Autor |
Wiadomość |
Byczek
|
 "Dzień swiety swiecic"
Prosze o podanie cytatu z Pisma Swietego w ktorym Jezus mowi, ze dzien swiety nalezy swiecic uczestniczac we mszy swietej i ze brak uczestnictwa w niej jest grzechem ciezkim.
|
Cz cze 10, 2004 21:28 |
|
|
|
 |
saxon
|
Nie ma takiego cytatu - podobnie jak nie ma że nie wolno brać narkotyków, przekraczać prędkości, przejeżdżać skrzyżowania na czerwonym świetle ani uprawiać cybersexu...
|
Cz cze 10, 2004 22:17 |
|
 |
JacekN
|
W ST jest przykazanie, ze Zyd ma swietowac Szabat. Kosciol zmienil to na "dzien swiety", zeby bardziej pasowalo. A jesli chodzi o zmiane dnia z soboty na niedziele, to ponoc jest to sprawka poganina, ktory wyznawal byl slonce przed chrztem.
Niedziela = Sunday = Sun day = dzien slonca. Jeszcze dzis w kalendarzach niedziela jest pierwszym dniem tygodnia, a sobota siodmym. Widac to w Anglii i angielskich koloniach. Moze w innych krajach tez.
_________________ Panie Boże! Proszę Cię: spraw, żeby mi się chciało tak bardzo jak mi się nie chce...
|
Pt cze 11, 2004 3:19 |
|
|
|
 |
saxon
|
Odnośnie przykazań i ich formułowania - jest w sąsiednim temacie.
Dzień święty - świętowany jest z jakichś szczególnych względów. Dla Żydów był nim szabat (czyli sobota - ostatni dzień tygodnia) - na wzór opisu stworzenia świata.
Dla chrześcijan jest to niedziela - dzień, w którym dokonało się Zmartwychwstanie.
Cytuj: A jesli chodzi o zmiane dnia z soboty na niedziele, to ponoc jest to sprawka poganina, ktory wyznawal byl slonce przed chrztem.
Ciekawe jaki to poganin miał wpływ na wszystkich chrześcijan i jakich użył argumentów, aby ich przekonać do zmiany dnia świątecznego?  Jak to mówią "coś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele" - podejrzewam, że pomyliło Ci się z ustalaniem daty świętowania Bożego Narodzenia - ale to już osobny temat  Cytuj: Jeszcze dzis w kalendarzach niedziela jest pierwszym dniem tygodnia, a sobota siodmym. Widac to w Anglii i angielskich koloniach. Moze w innych krajach tez.
Tak dla informacji: w Polsce niedziela też jest pierwszym dniem tygodnia a sobota ostatnim 
|
Pt cze 11, 2004 8:45 |
|
 |
JacekN
|
Tak dla informacji: w Polsce niedziela też jest pierwszym dniem tygodnia a sobota ostatnim
Pierwsze slysze...
Jak to mówią "coś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele" - podejrzewam, że pomyliło Ci się z ustalaniem daty świętowania Bożego Narodzenia - ale to już osobny temat
Nie, nie... Pamietam, ze czytalem o tym, ale nie moge zweryfikowac, wiec napisalem 'ponoc'.
Co do Bozego Narodzenia, to jest to faktycznie inna sprawa, ale tam juz watpliwosci nie ma. Tak samo jak Wszystkich Swietych czy Sw. Jana. Zreszta nawet okres Wielkanocy pokrywa sie z poganskim kalendarzem religijnym.
_________________ Panie Boże! Proszę Cię: spraw, żeby mi się chciało tak bardzo jak mi się nie chce...
|
Pt cze 11, 2004 17:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
saxon napisał(a): Cytuj: A jesli chodzi o zmiane dnia z soboty na niedziele, to ponoc jest to sprawka poganina, ktory wyznawal byl slonce przed chrztem.
