Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 17:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Kiedy jest mi potrzebna aprobata Kościoła ? 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Kiedy jest mi potrzebna aprobata Kościoła ?
Chcę napisać książkę podpadającą pod tematykę religijną - czy wobec tego będę musiał mieć jakieś pozwolenie władz Kościelnych na jej wydanie ?

Kiedy (zakres tematyczny) trzeba zwrócić się o wydanie imprimatur a kiedy Nihil Obstat i do kogo można się o to zwrócić (najlepiej proszę o podanie wszystkich uprawnionych do tego instytucji Kościelnych)

czy po uzyskaniu takiej aprobaty muszę wydać książkę w wydawnictwie Katolickim ? albo czy w ogóle trzeba ujawniać na książce imprimatur ?

Co jeśli nie dostał bym takiej aprobaty, albo zignorował ubieganie się o nią i wydał taką książkę ?

Proszę o podanie wszystkich potrzebnych informacji, także tych wybiegających poza zadane pytania...

Pt mar 27, 2009 15:08
Zobacz profil WWW

Nie jestem kanonistą, ale wydaje mi się, że miałyby tu zastosowanie takie kanony KPK, jak:

Kan. 822 - § 3. Wszyscy wierni, w szczególności zaś ci, którzy mają jakiś udział w organizowaniu lub użyciu środków społecznego przekazu, powinni się starać świadczyć pomoc pasterskiej działalności, tak żeby Kościół mógł także poprzez te środki skutecznie wypełniać swoją misję.

Kan. 823 - § 1. Dla zachowania nieskazitelności wiary i obyczajów, pasterze Kościoła posiadają prawo i są zobowiązani czuwać, by wiara i obyczaje wiernych nie doznały uszczerbku przez słowo pisane lub użycie środków społecznego przekazu. Przysługuje im również prawo domagania się, aby przedkładano do wcześniejszej oceny to, co ma być wydane przez wiernych na piśmie, a dotyczy wiary lub obyczajów, a także odrzucania pism przynoszących szkodę prawdziwej wierze lub dobrym obyczajom.

[i]Kan. 1369 - Kto w publicznym widowisku, w kazaniu, w rozpowszechnionym piśmie albo w inny sposób przy pomocy środków społecznego przekazu, wypowiada bluźnierstwo, poważnie narusza dobre obyczaje albo znieważa religię lub Kościół bądź wywołuje nienawiść lub pogardę, powinien być ukarany sprawiedliwą karą.[/]

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt mar 27, 2009 15:15

Chcę napisać książkę podpadającą pod tematykę religijną - czy wobec tego będę musiał mieć jakieś pozwolenie władz Kościelnych na jej wydanie ?

jeśli chcesz ją wydać w wydawnictwie kościelnym to tak.

Cytuj:
Kiedy (zakres tematyczny) trzeba zwrócić się o wydanie imprimatur a kiedy Nihil Obstat i do kogo można się o to zwrócić (najlepiej proszę o podanie wszystkich uprawnionych do tego instytucji Kościelnych)

Nihil obstat wydaje władza kościelna odpowiedzialna za dane wydawnictwo. Imprimatur - zgodnie z z kanonem 824 par 1 udziela ordynariusz autora albo miejsca gdzie ksiązka będzie drukowana. Jednocześnie istnieje instytucja cenzorów kościelnych., Cenzor przegląda książkę, prezentuje opinię na piśmie biskupowi , który wydaje zgodę.

Cytuj:
czy po uzyskaniu takiej aprobaty muszę wydać książkę w wydawnictwie Katolickim ?

do druku w wydawnictwie kościelnym musisz mieć nihil obstat.

Cytuj:
Co jeśli nie dostał bym takiej aprobaty, albo zignorował ubieganie się o nią i wydał taką książkę ?

Wydać możesz jak najbardziej - brak zatwierdzenia władzy kościelnej wiąże się z tym, że ksiązka bez zatwierdzenia nie może być podręcznikiem, nie może być wystawiana, sprzedawana ani rozdawana w kościołach i kaplicach.

Pt mar 27, 2009 15:47

brak zatwierdzenia władzy kościelnej wiąże się z tym, że ksiązka bez zatwierdzenia nie może być podręcznikiem

Ale chyba tylko na lekcjach religii.

Pt mar 27, 2009 20:29

§ 1. Katechizmy oraz inne pisma służące do katechizacji lub ich przekłady wymagają aprobaty ordynariusza miejsca, z zachowaniem przepisu kan. 775, § 2.
§ 2. Tylko te książki z zakresu Pisma świętego, teologii, prawa kanonicznego, historii Kościoła oraz innych gałęzi wiedzy religijnej lub moralnej, które zostały wydane za aprobatą kompetentnej władzy kościelnej albo potem zostały przez nią zatwierdzone, mogą być używane jako podręczniki w szkołach podstawowych, średnich lub wyższych.

To tak dla jasności, żeby wiadomo było o jakie podręczniki mi chodziło :)

Pt mar 27, 2009 21:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]