Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 22:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 327 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna strona
 nadużycia liturgiczne 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: nadużycia liturgiczne
Monika75 napisał(a):
W Boże Narodzenie byłam gościnnie na Mszy w pewnej parafii, gdzie:
- Gloria zastąpiono kolędą "Gdy się Chrystus rodzi"
- Credo zastąpiono kolędą "Do szopy hej pasterze"
- refren psalmu ("Ziemia ujrzała swego Zbawiciela") zastąpiono tekstem "A Słowo Ciałem się stało i zamieszkało między nami"

Czy zwykły wierny powinien jakoś reagować na takie rzeczy? Jeśli tak to jak?

No Monika to ma nadużycia przez duże N ;)

Jak reagować? Odpowiedź daje Instrukcja Redemptionis Sacramentum. Przede wszystkim należy zacząć od tego:
Cytuj:
12. Wszyscy wierni mają prawo do prawdziwej liturgii, a w sposób szczególny do celebracji Mszy św., która winna być taka, jaką chciał i ustanowił Kościół, tak jak określają przepisy w księgach liturgicznych oraz w innych normach i aktach prawnych. Podobnie lud katolicki ma prawo, aby Ofiara Mszy św. była celebrowana w sposób niezmieniony, zgodny z całym nauczaniem Magisterium Kościoła. Wspólnota katolicka ma wreszcie prawo do celebracji dla niej Ofiary Mszy św. w taki sposób, aby prawdziwie ukazywała sakrament jedności, czyli z wykluczeniem uchybień i wszelkich gestów, które mogłyby zrodzić w Kościele podziały i stronnictwa

Bezpośrednio zwracać się powinno do proboszcza,bo on odpowiada za kształt liturgii w parafii:
Cytuj:
32. „Proboszcz troszczy się o to, ażeby sprawowanie Eucharystii stało się centrum parafialnego zgromadzenia wiernych. Pracuje nad tym, by wierni wzmacniali się przez pobożne uczestniczenie w sakramentach, a zwłaszcza często przystępowali do sakramentów Naj-świętszej Eucharystii i pokuty. Stara się również o to, by wierni modlili się, także w rodzinach, oraz świadomie i czynie uczestniczyli w liturgii. Proboszcz, pod władzą biskupa diecezjalnego, winien kierować liturgią w swojej parafii i czuwać nad tym, by nie wkradły się do niej nadużycia”

Jest też instancja wyższa, czyli biskup:
Cytuj:
24. Ze swojej strony lud chrześcijański ma prawo, aby biskup diecezjalny czuwał nad tym, iżby w dyscyplinę kościelną nie wkradły się nadużycia, zwłaszcza jeśli chodzi o posługę słowa, sprawowanie sakramentów i sakramentaliów, kult Boga i świętych

Jako lud wierny mamy prawo nie tylko prosić o 'prawdziwą liturgię', ale wręcz domagać się takiego sprawowania liturgii jak przepisał Kościół. O tym mówi Instrukcja bardzo wyraźnie. Polecam lekturę całości. Bardzo dobry dokument :) Czyta się jednym tchem ;)

(J 8, 32b)

N gru 27, 2009 22:34

Post Re:
pedziwiatr napisał(a):
Do czego ma sluzyc ten watek? :hmmm: To, ze naduzycia sa, nie jest tajemnica, ale chcialabym wiedziec, co zalozyciel watku i wszyscy, ktory z taka zajadla pasja szukaja sensacji, gdzie sie tylko da, zrobili w tym kierunku, by tych naduzyc nie bylo? Modlitwa, post w tej intencji ?? Jakas forma osobistego zadoscuczynienia ?? Tak latwo jest krytykowac.

Dlaczego zatem sam dopuszczasz się krytyki?
My Katolicy uważamy,że tolerancja dla zła jest złem w czystej postaci, dlatego ukazując zło i je piętnując czynimy dobro. Modlitwa bez uczynku jest martwą.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pn gru 28, 2009 20:03

Co do refrenu psalmu responsoryjnego - u mnie w parafii funkcjonuje śpiewnik, bodajże księdza Pasionka, w którym są śpiewy wspólne na różne okresy roku liturgicznego, a także na święta. Zawiera on właśnie uproszczone melodie refrenów. Zwykle też owe refreny są dłuższe niż te zawarte w Lekcjonarzu. Na Boże Narodzenie ów śpiewnik przewiduje trzy refreny:
a) Dzisiaj wszyscy ujrzeliśmy chwałę Twoją, Panie Jezu.
b) Wszystkie ziemie zobaczyły zbawienie naszego Boga.
c) A Słowo ciałem się stało i mieszkało między nami.
Wszystkie trzy śpiewane są na melodię właśnie refrenu "Bóg się rodzi".

Przykładowo na okres zwykły jeden z proponowanych refrenów brzmi: "W każdym czasie będę błogosławił Pana", na Zesłanie Ducha Świętego: "Ześlij Ducha Twego, Panie, i odnów oblicze ziemi", na święta Matki Bożej: "Maryjo, Tyś chlubą Ludu Bożego". Więcej refrenów nie pamiętam. Psalmy zaś mają nieco inny tekst niż w lekcjonarzu, ale odpowiadają psalmom podanym na dane święto lub wspólnym.

So sty 02, 2010 15:47
szumi napisał(a):
Jak reagować? Odpowiedź daje Instrukcja Redemptionis Sacramentum.

