Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 16:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Imiona do bierzmowania 
Autor Wiadomość

Godunow, zebys nie musial dlugo szukac, oto maly tylko fragment do poczytania.

Cytuj:
Katechizm Kosciola katolickiego
IntraText CT - Text

Czesc druga CELEBRACJA MISTERIUM CHRZESCIJANSKIEGO
Dzial drugi SIEDEM SAKRAMENTÓW KOSCIOLA
Rozdzial pierwszy SAKRAMENTY WTAJEMNICZENIA CHRZESCIJANSKIEGO
Artykul pierwszy SAKRAMENT CHRZTU
IV. Kto moze przyjac chrzest?
Previous - Next

--------------------------------------------------------------------------------

IV. Kto może przyjąć chrzest?

1246 "Zdolny do przyjęcia chrztu jest każdy człowiek jeszcze nie ochrzczony"32.

Chrzest dorosłych

1247 Od początków Kościoła chrzest dorosłych jest praktykowany najczęściej tam, gdzie dopiero od niedawna głosi się Ewangelię. Katechumenat (przygotowanie do chrztu) zajmuje wówczas ważne miejsce. Jako wprowadzenie w wiarę i życie chrześcijańskie powinien uzdalniać do przyjęcia Bożego daru chrztu, bierzmowania i Eucharystii.

1248 Katechumenat, czyli formacja katechumenów, ma na celu umożliwienie im, w odpowiedzi na Bożą inicjatywę i w łączności ze wspólnotą eklezjalną, osiągnięcia dojrzałości w nawróceniu i wierze. Polega on "na kształtowaniu całego życia chrześcijańskiego... przez które uczniowie łączą się z Chrystusem, swoim Nauczycielem. Należy więc katechumenów odpowiednio wprowadzać w tajemnicę zbawienia i praktykę obyczajów ewangelicznych, a przez święte obrzędy, spełniane w kolejnych odstępach czasu, wtajemniczać ich w życie wiary, liturgii i miłości Ludu Bożego"33.

1249 Katechumeni "są już... złączeni z Kościołem, są już domownikami Chrystusa, a nierzadko prowadzą już życie nacechowane wiarą, nadzieją i miłością"34. "Matka-Kościół już jak na swoich rozciąga na nich swą miłość i troskę"35.

Chrzest dzieci

1250 Dzieci, rodząc się z upadłą i skażoną grzechem pierworodnym naturą, również potrzebują nowego narodzenia w chrzcie36, aby zostały wyzwolone z mocy ciemności i przeniesione do Królestwa wolności dzieci Bożych37, do którego są powołani wszyscy ludzie. Czysta darmowość łaski zbawienia jest szczególnie widoczna przy chrzcie dzieci. Gdyby Kościół i rodzice nie dopuszczali dziecka do chrztu zaraz po urodzeniu, pozbawialiby je bezcennej łaski stania się dzieckiem Bożym38.

1251 Rodzice chrześcijańscy powinni uznać, że taka praktyka odpowiada także ich roli opiekunów życia, powierzonej im przez Boga39.

1252 Praktyka chrztu dzieci od niepamiętnych czasów należy do tradycji Kościoła; wyraźne jej świadectwa pochodzą z II wieku. Jest jednak bardzo możliwe, że od początku przepowiadania apostolskiego, gdy całe "domy" przyjmowały chrzest40, chrzczono także dzieci41.

Znajdziesz tam wiadomosci rowniez na temat sakramentu pojednania i pokuty.
Zycze przyjemnej, a nade wszystko owocnej lektury.
Pozdrawiam.

So mar 13, 2004 15:22
Ja wybraółam za patronkę św. Łucję, ale przypuszczam, że teraz raczej wybrałabym albo św. Teresę Wielką albo św. Hildegardę z Bingen :biggrin: .
Co nie zmienia faktu i pośród tysięcy Agnieszek, Magdalen, Katarzyn i Aneczek byłam jedyną Łucją w diecezji :D. Biskupa zamurowalo :biggrin:
Pozdrawiam :D

Pn mar 22, 2004 21:13

Mufko... moja siostra miała wczoraj bierzmowanie i wybrała imie Gemma- musiałabyś tę minę biskupa zobaczyć. Szczególnie gdy zapytał: " To taka była?" :D

Cz mar 25, 2004 14:29

Bedny biskup.... tia nie ma jak byc oryginalnym.
Dzikuniu skoro siostra wybrala taka patonke czy moge prosic o przyblizenie nam choc ciut tej postaci :D jam zieona ale teraz to chyba moj odcien naprawde przybiera green barwe ;)

Pozdrawiam cieplo :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pt mar 26, 2004 14:10

Chyba jednak jest taka swieta, bo kiedy chodzilam do szkoly prowadzonej przez siostry zakonne, byla tam jedna siostra, ktora nosila to wlasnie imie, a siostry wybieraly lub otrzymywaly imiona swietych lub oznaczajace postawe, np s. Ancilla oznaczalo sluzebnica. Co by jednak oznaczala Gemma, tego to juz nie wiem. :hmmm:
dzika, pozdrow Gemme od Bernardetki z bierzmowania :)

Pt mar 26, 2004 21:52

Urodziła się 12 marca 1878 w okolicach Lukki, w Borgonuovo, jako piąte z ośmiorga dzieci, w rodzinie Henryka i Aurelii Galganich. Nazajutrz została ochrzczona. Imię Gemma oznacza po włosku klejnot. Matka martwiła się, iż imienia tego nie nosiła żadna ze świętych, ale zaprzyjaźniony z nią ksiądz pocieszał ją, iż może to oznaczać, że dziecko stanie się pewnego dnia rajskim klejnotem.

wiecej o tej pieknej świętej na stronie http://www.voxdomini.com.pl/sw/sw56.html

pozdrawiam Ciebie - dzika i gratuluję Twojej Siostrze pieknego wyboru św. Patronki :-D :-D :-D Życzę - niech Ją wspiera i prowadzi św Gemma :-D :-D :-D

awe :-D

So mar 27, 2004 8:50
Moderator

Moją patronką z bierzmowania jest Św. Rozalia :):):)
Stąd mój nick :)
Więc teraz się wydało ;)
Po krótce, Rozalia była księżniczką, która porzuciła bogactwo, odrzuciła nawet małżeństwo z księciem dla Pana Boga. Opuściła swój dom i zamknęła się w grocie wysoko w górach, gdzie żywiła się korzonkami itp.
Na ścianie groty wyryła słowa : „Ja, Rozalia, córka Sinibalda, postanowiłam żyć w tej grocie dla miłości mego Pana, Jezusa Chrystusa”. Zmarła młodo...
Święta Rozalia jest przedstawiana z wiankiem z róż na głowie i jest patronką chorych na zarazę :bukiet:

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Śr cze 23, 2004 22:08

Musze powiedziec, ze tez niedlugo bede mial bierznowanie :D . Jest to wazny sakrament do ktorego nie mozna podajsc od tak sobie. Mysle ze nie wybiera sie imienia tylko swietego po zapoznami sie z jego zywotem itp. tak mysle, jezeli ktos mysli inaczej :?

ZAPRASZAM

Cz sie 12, 2004 21:21

Jest stronka na której można sobie poczytać troche o świętych http://www.imiona.net.pl/ ja się zastanawiam pomiędzy Dianą a Niną, prawdopodobnie wybiorę śwuiętą Ninę jako moją patronkę, urzekła mnie jej historia i czuję że to ona jest mi pisana

Cytuj:
Święta Nina jest bohaterka wielu legend. Jako niewolnica trafiła na początku IV wieku do Gruzji. Była chrześcijanką, a żyła wśród pogan. Miała jednak dar, którym potrafiła ich zjednać. Pani, której służyła, zachorowało dziecko. Nikt nie potrafił mu pomóc i zrozpaczeni rodzice kazali niewolnicy czuwać w nocy przy kolebce. Ona przytuliła niemowlę, okryła je własną suknią, zaczęła gorąco modlić się i dziecko wyzdrowiało. Wieść o tym szybko się rozeszła i do Niny zaczęli przychodzić ludzie chorzy z całego miasta. Gdy o darze Niny usłyszała sama królowa, od dawna już poważnie chora, wezwała ją do siebie. Nina odpowiedziała jednak, że jako niewolnica nie jest godna, by pojawić się w pałacu, wówczas władczyni udała się do niej. Nina okryła ją suknią, wzniosła modły i królowa wyzdrowiała. Królowa nie wiedziała, jak ma dziękować swej zbawczyni. Król wysłał Ninie złoto i srebro, lecz ona kazała wszystko odesłać z powrotem. Nie mnie macie dziękować – powiedziała – lecz Chrystusowi. Z początku gruziński monarcha wzdragał się z przyjęciem chrztu mimo tak niezbitych dowodów mocy Zbawiciela. Legenda głosi, że potrzebował jeszcze jednego cudu. Podobno pewnego razu zabłądził w lesie na polowaniu i przerażony przyrzekł, że nawróci się, jeśli odnajdzie drogę do zamku. Wówczas mgły rozstąpiły się, zaświeciło słońce, a władca, powróciwszy bezpiecznie, natychmiast spełnił swą obietnicę i wezwał Ninę, by oświeciła go i jego małżonkę w kwestiach wiary. Wkrótce potem królewska para przyjęła chrzest, a w ślad za nimi cały gruziński naród.

