Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jeśli rodzice zmuszają - cóż...
Uważam to osobiście za bezsens. I cenię ludzi - a na tym forum były takie wypowiedzi - którzy uczciwie postawili sprawę, nikt im nie bronił nie przyjmować sakramentu dojrzałości.
A bo nie chcieli, a bo nie widzieli w tym sensu, w ogóle ich wiara nie interesowała. Ale byli w tym szczerzy. I piękne jest, gdy taka osoba za jakiś czas sama odkrywa, że chce do sakramentu przystąpić. To jest prawdziwa dojrzałość - de facto, sens tego co ten sakrament ma symbolizować 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N wrz 09, 2007 9:22 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: wiem jak łatwo coś takiego powiedzieć kiedy samem nie jest się w tej sytuacji. Najczęstsza odpowiedź rodziców którym należy o tym powiedzieć: "co ty gadasz? idziesz i koniec", bez myślenia jak dziecko się z tym czuje. Dziecko zostaje przegłosowane.
Jeśli w ogóle nie podejmujesz walki z rodzicami o to - to tak jak już napisałem
Jeśli natomiast podejmujesz walkę i ją przegrywasz - bo np. rodzice Cię zaszantażowali - wtedy winę mają rodzice, nie Ty
To się rozbija o moje nastawienie - czy machnę na to ręką i dla świętego spokoju przyjmę, czy wyłożę sprawę jasno i zrobię wszystko, aby postąpić uczciwie
|
N wrz 09, 2007 10:31 |
|
 |
liberamor
|
A ja mam takie pytanie:
Czy imię do bierzmowania to musi byc imię jakiegoś świętego, czy wystarczy by była to osoba błogosławiona?
|
N paź 14, 2007 11:49 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
wystarczy :] wszak błogosławiony też jest już w niebie 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
N paź 14, 2007 16:02 |
|
 |
kasia22
|
JA WYBRAŁAM MOJĄ PATRONKĘ NIE DLA TEGO ŻE PODOBA MI SIĘ IMIĘ MARIA DOMINIKA... TYLKO PRZEZ WZGLĄD NA ŚWIĘTĄ SALEZJAŃSKĄ, KTÓRA MA DLA MNIE WAŻNE MIEJSCE W MOIM SERCU. UWZGLĘDNIŁAM RÓWNIEŻ ZNACZENIE IMIENIA ( U ŻYDÓW TO MA SPORE ZNACZENIE PRZY NADAWANIU IMIENIA) NP MARIA OZNACZA "PIĘKNA" A DOMINIKA "NALEŻĄCA DO PANA" MOJE IMIĘ: KATARZYNA OZNACZA CZYSTA, NIEWINNA... BRZMIENIE I ORGINALNOŚĆ NIE JEST ISTOTNA BO I TAK NIGDZIE TEGO IMIENIA SIĘ NIE UŻYWA A DOBRY PATROM ZOSTAJE:)
|
Wt kwi 28, 2009 1:21 |
|
|
|
 |
Natalia29a
|
moim patronem będzie św Franciszek z Asyżu.
czy pójde do bierzmowania - nie wiem, zastanawiam sie(mam czas do 16maja). rodzice się uparli żebym szła, moja ciocia powiedziała żebym odfajkowała to bede miała spokuj, a ja sie jeszcze zastanawiam, ale raczej pójde ...rodzice
_________________ "Więc nie bój się deszczu
Bo ja jestem deszczem
Co pada na Twoje włosy
I na Twoje ręce"
|
Wt maja 05, 2009 10:33 |
|
 |
r4dz10
|
to od Ciebie zależy, czy iść czy nie. jeśli ty nie chcesz, a rodzice Cię posłali, to co to za sakrament? ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Wt maja 05, 2009 11:27 |
|
 |
Natalia29a
|
ja sie jeszcze zastanowie...
_________________ "Więc nie bój się deszczu
Bo ja jestem deszczem
Co pada na Twoje włosy
I na Twoje ręce"
|
Wt maja 05, 2009 11:35 |
|
 |
Michał21
|
Ja wybrałem na patrona św Jana Kanty`ego. Wybrałem go gdyż jest on dla mnie przykładem. Okazywał szczerość i miłosierdzie "do bólu" WSZYSTKIM. Mówiąc wszystkim miałem na myśli także tych, którzy byli do niego wrogo nastawieni.
|
Cz maja 07, 2009 15:28 |
|
 |
puella
|
Przeniesiony z "Czy jest taka święta"
vampire napisał(a): Hey zacznę od tego że w maju przyszłego roku idę do bierzmowania i szukam imienia i mam pytanie czy jest święta Aisha ? strasznie spodobało mi się to imię jak czytałam książkę o niej. Wiem że jest to żona Mahometa i jest to imię arabskie i bardzo mnie interesuje czy ma odpowiednik w języku polskim i czy w naszej wierze jest taka święta.
Będę wdzięczna za wszelką pomoc. I odpowiedź : meritus napisał(a): nie ma takiej świetej, w każdym bądź razie nigdy nie słyszałem, ani nie wpadłem na jakikolwiek ślad takiej
_________________ zielony anioł
|
Cz paź 29, 2009 10:17 |
|
 |
wac_94
|
 Re: Imiona do bierzmowania
Witam, To jest mój pierwszy post na tym forum  Do bierzmowania przystępuję w tym roku, 24 maja. Jak patrona na bierzmowanie wybralem św. Jana Marię Vianneya, ponieważ podoba mi się w nim jego prostota, że był "wszytkim dla wszytkich" . Był prostym kapłanem, ale z wielką mocą głosił Słowo Boże. Chće go naśladwoać.  Św. Janie Mario Vianneyu - pokazuj nam drogę do Nieba...
|
N kwi 18, 2010 18:11 |
|
 |
puella
|
Witaj na Forum Wac-94  - miłego pobytu 
|
N kwi 18, 2010 19:47 |
|
 |
Elbrus
|
Nie wiem czy było to już poruszane, ale chciałem się zapytać o to, czy można przyjąć 2 imiona np. (jak to podał wac_94) Jan Maria?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N kwi 18, 2010 20:45 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Wybiera się osobę, a nie imię... Od tego należałoby zacząć. Jeśli osoba posługiwała się dwoma imionami, które ją identyfikują, to jak najbardziej można. Być może niedługo się sypną Jany Pawły 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N kwi 18, 2010 21:04 |
|
 |
puella
|
Ja myślę, że sypną się też Lechy Aleksandry