Ciekawe jaki to poganin miał wpływ na wszystkich chrześcijan Cesarz Konstantyn w 321 r. który w ten sposób, chciał dopasować chrzescijaństwo do mitraizmu (kultu Słońca). Cytuj: i jakich użył argumentów, aby ich przekonać do zmiany dnia świątecznego? 
Zapewne takich argumentów o jakich pisał Sokrates Scholastyk:
"Oni (żołnierze) zatem napadli na lud (w katedrze) z dobytymi mieczami i wycięli tych, co im drogę tamowali. Mówiono, że 3 150 osób zginęło, albo zabitych przez żołnierzy, albo zdeptanych i stratowanych przez tłumy. Chłostano, torturowano i konfiskowano własność. Wielu wypędzono z kraju, wielu zmarło podczas tortur, a inni w drodze na wygnanie. Gwałty te były dokonywane we wszystkich miastach Wschodu, a szczególnie w Konstantynopolu.
Wielu cieszących się dobrą reputacją, jako ludzie pobożni, zostało aresztowanych i torturowanych. Otwierano im usta kawałkami drzewa i wtłaczano sakrament do gardła...
Kobiety, które odmówiły przyjęcia ich komunii, miały piersi ściskane w drewnianych ramach i obcinane. Inne kobiety miały piersi przypalane rozpalonymi żelazami lub gorące, gotowane jaja przystawiane do piersi. Tego rodzaju tortury, których poganie nigdy me używali, były wynalezione przez ludzi zwących się chrześcijanami".
Rzymski wódz i historyk Ammianusz Marcelinus, odnotował:
"Nigdy nie widziałem dzikich zwierząt tak okrutnych jedno dla drugiego, jak ci chrześcijanie". (Loeb Classical Library)
|
Pt cze 11, 2004 17:19 |
|
 |
saxon
|
Agni
Taaaa - a wcześniej chrześcijanie świętowali soboty... dopiero siłą ich zmuszono żeby przestali a zaczęli w niedzielę 
|
Pt cze 11, 2004 17:33 |
|
 |
Byczek
|
Czyli kolejny przepis stworzony (lub "odpowiednio" zinterpretowany) przez kosciol...
Do tego dochodzi jescze jedno - brak uczestnictwa we mszy (czyli sietowania dnia swietego) jest rownoznaczny z grzechem ciezkim = odzuceniem Boga i wiary = pieklem i potepieniem....
Hm.... troche za daleko idace interpretacje jak dla mnie...
|
Pt cze 11, 2004 17:54 |
|
 |
JacekN
|
Techta, dzieki, bo bez Ciebie bym nie znalazl.
Saxon, to jest tekst w oryginale.
Constantine, a Pagan Roman sun-worshiper, moved the day of rest to Sunday. The Christian church, at its Council of Laodicea circa 364 CE, ordered that religious observances be moved from Saturday to Sunday. The Seventh Day Adventists are the only major North American Christian denomination to continue to follow the 4th commandment.
|
Pt cze 11, 2004 18:55 |
|
 |
saxon
|
Byczek
Zgadzam się - zbyt daleko to zinterpretowałeś
JacekN
Komentarz jak wyżej 
|
Pt cze 11, 2004 22:04 |
|
 |
JacekN
|
No, nie bardzo lapie. 
|
So cze 12, 2004 3:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Echhhh......
Agni, co ty za glupstwa piszesz?
Zapytaj no Twojego szefa (ponoc go wyswiecono), powinien Cie poinformowac, dlaczego Niedziela jest dla chrzescijan Dniem Panskim.
W Niedziele Zmartwychwstal Jezus i to wlasnie ten dzien jest dla nas swietem, jako pamiatka jego Zmartwychwstania.
Juz w Ewangeliach jest o tym napisane.....czyli w czasach gdy o Konstantynie nikt jeszcze nie snil.
Owszem Konstantyn wydal nakaz, ale byl to nakaz panstwowy, by niedziela byla dniem swiatecznym.
Co do tego historyka.
No coz , byc moze tak sie dzialo (nikt nie ustrzegl sie bledow). Jednak jego ton wypowiedzi jest bardzo tendencyjny i swiadczy o nienawisci do chrzescijan lub tez kiepskiej wiedzy historycznej.
