|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
ADEK
|
 Ślub tylko gdzie??
Wityam. Moj pierwszy post bedzie troche "oryginalny". Ciekwi mnie pewna sprawa i chcialbym dowiedziec sie czy to prawda ze slub bierze sie w parafii byłej żony?? Jesli tak to jaki jest tego głębszy przekaz czy to tylko taka tradycja czy skad to sie wzielo czy jako to jest
Prosze o odpowiedzi 
|
Pn paź 02, 2006 20:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 jak to byłej??chyba nie pytasz o ślub cywilny?
|
Pn paź 02, 2006 21:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wg tradycji to w parafii przyszłej żony ...  - ale nie musi to być regułą.
|
Pn paź 02, 2006 23:05 |
|
|
|
 |
ADEK
|
o kurcze zle napisalem myslalem przyszlej napisalem bylej 
|
Wt paź 03, 2006 6:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moi rodzice brali ślub w parafi, do ktorej żadne z nich nie należało.
|
Wt paź 03, 2006 6:33 |
|
|
|
 |
ADEK
|
nom tak mnie golnie interesuje czy jest jakies głębsze przeświadczenie tego ze bierze sie slub w Parafii przyszlej żony?? czy to tylko taka tradycja ktora nie wiąże się z wiara??
|
Wt paź 03, 2006 6:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zgodnie z tradycją slub powinien być w parafii dziewczyny, ale..... byłam na wielu slubach które miały miejsce w parafiach chłopaków, albo w ogóle w zupełnie innym kościele (np. w takim gdzie młodzi nalezeli do jakiegoś duszpasterstwa, czy wspólnoty).
O ile się nie myle na taki slub trzeba miec zgode proboszcza parafii, ale zazwyczaj nigdy nie ma z tym problemu (choć znam jeden przypadek gdzie proboszcz się nie zgodził).
|
Wt paź 03, 2006 7:59 |
|
 |
Astra
|
Wydaje mi się, że tradycja brania ślubu w parafii przyszłej żony ma swoje praktyczne uzasadnienie w tym, że zazwyczaj wesele odbywało się w domu panny młodej, więc z kościoła było potem blisko. Oczywiście w dzisiejszych czasach, kiedy nawet na wsi prawie nikt nie organizuje wesel w domu, to nie ma większego znaczenia. Poza tym, zdaje się, że protokół kanonicznego przesłuchania narzeczonych rozpoczyna się od parafii dziewczyny. Nie ma jednak żadnych przeszkód brać ślubu w jakimkolwiek kościele, jeżeli na to wyrazi zgodę proboszcz parafii, w której chce się to zrobić.
|
Wt paź 03, 2006 8:03 |
|
 |
" Krzysztof "
|
Nie wystarczy zgoda proboszcza parafii, gdzie chce sie wziac slub (jezeli zaden z przyszlych malzonko nie ma zameldowania czasowego lub stalego na terenie tejze parafii). Potrzebna jest takze zgoda wlasnego proboszcza lub tez wlasnego ordynariusza. /z kan. 1115 KPK
_________________ Ave, María, grátia plena, Dóminus tecum;
benedícta tu in muliéribus,
et benedíctus fructus ventris tui, Iesus.
|
Wt paź 03, 2006 12:46 |
|
 |
sysara
|
A może dawniej zawsze kobieta przeprowadzała się do męża i jak byli z różnych miejsc to się nikt nie martwił, że ją porwano ^^. Taka spekulacja  .
|
Wt paź 03, 2006 16:39 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
 Re: Ślub tylko gdzie??
ADEK napisał(a): Wityam. Moj pierwszy post bedzie troche "oryginalny". Ciekwi mnie pewna sprawa i chcialbym dowiedziec sie czy to prawda ze slub bierze sie w parafii byłej żony?? Jesli tak to jaki jest tego głębszy przekaz czy to tylko taka tradycja czy skad to sie wzielo czy jako to jest  Prosze o odpowiedzi 
Zwyczaj, ot co. Niekiedy pielęgnowany, niekiedy nie. Nie jest to żaden przepis kościelny, nic z tych rzeczy.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt paź 03, 2006 21:32 |
|
 |
padre_pedro
|
Podoba mi się wyjaśnienie związane z weselem w domu młodej - cos pewnie w tym jest
Sprawa od strony prawnej jest prosta:
- zawarcie sakramentalnego związku małżeńskiego może odbyc się w parafii jednego z nupturientów (sami mogą zdecydować w którym)
- gdyby nupturienci, z różnych przyczyn, chcieliby zawrzeć małżeństwo w innym kosciele należy się zgłosić do jednej z parafii rodzinnych i poprosić o odpowiednie pozwolenie.
---Wówczas ks. proboszcz może wydać:
SUBSTYTUCJĘ - czyli dokument przekazujący wszystkie prawa do sporządzenia dokumentacji i pobłogosławienie związku
LICENCJĘ - dokument pozwalający na pobłogosławienie związku. Wówczas cała dokumentacja sporządzana jest w parafii rodzinnej.
_________________ wystarczy ci mojej łaski -JEZUS
|
Śr paź 04, 2006 21:42 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|