|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Dokumenty Soborowe w necie.
Autor |
Wiadomość |
Paschalis
|
 Dokumenty Soborowe w necie.
Czy macie jakieś linki do Soborów Powszechnych w internecie, poza Soborem Watykańskim II, który jest dość łatwo dostepny? Nie chodzi mi tutaj o opracowania, tylko o całość dokumentów jakie zostały na danym Soborze utworzone.
_________________ www.onephoto.net
|
N lip 02, 2006 11:08 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
W sumie - ja bym, coby tematów nie mnożyć, poprosił jakieś linki właśnie do dokumentów Vaticanum II
Po polsku, o ile są 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn lip 03, 2006 8:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu, spełniając Twoją prośbę, podaję link do dokumentów Vaticanum II: http://www.archidiecezja.lodz.pl/sobor.html.
|
Pn lip 03, 2006 9:25 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Dzięki bardzo 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pn lip 03, 2006 9:27 |
|
 |
Paschalis
|
No. Po mozolnych poszukiwaniach wreszcie znalazłem. Wprawdzie po angielsku, ale i tak jest to skarb nieoceniony  :
http://www.ourcatholicfaith.org/documents.html
_________________ www.onephoto.net
|
Pt lip 07, 2006 11:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pod tym adresem znajduje sie bubel. Nie ma np. nota praevia do Lumen Gentium, bez której to noty, konstytucja LG nie ma mocy prawnej.
Żeby było ciekawiej - treści tejże noty nie znalazłem w żadnym z dostępnych online w języku polskim zbiorów konstytucji soborowych.
I jeszcze jedna ciekawostka na deser - proszę mi znaleźć (w dowolnej publikacji KPK online po polsku) treść Kanonu 750 par. 2 Kodeksu Prawa Kanonicznego. Nie ma??? Jak nam przykro...
Jeśli PT Redaktorzy olewają tak podstawowe publikacje, to jak można od nich wymagać, aby dbali o pośledniejsze teksty?
|
N lip 09, 2006 15:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
często korzystam z tego adresu
http://www.jezuici.pl/iss/kpk/
i rzeczywiście nie ma tam kanonu 750 par. 2
nie mam w domu wersji drukowanej i .... prawde powiedziawszy wierzyłem, że posiadam cały kodeks on-line...
może to nie zła wola, tylko zwyczajna pomyłka
ktoś zrobił 1 wersję elektroniczną i rozesłał do tych, którzy to zamówili
.... i tak już zostało
|
Pt lip 14, 2006 1:18 |
|
 |
ToMu
|
KPK jest również na http://www.archidiecezja.lodz.pl/czytel ... k3wst.html - ale tam także nie ma kan. 750 par. 2.
Co więcej - mam papierowy KPK kupowany w zeszłym roku, i tam tego też nie ma. Dlaczego  Bo Pallotinum cały czas sprzedaje wydanie z 1984...
|
Pt lip 14, 2006 6:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a czy w ogóle taki paragraf istnieje ?
|
So lip 15, 2006 17:14 |
|
 |
pedziwiatr
|
Jesli Cie zadawala po angielsku, to prosze:
Cytuj: §2. Each and every thing which is proposed definitively by the magisterium of the Church concerning the doctrine of faith and morals, that is, each and every thing which is required to safeguard reverently and to expound faithfully the same deposit of faith, is also to be firm-ly embraced and retained; therefore, one who rejects those propositions which are to be held definitively is opposed to the doctrine of the Catholic Church.
Znalezc to mozna na stronach Watykanu
http://www.vatican.va/archive/ENG1104/__P2H.HTM
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
So lip 15, 2006 17:36 |
|
 |
pedziwiatr
|
Znalazlam rowniez po polsku, a zajelo mi to doslownie 60 sekund
Cytuj: Kan. 750. § 1. Wiarą boską i katolicką należy wierzyć w to wszystko, co jest zawarte w słowie Bożym, spisanym lub przekazanym, a więc w jednym depozycie wiary powierzonym Kościołowi i co równocześnie jako przez Boga objawione podaje do wierzenia Nauczycielski Urząd Kościoła, czy to w uroczystym orzeczeniu, czy też w zwyczajnym i powszechnym nauczaniu; co mianowicie ujawnia się we wspólnym uznaniu wiernych pod kierownictwem świętego Urzędu Nauczycielskiego. Wszyscy więc obowiązani są unikać doktryn temu przeciwnych. § 2. Ponadto należy bez zastrzeżeń przyjąć i zachowywać również wszystkie i poszczególne prawdy dotyczące wiary i obyczajów, które magisterium Kościoła ogłasza w sposób ostateczny, to znaczy te, które są wymagane, aby gorliwie strzec i wiernie przekazywać sam depozyt; kto zatem odrzuca te prawdy, które należy przyjąć w sposób definitywny, sprzeciwia się nauczaniu Kościoła katolickiego.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
So lip 15, 2006 21:22 |
|
 |
ToMu
|
A z jakiego źródła 
|
So lip 15, 2006 22:08 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|