Autor |
Wiadomość |
szumi
Moderator
|
Rozmyślacz napisał(a): jednym z niezaprzeczalnych nadużyć jest zbieranie tacy w najmniej odpowiednim momencie Owszem jest to nadużycie. Przepisy mówią wyraźnie, że zbiórka ofiar ma się zakończyć przed rozpoczęciem Modlitwy eucharystycznej, czyli przed dialogiem prefacyjnym (Pan z wami... W górę serca... etc). Nie pamiętam, by kiedyś tak było. Szkoda. Cytuj: branie kasy za modlitwę za zmarłych na zasadzie jak dasz kasę to wyczytam na forum nazwisko...
To nie nadużycie,ale zwykła bezczelność.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt cze 16, 2009 20:21 |
|
|
|
 |
djdomin
|
szumi napisał(a): Rozmyślacz napisał(a): jednym z niezaprzeczalnych nadużyć jest zbieranie tacy w najmniej odpowiednim momencie Owszem jest to nadużycie. Przepisy mówią wyraźnie, że zbiórka ofiar ma się zakończyć przed rozpoczęciem Modlitwy eucharystycznej, czyli przed dialogiem prefacyjnym (Pan z wami... W górę serca... etc). Nie pamiętam, by kiedyś tak było. Szkoda. 1. Możesz zacytować przepis?
2. Zbierałeś kiedyś? Ja i owszem. Nie da się obiec kościoła z tacami zbyt szybko...
_________________ Dominik Jan Domin
|
Śr cze 17, 2009 18:40 |
|
 |
szumi
Moderator
|
djdomin napisał(a): 1. Możesz zacytować przepis?
Owszem. Jak coś piszę to nie z głowy, ale z dokumentów  Wskazania Episkopatu Polski po ogłoszeniu nowego wydania Ogólnego wprowadzenie do Mszału Rzymskiego, 29: Cytuj: Dary pieniężne powinno się zbierać tylko w czasie przygotowania darów. Nie należy rozpoczynać zbierania wcześniej, ani też przedłużać na czas Modlitwy eucharystycznej, a więc trzeba je zakończyć przed prefacją. Mam nadzieję, że to wyjaśniło. Cytuj: 2. Zbierałeś kiedyś? Ja i owszem. Nie da się obiec kościoła z tacami zbyt szybko... Odpowiedź na te dylematy daje ten sam punkt Wskazań: Cytuj: W niektórych przypadkach konieczne jest wyznaczenie do tej funkcji więcej osób.
P.S. Zbierałem składkę też 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr cze 17, 2009 20:08 |
|
|
|
 |
djdomin
|
Acha... zbiera się w kilka osób. Ale i tak często nie sposób obejść kościoła w tym czasie. Przygotowanie darów to krótka chwilka. A ludzi w kościele bywa dużo. O to mi chodzi, ze ten przepis często jest nieżyciowy. Chyba, ze Episkopat uważa, ze powinno się automatycznie przestać...
|
Cz cze 18, 2009 12:06 |
|
 |
Kancermeister
|
Podczas Mszy św. rozpoczynającej tegoroczną główną procesję Bożego Ciała w Warszawie, zbieranie zakończyło się po znaku pokoju... Wiem o tym, bo siedziałem w kaplicy MB, kiedy zbierający schodzili z głównej nawy.
Cz cze 18, 2009 12:29 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
djdomin napisał(a): Acha... zbiera się w kilka osób. Ale i tak często nie sposób obejść kościoła w tym czasie. Przygotowanie darów to krótka chwilka. A ludzi w kościele bywa dużo. O to mi chodzi, ze ten przepis często jest nieżyciowy. Chyba, ze Episkopat uważa, ze powinno się automatycznie przestać...
Nie powinno się przestawać. Ale jest bardzo dobry sposób. Moim zdaniem jeszcze lepiej jest skończyć do Modlitwy nad darami. Wówczas kapłan przygotowuje dary, ludzie odpowiedzialni zbierają tacę, a gdy ksiądz skończy przygotowanie darów, to siada i czeka. Jest śpiew i tak ludzie oczekują na zakończenie obrzędu przygotowania darów. Wiadomo, że to nieco przedłuży Mszę, ale myślę, że raptem 3-5 min, bo mniej więcej kończy się zbiórka na Sanctus. Rzadko wchodzi się na czas konsekracji. A prefacja tra nie dłużej nić 3 min. Zatem nie wydłużyłoby to zbytnio, a jak pięknie by było. I przepis jest jak najbardziej życiowy. I nie pochodzi z widzi-misię Episkopatu,ale z natury poszczególnych części Mszy. Bo czas przygotowania darów (w tym zbiórki darów na rzecz ubogich i Kościoła) trwa do Modlitwy eucharystycznej. Wówczas powstaje nakładanie na siebie różnych części Mszy. Tak jak przygotowywanie ołtarza podczas modlitwy wiernych... Wszystko ma swój czas i należy mieć to na zwględzie.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz cze 18, 2009 13:26 |
|
 |
ratio
|
szumi napisał(a): (...) Wówczas powstaje nakładanie na siebie różnych części Mszy. Tak jak przygotowywanie ołtarza podczas modlitwy wiernych... Wszystko ma swój czas i należy mieć to na względzie.
Niestety przygotowanie ołtarza podczas Modlitwy wiernych jest nagminnie stosowane (i tolerowane) w diecezji płockiej. O innych nadużyciach liturgicznych już nie wspomnę.
