Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 19:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jakie czynniki decydują o odrębności rytów? 
Autor Wiadomość

Post Jakie czynniki decydują o odrębności rytów?
Pytanie głównie w odniesieniu do mszy.

Jakie czynniki według Was decydują o tym, że mamy do czynienia albo z różnicami w obrębie tego samego rytu, albo o dwóch osobnych rytach? Jakie powinny być różnice w liturgii, by klasyfikować ryty oddzielnie?

Cz maja 24, 2007 7:34
Zobacz profil WWW

To jest pytanie pokroju "jakie czynniki decydują o tym, że mamy do czynienia z innym modelem samochodu". Czytałem Twojego posta na temat możliwości odprawienia NOM na ileś tam milionów sposobów, ale to jest podobnie jak załóżmy z jakimś modelem Mercedesa (nazwijmy go Mercedesem X, ja się nie znam na samochodach :-) ), gdzie masz opcję komputera pokładowego, trzy rodzaje absu do wyboru, kilka rodzajów opon, kilka rodzajów siedzeń, tapicerki, kilka zestawów poduszek powietrznych do wyboru... I też Ci wyjdzie, że masz kilkaset milionów wariantów tego samego samochodu do wyboru. Czy to znaczy, że nie ma czegoś takiego jak model X mercedesa?
Właśnie to mi przypomina Twoje pytanie. Gdybyśmy przenieśli tą dyskusję na samochody, to zapewne chciałbyś udowodnić, że modelem samochodu były tylko pierwsze Fordy, które były wszystkie w kolorze czarnym i co do każdego detalu były identyczne, za to takiego dzisiejszego Opla Corsy to już modelem nazwać nie można, bo przecież tyle rzeczy jest w nim opcjonalnych.

Cz maja 24, 2007 8:11

Nic nie chcę udowadniać.

Zadałem pytanie.

Przed reformą liturgiczną było z 10 zachodnich rytów łacińskich i parę katolickich rytów wschodnich.

Coś je wyróżniało na tyle, że klasyfikowano je oddzielnie.

Obecnie mamy parę katolickich rytów wschodnich i niejasną sytuację z zachodnimi. Oprócz okazjonalnie używanych rytów dominikańskiego i ambrozjańskiego mamy dwa lub trzy rzymskie (Novus Ordo, Trydencki 1962 i gdzieniegdzie znacznie zreformowany trydencki z 1965). I zastanawiam się, czy są to trzy ryty rzymskie, czy trzy odmiany rytu rzymskiego.

Cz maja 24, 2007 8:35
Zobacz profil WWW

To trochę jak zastanawianie się czy ludzie o skórze jasnobrązowej, brązowej i ciemnobrązowej to trzy odmiany rasy "czarnej" czy może trzy odrębne rasy.
Trzy odmiany rytu rzymskiego, czy trzy ryty rzymskie - toż to zwykła zabawa pojęciami, od której wyniku nic nie zależy.

Cz maja 24, 2007 8:47

Jeżeli chodzi o Kosciół katolicki - to sprawa jest prosta. Rytów (obrzadków - ritus) - jest tyle ile Kościołów własnego prawa (Ecclesiae sui iuris - czyli autonomicznych) - ritus oznacza bowiem "dziedzictwo liturgiczne, teologiczne, duchowe i kanoniczne, wyróznione poprzez kulturę i okolicznosci historyczne ludów, które wyrazaja się w sposobie przezywania wiary, którey jest własciwy dla każego z Kościołów sui iuris." (kan. 28 CCEO - Ritus est patrimonium liturgicum, theologicum spirituale et disciplinare cultura ac rerum adiunctis historiae populorum distinctum, quod modo fidei vivendae uniuscuiusque Ecclesiae sui iuris exprimitur" ).

Ryty (obrządki - ritus) mają swoje żródło w 6 "tradycjach" - na wschodzie: aleksandyjskiej, antiocheńskiej, armeńskiej, chaldejskiej, i konstantynopolitańskiej oraz na zachodzie w rzymskiej.

Ryt zwiazany jest więc przede wszystkim z istnieniem "Koscioła sui iuris" - "grupie wiernych chrześcijan zwiazanych hierarchia, zgodnie z normami prawa, którą najwyższa wladza (Koscioła) domyslnie lub wprost uznaje za >>sui iuris<< - kan 27 CCEO (coetus christifidelium hierarchia ad normam iuris iunctus quem ut sui iuris expresse vel tacite agnoscit suprema auctoritas)

Osobny ryt byłby więc zwiazany z istnieniem Kościoła sui iusris, i nie ogranicza sie jedynie do "sposobu" sprawowania obrzędów - obejmuje całą też spusciznę duchową, dogmatyczną czy kanoniczna danego Kościoła.

Cz maja 24, 2007 9:17

Osobny ryt byłby więc zwiazany z istnieniem Kościoła sui iusris, i nie ogranicza sie jedynie do "sposobu" sprawowania obrzędów - obejmuje całą też spusciznę duchową, dogmatyczną czy kanoniczna danego Kościoła.

Sęk w tym, że przed reformą liturgiczną w ramach jednego kościoła rzymskiego istniało około odrębnych 10 rytów łacińskich, zarówno zakonnych (dominikański, kartuski) jak też lokalnych (ambrozjański, braski), dlatego takie stwierdzenie mnie nie przekonuje...

Cz maja 24, 2007 9:24
Zobacz profil WWW

W tym sensie, a jakim Pan pisze o "rycie", w Kościele katolickim są 22 ryty wschodnie (odwołujace sie do 5 tardycji) i jeden ryt na Zachodzie - rzymski, łacinski.

Natomiast sposób sprawowania poszczególnych czynnosci liturgicznych i nabożenstw (w tym sensie: ryt Mszy, ryt Chrztu, ryt pogrzebu czy jeszcze wężej w obrebie degoka: ryt offertorium we Mszy, ryt egzorcyzmu, ryt lucernarium itd), okreslają obowiazujace w każdym z tych Kosciołów, opublikowane przez kompetetne władze księgi liturgiczne. Tutaj musi się Pan zdecydowac, co chce Pan liczyc i w którym Kościele.

Spróbuje to Panu szerzej wyjasnić wieczorem, bo musze zmykać... :)

Cz maja 24, 2007 11:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]