Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 1:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Pochodzenie modlitw eucharystycznych 
Autor Wiadomość

Post Pochodzenie modlitw eucharystycznych
Panuje powszechne przekonanie, że II Modlitwa Eucharystyczna jest najstarszą zachowaną, ponieważ ma ona być nieco zmodyfikowanym starożytnym Kanonem Hipolita - tekstem pochodzącym z III wieku. Tymczasem prawda jest taka, że II ME to tekst nowy, wyprodukowany na biurkach uczonych liturgistów w roku 1968.

http://katolicy.net/readarticle.php?article_id=71

So sty 05, 2008 22:19
Zobacz profil WWW
Tekst jest ciekawy :) - Nie rozumiem tylko, jakie znaczenie ma data powstania danej modlitwy ?

Czy naprawdę sądzisz, że Bóg zwraca uwagę na wiek powstania tekstu, czy raczej na czyste serce i inrtencje modlącego się ?

No i skoro sam przyznajesz, że liturgiści byli "uczeni", to skąd ta niechęć do II ME ?

- rozumiałam do tej pory, że wolicie dłuższy kanon- teraz nie rozumiem nic- bo nagle zamiast długości (II ME jest dłuższa od m. Hipolita) zaczął być ważny czas powstania ...

P.S. Temat postu zmieniłam- obecny bardziej odpowiada treści.

So sty 05, 2008 22:33

Nie mam nic przeciw II ME, gdy jest używana zgodnie z przeznaczeniem - czyli w dni powszednie.

Natomiast mam sporo przeciw nadużywaniu II ME w niedziele i święta i usprawiedliwianiu tego rzekomą starożytnością tej modlitwy.

Tekst powstał by sprostować powszechne nieporozumienie.

So sty 05, 2008 22:52
Zobacz profil WWW

Nie mam nic przeciw II ME, gdy jest używana zgodnie z przeznaczeniem - czyli w dni powszednie.

A gdzie jest określone jaka ME jest na jakie dni?

So sty 05, 2008 23:03

(...) Nie rozumiem tylko, jakie znaczenie ma data powstania danej modlitwy ?
Czy naprawdę sądzisz, że Bóg zwraca uwagę na wiek powstania tekstu, czy raczej na czyste serce i inrtencje modlącego się ?
No i skoro sam przyznajesz, że liturgiści byli "uczeni", to skąd ta niechęć do II ME ?
- rozumiałam do tej pory, że wolicie dłuższy kanon- teraz nie rozumiem nic- bo nagle zamiast długości (II ME jest dłuższa od m. Hipolita) zaczął być ważny czas powstania ...

Tu nie chodzi o daty - tu chodzi o rzecz zdecydowanie bardziej fundamentalną:
"Liturgia, która jest 'robiona' opiera się na opinii i słowie człowieka; jest zbudowana na piasku i pozostanie pusta niezależnie od tego jakim ludzkim kunsztem będzie się ozdabiać."

Nowe modlitwy eucharystyczne - niestety - w dużym stopniu były 'robione', a to iż za nimi stoi naukowy kunszt liturgistów nie zmienia faktu, że opierają się na "słowie człowieka".

"Jedynie szacunek dla odgórności i zasadniczej niedowolności liturgii może zapewnić nam to, co jest naszą nadzieją: święto, w którym zbliża się do nas to, co wielkie, to czego nie robimy sami, lecz co otrzymujemy jako dar"

Powyższe cytaty pochodzą z książki "Duch liturgii" napisanej przez J. Ratzingera. Nie przeciwstawiają się one pewnym zmianom w liturgii, ale muszą być to zmiany organiczne, rodzące się w życiu Kościoła i osadzone w jego Tradycji, a nie sfabrykowane przez tych czy innych ekspertów.

So sty 05, 2008 23:14

Cytuj:

A gdzie jest określone jaka ME jest na jakie dni?

Służę uprzejmie - Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego:

Cytuj:
365. Zasady wyboru Modlitwy eucharystycznej są następujące:
a) Pierwszą Modlitwę eucharystyczną (Kanon rzymski), którą zawsze można odmawiać, zaleca się stosować w dni mające własne Zjednoczeni i w Mszach z własnym Boże, przyjmij łaskawie tę ofiarę, a także w święta Apostołów i Świętych, których imiona wspomina się w tekście tej modlitwy; wskazane jest również stosowanie tej modlitwy w niedziele, jeśli racje duszpasterskie nie zalecają wyboru trzeciej Modlitwy eucharystycznej.
b) Druga Modlitwa eucharystyczna, ze względu na jej cechy charakterystyczne, zalecona jest w dni powszednie i w specjalnych okolicznościach. Modlitwa ta ma wprawdzie własną prefację, ale można ją stosować i z innymi prefacjami, z tymi zwłaszcza, które w sposób syntetyczny ujmują misterium zbawienia, np. z prefacjami zwykłymi. Kiedy Mszę sprawuje się za jakiegoś zmarłego, można użyć specjalnej formuły zamieszczonej przed Pamiętaj także.
c) Trzecią Modlitwę eucharystyczną można stosować w połączeniu z każdą prefacją. Zaleca się stosować tę modlitwę w niedziele i święta. Jeśli używa się jej w Mszach za zmarłych, można zastosować specjalną formułę, którą wprowadza się po słowach: Zjednocz ze sobą wszystkie swoje dzieci rozproszone po całym świecie.
d) Czwarta Modlitwa eucharystyczna ma prefację niezmienną i podaje pełniejsze streszczenie dziejów zbawienia. Można się nią posłużyć, gdy Msza nie ma własnej prefacji, i w niedziele „w ciągu roku”. Do tej modlitwy, ze względu na jej budowę, nie można wprowadzać specjalnej formuły za zmarłego.

So sty 05, 2008 23:17
Zobacz profil WWW

Jerzemu odpowiem jutro- teraz idę spać.

So sty 05, 2008 23:19

Zalecenie i wskazanie to nie nakaz :)

I w porzadku jest, gdy prawie wszyscy owo zalecenie olewają?

So sty 05, 2008 23:21
Zobacz profil WWW

Zalecenie i wskazanie to nie nakaz
i to jest najgorsze w nowym mszale... brak nakazów. Jakby był nakaz uzywania Kanonu pod grozba kary koscielnej od 1969 to kanon byłby uzywany powszechnie do dziś

N sty 06, 2008 12:04

Zalecenie i wskazanie to nie nakaz :)

ja już IIME znam na pamięć- i przestepstem dla mnie jest już - przedewszystkim przeciw przyzwoitosci klepać ja nieustannie ile mozna- juz widziałem mszał w którym wstep proboszcz dopisał sobie na górze żeby kartek nie przerwacac- słynne Zaprawde świety jestes Boże...

i tak na marginesie czemu wyrażenie: można stosować go zawsze nie jest tak ochoczo interpretowane jak: zalecona jest w dni powszednie ?

brak nakazu nie zwalnia chyba od umiejetności czytania ze zrozumieniem? prawda?

[/i]

Pn sty 07, 2008 10:04

Zaprawde świety jestes Boże

No, tak się zaczyna III ME :) swoją drogą - moja ulubiona :)

Cytuj:
ja już IIME znam na pamięć

Ja znam II i III na pamięć i się nie chwalę :P

Cytuj:
klepać ja nieustannie ile mozna

Jest w tym dziale wątek "Jaką ME zastosował ostatnio u Ciebie celebrans" - wynika z niego jasno, że to niby-ciągłe używanie II ME to bzdura, czyjeś chore urojenia

Pn sty 07, 2008 12:32
Jest w tym dziale wątek "Jaką ME zastosował ostatnio u Ciebie celebrans" -

I tam proszę kontynuować ten wątek
viewtopic.php?p=313546#313546

Pn sty 07, 2008 18:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]