|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Czy po Ślubie w sobote rzeba iść w niedzielę do Kościoła?
Autor |
Wiadomość |
Miedziana
|
 Czy po Ślubie w sobote rzeba iść w niedzielę do Kościoła?
Mam dość proste pytanko. Byłam na ślubie w sobote o 14.00. Potem oczywiście wesele. W niedziele nie poszłam bo rano odsypialiśmy wszycy zabawę a potem wracałam 5 godzin do domu, bo wesele było daleko ode mnie.Słyszałam że jak w sobote jest się na mszy to nie jest grzechem nie pójśćie w niedzię. Czy to prawda?
|
Wt wrz 05, 2006 8:28 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Słyszałam że jak w sobote jest się na mszy to nie jest grzechem nie pójśćie w niedzię. Czy to prawda?
To tylko połowa prawdy. Z obowiązku uczestnictwa we Msze niedzielnej zwalnia uczestnictwo we Mszy sobotniej wieczornej - ponieważ ta MSza jest de facto Mszą należącą do niedzieli.
Tak więc Msza ślubu o 14 nie spełnia tego kryterium
|
Wt wrz 05, 2006 8:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Słyszałam że jak w sobote jest się na mszy to nie jest grzechem nie pójśćie w niedzię. Czy to prawda? To tylko połowa prawdy. Z obowiązku uczestnictwa we Msze niedzielnej zwalnia uczestnictwo we Mszy sobotniej wieczornej - ponieważ ta MSza jest de facto Mszą należącą do niedzieli. Tak więc Msza ślubu o 14 nie spełnia tego kryterium
Msza wieczorna w Sobote ma niedzielny formularz - o tym tez warto pamietac.
Trudno mi ocenic - zalezy czy moglas dojsc rano do kosciola, i wolalas sie przespac, czy nie dalo sie isc.  [/list]
|
Wt wrz 05, 2006 11:35 |
|
|
|
 |
angua
|
Cytuj: Msza wieczorna w Sobote ma niedzielny formularz - o tym tez warto pamietac. Akurat jak nie ma, to nie jest to problem  Byle by była wieczorem. Cytuj: Trudno mi ocenic - zalezy czy moglas dojsc rano do kosciola, i wolalas sie przespac, czy nie dalo sie isc.
Pytanie dotyczyło zwolnienie z obowiązku uczestniczenia we mszy świętej w niedzielę, jeśli się było w sobotę. Tu jak najbardziej zgadzam się z Kamykiem - jego odpowiedź jest wyczerpująca. I w żadnym wypadku nie uważam, żeby odsypianie wesela było jakimś usprawiedliwieniem nieobecności w niedzielę. Nie jest.
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt wrz 05, 2006 12:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie rozumiem zwyczaju robienia ślubów w sobotę. Dlaczego nie mogą one być organizowane w piątki? Wtedy wesele przypadnie już wieczorem, czyli de facto w sobotę. A sobotni wieczór zachowa swój charakter wigilii zmartwychwstania Pańskiego. Dlatego między innymi jestem zwolennikiem żydowskiego "systemu" liczenia dni.
|
Wt wrz 05, 2006 13:52 |
|
|
|
 |
angua
|
Uważasz, że zabawa weselna narusza w jakiś sposób świętowanie niedzieli?
Żydowski system jest systemem żydowskim  My liczymy dni od północy do północy [z wyjątkiem niedziel i uroczystości, które mają pierwsze nieszpory - zresztą wiesz sam  ]. To nie oznacza automatycznie, że w piątkowy wieczór zaczyna się sobota - i to jest odpowiedź na Twoje pytanie:
zefciu napisał(a): Nie rozumiem zwyczaju robienia ślubów w sobotę. Dlaczego nie mogą one być organizowane w piątki?
A oprócz tego ślub w piątek byłby niepraktyczny. Goście na ogół przyjeżdżają z różnych stron Polski - niektórzy z nich musieliby brać urlopy na piątek...
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt wrz 05, 2006 14:10 |
|
 |
elka
|
no i piątek to dzień upamiętniający śmierć Jezusa na krzyżu ...
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Wt wrz 05, 2006 14:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
angua napisał(a): Uważasz, że zabawa weselna narusza w jakiś sposób świętowanie niedzieli?
Tak uważam. Osobiście sobie w żaden sposób nie wyobrażam, aby uczesntniczyć w weselu do po północy i potem na 10 rano z przekrwionymi oczkami zjawić się na Liturgii by w niej w pełni (Eucharystia) uczestniczyć. Jeszcze jeśli ma się wieczorną Mszę (ja nie mam takowej), to jakoś jest wyobrażalne.
|
Wt wrz 05, 2006 14:55 |
|
 |
angua
|
elka napisał(a): no i piątek to dzień upamiętniający śmierć Jezusa na krzyżu ... Oczywiście. I w związku z tym właśnie poruszyliśmy kwestię liczenia czasu. Cytuj: Tak uważam. Osobiście sobie w żaden sposób nie wyobrażam, aby uczesntniczyć w weselu do po północy i potem na 10 rano z przekrwionymi oczkami zjawić się na Liturgii by w niej w pełni (Eucharystia) uczestniczyć. Jeszcze jeśli ma się wieczorną Mszę (ja nie mam takowej), to jakoś jest wyobrażalne.
Właśnie - my mamy. Czy w tej sytuacji dalej widzisz jakiś problem?
|
Wt wrz 05, 2006 15:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bo ja wiem. Nie mnie w końcu pouczać łacinników jak mają świętować. Tak tylko podałem alternatywę moim zdaniem słuszną.
|
Wt wrz 05, 2006 17:31 |
|
 |
angua
|
Rozumiem. Cóż, moim zdaniem nie dość, że nie ma powodów do szukania rozwiązań alternatywnych, to jeszcze to podane przez Ciebie słuszne nie jest
Mógłbyś przy okazji gdzieś napisać, jak to wygląda u Was, bo mnie zainteresowało 
|
Wt wrz 05, 2006 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"U nas" po pierwsze istnieją pewne przepisy, że pozwolę sobie zacytować:
Cytuj: W tradycji Cerkwi Prawosławnej nie udziela sie ślubów: 1. W przeddziń środy i piątku (czyli we wtorek i czwartek), niedzieli (czyli w sobote), 12 Wielkich Świąt (dwunadiesiatych prazdnikow)i świąt parafialnych. 2. W czasie postów. 3. od 25grudnia/7 stycznia do 7 stycznia/20 stycznia (nowy/stary styl) 4. Od Niedzieli Mięsopustnej do pierwszej Niedzieli Wielkiego Postu. 5. W okresie Paschalnego Tygodnia 6. W przeddzień i w dzień Ścięcia Głowy św. Jana (Usikonowienije) 7. W przedzień i dzień święta Podniesienia Krzyża Pańskiego (Wozwiżenije Kresta Hospodnia)
o. Roman Dubec
Najczęściej spotykam się z udzielaniem sakramentu małżeństwa po niedzielnej Liturgii.
|
Wt wrz 05, 2006 19:09 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jeśli msza ślubna była sprawowana z liturgii niedzielnej (czyli np. jako wieczorna msza parafialna), to nie musisz iść.
Jeśli jednak jest to zwykła msza ślubna w ciągu dnia - a godzina 14:00 na to wskazuje - to powinno się być w niedzielę w kościele.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt wrz 05, 2006 21:54 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Tomu, czy Ty chociaż przeczytałeś, co napisali już w tym wątku inni? 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Śr wrz 06, 2006 9:01 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Tak. I wyraziłem swoje zdanie. Zbieżne z innymi.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz wrz 07, 2006 6:52 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|