Skromne spostrzeżenie, czyli "II Prex Eucharistica"
| Autor |
Wiadomość |
|
klarowna
|
Co do kaplicy...czego to ludzie nie wymyśla... nie można tradycyjnie, tylko wydziwiać? Owszem postęp cywilizacyjny musi byc wszędzie, ale tworzenie takich kaplic?Brrrrrrrrr a w domu towrowym jaka będzie kaplica? Obwieszona plastikowymi torbami, kasą, i jakiś krzyż z czegokolwiek? Brak słów 
| Pn maja 08, 2006 23:06 |
|
|
|
 |
|
jo_tka
|
W kościele, w którym bywam najczęściej, w niedziele jest bodaj trzecia, kiedyś sprawdzałam, z ciekawości. Bywa Kanon Rzymski. Ale mówiąc szczerze, nie porównuję na bieżąco z Mszałem, więc...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pn maja 08, 2006 23:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): W kościele, w którym bywam najczęściej, w niedziele jest bodaj trzecia
W mojej parafii jest ogólnie tak:
2ME - 95%
3ME - 4,99%
Kanon - 0,01% (raz w roku, w Wielki Czwartek)
Co roku z uporem maniaka proszę księdza po kolędzie, aby częściej używał Kanonu - co roku kiwają głowami i obiecują, że będzie częściej i na obietnicach się kończy. Najsmutniejsze jest to, że nawet jeśli się zamówi Mszę w jakiejś intencji i zaznaczy, że ma być Kanon, to jest... 2 ME.
|
| Wt maja 09, 2006 8:24 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Dextimus napisał(a): Najsmutniejsze jest to, że nawet jeśli się zamówi Mszę w jakiejś intencji i zaznaczy, że ma być Kanon, to jest... 2 ME.
No bez przesady. Jaka ma być prefacja, o czym kazanie - też to zaznaczasz przy zamawianiu intencji 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt maja 09, 2006 8:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): No bez przesady. Jaka ma być prefacja, o czym kazanie - też to zaznaczasz przy zamawianiu intencji :?:
Nie. Prefacja wynika z formularza na dany dzień. W treść kazań nie wnikam, byle były katolickie. Ale zażyczyć sobie Kanonu przecież mi wolno. Dla mnie KAŻDA Msza święta ma być uroczysta, a nie tylko ta wielkoczwartkowa.
|
| Wt maja 09, 2006 10:51 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
m_q napisał(a): A czy czepienie się braku Credo lub zastąpienia go infantylna pieśniczką w niedzielnej Mszy dla dzieci to też "lefewryzm"?
Proponuję w takch przypadkach pisać do biskupa. Jest to jawne nadużycie liturgiczne.
|
| Wt maja 09, 2006 12:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba nie pisałem, że można pominąć Credo, gdy w kalendarzu pisze, że należy je odmówić 
|
| Wt maja 09, 2006 12:47 |
|
 |
|
Bartek
|
m_q napisał(a): A czy czepienie się braku Credo lub zastąpienia go infantylna pieśniczką w niedzielnej Mszy dla dzieci to też "lefewryzm"?
Niekoniecznie - w Tarnowskiem złośliwi określają to jako "skworcyzm".
|
| Wt maja 09, 2006 13:23 |
|
 |
|
Bob421
|
U mnie w wiejskiej parafii inna modlitwa niż druga jest praktycznie nie używana. O ile się nie mylę, nawet w Wielki Czwartek, Wigilę Paschalną i Wielkanoc.  TRAGEDIA! I dlatego lubię jak ma jakiś inny ksiądz bo jest szansa że będzie inna modlitwa eucharystyczna  Nie mówię, żeby codziennie odmawiac te najdłuższą, z wezwaniami Pierwszych Świętych, ale jak ciągle odmawia się jedną, na dodatek najkrótszą...
|
| N maja 14, 2006 17:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
W ramach posługi ministranta księgi udało się dziś namówić wikarego na inną 
|
| N maja 14, 2006 17:18 |
|
 |
|
Bob421
|
Ja jestem lektorem i doś mnie ksieża lubią to można spróbować 
|
| N maja 14, 2006 17:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bob421 napisał(a): Nie mówię, żeby codziennie odmawiac te najdłuższą, z wezwaniami Pierwszych Świętych
A warto spróbować. Podczas długiej rozmowy, zakrapianej przednim winem własnego wyrobu, namówiłem na to ze 4 lata temu młodego proboszcza pewnej wiejskiej parafii w Beskidzie Żywieckim, który do tej pory używał wymiennie 2 lub 3 ME. Zaczął bez większego przekonania. Ale już po pół roku zauważył wśród swoich parafian pierwsze efekty. I dziś już nie wyobraża sobie, że mógłby używać podczas Mszy św. ME innej niż Kanon.
Bo Kanon ZMUSZA do POKORY. I przypomina kapłanowi, kim on jest.
|
| Pn maja 15, 2006 8:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Używanie tylko kanonu też nie jest dobrym rozwiązaniem - tych modlitw jest pięć, i są modlitwy bardziej dostosowane do lturgii słowa w niektóre dni. Kanon zostawiłbym dla uroczystości, wspomnień ważnych świętych, itd.
|
| Wt maja 16, 2006 12:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
szalony napisał(a): Używanie tylko kanonu też nie jest dobrym rozwiązaniem - tych modlitw jest pięć
Jedenaście.
W MR 1962 i 1965 była JEDNA (Kanon). W MR 1970 były już CZTERY. Obecnie w edycji typicznej MR 2002 jest JEDENAŚCIE, a dopuszczonych lokalnie przez KKBiDS w różnych krajach na świecie - jest (z tego, co pamiętam) ponad TRZYSTA.
Sobór wyraźnie przecież nakazał, że obrzędy należy UPROŚCIĆ.
|
| Wt maja 16, 2006 14:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
szalony napisał(a): są modlitwy bardziej dostosowane do lturgii słowa w niektóre dni.
Człowieku - Modlitwa Eucharystyczna ma być przygotowaniem do ZŁOŻENIA OFIARY dziękczynnej i przebłagalnej za grzechy oraz - po złożeniu tejże - naszym podziękowaniem i błaganiem, aby została przyjęta przez Boga.
Pozwoliłem sobie zestawić odpowiadające sobie fragmenty dwóch ME - Kanonu oraz 2ME w wersji "dla dzieci". Różnice narzucają się same.
...pobłogosławił te święte dary ofiarne. Składamy je Tobie przede wszystkim za Twój święty Kościół katolicki, razem z Twoim sługą, naszym papieżem N. i naszym biskupem N. oraz wszystkimi, którzy wiernie strzegą wiary katolickiej i apostolskiej.
...aby w Twoim Kościele coraz bardziej byli zjednoczeni z Tobą, z naszym Papieżem N., z naszym Biskupem N., z innymi biskupami i z tymi wszystkimi, którzy pracują dla Twojego ludu.
Boże Ojcze, my, Twoi słudzy, oraz lud Twój święty, wspominając błogosławioną mękę, zmartwychwstanie oraz chwalebne wniebowstąpienie Twojego Syna, naszego Pana Jezusa Chrystusa, składamy Twojemu najwyższemu majestatowi z otrzymanych od Ciebie darów Ofiarę czystą, świętą i doskonałą, Chleb święty życia wiecznego i Kielich wiekuistego zbawienia. Racz wejrzeć na nie z miłością i łaskawie przyjąć, podobnie jak przyjąłeś dary swojego sługi, sprawiedliwego Abla, i ofiarę naszego Patriarchy Abrahama oraz tę ofiarę, którą Ci złożył najwyższy Twój kapłan Melchizedek, jako zapowiedź Ofiary doskonałej. Pokornie Cię błagamy, wszechmogący Boże, niech Twój święty Anioł zaniesie tę Ofiarę na ołtarz w niebie przed oblicze boskiego majestatu Twego, abyśmy przyjmując z tego ołtarza Najświętsze Ciało i Krew Twojego Syna, otrzymali obfite błogosławieństwo i łaskę.
Najlepszy Ojcze, wspominamy śmierć i zmartwychwstanie Pana Jezusa, Zbawiciela świata. On jest teraz z nami ofiarujemy Go Tobie a z Nim i nas samych. Nie zapomnij o tych, których bardzo kochamy (N. i N.), i o tych, których kochamy jeszcze za mało.
Pamiętaj, Boże, o swoich sługach i służebnicach N. i N., którzy przed nami odeszli ze znakiem wiary i śpią w pokoju. Błagamy Cię, daj tym zmarłym oraz wszystkim spoczywającym w Chrystusie udział w Twojej radości, światłości i pokoju.
Pamiętaj o tych, którzy umarli (N. i N.), i przyjmij ich z miłością do Twojego domu.
Również nam, Twoim grzesznym sługom, ufającym w Twoje miłosierdzie, daj udział we wspólnocie z Twoimi świętymi Apostołami i Męczennikami (...) i wszystkimi Twoimi Świętymi; prosimy Cię, dopuść nas do ich grona nie z powodu naszych zasług, lecz dzięki Twojemu przebaczeniu.
Doprowadź nas wszystkich do siebie, abyśmy razem z Dziewicą Maryją, Matką Twojego Syna i naszą, i z wszystkimi którzy kochają naszego Pana Jezusa Chrystusa, na wieki śpiewali Tobie pieśń chwały.
|
| Wt maja 16, 2006 15:22 |
|
|
|