Ekskomunika zaciągana jest mocą samego prawa.
A o zniesieniu takiej ekskomuniki czytamy:
Cytuj:
Kan. 1354 -

§ 3. Jeśli Stolica Apostolska zarezerwowała sobie lub innym zwolnienie z kary, zarezerwowanie podlega ścisłej interpretacji.

Jeśli jest zarezerwowana dla Stolicy Apostolskiej to tylko Stolica Apostolska może zdjąć.

Chyba, że dała innym takie zezwolenie.
O tym nie wiem.

Wiem, że te ekskomuniki wiążące mocą samego prawa niezarezerwowane Stolicy Apostolskiej mogą zdejmować ordynariusze miejsca (nie tylko biskupi) oraz oni dają taką władzę innym, np, dziekanom (tak jest w wielu diecezjach).

Nie mniej w przypadku profanacji (jeśli wypluwanie było takie, że wypluto i pozostawiono) może być problem.

(J 8, 32b)

Wt gru 23, 2008 14:33

Najrozsądniej byłoby chyba zgłosić sprawę ordynariuszowi miejsca, względnie do sądu biskupiego. Kuria jest miejscem, które powinno dokładnie sprawę zbadać i odpowiednio prawo zastosować

Wt gru 23, 2008 14:45
czasowo zablokowany

W tej sprawie ekskomunikę może zdjąć tylko Papież/ Stolica Apostolska

ksiądz polecił przygotowanie do spowiedzi i zgłoszenie się do proboszcza bo pismo do Papieża o zdjęcie klątwy pisze się właśnie z księdzem

Biskup ani żaden ordynariusz miejsza czy tym bardziej dziekan nie może NIGDY zdjąć ekskomuniki - poprostu nie jest do tego władny. Może co prawda zdjąć pewne klatwy kościelne (na które prawo kanoniczne mu pozwala - np. w przypadku aborcji) ale to nie jest to samo co ścisła ekskomunika.

Wt gru 23, 2008 15:40
Zobacz profil WWW
Moderator

Biskup ani żaden ordynariusz miejsza czy tym bardziej dziekan nie może NIGDY zdjąć ekskomuniki - poprostu nie jest do tego władny. Może co prawda zdjąć pewne klatwy kościelne (na które prawo kanoniczne mu pozwala - np. w przypadku aborcji) ale to nie jest to samo co ścisła ekskomunika.

Może. Kara za dokonanie aborcji jest właśnie ekskomuniką. I to tak samo zaciąganą jak w przypadku profanacji Najświętszego Sakramentu. Polecam Kodeks Prawa Kanoniczego, księga VI.

(J 8, 32b)

Wt gru 23, 2008 18:32

Ok więc, zdjąć może tylko papież, a jeśli chodzi o nałożenie kary kośiclnej to czy zwykły ksiądz może tak po prostu ją dać?? Bo z jednej strony to dziwne, że aby znowu wrócić do Kościoła trzeba pisać pismo do papieża a nałożyc może zwykły proboszcz parafii, ale z drugiej przecież ktoś to musiał dac...

Cz gru 25, 2008 19:07
Zobacz profil WWW

Kan. 1367 - Kto postacie konsekrowane porzuca albo w celu świętokradczym zabiera lub przechowuje, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa, zarezerwowanej Stolicy Apostolskiej;

oznacza to, że ktoś jest ekskomunikowany w momencie popełnienia czynu - proboszcz więc tej ekskomuniki nie "nałożył" - poinformował jedynie, że ktoś jest ekskomunikowany poprzez swój czyn

Cz gru 25, 2008 19:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]