Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
No w neo to inaczej wygląda. Całonocne czuwanie, to przecież i najpiękniejsza i najważniejsza noc w całym roku! Mam nadzieję następną Wigilię Paschalną obchodzić już we Wspólnocie...
|
Pn kwi 25, 2005 5:47 |
|
|
|
 |
Bartek
|
W ankiecie zabrakło najważniejszej opcji - "wierni" !!!
Rolą organisty - jak sama nazwa wskazuje - jest podtrzymywanie śpiewu grą organową. Zobowiązywanie organisty do odśpiewywania WSZYSTKIEGO, co śpiewają wierni, to najlepszy sposób na zniechęcenie ich do śpiewania!!!
A, przynajmniej w moich okolicach, milczące organy w Wielki Piątek niesamowicie mobilizują parafian do śpiewania! :-)
|
Cz kwi 13, 2006 11:55 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ta ankieta powinna być wielokrotnego wyboru - a nie, że tylko jedną opcję można wybrać.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz kwi 13, 2006 12:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przykro mi, ale nie mam już możliwości edycji.
|
Cz kwi 13, 2006 13:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zaznaczyłem opcję z chorałem.Chorał gregoriański śpiewa bez muzyki.Ale może jednak milczenie jest odpowiedniejsze.Chociaż chorał zawsze kojarzył mi się z zakonami kontemplacyjnymi.
|
Cz kwi 13, 2006 13:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chorał gregoriański jest śpiewem własnym Kościoła. Po SW II i wprowadzeniu do liturgii języka polskiego zaniedbano go niestety niemal zupełnie. Może warto więc wznieść się choćby w te Dni, ponad zwykłość i codzienność, i spróbować sięgnąć w głąb Tajemnicy...
|
Cz kwi 13, 2006 15:55 |
|
 |
akacja
|
Triduum Paschalne przeżywam u Karmelitanek Bosych. Atmosfera panująca w tym klasztorze pomaga mi w ciszy i modlitewnym skupieniu przeżywać te największe tajemnice wiary.
Spiewa tam chór sióstr bez akompaniamentu.
Ceremonie wielkopiątkowe są o 15.00, Wigilia Paschalna w sobotę o 19,30 z rezurekcją
|
Pt kwi 14, 2006 17:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja się właśnie dowiedziałam, że Wielki Czwartek nie należy do Triduum
Cytuj: Słowo Triduum po łacinie znaczy: trzy dni. W liturgii nie chodzi ściśle o trzy dni, ale o trzy momenty zbawcze: ofiara Jezusa, pogrzebanie i zmartwychwstanie. Dlatego Święte Triduum Paschalne (dawniej nazywane Triduum Sacrum) to Wielki Piątek, Wielka Sobota i Wielka Niedziela Zmartwychwstania!!! Wielki Czwartek jako dzień jest normalnym wielkopostnym dniem. Dopiero Mszą Świętą Wieczerzy Pańskiej, teologicznie należącej do Wielkiego Piątku, kończy się Wielki Post, a rozpoczyna Triduum. Kościół Triduum Paschalne rozumie w następujący sposób: „Największe misteria ludzkiego odkupienia sprawuje Kościół co roku począwszy od Mszy wieczornej Wielkiego Czwartku aż do Nieszporów Niedzieli Zmartwychwstania. Czas ten słusznie jest określany jako „Triduum Chrystusa ukrzyżowanego, pogrzebanego i zmartwychwstałego”. Nazywa się go „ Triduum Paschalnym”, ponieważ uobecnia się wtedy i uskutecznia misterium Paschy, to jest przejścia Pana z tego świata do Ojca. Przez sprawowanie tego misterium w znakach liturgicznych i sakramentalnych Kościół jednoczy się wewnętrznie z Chrystusem, swoim Oblubieńcem”[3] . Do zrozumienia owej „trójki” dni może też przysłużyć się hebrajska rachuba czasu, która jest obecna w liturgii. Otóż Żydzi liczą dzień od zachodu słońca, a więc czwartkowy wieczór jest dla Żydów piątkiem. W tej logice wyraźnie widać Triduum (na podobnej zasadzie odprawia się Mszę Świętą niedzielną w sobotni wieczór).
|
N kwi 16, 2006 10:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zgodnie z żydowską rachubą czasu (od wieczoru dnia poprzedzającego) 
|
N kwi 16, 2006 10:21 |
|
 |
akacja
|
Z przewodnika po Triduum Paschalnym na stronie wiara.pl:
Cytuj: Triduum znaczy trzy dni. Policzmy je: Wielki Czwartek, Wielki Piątek, Wielka Sobota, i Niedziela Zmartwychwstania. Wychodzi cztery. Coś się nie zgadza. Trzeba pamiętać, że w liturgii święto zaczyna się wieczorem dnia poprzedniego. Triduum Paschalne rozpoczyna się wie-czorem w Wielki Czwartek, czyli w wigilię Wielkiego Piątku. Potem jest Sobota, która zaczyna się wieczorem w Piątek, i Niedziela, która za-czyna się w sobotni wieczór. Mamy więc trzy dni.„Pascha” – oznacza przej-ście. Pascha jest głównym świętem Izraelitów, pamiąt-ką przejścia z niewoli egip-skiej przez Morze Czerwone do Ziemi Obiecanej. Pascha Chrystusa oznacza Jego przej-ście ze śmierci do życia, z te-go świata do Ojca. Pascha wy-znawców Chrystusa dokonuje się przez sakramenty, w któ-rych przechodzimy ze śmier-ci grzechu do nowego życia. Te trzy dni stanowią jed-no święto. W liturgii uobec-nia się tajemnica męki, śmierci i zmartwychwstania Chrystusa. Krzyża nie wol-no oddzielać od zmartwych-wstania. W jedności Triduum Paschalnego kryje się sedno chrześcijańskiego przesłania: życie rodzi się ze śmierci. Ce-lebrując zbawcze wydarze-nia, stajemy się ich uczest-nikami. Odkrywamy, że sta-ło się to ze względu na nas, dla naszego zbawienia. Dla chrześcijan nie ma nic waż-niejszego, nic bardziej god-nego świętowania. Jak nie-dziela zajmuje główne miej-sce w tygodniu, tak Triduum Paschalne stanowi szczyt ro-ku liturgicznego.Warunkiem owocnego przeżycia Triduum jest we-wnętrzne nastawienie, że święta paschalne zaczyna-ją się wieczorem w Wielki Czwartek.
|
N kwi 16, 2006 10:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
koralinku, wiem  Chciałam tylko zwrócić uwagę, że wszędzie dotychczas spotkałam się z podawaniem Triduum jako Wielki Czwartek, Piątek i Sobota ... a to jednak błąd.
I kolejna ciekawostka :
Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, List…, op. cit., nr 97-98 napisał(a): Od rozpoczęcia Wigilii Paschalnej trwa Uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego. Podczas Mszy Świętych odbywa się pokropienie wiernych wodą pobłogosławiona w ciągu nocy. W widocznym miejscu znajdują się symbole i znaki Chrystusa zmartwychwstałego: krzyż z czerwoną stułą, paschał i figura zmartwychwstałego, które towarzyszą naszej modlitwie i liturgii aż do zakończenia Pięćdziesiątnicy, czyli Uroczystości Zesłania Ducha Świętego.
W samą Uroczystość Zmartwychwstania należy odprawić nieszpory chrzcielne. W czasie śpiewu psalmów odbywa się procesja do chrzcielnicy i każdy indywidualnie znaczy siebie wodą chrzcielną[23] .
U mnie czegoś takiego nie ma  Albo źle rozumiem- bo owszem, jest pokropienie podczas Wieczerzy Paschalnej , ale nie ma pokropienia podczas Mszy niedzielnych , już w ciągu dnia.
I teraz:
- w Wielką Sobotę nie odprawia się Mszy św.
- pokropienie wodą następuje podczas Liturgii Paschalnej
- pokropienie wodą ma być podczas Mszy świętych ...
- pokropienie wodą jest w sobotę
- wg kalendarza żydowskiego Liturgia Paschalna należy już do niedzieli Zmartwychwstania ... i wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że uczestnictwo w Liturgii Paschalnej nie zwalnia od uczestnictwa w niedzielnej Mszy .... to w końcu jest to pokropienie na Mszy i jest to Liturgia niedzielna czy nie jest ?
Wiem, troszkę namieszałam 
|
N kwi 16, 2006 10:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No baranku, jak to nie?!
Wigilia Paschalna jest centrum działalności Kościoła, to najważniejsze w roku wydarzenie. To Zmartwychwstanie! Msza (a raczej Liturgia Słowa) różni się od tej z Niedzieli ale to nie ma znaczenia. W obu przypadkach uczetniczymy w TEJ SAMEJ uroczystości - zmartwychwstania.
Z resztą, sprawa identyczna jak w przypadku "zwykłej", sobotniej Mszy wieczornej (vide: neo  ) : o ile jest formularz niedzielny to zgodnie z tym wlaśnie liczeniem dnia od zachodu, warunek konieczności uczestnictwa w niedzielnej Eucharystii jest spełniony.
Chyba, że nie o to Ci chodziło ale tak Twoje pytanie zrozumiałam 
|
N kwi 16, 2006 11:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli Wigilia Paschalna nie zwalnia od obowiązku uczestnictwa w niedzielnej Eucharystii ( mimo, iż sama należy do niedzieli) ze względu na inny formularz Liturgii Słowa 
|
N kwi 16, 2006 11:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zwalnia. Liturgia Słowa nie jest w tym wypadku wiążąca.
|
N kwi 16, 2006 11:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie, że nie zwalnia. U mnie proboszcz kilkakrotnie podkreślał, że uczestnictwo w Liturgii Wigilii Paschalnej nie zadośćczyni obowiązkowi niedzielnej Mszy .. poszłam sobie to nawet na piśmie obejrzeć ...
|
N kwi 16, 2006 11:41 |
|
|
|