Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 13, 2025 9:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy można w necie obejrzeć Mszę Trydencką? 
Autor Wiadomość

Ściągnęłam sobie tą mszę. I musze powiedzieć ,że w trakcie oglądania a przede wszystkim słuchania ciarki przechodziły mnie po całym ciele. Myślę że uczestnictwo w takiej mszy musi być niesamowitym przeżyciem. Ciekawe czy każdy ksiądz jest przygotowany do odprawiania takiego rodzaju mszy, czy mają taką umiejętność po latach nauki w seminarium?

jesli ktos zna odpowiedź to byłabym wdzięczna.

pozdrawiam

Mieszkasz w Śląsku, więc jest możliwość uczesniczenia w takiej Mszy w Chorzowie: http://tradycja.org/chorzow.html
Jest również w Bytomie, ale ostatnio było kilka problemów z celebransem... więc c'est à suivre! :-)

Należą do rzadkości kapłani którzy potrafią odprawić Mszę Wszechczasów, ponieważ w seminariach nie ma formacji liturgicznej o tej Mszy. Taka formacja jest udzielana głównie w seminariach Bractwa Świętego Piotra ( www.fssp.org )

N lis 27, 2005 3:15

Dzięki za odpowiedź, jak się wybiorę to napisze jak było. Mam nadzieje, że kłopotów z celebransem nie będzie.

pozdrawiam

N lis 27, 2005 19:18

Mam pytanie , moze ktos znalazl taką msze w lepszej jakości wizualnej, bo trudno ja komuś pokazać na dużym ekranie, a na kompa nie każdy lubi patrzeć

Wt lis 29, 2005 12:37

http://vancouver.traditionalmass.net/ri ... enDocument

Wt lis 29, 2005 16:25

Ciekawe czy każdy ksiądz jest przygotowany do odprawiania takiego rodzaju mszy, czy mają taką umiejętność po latach nauki w seminarium?

Niedawno prosiłem księdza, by mi przetłumaczył jedno zdanie na łacinę. Powiedział, że nie umie ;)

Dn 3,52

So gru 31, 2005 11:38
Zobacz profil WWW

nie każdy ksiadz może odprawić Msze trydencką, aby mozna był ją odpawiac trzeba przejść szkolenia etc. Nie każdy ksiadz potrafi odprawić Novus Ordo Missae ale po łacinie a też nie jeden nie umie odprawić NOM!

Chętnych z Warszawy zapraszam na Msze w rycie Rzymskim do Kościoła sw Benona na Starym Mieście w Niedziele o 13.30 , Msze są odprawiane przez chyba Redemptorystów...ale nie ejstem pewien, a na ulicy Garncarskiej jest kaplica Bractwa Kapłanskiego Piusa X, jest to Falenica jeśli sie nie mylę. Podkreslam że uczestnictwo we Mszy celebrowanej przez księży FSSPX nie jest zakazane! Można śmiało, bez ryzyka grzechu w tej Mszy uczestniczyć.

So gru 31, 2005 12:17
Zobacz profil WWW

Może mi ktoś podesłać na maila, bo coś nie mogę już sciągnąć z tej koreańskiej strony.

Dn 3,52

Śr sty 04, 2006 21:01
Zobacz profil WWW
Ku mojemu zaskoczeniu słowa "Święty, Święty, Święty Pan Bóg zastępów" zostały zaśpiewane w radosnym rytmie z akompaniamentem gitary ! Gdzieś, w obecnej mszy, ulatuje to poczucie sacrum.

Nie, nie ulatuje, tylko niestety obecna liturgia w wielu kościołach odprawiana jest niedbale.
Zapraszam do dominikanów na msze konwentualną - Sanstus i Agnus Dei śwopiewane jest po łacinie (w chorale gregoriańskim).

Śr sty 04, 2006 21:12

Jeśli kogoś to interesuje, posiadam nagraną Mszę Wrzechczasów w formacie divx. Film zajmuje cały krążek CD i jest dobrej jakości. Jakby kogoś to interesowało to mogę jakoś udostępnić (poczta). Zainteresowanych proszę o kontakt na emaila: routex(at)o2.pl

Pozdrawiam

Cz sty 05, 2006 10:35
(...) na ulicy Garncarskiej jest kaplica Bractwa Kapłanskiego Piusa X, jest to Falenica jeśli sie nie mylę. Podkreslam że uczestnictwo we Mszy celebrowanej przez księży FSSPX nie jest zakazane! Można śmiało, bez ryzyka grzechu w tej Mszy uczestniczyć.