Mam też pytanie :
jak należałoby zareagować, gdy celebrans sprawujący tzw. "Mszę św. od uczestników pogrzebu" dobiera sobie drugiego księdza (ogłosił w czasie Mszy św., że "akurat się zjawił ksiądz N.") i ogłoszone w niedzielę jako niezależne Msze św. sprawowane w kolejnych dwóch dniach, sprawują razem jako jedną. Formalnie może się zgadza (kasa?) - dwie intencje i dwóch kapłanów. Ale gdzie tu szacunek do rodziny zmarłego jak i wobec osób, które następnego dnia miały zamiar pomodlić się o bliskiego, który pozostał już tylko w ich pamięci. Nawiasem mówiąc dla tego konkretnego celebransa rozpocząć Mszę św. nawet 7 minut przed czasem to normalka.
|
Wt lip 21, 2009 9:57 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Co do Mszy za zmarłego, to tu nadużycia nie ma. Jak zaznaczyłeś,kwestia pewnej kultury i szacunku dla zamawiających (jeśli nie wiedzieli od początku jak to będzie wyglądało). Jeśli przyjął zobowiązanie ('intencję') i wywiązał się z niego, to wszystko dobrze. Zgadnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego kapłan może przekazać swoje zobowiązania mszalne.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt lip 21, 2009 10:59 |
|
 |
ratio
|
 Nadużycia liturgiczne
szumi napisał(a): Co do Mszy za zmarłego, (...) Zgadnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego kapłan może przekazać swoje zobowiązania mszalne.
Zgadza się, że "litera prawa" została zachowana ale należy jeszcze zastanowić się nad "duchem". Czy intencje mszalne mogą być traktowane z księgową dokładnością? Zapłacone - odprawione ... i nie ma manka?
Jest to bardzo płytkie traktowanie Mszy św. i sensu składania intencji nie tylko za zmarłych ale w każdej ofiarowanej podczas Mszy św. intencji.
Analogicznie i w tzw. gregoriankach 30 kapłanów mogłoby wspólnie odprawić Mszę św. ... i rachunki się zgadzają.
|
Pt lip 24, 2009 12:27 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Co do wspomnianej wcześniej sytuacji - przedstawiłem z jednej strony jak to jest wg prawa kościelnego widziane, z drugiej wyraziłem mój brak aprobaty dla takiej praktyki jeśli nie była ona od początku jawna wobec zamawiających. Warto czytać wszystko, a nie tylko to co się podoba.
Co zaś do tzw 'gregorianek' to nie byłoby okej w opisanej przez Ciebie sytuacji, bo ta Msza ma być sprawowana przez trzydzieści kolejno po sobie następujących dni, a nie po prostu trzydzieści Mszy. Zatem jedna dziennie. Sytuacja zgoła różna od przedstawionej wcześniej.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lip 24, 2009 19:26 |
|
 |
djdomin
|
Jeśli było zamówione na konkretny (tu: następny) dzień, to jest nadużycie. A jeśli ktoś prosił "niech ksiądz odprawi", to problemu nie ma.
IMHO jest za dużo obecnie koncelebr. Ale to tylko moje zdanie, nie każdy musi się z nim zgadzać...
A jeśli ksiądz zaczyna Mszę, świadomie, przed czasem, to... zaciąga grzech za tych wszystkich, którzy przyszli spóźnieni. I o tym - 7 minut to przecież kupa czasu - należałoby poinformować biskupa.
|
Pn lip 27, 2009 12:52 |
|
 |
szumi
Moderator
|
djdomin napisał(a): J A jeśli ksiądz zaczyna Mszę, świadomie, przed czasem, to... zaciąga grzech za tych wszystkich, którzy przyszli spóźnieni. I o tym - 7 minut to przecież kupa czasu - należałoby poinformować biskupa.
Z tym zaciąganiem grzechu za wszystkich spóźnionych to chyba przesadziłeś. A co do Mszy, to wystarczy poinformować, że Msza zamiast o 18 zaczyna się o 17:53  I każdy będzie przychodził na czas  Zamiast do biskupa, to do księdza i porozmawiać z nim, o tym, że tak nie wypada.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn lip 27, 2009 15:50 |
|
 |
djdomin
|
szumi napisał(a): djdomin napisał(a): J A jeśli ksiądz zaczyna Mszę, świadomie, przed czasem, to... zaciąga grzech za tych wszystkich, którzy przyszli spóźnieni. I o tym - 7 minut to przecież kupa czasu - należałoby poinformować biskupa. Z tym zaciąganiem grzechu za wszystkich spóźnionych to chyba przesadziłeś. Masz obowiązek uczestniczyć w niedzielę we Mszy. Jak rozumiem - CAŁEJ. Jeśli przychodzisz na 18, bo TAK BYŁA ZAPOWIADANA, a ksiądz sobie rozpocznie 7 minut wcześniej, to co? Czyja wina?
Z tą 17.53 to nie tak bardzo... problemem nie jest zaczynanie o 00, tylko zaczynania przez księdza WCZEŚNIEJ.
|
Wt lip 28, 2009 11:48 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Ale jeśli się spóźnisz to nie masz grzechu (a z pewnością nie śmiertelny  ). Ale istotnie ksiądz powinien się zmienić, tego nie neguję. Ale proponuję inne nieco rozwiązanie. Raczej dialog, a nie wycieczki do kurii.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt lip 28, 2009 15:24 |
|
 |
ratio
|
szumi napisał(a): (...)Warto czytać wszystko, a nie tylko to co się podoba. (...)
Nie zrozumiałeś mojej intencji: przeczytałam twój post ale zechciałam jeszcze raz okazać swój żal, spowodowany opisaną sytuacją sumowania Mszy św. 
|
Wt lip 28, 2009 19:34 |
|
|
|