Autor |
Wiadomość |
bejot
|
ja wybrałam na bierzmowaniu imię Małgorzata - od M. z Cortony (22lutego) - pokutnicy
właściwie "wybrałam" jest tu dość umowne.. sama chciała
na dzień przed bierzmowaniem zaczęłam czytać książkę "Święci na każdy dzień" - czytałam życiorysy wszystkich świętych, których imiona choć trochę mi się podobały  zostały mi 4 święte niewiasty i za Chiny nie mogłam się zdecydować którą wybrać (Maria-Matka Jezusa, Maria Goretti, Małgorzata z Cortony i jakaś czwarta..) - jako, że już byłam zmęczona szukaniem, powiedziałam idąc spać.. "dziewczyny.. nie wiem, która z Was będzie dla mnie najlepsza, więc naradźcie się między sobą i tylko jakoś dajcie znać, żebym wiedziała co wpisać na kartke"
no i następnego dnia sie obudziłam a pierwsze co pomyślałam to "Małgorzata" no to uznałam że tak im wyszło z dogadania się
a w ogóle to chciałam wziąć imię Piotr - bo mi się podobało, że Piotr choć broił to zawsze żałował, umiał wrócić i przeprosić.. ale mnie ksiądz obśmiał i powiedział, że biskup by mnie zabił za taki wybór..
ale św. Piotr się chyba poczuł zobligowany moim wyborem.. bo od tego czasu powroty do Boga są o wiele prostsze i częstsze 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Cz mar 24, 2005 0:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bejociku
Szkoda, ze nie wybrałas Perpetua........wołałbym na Ciebie - PERCIA!!!!! PERC, PERC, PERC  !!!!
 :P:P
|
Cz mar 24, 2005 0:43 |
|
 |
Fede
|
Ja wybrałam jako swoją patronkę Joanne d'Arc i jak się potem okazało było to dosyć popularne imię,jednkaże wybrałam je ze względu na życiorys dziewicy orleańskiej,która świeciła odwagą i służbą Bogu. Wydaje mi się,że własnie ze wgledu na to,co reprezentowali nasi patroni powinniśmy ich wybierać...
_________________ Bóg jest miłością,miejcie odwagę żyć dla miłości. Bóg jest miłością,nie lękajcie się...
|
Wt kwi 26, 2005 16:12 |
|
|
|
 |
Meg
|
Ja mam Tereskę od dzieciątka Jezus 
|
Wt kwi 26, 2005 17:52 |
|
 |
1KOR13
|
Moim patronem z bierzmowania jest Juda Machabeusz.
|
Wt kwi 26, 2005 20:10 |
|
|
|
 |
Duke Mihashi
|
św. Stefan, król Węgier 
_________________ Michał Świgoń - niecodziennik internetowy
Histmag - historia, kultura, społeczeństwo
Histmag - historyczne, kulturalne i społeczne forum dyskusyjne
|
Wt kwi 26, 2005 20:27 |
|
 |
mariusz.gda
|
_________________ Pozdr. Mariusz
|
Pn maja 02, 2005 19:43 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt maja 03, 2005 11:13 |
|
 |
monisia_gd
|
Belizariusz napisał(a): bejociku Szkoda, ze nie wybrałas Perpetua........wołałbym na Ciebie - PERCIA!!!!! PERC, PERC, PERC  !!!!  :P:P
No wiesz, ja chciałam sobie wziąć Perpetua. Ale wszyscy się śmieli. Nie rozumiem dlaczego bo była bardzo oddana Bogu.
Tak więc wybrałam Matylda. Też nikomu się nie podoba, ale to wkońcu mój wybór, prawda?!
A mi sie podoba Matylda  .
Pozdrawim
_________________ Choć tak wiele nas różni jesteśmy do siebie bardzo podobni. Odpowiedzialni i samotni.
|
N wrz 04, 2005 12:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dolores15 napisał(a): Tak jak w temacie. W tym roku przystąpię do sakramentu bierzmowania  i zastanawiam się nad tym imieniem. Znalazłam gdzieś, że była kiedyś bł. Dolores, ale jak sie później okazało była to: Maria Dolores Rodríguez Sopeńa. (tak brzmi całe nazwisko). Zastanawiam się, czy mogłabym wybrać sobie imię Dolores. Jak sądzicie? 
Post przeniesiony
|
N wrz 11, 2005 20:20 |
|
 |
dolores15
|
Heh, dzięki za nic.  Wyjaśniam, ze nie próbuje być orginalna. Od paru lat wszyscy wołają na mnie Dolores [normalnie mam Dorota] i stwierdziłam, ze dobrzeby było mieć taki prawdziwy odpowiednik, jeśli rozumiecie co mam na myśli. I powtarzam jeszcze raz: nie chę być orginalna, jasne? 
|
Śr wrz 14, 2005 15:12 |
|
 |
Bezimienny
|
Dorotko, spróbuj. Najwyżej ksiądz się nie zgodzi. Ale jeśli wyjaśnisz dlaczego takie imię chcesz wybrać, to nie powinien miec nic przeciw.
Możesz jeszcze ewentualnie próbować wybrać sobie to imię od Ryty Dolores Pujalte Sanchez, Przeczytasz o niej pod adresem:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS ... raujo.html
Jest jeszcze błogosławiona Dolores Aguiar-Mella Díaz, męczennica z czasów wojny hiszpańskiej:
http://www.pijarzy.pl/onas/index.php?su ... =12-swieci
Może jednak lepiej wybierać patrona a nie imię? Co z tego, że np. imię Franek mi się niezbyt podoba, skoro Franciszek z Asyżu był jak nabardziej godny naśladowania?
|
Śr wrz 14, 2005 17:36 |
|
 |
dolores15
|
 dzięki ! Mimo wszystko jednak zostanę przy tym imieniu. Dzięki Bezimienny 
|
Cz wrz 15, 2005 16:04 |
|
 |
kamionka
|
A ja wybrałam sobie na patronkę Urszulę Ledóchowską. Za ten jej optymizm, bożą pogodę ducha, czas dal wszystkich, zawsze i wszędzie... I bardzo mi pomaga jej przykład...
Inna sprawa, że jestem teraz Urszula Zofia Urszula i wszyscy się śmieją. Mi się podoba :]
_________________ "Być radosnym, dobrze czynić i wróblom pozwolić ćwierkac to najlepsza filozofia" św. Jan Bosko
|
Pt paź 14, 2005 10:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
vex napisał(a): No i szukałem ostatnio jakiś ciekawych imion do biezmowania <lol> i po przeszukaniu polskeigo netu byłem kompletnie nie zadowolony. A ponieważ mam o dziurki w nosie Piotrów, Pawłów itp postanowiłem zapuścić sie na niebezpieczne wody angielskiego internetu  i znalazlem stronkę chyba dosć ciekawą zawierajacą duuuużo imion (wiadmo imiona trzeba potem przewalic na PL - da sie zrobić  ) tutaj macie link http://www.catholic-forum.com/saints/patron02.htmP.S. czemu obrazek mi nie działa ? 
|
N lis 06, 2005 23:38 |
|
|
|