Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 8:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 sprostowanie nieporozumienia na temat kierunku celebracji 
Autor Wiadomość

Kapitalnie rzecz ujął kardynał Ratzinger w "Duchu liturgii". W historii zbawienia uczestniczy CAŁY kosmos! Polecam rozdział "Święte miejsca", od słów:
Cytuj:
"Nie jest to żaden kult słońca, wszelako to kosmos mówi o Chrystusie".

Cz sie 30, 2007 21:03

Post Re: sprostowanie nieporozumienia na temat kierunku celebracj
Rojza Genendel napisał(a):
Tomek Torquemada napisał(a):
Tak naprawdę, to sprawa kierunku celebracji - w stronę ludu czy w stronę przeciwną jest źle postawiona. Pierwotnym punktem odniesienia nie jest bowiem ani lud, ani ołtarz, ani Tabernakulum, lecz wschód.

Argumentacja pozbawiona logiki. O ile mi wiadomo, katolicyzm nie jest kultem solarnym, a masz nie jest odprawiana ku czci Slońca.

Proszę sobie doczytać o symbolicznym znaczeniu wschodu.

Na początek polecam kapitalną książkę "Symbolika świątyni chrześcijańskiej" Jeana Hani.

Cz sie 30, 2007 21:08
Zobacz profil WWW

vox de profundis napisał(a):
Tomek Torquemada napisał(a):
Tak naprawdę, to sprawa kierunku celebracji - w stronę ludu czy w stronę przeciwną jest źle postawiona. Pierwotnym punktem odniesienia nie jest bowiem ani lud, ani ołtarz, ani Tabernakulum, lecz wschód.

Argumentacja pozbawiona logiki. O ile mi wiadomo, katolicyzm nie jest kultem solarnym, a masz nie jest odprawiana ku czci Slońca.

Na początek polecam kapitalną książkę "Symbolika świątyni chrześcijańskiej" Jeana Hani.

Symbolika ta jest mi z grubasz znana, tylko jakie ma znaczenie tak naprawdę? W przypadku mszy- jak mi się wydaje- generalne znaczenie ma zgromadzenie wiernych.

Pt sie 31, 2007 9:03

Cytuj:
Na początek polecam kapitalną książkę "Symbolika świątyn chrześcijańskiej" Jeana Hani.

Symbolika ta jest mi z grubasz znana, tylko jakie ma znaczenie tak naprawdę? W przypadku mszy- jak mi się wydaje- generalne znaczenie ma zgromadzenie wiernych.

Zgromadzenie wiernych nie ma najmniejszego znaczenia, są Msze Święte odprawiane przez kapłana nawet bez ministranta - równie ważne, jak te dla miliona wiernych. A w każdej Mszy asystuje Kościół tryumfujący

Wt wrz 18, 2007 11:26

Vanitasie, piszemy o symoblu, a nie o wazności. Czy przy Wieczerzy Pańkiej bedziemy sie modlic na Wschód czy zachód, pólnoc czy południe, tez dla wazności nie mażdnego znaczenia. Ani z jakim rytuałem.

A znak zgromadzenia jest symbolem duzo bardziej podstawowym niż kierunek celebracji. Proszę poczytać anafory - także rzymską.

Wt wrz 18, 2007 19:24

Kapitalnie rzecz ujął kardynał Ratzinger w "Duchu liturgii". W historii zbawienia uczestniczy CAŁY kosmos! Polecam rozdział "Święte miejsca", od słów:
Cytuj:
"Nie jest to żaden kult słońca, wszelako to kosmos mówi o Chrystusie".
Kiedy przegladam teksty o mszy i Eucharystii z czasów patrystycznych, nie zauważam, żeby ci chrześcijanie, stojąc przy ołtarzu, myśleli o kosmosie czy Chrystusie kosmicznym.
Natomiast jednoczy ich Ofiara krzyża i Eucharystia sprawowana na ołtarzu-stole, który mają przed sobą.
Znalazłem tylko jeden (na kilkadziesiąt przeglądniętych) tekst, który doradza kierunek wschodni (Konstytucje Apostolskie, IV wiek).
Natomiast tekst Orygenesa nie ma nic wspólnego z Mszą. Mówi on wyraźnie tylko o domowej, prywatnej modlitwie.

Pt lis 16, 2007 17:51

vox de profundis napisał(a):
We wieczerniku nie mówiono i nie myślano o kosmosie. Natomiast mieli przed sobą Stół, przy nim Jezusa, którego w obecnej Mszy reprezentuje celebrans, i mieli Pokarm.
Jest zastanawiające, dlaczego teksty liturgiczne mszalne i o mszy z pierwszych wieków prawie nigdy nie wspominają wschodu czy wschodzącego Słońca, czy kierunku wschodniego.
Natomiast bardzo dużo mówią o samym ołtarzu, o stole Pańskim. Bardzo dużo! I sam Jezus jest nazwany Ołtarzem!
To było centrum liturgii i zycia Kościoła.
Niestety, obecnie, nawet gdy mamy ustawiony centralnie ołtarz w prezbiterium czy nawie, w starszych kościołach często nadal eksponuje się dawny ołtarz przyścienny, podkreśla się go kwiatami i światłami, a nawet ukłonami i innymi gestami w czasie Mszy.
Jest to ogromne niedopatrzenie obecnej liturgii, choć upomnienie jakieś mamy w najnowszych normach Mszy.
Nie wolno tworzyć dwóch centrów kultu w czasie Mszy!

Pt lis 16, 2007 18:11

A czytał Ksiądz książkę Jeana Hani? Co Ksiądz o niej sądzi?

Pt lis 16, 2007 19:14
Zobacz profil WWW

Atimeres napisał(a):
Jest zastanawiające, dlaczego teksty liturgiczne mszalne i o mszy z pierwszych wieków prawie nigdy nie wspominają wschodu czy wschodzącego Słońca, czy kierunku wschodniego.

Ale teksty te milczą o bardzo wielu rzeczach...

Atimeres napisał(a):
Niestety, obecnie, nawet gdy mamy ustawiony centralnie ołtarz w prezbiterium czy nawie, w starszych kościołach często nadal eksponuje się dawny ołtarz przyścienny, podkreśla się go kwiatami i światłami, a nawet ukłonami i innymi gestami w czasie Mszy.

Poniekąd słusznie - w końcu to OŁTARZ. Tylko poco dodano DRUGI???

Atimeres napisał(a):
Nie wolno tworzyć dwóch centrów kultu w czasie Mszy!
No właśnie...

Śr sty 23, 2008 17:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2