Autor |
Wiadomość |
szumi
Moderator
|
 Re: nadużycia liturgiczne
Monika75 napisał(a): W Boże Narodzenie byłam gościnnie na Mszy w pewnej parafii, gdzie: - Gloria zastąpiono kolędą "Gdy się Chrystus rodzi" - Credo zastąpiono kolędą "Do szopy hej pasterze" - refren psalmu ("Ziemia ujrzała swego Zbawiciela") zastąpiono tekstem "A Słowo Ciałem się stało i zamieszkało między nami"
Czy zwykły wierny powinien jakoś reagować na takie rzeczy? Jeśli tak to jak? No Monika to ma nadużycia przez duże N  Jak reagować? Odpowiedź daje Instrukcja Redemptionis Sacramentum. Przede wszystkim należy zacząć od tego: Cytuj: 12. Wszyscy wierni mają prawo do prawdziwej liturgii, a w sposób szczególny do celebracji Mszy św., która winna być taka, jaką chciał i ustanowił Kościół, tak jak określają przepisy w księgach liturgicznych oraz w innych normach i aktach prawnych. Podobnie lud katolicki ma prawo, aby Ofiara Mszy św. była celebrowana w sposób niezmieniony, zgodny z całym nauczaniem Magisterium Kościoła. Wspólnota katolicka ma wreszcie prawo do celebracji dla niej Ofiary Mszy św. w taki sposób, aby prawdziwie ukazywała sakrament jedności, czyli z wykluczeniem uchybień i wszelkich gestów, które mogłyby zrodzić w Kościele podziały i stronnictwa Bezpośrednio zwracać się powinno do proboszcza,bo on odpowiada za kształt liturgii w parafii: Cytuj: 32. „Proboszcz troszczy się o to, ażeby sprawowanie Eucharystii stało się centrum parafialnego zgromadzenia wiernych. Pracuje nad tym, by wierni wzmacniali się przez pobożne uczestniczenie w sakramentach, a zwłaszcza często przystępowali do sakramentów Naj-świętszej Eucharystii i pokuty. Stara się również o to, by wierni modlili się, także w rodzinach, oraz świadomie i czynie uczestniczyli w liturgii. Proboszcz, pod władzą biskupa diecezjalnego, winien kierować liturgią w swojej parafii i czuwać nad tym, by nie wkradły się do niej nadużycia” Jest też instancja wyższa, czyli biskup: Cytuj: 24. Ze swojej strony lud chrześcijański ma prawo, aby biskup diecezjalny czuwał nad tym, iżby w dyscyplinę kościelną nie wkradły się nadużycia, zwłaszcza jeśli chodzi o posługę słowa, sprawowanie sakramentów i sakramentaliów, kult Boga i świętych Jako lud wierny mamy prawo nie tylko prosić o 'prawdziwą liturgię', ale wręcz domagać się takiego sprawowania liturgii jak przepisał Kościół. O tym mówi Instrukcja bardzo wyraźnie. Polecam lekturę całości. Bardzo dobry dokument  Czyta się jednym tchem 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N gru 27, 2009 22:34 |
|
|
|
 |
Endek
|
 Re:
pedziwiatr napisał(a): Do czego ma sluzyc ten watek?  To, ze naduzycia sa, nie jest tajemnica, ale chcialabym wiedziec, co zalozyciel watku i wszyscy, ktory z taka zajadla pasja szukaja sensacji, gdzie sie tylko da, zrobili w tym kierunku, by tych naduzyc nie bylo? Modlitwa, post w tej intencji  Jakas forma osobistego zadoscuczynienia  Tak latwo jest krytykowac. Dlaczego zatem sam dopuszczasz się krytyki? My Katolicy uważamy,że tolerancja dla zła jest złem w czystej postaci, dlatego ukazując zło i je piętnując czynimy dobro. Modlitwa bez uczynku jest martwą.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pn gru 28, 2009 20:03 |
|
 |
miki3
|
Co do refrenu psalmu responsoryjnego - u mnie w parafii funkcjonuje śpiewnik, bodajże księdza Pasionka, w którym są śpiewy wspólne na różne okresy roku liturgicznego, a także na święta. Zawiera on właśnie uproszczone melodie refrenów. Zwykle też owe refreny są dłuższe niż te zawarte w Lekcjonarzu. Na Boże Narodzenie ów śpiewnik przewiduje trzy refreny: a) Dzisiaj wszyscy ujrzeliśmy chwałę Twoją, Panie Jezu. b) Wszystkie ziemie zobaczyły zbawienie naszego Boga. c) A Słowo ciałem się stało i mieszkało między nami. Wszystkie trzy śpiewane są na melodię właśnie refrenu "Bóg się rodzi".
Przykładowo na okres zwykły jeden z proponowanych refrenów brzmi: "W każdym czasie będę błogosławił Pana", na Zesłanie Ducha Świętego: "Ześlij Ducha Twego, Panie, i odnów oblicze ziemi", na święta Matki Bożej: "Maryjo, Tyś chlubą Ludu Bożego". Więcej refrenów nie pamiętam. Psalmy zaś mają nieco inny tekst niż w lekcjonarzu, ale odpowiadają psalmom podanym na dane święto lub wspólnym.
_________________ http://papa.jun.pl/index.php forum o papieżach i papiestwie.
|
So sty 02, 2010 15:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Jak reagować? Odpowiedź daje Instrukcja Redemptionis Sacramentum. Tak teoretycznie to ja wiem. Tylko jak zareagować kiedy takie rzeczy dzieją się w kościele, w którym bywa się średnio 2-3 razy w roku? Gdyby w moim kościele zakwitły takie kwiatki to wiedziałabym gdzie, do kogo i przede wszystkim jak się zwrócić. A tu obcy kościół, nieznani księża. Jakakolwiek uwaga ze strony osoby "obcej" może być odebrana jako wtrącanie się i czepianie, tym bardziej że takie podmianki ponoć są normą w wielu kościołach w Polsce (tak mi wynika z pobieżnego rzucenia okiem na internetowe fora). Moje wątpliwości dotyczą ogólnie nadużyć liturgicznych (niekoniecznie tylko tych bożonarodzeniowych).
|
So sty 02, 2010 19:31 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jeśli nikt nie pójdzie i nie powie, że się to nie podoba to nic się nie zmieni.
Czasem księża wcale nie wiedzą, że nie można tak czynić, bo 'tak było zawsze' i tak robią.
Owszem, gdy przyjdzie ktoś obcy jest sytuacja różna, od zwrócenia uwagi przez parafian, ale kulturalnie zawsze można to zrobić, a jak nic nie da, to trudno. Ale warto spróbować, bo może faktycznie ktoś otwarty przyjmie te uwagi i coś się zmieni.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So sty 02, 2010 19:47 |
|
|
|
 |
prynka
|
Spotkałem się ostatnio z księdzem który sprawował Najświętszą Ofiarę bez stuły w samym tylko ornacie pod spodem miał jeszcze albę. Czy taki strój kapłana podczas sprawowania Eucharystii jest dozwolony, chodzi mi o brak stuły, chociaż była ona dostępna na wyciągniecie ręki?
|
N sie 08, 2010 9:16 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego napisał(a): 337. Kapłan, sprawując Mszę świętą oraz inne czynności liturgiczne połączone z nią bezpośrednio, na albę i stułę wkłada ornat, chyba że obowiązuje inny przepis. W Polsce nie ma innego przepisu pozwalającego na sprawowanie Mszy bez stuły.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N sie 08, 2010 9:54 |
|
 |
ratio
|
szumi napisał(a): (...) W Polsce nie ma innego przepisu pozwalającego na sprawowanie Mszy bez stuły. Ostatnio widziałam w Płocku kapłana z pewnego katolickiego stowarzyszenia, który miał założony ornat na albę z "dużym dekoltem" więc stuła byłaby widoczna. Lecz nie było widać takiego elementu stroju liturgicznego 
|
N sie 22, 2010 12:17 |
|
 |
ratio
|
Cytuj: "Oto Chrystus, który zjawia się i umacnia nas, abysmy mogli pełnić wolę Bożą" Kto zgadnie, w którym miejscu liturgii Mszy św. jest taki tekst przewidziany?
|
So mar 19, 2011 17:35 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Podejrzewam, że w żadnym. A ma zastosowanie po Baranku Boży, zamiast właściwego: "Oto Baranek Boży, który gładzi grzechy świata, błogosławieni, którzy..." Udało się? 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So mar 19, 2011 18:41 |
|
 |
ratio
|
szumi napisał(a): (...) po Baranku Boży, zamiast właściwego: "Oto Baranek Boży, który gładzi grzechy świata, błogosławieni, którzy..." Udało się?  SZUMI WSPANIAŁY!!! Właśnie tam, zamiast "Oto Baranek Boży ..." tekścik został wygłoszony. Ten ksiądz kanonik "już tak ma" i zwykle wygłasza swoją "tfurczość" ale ten tekst wydał mi się wyjątkowo oryginalny  Czy dobrze mi się wydaje, że to jest nadużycie liturgiczne? I przy okazji zapytam: czy "Oto Baranek Boży ..." może czy też nie może w liturgii Mszy św. podlegać modyfikacjom? Kilka słów ostatnich już nie wymieniłam z obawy przed identyfikacją i usunięciem mnie z parafii 
|
Pn mar 21, 2011 12:34 |
|
 |
szumi
Moderator
|
ratio napisał(a): Czy dobrze mi się wydaje, że to jest nadużycie liturgiczne? I przy okazji zapytam: czy "Oto Baranek Boży ..." może czy też nie może w liturgii Mszy św. podlegać modyfikacjom?
Nie można zmieniać. O tym mówią Przepisy wykonawcze do instrukcji kongregacji ds. sakramentów i kultu Bożego - Inaestimabile donum: Cytuj: II. Nie wolno zmieniać:
b) zaproszenia do Komunii św.: Oto Baranek Boży, który gładzi grzechy świata, Błogosławieni, którzy zostali wezwani na ucztę Baranka,
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn mar 21, 2011 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a co powiedziena to : http://www.youtube.com/watch?v=z1MrMWsUrhkhttp://www.youtube.com/watch?v=c99-XOXVeswMoim zdaniem to sa pewne nadużycia liturgiczne,te robienie z Kościoła dyskoteki.Nie powinny mieć miejsca tego typu rzeczy w samym Kościele a zwłaszcza na Mszy (dodam że nie jestem Lefebrystą, zdecydowanie odcinam się od nich)
|
Śr maja 04, 2011 19:37 |
|
 |
Bartek
|
Czy w Modlitwie Eucharystycznej, w miejscu oznaczonym "Wymienia się imię świętego z dnia lub patrona" można wymienić bł. Jana Pawła?
... w mszach odprawianych poza dniem jego liturgicznego wspomnienia w kościołach, których nie jest patronem?
|
N maja 22, 2011 17:25 |
|
 |
Endek
|
ratio napisał(a): (...)
Ostatnio widziałam w Płocku A to widziałaś, czyli zwyczajny Ryt Rzymski? http://www.youtube.com/watch?v=LjR4ThHc ... r_embedded
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
So maja 28, 2011 20:23 |
|
|
|