Pt gru 17, 2004 18:20
Zobacz profil WWW

Ja miałam dane drugie imię takie jak mama (też drugie) w związku z czym dłuuuuuuuugo się wahalam czy wybrać do bierzmowania też takie samo i w końcu poszło na tak. :lol: Ale to dlatego że mi się podobało :PPP
I mam:
Anna Maria Jadwiga :-D A co mogę się pochwalić patronkami :rotfl2: :mrgreen:
AMJ = inicjały tekie jak Jopkowej :lol: :lol: :lol:

Wt gru 21, 2004 19:24
Zobacz profil YIM

moja patronka jest Maria.... imie wybralam... w sumie to nie wiem... moze dlatego takie, bo tak ma na imie moja matka chrzestna... byl czas ze zalowalam ze nie wybralam Marii Magdaleny, bo z chrztu mam 2 imiona wiec... z bierzmowania tez by mogly byc 2 kolejne... ale teraz po latach (nie az tak wielu) wiem, ze to nie byl przypadek... a nawet kiedys dostalam potwierdzenie ze to byl wlasciwy wybor... w czasie rekolekcji ponownie jako patronke dostalam Marie ;)

Cz gru 23, 2004 23:42

Post Odpowiedź
Ja powiem tak...Jeśli sakrament bierzmowania ma być takim świadectwem dojrzałości prawdziwego chrześcijanina to nad obraniem patrona też trzeba się zastanowić i to poważnie....Ja przyałem bierzmowanie w zeszłym-2004-roku i na patrona wybrałem sobie Dominika Savio dlatego iż jego życiorys bardzo mnie zainspirował...Takie wybieranie imienia oryginalnego-jak robiły to u mnie niektóre koleżanki z klasy-jest wg mnie bezsensem...Chrześcijanin powinien znać znaczenie swoich imion i wiedizeć dco one oznaczają....moje trzy to Michał Krzysztof i Dominik...Michał-"Któż jak Bóg"- to imię zoobowiązuje-przynajmniej ja tak to rozumiem, Krzysztof-patron kierowców i Dominik Savio-mój "rówieśnik", chyba jeden z namłodszych, jeśli nie najmłodszy święty. Czyż można mieć lepszy zestaw imion???

Swój Dom, Ojczyznę i Boga!"

Pt sty 07, 2005 23:04

Post motyw ... w ...
Hildegarda z Bingen... ładnie, ładnie, hiehiehie [ja staruszka jestem i tylko kiwam głową... życiorys świetny, ale poczytajcie sobie jeszcze jej pisma, jak znajdziecie, hieheihei :hahaha: hagiografia tu wymięka]

i jeszcze co do imion - u mnie w klasie jak się dowiedzieliśmy, że imię trzeba sobie wybrać [no, można - bo można było zostawić swoje], to od razu poszły propozycje: Maurycy i Hawranek [koledzy ustalili, że będa obok siebie, jeden weźnie Maurycego, drugi Hawranka, ale jakoś im nie wyszło], Smerf, Hermenegilda, Porfirion itd.

P.S. Informacja dla młodzieży - Maurycy i Hawranek to postacie z dobranocki...

N sty 09, 2005 3:09

Ja na bierzmowaniu przyjęłam iimię Justyna, ponieważ tak ma na imię moja kumpela( najlepsza na świecxie). I szczerze powiedziawszy niewiele( czyt. nic) wiem o swojej patronce nr 2 :oops:

Pn sty 17, 2005 16:43

święta Lilioza z Kordobymęczennica | wspomnienie obchodzimy 27 lipca
--------------------------------------------------------------------------------

Św. Lilioza żyła w IX wieku w Kordobie i byłą żoną św. Feliksa. Ponieważ w tamtych czasach częścią Hiszpanii władali mahometanie, którzy zabraniali wyznawania innej religii niż islam, jej mąż, w obawie przed utratą życia, wyrzekł się wiary chrześcijańskiej, sama zaś Lilioza ukrywała swą przynależność do Chrystusa.
Dopiero pod wpływem św. Natalii i św. Aureliusza – krewnego Feliksa, którzy nie bali się publicznie okazywać swej przynależności do chrześcijan, Feliks powrócił na łono Kościoła i oboje z żoną Liliozą poczęli publicznie wyznawać swoją wiarę.
W związku z tym bardzo szybko wszyscy czworo zostali uwięzieni. Razem z nimi uwięziono także pewnego mnicha o imieniu Jerzy z klasztoru św. Sabasa w Jerozolimie, który podróżował przez Egipt i Europę w poszukiwaniu jałmużny dla swego zakonu. Ten to Jerzy, szukając okazji do męczeństwa, wobec sędziego obraził Mahometa. W taki sposób skazano całą piątkę na śmierć. Wyrok wykonano 27 lipca 852 lub 853 roku.

Śr mar 23, 2005 20:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona