Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 15, 2025 1:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 15-ta stacja Drogi Krzyżowej 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Jak to w "zdyscyplinowanym Kościele posoborowym".
kolejny antyposoborowiec, nie potrafiący dostrzec plusów soboru.

A mnie się wydawało, ze "antyPOsoborowiec" nie dostrzeba plusów "POsoborowia"... :shock:

I czy nie warto się zastanowić, ze jeśli czegoś się nie dostrzega, to prawdopodobnie to coś występuje w ilosciach śladowych?

Cz sie 17, 2006 12:58
I czy nie warto się zastanowić, ze jeśli czegoś się nie dostrzega, to prawdopodobnie to coś występuje w ilosciach śladowych?
guzik prawda. To oznacza, że ten ktoś patrzy subiektywnie a nie obiektywnie, nie chce zobaczyć, że tak naprawde to i są dobre rzeczy, jest zaślepiony w swoje racje i wg niego nie ma innych - tylko jego są super mądre. Taką osobe można porównac do konia z klapkami na oczach - widzi tylko niewielki skrawek z przodu i tyle i jeszcze twierzdzi, że poza tą przestarzenią nie ma już nic innego, po bokach jest nicość/próżnia.

Cz sie 17, 2006 13:05
kolejny antyposoborowiec, nie potrafiący dostrzec plusów soboru

A co powyższe słupy mają wspólnego z soborem? I co "Kościół posoborowy" ma wspólnego z tymże Drugim Soborem Watykańskim?

to Ja :) napisał(a):
to jest w Austrii, gdzie katolicyzm nie jest zbyt silną stroną

Nie rozumiem? To w Austrii obowiązuje jakieś inne prawo Kanoniczne? Inny indulgencjarz? Zawsze mi się wydawało, że to biskup diecezjalny panuje nad przestrzeganiem Prawa Bożego i kanonicznego w swojej diecezji...

Niestety, podobne brzydactwa mozna znaleźć również i w Polsce:

z Kościoła św. Jadwigi Królowej w Krakowie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

przyznasz, że gdyby nie numerki, to nie sposób się "kapnąć" o którą stację chodzi.

W tym samym kościele tego samego autora -
Obrazek

Osoba, która pierwsza odgadnie (wiadomość na PW), co przedstawia powyższe zdjęcie - otrzyma nagrodę książkową.

------------

Jedźmy dalej na wschód - kościół Chrystusa Króla w Jarosławiu

która to stacja - za bardzo nie wiadomo. Ale za to widać, że "Jezu, ufam Tobie" zamieniono w tym kościele na "Czujniku ruchu, ufam Tobie" :-(
Obrazek

inne "stacje" z tego samego kościoła - z wyglądu przypominają mi stację Pyskowice Miasto, po zamknięciu tam ruchu pasażerskiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to już tabernakulum z obudową z tego samego kościoła. Ciekawe pytaie do liturgistów - czy krzyż z powietrza (czyli brak krzyża) "liczy się" jako krzyż?

Obrazek

Cz sie 17, 2006 13:23
widać, nie wiesz na czym plegają wspólczesne "rzeźby" czy budownictwa :D szkaradztwo na paskudzie :? nie tylko rzeżby są takie ale i kościoły budowane współcześnie są takie beznadziejne.

Cytuj:
I co "Kościół posoborowy" ma wspólnego z tymże Drugim Soborem Watykańskim?
ty zadałaes to pytanie więc sam je sobie zadaj i daj odpowiedź.

Cytuj:
Nie rozumiem? To w Austrii obowiązuje jakieś inne prawo Kanoniczne? Inny indulgencjarz? Zawsze mi się wydawało, że to biskup diecezjalny panuje nad przestrzeganiem Prawa Bożego i kanonicznego w swojej diecezji...
dałam odpowiedź już na to pytanie jak jej nie widzisz to nie mój problem.

Cz sie 17, 2006 13:32
szkaradztwo na paskudzie :? nie tylko rzeżby są takie ale i kościoły budowane współcześnie są takie beznadziejne.

I to jest takie zabawne? Że Domy Boże są takie paskudne? Że Bogu, który jest pełnią PIĘKNA oddaje się na własność i wyłączność takie szkaradztwo? Gdzie są diecezjalne komisje architektoniczne? Kto zatwierdza takie wołające o pomstę do Nieba maszkary?

to Ja :) napisał(a):
Cytuj:
I co "Kościół posoborowy" ma wspólnego z tymże Drugim Soborem Watykańskim?
ty zadałaes to pytanie więc sam je sobie zadaj i daj odpowiedź.

Według mnie NIC.

Cytuj:
dałam odpowiedź już na to pytanie jak jej nie widzisz to nie mój problem.

To był wykręt, a nie odpowiedź. To, że w jakimś kraju jest "słaby" katolicyzm nie oznacza, że mozna tam pod pozorem "sztuki sakralnej" postawić byle betonowe ruiny i cmokać nad nimi z zachwytu.

Cz sie 17, 2006 13:36
Cytuj:
to jest takie zabawne? Że Domy Boże są takie paskudne?
przecież dałam znaczek
Cytuj:
:?
nie dostrzegłeś go czy jak?? wcale nie uważam, że te paskudztwa są piękne, zresztą jak o czymś pisze
Cytuj:
szkaradztwo na paskudzie :?
to chyba jest jasne?!

Cz sie 17, 2006 13:39
A mnie zamieszczone przykłady podobają sie bardzo :)
Dają do myślenia i skłaniaja do refleksji.
Pamiętaj że cała sztuka zwłaszcza religijna jest głęboko symboliczna i nigdy nie przemawia "wprost" .
Moim zdaniem to o wiele lepsze od cukierkowych włoskich obrazków przedstawiających drogę krzyżową a umieszczonych w niektórych kościołach.
Nie dość że przesłodzone to zupełnie pozbawione głębszej treści.
zdecydowanie wolę sztukę od kiczu religijnego . :)

Pt sie 18, 2006 13:20
A mnie zamieszczone przykłady podobają sie bardzo :)
Dają do myślenia i skłaniaja do refleksji.

dla przypomnienia:
2. Ad erigendam vero Viam Crucis requiruntur quattuordecim cruces, quibus utiliter adiungi solent totidem tabulae seu imagines, quae repraesentant stationes Hierosolymitanas.

2. Do erygowania prawdziwej Drogi Krzyżowej wymaga się 14 stacji krzyżów, przy których zwykło się zamieszczać z pożytkiem tyleż obrazów, przedstawiających stacje jerozolimskie.

Widzisz tam gdzieś krzyże?

Co przedstawiają te kupy złomu? Bo mnie przypominają wizje piekła objawiane świętym Pańskim. Kto jest mistrzem w małpowaniu dzieł Bożych i OBRZYDZANIU ich?

majka napisał(a):
zdecydowanie wolę sztukę od kiczu religijnego . :)

Aha, to ta kupa złomu jest SZTUKĄ? Toż nawet moja kilkuletnia córka maluje ładniejsze obrazki. Przynajmniej wiadomo co lub kogo przedstawiają.

No? Co tam z moją zagadką? Nikt nie wie, do czego służy ten przedmiot w kształcie nadpalonego graniastosłupa?

Obrazek

Na sztuce nowoczesnej się nie znacie?

Pt sie 18, 2006 13:46
Otóż to jest chrzcielnica - a autorem jest M, Zychowicz :)

Pt sie 18, 2006 16:11
Otóż to jest chrzcielnica

Brawo. Widać to zresztą na pierwszy rzut oka, nieprawdaż? ;-)
Ktoś wie, jakie papierosy pali autor tego "dzieła"? Nieźle kopią!

Pt sie 18, 2006 16:25
Dextimusie - nie wszystko wszystkim musi się podobać -
ale w tym wątku mieliśmy rozmawiać o 15 stacji Drogi Krzyżowej a nie o sztuce religijnej :)
( choć nie ukrywam temat by mnie wciągnął :)) )

Pt sie 18, 2006 16:35
Dextimusie - nie wszystko wszystkim musi się podobać

Aż taki wymagający nie jestem. Wystarczy, żebym po spojrzeniu na ścianę był pewien, że jest to stacja Drogi Krzyżowej, a nie musiał się zastanawiać, czy to aby nie jest zardzewiała klapa skrzynki z bezpiecznikami.

Tak samo chciałbym, aby chrzcielnica wyglądała jak chrzcielnica, a nie jak nadtopiony element zbrojeniowy z World Trade Centre.

I żeby na tym "wyposażeniu" był z daleka widoczny KRZYŻ, jak na przedmioty oddane użytkowi sakralnemu przystało.

Czy zbyt wiele wymagam?

Pt sie 18, 2006 17:33
Wobec tego cała sztuka pierwszych wieków chrześcijaństwa jest do niczego, bo nie stosowała symboliki krzyża ? :o

A co do zastanawiania się - to może czasem warto? :)

Pt sie 18, 2006 19:07
Wobec tego cała sztuka pierwszych wieków chrześcijaństwa jest do niczego, bo nie stosowała symboliki krzyża ? :o

Ja rozumiem, że krzyży nie było, jak Kościół cierpiał prześladowania i musiał się ukrywać. Ale dzisiaj już chyba mamy inne czasy?! Dlaczego wstydzicie się krzyża? Dlaczego wstydzicie się Ukrzyżowanego? Dlaczego zamiast krzyża jest brak krzyża, a zamiast umęczonego, okrytego razami i zbroczonego krwią Ukrzyżowanego jest starannie "obmyty", "zagojony" i "rześki" Zmartwychwstały?

Pius XII w 1947 r. w encyklice Mediator Dei napisał(a):
błądzi kto chce ołtarzom przywrócić pierwotny kształt stołu; kto chce wykluczyć czarny kolor z szat kościelnych; kto nie dopuszcza w kościele posągów i świętych obrazów; kto wymaga, aby wizerunek Zbawiciela przybitego na krzyżu tak był dostosowany, iżby na Jego ciele nie było znać okrutnych mąk, które poniósł

Masz dzieci? Bo ja mam. I jak je parę lat temu zaprowadziłem do kościoła, aby przejść z nimi "instruktażowo" Drogę Krzyżową, to nie musiałem im tłumaczyć, KTO i W JAKIM MOMENCIE jest sportretowany na - jak to byłaś łaskawa określić - "cukierkowym obrazku" typu:
Obrazek

Powiedz mi, proszę, jak wytłumaczyć ośmioletniemu dziecku, które przygotowuje się do Pierwszej Komunii świętej, co przedstawia poniższy przedmiot?
Obrazek

Mój syn zaglądnął mi teraz przez ramię i spytał: Tato, co to jest? Czy tak wygląda piekło?

Zatkało mnie, bo miałem takie same skojarzenia, gdy oglądałem to "dzieło" po raz pierwszy.

Pt sie 18, 2006 19:44

Te stacje z Jarosławia wyglądają jak potwory z Silent Hill :shock:
Chrzcielnica-słup wygląda zaś jak na pół spalona belka upaćkana w błocie.

Pt sie 18, 2006 20:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona