|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Pochodzenie modlitw eucharystycznych
Autor |
Wiadomość |
vox de profundis
|
 Pochodzenie modlitw eucharystycznych
Panuje powszechne przekonanie, że II Modlitwa Eucharystyczna jest najstarszą zachowaną, ponieważ ma ona być nieco zmodyfikowanym starożytnym Kanonem Hipolita - tekstem pochodzącym z III wieku. Tymczasem prawda jest taka, że II ME to tekst nowy, wyprodukowany na biurkach uczonych liturgistów w roku 1968.
http://katolicy.net/readarticle.php?article_id=71
_________________ zrób to sam katolicy.net haft krzyżykowy
|
So sty 05, 2008 22:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tekst jest ciekawy  - Nie rozumiem tylko, jakie znaczenie ma data powstania danej modlitwy ?
Czy naprawdę sądzisz, że Bóg zwraca uwagę na wiek powstania tekstu, czy raczej na czyste serce i inrtencje modlącego się ?
No i skoro sam przyznajesz, że liturgiści byli "uczeni", to skąd ta niechęć do II ME ?
- rozumiałam do tej pory, że wolicie dłuższy kanon- teraz nie rozumiem nic- bo nagle zamiast długości (II ME jest dłuższa od m. Hipolita) zaczął być ważny czas powstania ...
P.S. Temat postu zmieniłam- obecny bardziej odpowiada treści.
|
So sty 05, 2008 22:33 |
|
 |
vox de profundis
|
Nie mam nic przeciw II ME, gdy jest używana zgodnie z przeznaczeniem - czyli w dni powszednie.
Natomiast mam sporo przeciw nadużywaniu II ME w niedziele i święta i usprawiedliwianiu tego rzekomą starożytnością tej modlitwy.
Tekst powstał by sprostować powszechne nieporozumienie.
|
So sty 05, 2008 22:52 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Nie mam nic przeciw II ME, gdy jest używana zgodnie z przeznaczeniem - czyli w dni powszednie.
A gdzie jest określone jaka ME jest na jakie dni?
|
So sty 05, 2008 23:03 |
|
 |
JerzM
|
baranek napisał(a): (...) Nie rozumiem tylko, jakie znaczenie ma data powstania danej modlitwy ? Czy naprawdę sądzisz, że Bóg zwraca uwagę na wiek powstania tekstu, czy raczej na czyste serce i inrtencje modlącego się ? No i skoro sam przyznajesz, że liturgiści byli "uczeni", to skąd ta niechęć do II ME ? - rozumiałam do tej pory, że wolicie dłuższy kanon- teraz nie rozumiem nic- bo nagle zamiast długości (II ME jest dłuższa od m. Hipolita) zaczął być ważny czas powstania ...
Tu nie chodzi o daty - tu chodzi o rzecz zdecydowanie bardziej fundamentalną:
"Liturgia, która jest 'robiona' opiera się na opinii i słowie człowieka; jest zbudowana na piasku i pozostanie pusta niezależnie od tego jakim ludzkim kunsztem będzie się ozdabiać."
Nowe modlitwy eucharystyczne - niestety - w dużym stopniu były 'robione', a to iż za nimi stoi naukowy kunszt liturgistów nie zmienia faktu, że opierają się na "słowie człowieka".
"Jedynie szacunek dla odgórności i zasadniczej niedowolności liturgii może zapewnić nam to, co jest naszą nadzieją: święto, w którym zbliża się do nas to, co wielkie, to czego nie robimy sami, lecz co otrzymujemy jako dar"
Powyższe cytaty pochodzą z książki "Duch liturgii" napisanej przez J. Ratzingera. Nie przeciwstawiają się one pewnym zmianom w liturgii, ale muszą być to zmiany organiczne, rodzące się w życiu Kościoła i osadzone w jego Tradycji, a nie sfabrykowane przez tych czy innych ekspertów.
|
So sty 05, 2008 23:14 |
|
|
|
 |
vox de profundis
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Nie mam nic przeciw II ME, gdy jest używana zgodnie z przeznaczeniem - czyli w dni powszednie. A gdzie jest określone jaka ME jest na jakie dni? Służę uprzejmie - Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego: Cytuj: 365. Zasady wyboru Modlitwy eucharystycznej są następujące: a) Pierwszą Modlitwę eucharystyczną (Kanon rzymski), którą zawsze można odmawiać, zaleca się stosować w dni mające własne Zjednoczeni i w Mszach z własnym Boże, przyjmij łaskawie tę ofiarę, a także w święta Apostołów i Świętych, których imiona wspomina się w tekście tej modlitwy; wskazane jest również stosowanie tej modlitwy w niedziele, jeśli racje duszpasterskie nie zalecają wyboru trzeciej Modlitwy eucharystycznej. b) Druga Modlitwa eucharystyczna, ze względu na jej cechy charakterystyczne, zalecona jest w dni powszednie i w specjalnych okolicznościach. Modlitwa ta ma wprawdzie własną prefację, ale można ją stosować i z innymi prefacjami, z tymi zwłaszcza, które w sposób syntetyczny ujmują misterium zbawienia, np. z prefacjami zwykłymi. Kiedy Mszę sprawuje się za jakiegoś zmarłego, można użyć specjalnej formuły zamieszczonej przed Pamiętaj także. c) Trzecią Modlitwę eucharystyczną można stosować w połączeniu z każdą prefacją. Zaleca się stosować tę modlitwę w niedziele i święta. Jeśli używa się jej w Mszach za zmarłych, można zastosować specjalną formułę, którą wprowadza się po słowach: Zjednocz ze sobą wszystkie swoje dzieci rozproszone po całym świecie. d) Czwarta Modlitwa eucharystyczna ma prefację niezmienną i podaje pełniejsze streszczenie dziejów zbawienia. Można się nią posłużyć, gdy Msza nie ma własnej prefacji, i w niedziele w ciągu roku. Do tej modlitwy, ze względu na jej budowę, nie można wprowadzać specjalnej formuły za zmarłego.
|
So sty 05, 2008 23:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zalecenie i wskazanie to nie nakaz
Jerzemu odpowiem jutro- teraz idę spać.
|
So sty 05, 2008 23:19 |
|
 |
vox de profundis
|
baranek napisał(a): Zalecenie i wskazanie to nie nakaz
I w porzadku jest, gdy prawie wszyscy owo zalecenie olewają?
|
So sty 05, 2008 23:21 |
|
 |
miki3
|
Cytuj: Zalecenie i wskazanie to nie nakaz i to jest najgorsze w nowym mszale... brak nakazów. Jakby był nakaz uzywania Kanonu pod grozba kary koscielnej od 1969 to kanon byłby uzywany powszechnie do dziś
_________________ http://papa.jun.pl/index.php forum o papieżach i papiestwie.
|
N sty 06, 2008 12:04 |
|
 |
Antiqus ordo
|
baranek napisał(a): Zalecenie i wskazanie to nie nakaz ja już IIME znam na pamięć- i przestepstem dla mnie jest już - przedewszystkim przeciw przyzwoitosci klepać ja nieustannie ile mozna- juz widziałem mszał w którym wstep proboszcz dopisał sobie na górze żeby kartek nie przerwacac- słynne Zaprawde świety jestes Boże...
i tak na marginesie czemu wyrażenie: można stosować go zawsze nie jest tak ochoczo interpretowane jak: zalecona jest w dni powszednie ?
brak nakazu nie zwalnia chyba od umiejetności czytania ze zrozumieniem? prawda?
[/i]
Pn sty 07, 2008 10:04 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Zaprawde świety jestes Boże No, tak się zaczyna III ME  swoją drogą - moja ulubiona  Cytuj: ja już IIME znam na pamięć Ja znam II i III na pamięć i się nie chwalę  Cytuj: klepać ja nieustannie ile mozna
Jest w tym dziale wątek "Jaką ME zastosował ostatnio u Ciebie celebrans" - wynika z niego jasno, że to niby-ciągłe używanie II ME to bzdura, czyjeś chore urojenia
|
Pn sty 07, 2008 12:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Jest w tym dziale wątek "Jaką ME zastosował ostatnio u Ciebie celebrans" -
I tam proszę kontynuować ten wątek viewtopic.php?p=313546#313546
|
Pn sty 07, 2008 18:22 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|