Mylisz się :?

Cytuj:
Ekskomuniką grozi Kuria Diecezjalna w Tarnowie uczestnikom nabożeństw odprawianych w należącej do lefebrystów kaplicy w Tuchowie.
Oświadczenie Kurii Diecezjalnej w Tarnowie w związku z kaplicą pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Tuchowie

Kuria Diecezjalna w Tarnowie oświadcza, że reklamowana w tygodniku „Temi” kaplica pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Tuchowie (Rynek 6) nie jest kaplicą Kościoła Rzymskokatolickiego ponieważ:

1) została ustanowiona bez zgody Biskupa Tarnowskiego, mimo że tak na erygowanie kaplicy, jak i na sprawowanie w niej nabożeństw takiej zgody domaga się Kodeks Prawa Kanonicznego (zob. kan. 1223).

2) według posiadanych informacji należy ona do schizmatyckiego „Bractwa św. Piusa X”, które zerwało łączność ze Stolicą Apostolską, odrzuca postanowienia Soboru Watykańskiego II i nie przyjmuje poleceń Ojca Świętego.

W związku z powyższym:

a) określenie „Kaplica Rzymsko-Katolicka” jest nadużyciem;

b) uczestnictwo w nabożeństwach organizowanych we wspomnianym miejscu stanowi poważne naruszeniem jedności Kościoła oraz jest nieposłuszeństwem wobec Stolicy Apostolskiej oraz Biskupa Diecezjalnego;

c) uczestniczenie zaś we Mszy Świętej i przyjmowanie Komunii Świętej jest niegodne;

d) działania wymienione w punkcie b) są przestępstwami, za które Biskup Diecezjalny może nałożyć odpowiednią karę, z karą ekskomuniki włącznie (zob. kan. 1364, 1371 KPK)
.

Biskup Tarnowski prosi wszystkich diecezjan o modlitwę w intencji jedności Kościoła Chrystusowego oraz tych wszystkich, którzy tę jedność naruszają. Niech świadectwo życia w zgodzie z Ewangelią Chrystusa, połączone z gorliwą modlitwą, będzie udziałem każdego z nas w dziele umacniania jedności Kościoła, któremu przewodzi Ojciec Święty Benedykt XVI.

Ks. dr Adam Nita – kanclerz Kurii Diecezjalnej w Tarnowie
Tarnów, 2006-01-10

Jeśli zachęcasz kogoś do uczestnictwa w mszach bractwa Piusa X, podaj też uczciwie konsekwencje ....

So sty 14, 2006 13:49

Dla osób dla których pójście na Mszę do kaplicy FSSPX stanowi swego rodzaju dylemat przypominam komunikat Pontyfikalnej Komisji Ecclesia Dei z 18 stycznia 2003 roku w którym zapewnia Ona :m.in. iż:

„w ścisłym sensie można wypełnić swój niedzielny obowiązek uczestnicząc we Mszy Św. odprawianej przez kapłana Bractwa św. Piusa X (…). Nie jest grzechem uczestniczyć w takiej Mszy Św., o ile uczestniczący nie wyraża chęci zerwania łączności z Ojcem Świętym (…). Czytamy tam również, że „wydaje się, że skromna ofiara na tacy podczas takiej Mszy Św. może być usprawiedliwiona"

Roma locuta, causa finita.

Może JE bp Skworc nie został o tym poinformowany...

Swego czasu bp ordynariusz na Hawajach ekskomunikował wiernych za uczestnictwo we Mszach sprawowanych przez księży z FSSPX.
Wierni złożyli rekurs do kongregacji Wiary i kard, Ratzinger stwierdził, że nie ma podstaw do ekskomuniki!!!

So sty 14, 2006 16:11
Zobacz profil WWW

Do uczestnictwa w tych sakramentach wierni są upoważnieni jedynie w przypadku prawdziwej konieczności. Ci natomiast, którzy uczestniczą w nich okazjonalnie i bez formalnej intencji przynależenia do wspólnoty lefebvrowskiej, nie zaciągają wobec Ojca Świętego kary ekskomuniki.

A tu całośc.
http://www.apologetyka.katolik.pl/index ... &Itemid=66[/quote]

Dn 3,52

So sty 14, 2006 16:37
Zobacz profil WWW
Dla osób dla których pójście na Mszę do kaplicy FSSPX stanowi swego rodzaju dylemat przypominam komunikat Pontyfikalnej Komisji Ecclesia Dei z 18 stycznia 2003 roku w którym zapewnia Ona :m.in. iż:

„w ścisłym sensie można wypełnić swój niedzielny obowiązek uczestnicząc we Mszy Św. odprawianej przez kapłana Bractwa św. Piusa X (…). Nie jest grzechem uczestniczyć w takiej Mszy Św., o ile uczestniczący nie wyraża chęci zerwania łączności z Ojcem Świętym (…). Czytamy tam również, że „wydaje się, że skromna ofiara na tacy podczas takiej Mszy Św. może być usprawiedliwiona"

Roma locuta, causa finita.

Może JE bp Skworc nie został o tym poinformowany...

omp... a może zacytujesz całość ?? Co jest między tymi zdaniami ??
Polecam Ci także do rozważenie poniższy tekst:

Cytuj:
Gdy chodzi o kapłanów wyświęconych przez mons. Lefebvre'a w czasie, gdy był jedynie zawieszony „a divinis”, nie podpadają oni pod karę ekskomuniki. Przeciwnie, zostali zaliczeni do kapłanów tułaczy wg kan. 265 i zabronione im jest pełnienie jakiegokolwiek urzędu lub posługi. Sakramenty (chrzest, Eucharystia, namaszczenie chorych) sprawowane przez tych kapłanów wyświęconych w sposób niedozwolony są ważne, chociaż niedozwolone. Uczestnictwo w tych sakramentach jest obiektywnie niedozwolone, gdyż są one celebrowane przez kapłanów nie będących w całkowitej komunii z Kościołem, będąc w ten sposób motywem ciężkiego skandalu i przyczyną podziału we wspólnocie kościelnej. Do uczestnictwa w tych sakramentach wierni są upoważnieni jedynie w przypadku prawdziwej konieczności. Ci natomiast, którzy uczestniczą w nich okazjonalnie i bez formalnej intencji przynależenia do wspólnoty lefebvrowskiej, nie zaciągają wobec Ojca Świętego kary ekskomuniki.

Prawdziwa konieczność = brak w promieniu kilkudziesięciu km normalnego kościoła ... koniecznością na pewno nie jest ciekawość, ani też uważanie liturgii za piękniejszą :D

Podważanie kompetencji i wiedzy biskupa nie świadczy najlepiej o kimś ;)

So sty 14, 2006 16:57

Prawdziwa konieczność = brak w promieniu kilkudziesięciu km normalnego kościoła ... koniecznością na pewno nie jest ciekawość, ani też uważanie liturgii za piękniejszą :D
Podważanie kompetencji i wiedzy biskupa nie świadczy najlepiej o kimś ;)

A jeśli dla kogoś w promieniu kilkudziesięciu kilometrów nie ma normalnej Mszy?
Zapewniam panią, że ksiądz biskup się myli, a kary, które nałoży zostaną odwołane przez Stolicę Świętą.

So sty 14, 2006 20:05

No to może jeszcze raz baranku wkleję to co juz wkliłem, ale czego jakoś nie zauwazyłaś:
Cytuj:
Ci natomiast, którzy uczestniczą w nich okazjonalnie i bez formalnej intencji przynależenia do wspólnoty lefebvrowskiej, nie zaciągają wobec Ojca Świętego kary ekskomuniki.[/quote
Zresztą, biskup też tego nie zauwazył ;)
Zgodnie z duchem tego co zacytowałem tylko formalna przynależność do bractwa podlega ekskomunice, jeśli chodzi o duchownych, a w stosunku do świeckich tylko wtedy, gdy uczestniczą wyłącznie w nabożeństwach Bractwa.

Dn 3,52

N sty 15, 2006 8:22
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona