|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
sonia2310
|
 pogrzeb nieochrzczonych
mam pytanie , dziecko mojego znajomego zmarło przed chrztem , chciałem się dowiedzieć czy trumna dziecka może być wprowadzona do kościola w czasie mszy
|
Pn sie 07, 2006 10:35 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Czy urodziło się martwe? Czy urodziło się z jakimś śmiertelnym schorzeniem i nie znalazł się nikt, kto - nie czekając na księdza - udzielił mu chrztu?
|
Pn sie 07, 2006 11:52 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Dokładnie. Chrzest udzielony przez każdego ochrzczonego w momencie zagrożenia życia dziecka, jest ważny.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn sie 07, 2006 21:59 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
ToMu napisał(a): Dokładnie. Chrzest udzielony przez każdego ochrzczonego w momencie zagrożenia życia dziecka, jest ważny.
O ile mi wiadomo, chrztu może udzielić również osoba nieochrzczona, w sytuacji zagrożenia życia dziecka, o ile czyni to zgodnie z intencją Kościoła i szczerze (jakoś tak brzmiał ten warunek)
|
Pn sie 07, 2006 22:27 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A dokładnie:
KPK napisał(a): Rozdział II
SZAFARZ CHRZTU
Kan. 861 -
§ 1. Zwyczajnym szafarzem chrztu jest biskup, prezbiter i diakon, z zachowaniem przepisu kan. 530, n. 1.
§ 2. Gdy szafarz zwyczajny jest nieobecny lub ma przeszkodę, chrztu godziwie udziela katecheta albo inna osoba wyznaczona do tej funkcji przez ordynariusza miejsca, a w wypadku konieczności każdy człowiek, mający właściwą intencję. Duszpasterze, zwłaszcza zaś proboszcz, powinni zatroszczyć się o to, aby wierni zostali pouczeni o prawidłowym udzielaniu chrztu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn sie 07, 2006 22:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Takie dziecko traktuje się jak katechumena, który zmarł przed chrztem i robi mu się normalny pogrzeb.
|
Śr sie 09, 2006 4:44 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|