Okrucienstwa jakich dopuszczali sie poganscy Rzymianie, na ludach podbitych.......mozna by mnozyc.......baaaa oni robili z tego panstwowe igrzyska, to byla dla nich zabawa i sposob na swietowanie.
Jezeli prawda jest ten opisany przez niego fakt......to przyznaje, ze jest to fakt wstydliwy dla chrzescijan..........ale sposob jego opisania, jest wyraznie malo obiektywny.
Zreszta.....Kosciol juz przepraszal za swoje bledy i przeprasza nadal.
Natomiast Twoi "czerwoni idole", nie zdobyli sie jeszcze na to. Znajac ich tok myslenia to nie zdobeda sie nigdy.
pozdrowka
|
So cze 12, 2004 10:51 |
|
 |
JacekN
|
Zreszta.....Kosciol juz przepraszal za swoje bledy i przeprasza nadal.
Okolo tysiac lat temu Twoi i moi przodkowie zostali zmuszeni do przyjecia nowej wiary. Ich obrzedy w wiekszej czesci wybite, w mniejszej asymilowane. Ich miejsca kultu zbeszczeszczone. Zreszta sam wiesz jak bylo.
Jakos do dzis nie slyszalem zadnych przeprosin. Wrecz przeciwnie. Slowa: poganstwo, czarownica, amulet staly sie oznaka czegos zlego. Gdy powiesz komus, ze chcesz wrocic do poganstwa, to spotkasz sie ze smiechem. Kosciol na trwale zniszczyl wiare naszych ojcow.
Ja sie zadnych takich przeprosin nie spodziewam. Tym bardziej, ze jesli by byly, to najpierw Kosciol powinien przeprosic Jezusa. Jezus nauczal slowem i zdobywal sobie ludzi przykladem. Kosciol zrobil z Jego nauki narzedzie do poszerzania swoich wplywow na zasadzie 'wszystkie chwyty dozwolone'.
|
So cze 12, 2004 15:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Dzień święty święcić
Nie zastanawiałeś się czemu spotkasz się ze śmiechem?
Jezus powiedział; jestem światłem świata, drogą, prawdą i życiem - jeśli ktoś chce odwrócić się od światła i wejść w ciemność, utracić prawdę, to budzi politowanie albo śmiech.
Kościół ma za zadanie głosić Dobrą Nowinę, po to został powołany przez Chrystusa.
A czy Ty wiesz cokolwiek o "wierze naszych ojców", że tak jest Ci jej żal.
Pogaństo, czarownice, amulet to akcesoria okultyzmu, magii, domena sił zła.
|
So cze 12, 2004 17:07 |
|
 |
JacekN
|
Owszem, w poganstwie tez bylo wiele obrzadkow, ktore musialy by ulec postepowi. Do takich nalezy palenie zony (lub niewolnicy) razem ze zwlokami wojownika. Poza tym Slowianie tez pewnie narzucili swoje obrzadki, a religie tubylcze zasymilowali na podobnych zasadach. Dzis jednak nie mozemy tego ocenic, bo brak danych na ten temat. W ogole wierzenia wczesnych Slowian znamy bardzo slabo.
Mozemy natomiast ocenic dzialalnosc Kosciola. Gloszenie tej 'Dobrej Nowiny', to droga pelna zbrodni wobec ludzkosci.
Nie badz tez taka szybka w okreslaniu poganstwa jako zla. Czyz nie rozkladasz choinki na Sw. Bozego Narodzenia? Czyz nie wkladasz do koszyka pisanki na Wielkanoc? Czyz nie jedziesz na groby w dniu Wszystkich Swietych?
Tak samo z czarownicami i amuletami. Czyz nie preferujesz ziololecznictwa nad medycyne konwencjonalna? Nie masz swojego ulubionego medalika, nie zabieralas maskotki na mature?
|
So cze 12, 2004 22:44 |
|
|
|