Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 18:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Księża apeluja,ze wypalanie traw to grzech!! 
Autor Wiadomość

Post Księża apeluja,ze wypalanie traw to grzech!!
Nowy grzech choć na wsiach wiosną trawy wypalano od zawsze.Jak nalezy to rozumiec,ten zakaz z ambony?Czy to może jakis "spisek" wespół ze strażakami?

Wt maja 16, 2006 21:15

Mysle, ze to troska o bezpieczenstwo. Odkad pamietam, zawsze istnial zakaz wypalania traw ze wzgledu na duze zagrozenie pozarami i tylko brak wyobrazni oraz nieodpowiedzialnosc niektorych wlascicieli lak sprawia, ze nie potrafia zrozumiec problemu i przestrzegac zakazu.

Wt maja 16, 2006 21:47
Jaki nam nowy grzech? Nie ma czegoś takiego jak nowe grzechy. Bezmyślne, nie przynoszące żadnych korzyści i niebezpieczne zachowanie jakim jest wypalanie traw inaczej niż grzechem nazwać nie można.

Wt maja 16, 2006 21:49

Jestem przeciw wypalaniu ,uważam to za bezmyslnośc ,nawet zdaża sie ,ze ktoś spłonie w tym zywiole,ale dlaczego dopiero teraz każa sie z tego spowiadać?

Wt maja 16, 2006 21:56

pamiętam jak u nas tłumaczono to w taki sposób by nacisnąć na sumienie
i pokazać od strony zabijania niepotrzebnego różnych stworzonek,żyjątek przy wypalaniu

grzechem jest zawsze to co nieetyczne
czy moralnym można nazwać niszczenie tylko po to by patrzeć jak przyroda mozoli się by to odratować
co innego koszenie trawy a co innego wypalanie
kiedys mogło być dobrym wypalanie dziś już nie jest
bo zmieniło się nasze życie

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Wt maja 16, 2006 22:02

ate, niepotrzebne narazanie siebie i innych na niebezpieczenstwo zawsze bylo grzechem. Problem w tym, ze wielu ludzi niektorych swoich czynow nie chce uznac za grzech, bo tak im wygodniej, moze stad teraz wiecej sie o tym mowi.

Wt maja 16, 2006 22:06

kiedys mogło być dobrym wypalanie dziś już nie jest
bo zmieniło się nasze życie

Wypalanie traw to "wynalazek" ostatnich kilkudziesięciu lat. Wcześniej ludzie nie mieli przymusowych ubezpieczeń a za akcję gaśniczą płacili z własnej kieszeni lub (jako ochotnicy) sami ryzykowali życie przy gaszeniu.

[...] pedziwiatr

Wt maja 16, 2006 23:36

grzech czy nie grzech, ja naprawde niewiem jak mozna wpasc na pomysl wypalania trawy.
mhhh niestety niemam pojecia o lakach a mowiac dokladniej o ich zagospodarowaniu. istnieje jakas alternatywa do wypalania?

jesli tak to czemu nie jest stosowana? jest ciezka do wykonania? kosztowna? co mowi prawo na ten temat?

pewnie sa laki, ktore maja takie ulozenie, ze ich wypalenie moze nie zagraza katastrofie ale przeciez to musi sie niesamowicie dymic......

prosze o wiecej informacji na ten temat

Śr maja 17, 2006 0:14

Wiesz,też nie bardzo znam sie na filozofii wypalania łąk .Ale pewnie jest to najtańsza metoda na uporządkowanie łąki po zimie bo koszt tylko jednej zuzytej zapałki.Wszystkie stare trawy spala się i przy okazji popiól z nich użyżni łąke.A tak to trzeba ponieśc koszt paliwa aby śćiąć stare pozostałości.Na wsiach niestety bieda aż piszczy...

Śr maja 17, 2006 12:20

Wiesz,też nie bardzo znam sie na filozofii wypalania łąk .Ale pewnie jest to najtańsza metoda na uporządkowanie łąki po zimie bo koszt tylko jednej zuzytej zapałki.Wszystkie stare trawy spala się i przy okazji popiól z nich użyżni łąke.A tak to trzeba ponieśc koszt paliwa aby śćiąć stare pozostałości.Na wsiach niestety bieda aż piszczy...

wiec jak widac sprawa jest indywidualna, gdybym ja mial do wyboru glodowac albo wypalic lake to tez bym ja wypalil.

Śr maja 17, 2006 12:22

1. Stwierdzenie, że popiół użyźnia, o ile pamiętam, jest mitem. Wręcz przeciwnie - takie wypalanie wyjaławia glebę.

2. Stwarza zagrożenie, to chyba oczywiste.

3. A tej łąki i tak nie skosili? Dla dzikiej fantazji sieją i wypalają?
I uważasz, że ziemi po spaleniu łąki nie trzeba zaorać? Tak na pogorzelisku sieją kolejne?

Śr maja 17, 2006 13:55

jo_tka,ja niczego nie uważam tylko zwróciłam uwage,ze księza zajęli sie problemem...Te łąki pewnie skosili,tylko wypalaja jakies pozostałości,które zwierzeta nie spasły,rowy itp.

Śr maja 17, 2006 17:04

A ja tylko mówię, że argumentacja finansowa wydaje mi sie chybiona.
Co do "nowego grzechu". Nie jest nowy, tylko przedtem go nie wyróżniano. Tak jak nie trzeba specjalnie pisać, że prowadzenie samochodu po pijanemu jest grzechem, tak i nie trzeba pisać o wypalaniu traw. Chyba, że do ludzi to nie dociera...

Rabunkowa gospodarka zasobami środowiska też jest niezgodna z nauczaniem Kościoła, mimo że nie krzyczą o tym gazety...

Śr maja 17, 2006 18:12

A ja tylko mówię, że argumentacja finansowa wydaje mi sie chybiona.
Co do "nowego grzechu". Nie jest nowy, tylko przedtem go nie wyróżniano. Tak jak nie trzeba specjalnie pisać, że prowadzenie samochodu po pijanemu jest grzechem, tak i nie trzeba pisać o wypalaniu traw. Chyba, że do ludzi to nie dociera...

Rabunkowa gospodarka zasobami środowiska też jest niezgodna z nauczaniem Kościoła, mimo że nie krzyczą o tym gazety...

powiedz kto daje ci prawo osadzac prywtana systuacje finansowa sytuacje rolnika X?

ja niewiem jaki to paraagraf ale wiem ze krasc chleb z glodu nie znaczy to samo co krasc dla wzbogacenia sie. analogicznie jezli rolnik X niema innej mozliwosci wykarmienia swej rodziny jak wypalenie tej trawy, to jakim prawem ty chcesz mu wmowic grzech?

Cz maja 18, 2006 0:19

Stwierdziłam jedynie że moim zdaniem na wypalaniu nie oszczędzi ani grosza. I tak musi:
- skosić trawę (po to w końcu ją zasiał)
- zaorać pole (na pogorzelisku nic nie posieje)
- zasiać kolejną (też się nie da oszczedzić)

Dodam jeszcze - nawieźć. Bo o ile pamiętam, wypalanie zabiera azot z gleby. Zdecydowanie konieczny do rośnięcia czegokolwiek. Zatem zamiast nawozić - wyjaławia.

Cz maja 18, 2006 0:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona