Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 17:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Jakie ryty występują w Kościele Katolickim 
Autor Wiadomość
Dziękuję za linki chciabym się zapytać czym rózni się rytz 1965 od rytu trydenckiego i NOM

1965 to był w zasadzie prekursor NOM-u.
Tu jest dość szczegółowy opis rytu 1965
http://www.patriota.pl/?dzial=religia&nr=12

Przypominam, że św. Pius z Pietrelciny stanowczo odmówił używania tego Mszału i do swej śmierci w 1968 r. używał Mszału z 1962 r.
Święty dobrze wiedział, co robi.

Cz sie 17, 2006 9:08
Teoretycznie należałoby wspomnieć jeszcze o "Missa Normativa", czyli "NOM-ie w wersji beta", która została odrzucona ogromną większoscią głosów przez synod biskupów odbywający się w 1967 r. w Rzymie, więc kard. Lercaro wraz z abpem Bugninim podretuszowali nieco trupa i spróbowali dwa lata póxniej raz jeszcze - tym razem u papieża. Tym razem przeszło.

Cz sie 17, 2006 10:40

Przypominam, że św. Pius z Pietrelciny stanowczo odmówił używania tego Mszału i do swej śmierci w 1968 r. używał Mszału z 1962 r.
Święty dobrze wiedział, co robi.

Hm... A o tym nie doczytałem się w tych kilku książkach o padre Pio, które czytałem.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz sie 17, 2006 13:26
Zobacz profil WWW
Hm... A o tym nie doczytałem się w tych kilku książkach o padre Pio, które czytałem.

Pewnie się domyślasz, z jakiego powodu?

http://www.donatocalabrese.it/padrepio/costanti.htm
"Il 17 febbraio del 1965 Padre Pio ottiene la dispensa di poter celebrare la Santa Messa usando il latino."

http://www.vocedipadrepio.com/biografia.php
1965 (17 gennaio) Padre Pio può continuare a dire la Messa in latino.

Już nawet na oficjalnych stronach nie mogą sobie uzgodnić, czy chodzi o styczeń czy luty ;-)

Ale zwróc uwagę na: "la dispensa di poter celebrare usando il latino."

Uprzedzając pytania - Na pewno nie chodziło o dyspensę na "celebrowanie Mszy świętej po łacinie", gdyż nawet dziś KAŻDY kapłan ZAWSZE i WSZĘDZIE ma prawo celebrować po łacinie (KPK 928) i nie potrzebuje do tego żadnej dyspensy.

Cz sie 17, 2006 14:19

Chciałbym się zapytać czy w rytach zachodnich (ambrozjański, Bragi, kartuski) Sobór Watykański II wprowadził jakieś zmiany,
jaki zmiany i, w których obrządkach wschodnich wprowadził Sobór
jakiego obrządku uzywają polskokatolicy (mszy trydenckiej po polsku, NOMu czy jakiegoś swojego),
Kiedyś ściągnąłem sobie porównanie rytów zachodnich Synopsis Bitum, w którym jest porównanych po łacinie 8 rytów zachodnich
Rzymski
Ambrozjański
Lioński
Kartuski
Karmelicki
Mozarabski
Bragi
I Ord. Praedcat. nie wie ktoś co to jest ?

Pt sie 18, 2006 15:37

I Ord. Praedcat. nie wie ktoś co to jest ?

Ryt dominikański (Ordo Praedicatorum - OP).

Pt sie 18, 2006 15:48
Dziękuję za informacje.
Chciałbym się zapytać czy w rytach zachodnich (ambrozjański, Bragi, kartuski) Sobór Watykański II wprowadził jakieś zmiany

Sobór NIE wprowadził żadnych zmian do jakiegokolwiek rytu. Ile to razy jeszcze trzeba będzie napisać? Na temat zmian w innych rytach polecam poczytać tu:
http://forum.fidelitas.pl/viewtopic.php?t=1825&start=56

Andrzej 1 napisał(a):
jaki zmiany i, w których obrządkach wschodnich wprowadził Sobór

jak wyżej. Dodatkowo - OIDP liturgie wschodnie nie podlegają Kongregacji KBiDS.

Andrzej 1 napisał(a):
jakiego obrządku uzywają polskokatolicy (mszy trydenckiej po polsku, NOMu czy jakiegoś swojego)

Ich liturgia przypomina Mszał 1965 po polsku. Oczywiście nie wymieniają imienia Ojca świętego i katolickiego biskupa miejsca.

Pt sie 18, 2006 16:18

Andrzej 1 napisał(a):
jakiego obrządku uzywają polskokatolicy (mszy trydenckiej po polsku, NOMu czy jakiegoś swojego)

Ich liturgia przypomina Mszał 1965 po polsku. Oczywiście nie wymieniają imienia Ojca świętego i katolickiego biskupa miejsca.

A czyje :?: Swojego biskupa :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt sie 18, 2006 17:19
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Oczywiście nie wymieniają imienia Ojca świętego i katolickiego biskupa miejsca.

A czyje :?: Swojego biskupa :?:

Niczyje. Po prostu mówią "z naszymi biskupami i wszystkimi obrońcami wiary itd." nie wymieniając ich imion. Czyli po prostu schizmatycy. Nawet jeśliby domniemać, że do "naszych biskupów" zaliczają Ojca świętego, to chyba trochę za mało, aby domniemać, że uznają Go za papieża.

Pt sie 18, 2006 17:49

po prostu czy maronici czy polsko-kat. nie mają et unam cum....

Pt sie 18, 2006 20:06
Zobacz profil WWW

przepraszam bardzo ale gafa oczywiście mariawici miało być..za dużo ostatnio o Libanie myslałem

pozdrawiam

Pt sie 18, 2006 20:07
Zobacz profil WWW

W Katechizmie Koscioła Katolickiego jest troszku o rytach, na początku jakoś we wstepie bądź pierwszych rozdziałach dotyczących liturgii.

Pt sie 18, 2006 20:08

Przepraszam, że zadaję pytania na które ktoś wcześniej udzielił odpowiedzi, ale mam 17 lat i od niedawna przeglądam różne fora i strony religijne. Proiszę o wyrozumiałość.
marcin_jarzębski napisał
Cytuj:
Liturgie sa bogactwem Kościoła niestety po soborze nie tylko liturgia rzymsa ucierpiała ale także i wschodnie!

Cgciałbym się zapytaćczy nie może mi pan udzielić odpowiedzi na to jaki konkretnie ryty i co zostało zmienione na wschodzie.

N sie 20, 2006 19:17

Cgciałbym się zapytaćczy nie może mi pan udzielić odpowiedzi na to jaki konkretnie ryty i co zostało zmienione na wschodzie.

unifikowano, trzeba by każdą liturgie z osobna, ja się najbardziej w maronickiej orientuję. Prosze kliknąc na ikonke z www tam jest moj blog i jest opisana liturgia maronicka z duza ilością zdjęć. Mam też nagranie tej liturgii na DVD ( z satelity Nours Sat)
Na dogra sprawe w maronitów sa dwie liturgie przed i posoborowa mówiąc w ogromnym uproszczeniu, przedsoborowa jest bardziej uroczysta, komunia pod dwiema postaciami, kapłan stoi tyłem do wiernych. Mozna to porownac do NOM i Tridentiny!

N sie 20, 2006 20:06
Zobacz profil WWW
Uprzedzając pytania - Na pewno nie chodziło o dyspensę na "celebrowanie Mszy świętej po łacinie", gdyż nawet dziś KAŻDY kapłan ZAWSZE i WSZĘDZIE ma prawo celebrować po łacinie (KPK 928) i nie potrzebuje do tego żadnej dyspensy.

To ja spytam inaczej : O co chodziło ?

N sie 20, 2006 22:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona