|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
SLUB KATOLICKI I BRAK UNIEWAZNIENIA A SLUB EWANGELICKI
Autor |
Wiadomość |
Wuwunia
|
 SLUB KATOLICKI I BRAK UNIEWAZNIENIA A SLUB EWANGELICKI
Witam serdecznie, od 10 lat jestem w cywilnym związku z mezczyna którego bardzo kocham. Mój mąż ma za sobą nieudane małżeństwo Katolickie, którego nie udało się unieważnić. Ja jestem osobom nieochrzczona z rodziny ateistów jednak chciałabym wstąpić do Kościoła Ewangelickiego. Mój Mąż z wielu przyczyn również chciałby razem ze mną zmienić wyznanie na Ewangelickie i stad moje pytanie. Czy jest możliwość ze będziemy mogli zawrzeć związek małżeński w Kościele Ewangelickim, mimo tamtego ślubu? Jest to dla nas naprawdę ogromnie ważne. Bardzo proszę o wszelkie informacje i doświadczenia.
|
Cz sty 30, 2025 15:49 |
|
|
|
 |
mareta
|
 Re: SLUB KATOLICKI I BRAK UNIEWAZNIENIA A SLUB EWANGELICKI
Wuwunia napisał(a): Witam serdecznie, od 10 lat jestem w cywilnym związku z mezczyna którego bardzo kocham. Mój mąż ma za sobą nieudane małżeństwo Katolickie, którego nie udało się unieważnić. Ja jestem osobom nieochrzczona z rodziny ateistów jednak chciałabym wstąpić do Kościoła Ewangelickiego. Mój Mąż z wielu przyczyn również chciałby razem ze mną zmienić wyznanie na Ewangelickie i stad moje pytanie. Czy jest możliwość ze będziemy mogli zawrzeć związek małżeński w Kościele Ewangelickim, mimo tamtego ślubu? Jest to dla nas naprawdę ogromnie ważne. Bardzo proszę o wszelkie informacje i doświadczenia. Najlepiej udać się po informacje do duchownych Kościoła Ewangelickiego. Osobiście. Tu coś znajdzesz. https://porady-slubne.blogspot.com/2013 ... ickim.html
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz sty 30, 2025 18:01 |
|
 |
mareta
|
Osoba nieochrzczona, jednak z pewnością powinna zacząć od przygotowania do chrztu św, po którym nastąpi chrzest.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz sty 30, 2025 21:11 |
|
|
|
 |
Wuwunia
|
Tak oczywiście, już te kroki zostały podjęte. Zależy mi jednak żeby dowiedzieć się czy w ogóle opcja ze ślubem wchodzi w grę z prawnego punktu widzenia. Bardzo boje się ze znowu się nie uda a nie mam kogo zapytać...
|
Pt sty 31, 2025 20:01 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|