|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Vroo
|
 Kariera biskupa :)
Właściwie trzy związane ze sobą pytania.
1. Najmłodsi biskupi na świecie mają 39 lat, najmłodszy w Polsce ma 41 lat.
http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/sage.html
Ale zdarzali się i młodsi, np. żyjący do dziś kard. Araújo Sales został biskupem w wieku lat 33. http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bdearaujo.html
Ile lat mógłby mieć teoretycznie (biorąc pod uwagę standardową ścieżkę "awansu") najmłodszy biskup?
2. Jaka jest najkrótsza ścieżka od wstąpienia do seminarium do zostania biskupem?
3. Czy zdarzało się, że ludzie wyświęceni na kapłanów w wieku np. 40 lat zostawali potem biskupami i kardynałami?
[/url]
|
Pt wrz 01, 2006 22:13 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Są i młodsi:
Kard. Arinze - zobacz http://catholic-hierarchy.org/bishop/barinze.html - miał niespełna 33 lata, gdy został koadiuotrem, a nawet od razu abpem tytularnym  Inny przykład - kard. Gantin - http://catholic-hierarchy.org/bishop/bgantinb.html - biskup w wieku lat 34.
Co do Polaków - bpów Polaka (  ) i Mizińskiego, oboje zostali biskupami w wieku lat bodajże 38, o ile mnie pamięć nie myli.
Gdy chodzi o pytanie nr 2:
KPK napisał(a): Kan. 378 -
§ 1. Jeśli chodzi o zdatność kandydatów do biskupstwa, wymaga się od każdego :
1° odznaczania się niezachwianą wiarą, dobrymi obyczajami, pobożnością, gorliwością dusz, pasterską mądrością, roztropnością i ludzkimi cnotami, jak również pozostałymi przymiotami, które czynią go odpowiednim do wypełniania zleconego mu urzędu, o który chodzi; 2° dobrej opinii; 3° przynajmniej trzydziestu pięciu lat życia; 4° przynajmniej pięciu lat kapłaństwa; 5° doktoratu lub przynajmniej licencjatu z Pisma świętego, teologii lub prawa kanonicznego, uzyskanego w instytucie studiów wyższych, zatwierdzonym przez Stolicę Apostolską, lub prawdziwej biegłości w tych dyscyplinach.
§ 2. Do Stolicy Apostolskiej należy ostateczny osąd co do zdatności kandydata.
Co do pytania 3 - tak, zdarzają się przypadki, że księża wyświęcani w starszym wieku także zostają biskupami. Zresztą, nie pozostaje to w sprzeczności z warunkami z KPK, które przytoczyłem 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt wrz 01, 2006 23:02 |
|
 |
Stanisław Adam
|
 Re: Kariera biskupa :)
Vroobelek napisał(a): 3. Czy zdarzało się, że ludzie wyświęceni na kapłanów w wieku np. 40 lat zostawali potem biskupami i kardynałami? Właśnie się zdarzyło: Cytuj: USA: Eksprotestant katolickim biskupemRadio Watykańskie/J Były metodysta i kombatant wojny wietnamskiej został biskupem w Stanach Zjednoczonych. Ojciec święty mianował ordynariuszem Sioux Falls w Południowej Dakocie księdza Paula Swaina. Ma on 63 lata i pochodzi z rodziny metodystycznej. Studiował historię, nauki polityczne i prawo. Uczestniczył też jako oficer wywiadu lotniczego w wojnie wietnamskiej. Po powrocie do Stanów Zjednoczonych kontynuował karierę prawniczą jako adwokat i doradca prawny gubernatora stanu Wisconsin. W 1982 r. został przyjęty do Kościoła katolickiego. Sześć lat później przyjął święcenia kapłańskie. Pracował jako duszpasterz oraz podejmował odpowiedzialne zadania w kurii diecezji Madison w stanie Wisconsin. Ostatnio był tam wikariuszem generalnym. Powierzona mu przez papieża diecezja Sioux Falls leży we wschodniej części stanu Południowa Dakota i istnieje od ponad stu lat. Katolicy stanowią ¼ z ponad pół miliona jej mieszkańców. http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1157094383
Trochę niejasne z tym ordynariatem. Czy już wcześniej był biskupem, czy został w momencie mianowania.
W 2006 r. ma 63 lat. Zostaje ordynaruszem.
W 1982 r. miał 63-(2006-1982)=39 lat
+ 6 lat czyli kapłanem został mając 45 lat.
So wrz 02, 2006 1:56 |
|
|
|
 |
Synek
|
d o b r z e,
a ile miał kiedyś najmłodszy PAPIEZ  Czy to nie ciekawe
Synek
_________________ śmiech to zdrowie
|
N wrz 03, 2006 8:06 |
|
 |
ToMu
|
Benedykt, w numeracji nazywany Benedyktem IX. Nie dość, że tron sobie kupił, to miał w tym momencie lat aż 12, a żeby było ciekawiej - zasiadał na nim trzy razy: w latach 1032-45, w 1045 i 1047-48.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
N wrz 03, 2006 14:08 |
|
|
|
 |
Synek
|
Po lekutku ToMu,
nie przyjmuję 12 lat opowiastki mnicha Rudolfusa, w dodatku Francuza
Poszperałem po źródłach, różne ustalenia: 18 czy 20 lat, inni nawet 30 mu dawają...bratanek dwóch papieży...tatuś dbał o syna,
więc  co sie dziwić, że synalek dopadł tronu itd...itp...
Graf z Tuskulum...czego się więcej spodziewać
Synek
|
N wrz 03, 2006 21:19 |
|
 |
Ptasiek
|
W swoim czasie bardzo młodym nominatem był bp. Roman Andrzejewski. Też nie miał "czterdziestki", ale ile nie pamiętam. Poszukam i doklepię. 
|
N wrz 03, 2006 23:13 |
|
 |
Ptasiek
|
Ptasiek napisał(a): W swoim czasie bardzo młodym nominatem był bp. Roman Andrzejewski. Też nie miał "czterdziestki", ale ile nie pamiętam. Poszukam i doklepię. 
Mała pomyłka. Miał dokładnie 43 lata.
|
N wrz 03, 2006 23:16 |
|
 |
ToMu
|
Synek napisał(a): Po lekutku ToMu,nie przyjmuję 12 lat opowiastki mnicha Rudolfusa, w dodatku Francuza  Poszperałem po źródłach, różne ustalenia: 18 czy 20 lat, inni nawet 30 mu dawają...bratanek dwóch papieży...tatuś dbał o syna, więc  co sie dziwić, że synalek dopadł tronu itd...itp... Graf z Tuskulum...czego się więcej spodziewać Synek
To się pochwal źródłami. Jak czytałem o tym w klilku książkach - o bynajmniej nie miał on tam 30 lat, a 12.
Ptaśku - http://catholic-hierarchy.org/bishop/bandr.html - Andrzejewski miał 43 lata, gdy został biskupem pomocniczym we Włocławku.
|
Pn wrz 04, 2006 7:30 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Synek napisał(a): Graf z Tuskulum...czego się więcej spodziewać Swojsko brzmiące.
To hrabstwo było gdzieś na Kaszebach ?
Pn wrz 04, 2006 13:50 |
|
 |
Synek
|
ToMu,
nie gniewaj sie zaraz, bo wcale nie chciałem sie chwalić, jak mi to wmawiasz...
Zacząłem grzebać po google na ten temat, w Wikipedie... doczytałem sie tego, co w skrótce podałem
Oj, tak mi przykro, że uraziłem...
Zródeł nie podałem, bo za inteligentnego cie miałem
Synek
|
Pn wrz 04, 2006 15:22 |
|
 |
Synek
|
[quote="Stanisław Adam"][/quote] Swojsko brzmiące. To hrabstwo było gdzieś na Kaszebach ?
Vivat, to ci skojarzenia, brawo  Chyba hrabstwa nie ma, ale został HRABIA
W oryginale jest Tusculum, ale po naszemu i gdzieindziej też, łacinskie C=K
Synek
|
Pn wrz 04, 2006 16:18 |
|
 |
ToMu
|
Synek napisał(a): ToMu, nie gniewaj sie zaraz, bo wcale nie chciałem sie chwalić, jak mi to wmawiasz... Zacząłem grzebać po google na ten temat, w Wikipedie... doczytałem sie tego, co w skrótce podałem Oj, tak mi przykro, że uraziłem... Zródeł nie podałem, bo za inteligentnego cie miałem Synek
Ktoś taki jak Ty nie jest w stanie mnie urazić
Radzę, poza siedzeniem przed monitorem, zajrzeć czasami do książek. Na początek: "Poczet papieży" Jana Wierusza-Kowalskiego (Krajowa Agencja Wydawnicza 1985), s. 81.
Kolejne źródło: "Benedykt [IX - dopisek mój] miał bez wątpienia więcej niż dwanaście, ale mniej niż piętnaście lat, gdy w grudniu 1032 został papieżem" - 'Prawdziwe dzieje papieży' Jean Mathieu-Rosay (Al Fine 1995) s. 161.
|
Pn wrz 04, 2006 22:18 |
|
 |
Synek
|
TOMu odpowiada mi, cytuję:
"Ktoś taki jak Ty nie jest w stanie mnie urazić"
Czyżby rzeczywiście, czy jednak...  bo o czym świadczą te twoje dobre rady dla mnie?
do rzeczy,
WIKIPEDIA podaje:
1 - Miał wówczas około 20 lat, a nie, jak wcześniej przypuszczano, około 12.
2 - Benedict IX (Rome, c. 1012 – 1055, 1065, or 1085), born Theophylactus, was Pope from 1032 to 1044, again in 1045, and finally from 1047 to 1048,
(jak łatwo obliczyć, ur 1012 Pope from 1232, wychodzi 20 lat)
3 - Nach dem Tod des letzteren wurde er 1032 im Alter von nur 18 Jahren Papst.
(podaje 18 lat)
Nie obciążam innymi źródłami... Jesteśmy na forum, a nie dzieciaki w piaskownicy, które sie licytują, kto z nich lepiej wie...
””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
Cytuję, co przeczytałem, a NIE, że tak twierdzę:
O Historii papieży:
Prezentowany poczet zawiera biogramy 261 papieży, które zostały podzielone na dziewięć okresów. Z pewnością stanowią ciekawą, czasami sensacyjną, wręcz skandalizującą lekturę. Lekko nagnieciona, lekko wytarta okładka. Krajowa Agencja Wydawnicza - 1986. Stron -
Też i to:
Benedykt IX
1032-1044
Wstšpił na tron papieski w wieku piętnastu lat. Wkrótce oskarżony o rozboje, gwałty i nieobyczajnoć został przepędzony z miasta.
/ródło: "Poczet Papieży" J.Wierusz Kowalski/
””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
chyba wystarczy, co? bo to już nudzi...
Synek
|
Wt wrz 05, 2006 13:26 |
|
 |
ToMu
|
Piętnaście lat to nie dwadzieścia czy trzydzieści, Synek.
Jak już pisałem - Wikipedia to źródło raczej śmieszne. Póki co, ani jednego papierowego nie przytoczyłeś.
|
Wt wrz 05, 2006 21:45 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|