Autor |
Wiadomość |
Vardens
|
 Te Deum laudamus
Kidy się śpiewa hymn "te Deum"? bardzo mi zależy na wypisaniu konkretnych świąt, uroczystości, okazji.
Najlepiej kiedy POWINNO być śpiewane i kiedy można śpiewać(np.: jak jest u was).
Bardzo dziękuję za pomoc.
Ja znalazłem, na razie, że powinno być śpiewane (od początku roku):
-Boże Narodzenie
-Uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki Maryi
-Wielki Czwartek
-Msza rezurekcyjna
-Niedziela Wielkanocna
-Zesłanie Ducha Św.
-uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski.
-Boże Ciało
-Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny
-Uroczystość Wszystkich Świętych
-Uroczystość Poświęcenia Bazyliki Laterańskiej
-Niedziela Chrystusa Króla
-
Proszę o potwierdzeni, kiedy MUSI być śpiewane, a kiedy może być śpiewane.
Prosze też o inne przykłady uroczystości z "Te Deum"
|
N lis 23, 2008 9:35 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
O ile ja się dobrze orientuję, to w rzymskokatolickiej liturgii "Te deum" winno być śpiewane w każdą niedzielę (z wyjątkiem Okresu Pasyjnego), w dni oktawy Bożego Narodzenia i Wielkanocy, w uroczystości i święta po drugim czytaniu Officium lectionis.
A można chyba zawsze kiedy jest stosowna okazja do treści i charakteru hymnu, tak mi się wydaje....
|
N lis 23, 2008 16:40 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Dopisz jeszcze:
-odpust parafialny
-prymicje
Te Deum jest zbyt pięknym hymnem, by śpiewać go każdej niedzieli - im mniej ludziom się czegoś daje tym lepszy potem ma to efekt.  Np dla mnie Te Deum w Boże Ciało brzmiałoby całkiem inaczej, gdybym je co niedzielę śpiewał - po prostu by się dla mnie zrobiło takie ciut odrapane z podniosłego charakteru i pewnie bym westchną w duchu "Znowu..."
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
N lis 23, 2008 18:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piotr1 napisał(a): O ile ja się dobrze orientuję, to w rzymskokatolickiej liturgii "Te deum" winno być śpiewane w każdą niedzielę (z wyjątkiem Okresu Pasyjnego), w dni oktawy Bożego Narodzenia i Wielkanocy, w uroczystości i święta po drugim czytaniu Officium lectionis.
A można chyba zawsze kiedy jest stosowna okazja do treści i charakteru hymnu, tak mi się wydaje....
A na jakiej podstawie tak Ci się wydaje ?
|
N lis 23, 2008 18:31 |
|
 |
Vardens
|
Tak, też się spotkałem z informacją iż MOŻE być śpiewane w każdą niedzielę poza adventem i bodajże wielkim postem, jednakże wtedy faktycznie byłoby przereklamowane...
W czasie oktawy Bożego Narodzenia by było miło, gdyby było śpiewane, ale mój organista rzadko ją wykonuje... woli jakieś inne, że tak powiem nowsze pieśni i dopiero specjalna interwencja celebransa zmusza o do tego hymnu, a przecież jest taki piękny...
|
N lis 23, 2008 19:27 |
|
|
|
 |
KrzysiekPL
|
U nas w parafii śpiewane jest także gdy np. są jakieś okrągłe rocznice, okrągła rocznica urodzin i te sprawy
_________________ Wieczny pielgrzym....
|
N lis 23, 2008 21:28 |
|
 |
jans
|
A u mnie niestety jak ostatnio organista śpiewał, to sam śpiewał (po 3 zwrotkach skończył), ludzie siedzieli, a ksiądz miał gościa - kolegę i prawie ze wstydu się spalił i od tej pory organista już nie śpiewa (to znaczy nie było intonowane Te Deum, bo organista spiewa normalnie dalej).
Myślę, że następny raz będzie dopiero śpiewane na Boże Ciało.
Śpiew co niedzilę byłby przesadą, chociaż może na sumie mogłoby być, może ludzie by się nauczyli.
|
N lis 23, 2008 21:36 |
|
 |
Piotr1
|
baranek napisał(a): Piotr1 napisał(a): O ile ja się dobrze orientuję, to w rzymskokatolickiej liturgii "Te deum" winno być śpiewane w każdą niedzielę (z wyjątkiem Okresu Pasyjnego), w dni oktawy Bożego Narodzenia i Wielkanocy, w uroczystości i święta po drugim czytaniu Officium lectionis.
A można chyba zawsze kiedy jest stosowna okazja do treści i charakteru hymnu, tak mi się wydaje.... A na jakiej podstawie tak Ci się wydaje ? Na podstawie mojej pamięci, na pewno macie Te deum w Officium, po drugim czytaniu, a o ile dobrze kojarzę to we wszystkie niedziele, uroczystości, święta i w dni oktawy, oprócz Wielkiego Postu, w Adwencie chyba jest, ale moze nie... Musiałbym spawdzić. Co do tego kiedy MOŻE - chyba nie ma zakazu? Vardens napisał(a): W czasie oktawy Bożego Narodzenia by było miło, gdyby było śpiewane, ale mój organista rzadko ją wykonuje.
To jest w Twojej parafii śpiewane całe Officium? Gdzie się taka parafia w rzymskim obrządku uchowała?
|
Pn lis 24, 2008 0:08 |
|
 |
nomines
|
Piotrze1: pozwól, że zapytam  Jak Ty właściwie jesteś ukierunkowany religijnie? Na wschód do Mekki, również na wschód do Moskwy/Konstantynopolu, na zachód do Niemiec/Anglii, czy może tak całkiem na środek do Trydentu?
Pytam, bo wciąż piszesz "macie" i tak bardziej do nas, jak do ludzi innej kultury.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
|
Pn lis 24, 2008 6:53 |
|
 |
Piotr1
|
Jestem ewangelikiem. jak w wielu miejscach pisałem.
|
Pn lis 24, 2008 9:10 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Śpiewa się jak napisał Piotr w Liturgii Godzin podczas Godziny czytań w święta i uroczystości (w tym niedziele z wyjątkiem adwentu i Wielkiego postu).
Śpiewa się jako nakazane po procesji rezurekcyjnej i po procesji w Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Pańskiej (i analogicznie rozciągnąć by to można było na każdą procesję teoforyczną).
Śpiewać też można podczas Mszy z okazji 25., 50., 60. rocznicy ślubu (i święceń kapłańskich też bodajże) po Komunii, a przed Modlitwą po Komunii.
Co do niedziel i innych okazji to nie ma zakazu tego śpiewu więc można wykonywać (poza okresami pokutnymi lub "refleksyjnymi"- tu Adwent).
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn lis 24, 2008 15:07 |
|
 |
nomines
|
Piotr1 napisał(a): Jestem ewangelikiem. jak w wielu miejscach pisałem.
Dzięki za odpowiedź  Przyznam się szczerze, że nie wiedziałem...
Pozdrawiam
|
Pn lis 24, 2008 15:15 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Panowie, dziękować, przepraszać, prosić możecie na PW! Proszę o pisanie na temat 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn lis 24, 2008 15:19 |
|
 |
Vardens
|
Piotr1 napisał(a): Vardens napisał(a): W czasie oktawy Bożego Narodzenia by było miło, gdyby było śpiewane, ale mój organista rzadko ją wykonuje. To jest w Twojej parafii śpiewane całe Officium? Gdzie się taka parafia w rzymskim obrządku uchowała?
Nie do końca rozumiem określenie "pełne Officjum"?
Mógłbyś wyjaśnić bo zgubiłem wątek?
|
Pn lis 24, 2008 19:38 |
|
 |
KrzysiekPL
|
A ile sie u Was śpiewa w parafii zwrotek ? U mnie 2 
_________________ Wieczny pielgrzym....
|
Pn lis 24, 2008 19:42 |
|