Tak teoretycznie to ja wiem. Tylko jak zareagować kiedy takie rzeczy dzieją się w kościele, w którym bywa się średnio 2-3 razy w roku? Gdyby w moim kościele zakwitły takie kwiatki to wiedziałabym gdzie, do kogo i przede wszystkim jak się zwrócić. A tu obcy kościół, nieznani księża. Jakakolwiek uwaga ze strony osoby "obcej" może być odebrana jako wtrącanie się i czepianie, tym bardziej że takie podmianki ponoć są normą w wielu kościołach w Polsce (tak mi wynika z pobieżnego rzucenia okiem na internetowe fora).
Moje wątpliwości dotyczą ogólnie nadużyć liturgicznych (niekoniecznie tylko tych bożonarodzeniowych).

So sty 02, 2010 19:31
Moderator

Jeśli nikt nie pójdzie i nie powie, że się to nie podoba to nic się nie zmieni.

Czasem księża wcale nie wiedzą, że nie można tak czynić, bo 'tak było zawsze' i tak robią.

Owszem, gdy przyjdzie ktoś obcy jest sytuacja różna, od zwrócenia uwagi przez parafian, ale kulturalnie zawsze można to zrobić, a jak nic nie da, to trudno. Ale warto spróbować, bo może faktycznie ktoś otwarty przyjmie te uwagi i coś się zmieni.

(J 8, 32b)

So sty 02, 2010 19:47

Spotkałem się ostatnio z księdzem który sprawował Najświętszą Ofiarę bez stuły w samym tylko ornacie pod spodem miał jeszcze albę. Czy taki strój kapłana podczas sprawowania Eucharystii jest dozwolony, chodzi mi o brak stuły, chociaż była ona dostępna na wyciągniecie ręki?

N sie 08, 2010 9:16
Moderator

Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego napisał(a):
337. Kapłan, sprawując Mszę świętą oraz inne czynności liturgiczne połączone z nią bezpośrednio, na albę i stułę wkłada ornat, chyba że obowiązuje inny przepis.

W Polsce nie ma innego przepisu pozwalającego na sprawowanie Mszy bez stuły.

(J 8, 32b)

N sie 08, 2010 9:54

szumi napisał(a):
(...)
W Polsce nie ma innego przepisu pozwalającego na sprawowanie Mszy bez stuły.

Ostatnio widziałam w Płocku kapłana z pewnego katolickiego stowarzyszenia, który miał założony ornat na albę z "dużym dekoltem" więc stuła byłaby widoczna. Lecz nie było widać takiego elementu stroju liturgicznego :shock:

N sie 22, 2010 12:17

Cytuj:
"Oto Chrystus, który zjawia się i umacnia nas, abysmy mogli pełnić wolę Bożą"

Kto zgadnie, w którym miejscu liturgii Mszy św. jest taki tekst przewidziany?

So mar 19, 2011 17:35
Moderator

Podejrzewam, że w żadnym.
A ma zastosowanie po Baranku Boży, zamiast właściwego: "Oto Baranek Boży, który gładzi grzechy świata, błogosławieni, którzy..."
Udało się? ;)

(J 8, 32b)

So mar 19, 2011 18:41

szumi napisał(a):
(...) po Baranku Boży, zamiast właściwego: "Oto Baranek Boży, który gładzi grzechy świata, błogosławieni, którzy..."
Udało się? ;)

SZUMI WSPANIAŁY!!!
Właśnie tam, zamiast "Oto Baranek Boży ..." tekścik został wygłoszony. Ten ksiądz kanonik "już tak ma" i zwykle wygłasza swoją "tfurczość" ale ten tekst wydał mi się wyjątkowo oryginalny :lol:

Czy dobrze mi się wydaje, że to jest nadużycie liturgiczne?
I przy okazji zapytam: czy "Oto Baranek Boży ..." może czy też nie może w liturgii Mszy św. podlegać modyfikacjom?

Kilka słów ostatnich już nie wymieniłam z obawy przed identyfikacją i usunięciem mnie z parafii :x

Pn mar 21, 2011 12:34
Moderator

ratio napisał(a):
Czy dobrze mi się wydaje, że to jest nadużycie liturgiczne?
I przy okazji zapytam: czy "Oto Baranek Boży ..." może czy też nie może w liturgii Mszy św. podlegać modyfikacjom?

Nie można zmieniać.
O tym mówią Przepisy wykonawcze do instrukcji kongregacji ds. sakramentów i kultu Bożego - Inaestimabile donum:
Cytuj:
II. Nie wolno zmieniać:

b) zaproszenia do Komunii św.: Oto Baranek Boży, który gładzi grzechy świata, Błogosławieni, którzy zostali wezwani na ucztę Baranka,

(J 8, 32b)

Pn mar 21, 2011 14:35
a co powiedziena to : http://www.youtube.com/watch?v=z1MrMWsUrhk
http://www.youtube.com/watch?v=c99-XOXVesw
Moim zdaniem to sa pewne nadużycia liturgiczne,te robienie z Kościoła dyskoteki.Nie powinny mieć miejsca tego typu rzeczy w samym Kościele a zwłaszcza na Mszy
(dodam że nie jestem Lefebrystą, zdecydowanie odcinam się od nich)

Śr maja 04, 2011 19:37

Czy w Modlitwie Eucharystycznej, w miejscu oznaczonym "Wymienia się imię świętego z dnia lub patrona" można wymienić bł. Jana Pawła?

... w mszach odprawianych poza dniem jego liturgicznego wspomnienia w kościołach, których nie jest patronem?

N maja 22, 2011 17:25

ratio napisał(a):
(...)

Ostatnio widziałam w Płocku

A to widziałaś, czyli zwyczajny Ryt Rzymski?
http://www.youtube.com/watch?v=LjR4ThHc ... r_embedded

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

So maja 28, 2011 20:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 327 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna strona