Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 15:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
 Dyskusja posoborowej reformy liturgicznej 
Autor Wiadomość
Post Re: Dyskusja posoborowej reformy liturgicznej
Problem lezy wlasnie w tym, ze Kosciol hierarchiczny jest przyzwyczajony do tego, ze ... duchowienstwo ma zawsze racje, a ciemny lud wszystko polknie.
A ciemny lud juz od jakiegos czasu ciemny nie jest i czasem okazuje sie byc lepiej poinformowany niz kaplan, ktory co prawda ma byc specjalista od spraw Bozych, ale woli byc czesto specjalista od innych spraw. Ale nie potrafi przyznac sie do bledu czy niewiedzy, bo ... by mu sie autorytet nadwyrezyl.

Dopoki nasza hierarchia bedzie zyla we wlasnym swiecie, szczelnie oddzielonym od swiata zwyklych ludzi a na dokladke nie bedzie sie specjalizowac w tym, w czym powinna, bedzie tylko gorzej.

Przy czym wina lezy troche po stronie wiernych, ktorzy chetnie by z kazdego ksiedzaz robili autorytet w kazdej sprawie, chocby po to, zeby ... go krytykowac. Potrzeba nam jakiejs nowej rownowagi: gdzie ksiedza sluchac nalezy i na ile.

Śr sty 23, 2013 18:17
Twój wybór, ja z definicji wierzę w prawdziwość oświadczeń duchownych katolickich.
Skoro w oświadczeniu podano iż ekumeniczną gościnność ambony zainaugurował prymas tysiąclecia S. Wyszyński, a oficjalnie kard Glemp uzyskał w Watykanie zezwolenie na "ekumeniczną gościnność ambony" to nie mam powodu, aby podważać prawdziwość oświadczenia.
Ekumeniczne modlitwy, czy homilie wygłaszane przez duchownych protestanckich w najmniejszym stopniu nie szkodzą mojej wierze.
Marna musi być wiara tych, którzy tak panicznie boją się usłyszeć homilię głoszoną przez pastora.

Niezbyt chce mi się komentować wrogie insynuacje Johnnego - ale skwituję jednym zdaniem.
Pastor gej zupełnie by mi nie odpowiadał, ale każdy pastor, który głosi słowo Boże, wnosi pokój, pojednanie, miłość, bliższy mi będzie niż o. Rydzyk siejący zamęt i dzielący ludzi.

Znalazłam link potwierdzający prawdziwość oświadczenia :-D
http://ekumenizm.wiara.pl/doc/478234.Ra ... o-w-Polsce
50 lat temu zapoczątkowane, a teraz takie larum....niewiedza czy głupota księdza lefebrysty, który odszedł z Kościoła katolickiego i jak to często bywa paskudzi w opuszczone gniazdo.

Ostatnio edytowano Śr sty 23, 2013 18:50 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr sty 23, 2013 18:36
Alus

Zastanowiłas sie co napisałaś?
Tym swoim oswiadczeniem odrzucasz nauczanie Koscioła zawarte m.in. w IRS i KpK, a ono jest po stokroć ważniejsze od wszelakich oświadczeń nawet najwyższych hierarchów koscielnych.
Te dokumenty zostały podpisane przez Namiestnika Chrystusa.....a ty twierdzisz, że kłamliwe oświadczenie jakiegoś księdza jest ważniejsze i bliższe prawdy.

Co najważniejsze wykazałem, że to na co zezwolono Prymasowi Wyszyńskiemu zostało definitywnie wycofane...a ty dalej brniesz wraz z tym księzulem i jego zwierzchnikami w kłamstwo.
Poza tym co takiego kard Glemp uzyskał w Watykanie? Co? Gdzie ? i Kiedy?
Powiem ci. Nic nie uzyskał gdyż wszystko zostało COFNIĘTE.

Nie wiem dlaczego podpierając sie kłamstwami jakiegos księzula, negujesz decyzje papieża. Najwyższego zwierzchnika Koscioła na ziemi.

Po wielu mogłem sie spodziewac takich oświadceń, ale, po Tobie? Nigdy by mi do głowy nie przyszło, ze dasz sie tak omotać i wypowiesz posłuszeństwo papieżowi... :(

Tutaj nie chodzi o to czy Tobie cos szkodzi czy nie szkodzi....Papież jednak wyraźnie napisał NIE WOLNO! Twoje odczucia są wiec tutaj nieistotne.
Bramin napisał wczesniej ( z czym sie zgadzam), że takie "kazania" można robić podczas nabożeństw lub jakichs spotkań, ale NIGDY podczas Mszy św!

Nie wiem, ale chyba niezbyt pojmujesz czym jest Msza św. To najwyraźniejszy efekt tego jakiego upadku doznaje w świecie Eucharystia, która nie jest już szczytem, ale tylko i wyłacznie kolejnym nabożeństwem w rodzaju godzinek czy nieszporów.
A Jan Paweł II tak pieknie pisał o Eucharystii....najwyraźniej jednak niektórzy wolą pamietać tylko o wadowickich kremówkach....

Ostatnio edytowano Śr sty 23, 2013 18:57 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr sty 23, 2013 18:49
Przeczytałeś link?.....nadal twierdzisz, że wypowiadam posłuszeństwo papieżowi?

Śr sty 23, 2013 18:55
Ten link niczego nie potwierdza!
Jest dalszym ciągiem brnięcia w kłamstwo.
Na takie cos musi byc dokument, a nie to co ktoś tam komus na schodach powiedział.
Gdzie tam jest dowód na zewzwolenie ma wygłaszanie homilii w trakcie Mszy św? Gdzie?

Napisałem juz jak mozna to robić.
W 1963 roku w Polsce odprawiano Msze św w rycie trydenckim....a tam homilia nie jest częścia Mszy św w przeciwieństwie do NOM-u
Widzisz różnicę?
To naprawdę jest coraz żałosniejsze....

P.S.
Poza tym znalazłas linka z 2007 roku :D
Żarty sobie stroisz?

Śr sty 23, 2013 19:00
humalog napisał(a):
Ten link niczego nie potwierdza!
Jest dalszym ciągiem brnięcia w kłamstwo.
Na takie cos musi byc dokument, a nie to co ktoś tam komus na schodach powiedział.
Gdzie tam jest dowód na zewzwolenie ma wygłaszanie homilii w trakcie Mszy św? Gdzie?

Napisałem juz jak mozna to robić.
W 1963 roku w Polsce odprawiano Msze św w rycie trydenckim....a tam homilia nie jest częścia Mszy św w przeciwieństwie do NOM-u
Widzisz różnicę?
To naprawdę jest coraz żałosniejsze....

P.S.
Poza tym znalazłas linka z 2007 roku :D
Żarty sobie stroisz?

Czyli piszesz na forum portalu prowadzonym przez kłamców.
Skoro odprawiano tak przed 2007r, po 2007r, to w czym problem w 2013r?
I co z tego, że w 1963 odprawiono Mszę w rycie trydenckim - homilie były głoszone w języku polskim.
Żałosne to takie odżegnywanie się od braci odłączonych.....wierzą w gorszego Boga?

Śr sty 23, 2013 19:15
Cytuj:
50 lat temu zapoczątkowane, a teraz takie larum....niewiedza czy głupota księdza lefebrysty, który odszedł z Kościoła katolickiego i jak to często bywa paskudzi w opuszczone gniazdo.

No własnie!
Wcześniej tego nie zauważyłem.

To jest to o czym pisał także chyba Johny.
Niech Protestant lub byle kto robi co chce...wtedy jest cacy.
Natomiast ktos kto jest wierny tradycji jest "odszczepieńcem", "heretykiem kalającym własne gniazdo" itd.

Alus w jakim ty sie srodowisku obracasz? Bractwo św Piusa X to nie są juz od dawna odszczepieńcy, nie ciązy nad nimi żadna ekskomunika. Masz przestarzałe wiadomości z zeszłego jeszcze wieku. Ks Olewiński nigdy nie odszedł z Kościoła katolickiego! Skąd ty to kłamstwo wytrzasnęłaś i dlaczego je rozpowszechniasz?

Śr sty 23, 2013 19:17
Cytuj:
Czyli piszesz na forum portalu prowadzonym przez kłamców.
Skoro odprawiano tak przed 2007r, po 2007r, to w czym problem w 2013r?
I co z tego, że w 1963 odprawiono Mszę w rycie trydenckim - homilie były głoszone w języku polskim.
Żałosne to takie odżegnywanie się od braci odłączonych.....wierzą w gorszego Boga?

Ty masz jakis wyjątkowy uraz do tradsów :D
W momencie gdy ktos o nich pisze przestajesz logicznie mysleć.
Ja przedstawiłem fakty, natomiast ty poza własnym widzimisie i kłamliwymi oswiadczeniami (Kuria W-P) oraz inwektywami NIC.

Napisze jeszcze raz:
W Nadzwyczajnym rycie Mszy św (trydenckim) homilia nie jest i nigdy nie była integralną częścia Mszy św. Stała sie nia dopiero po reformie soborowej i po wprowadzeniu obecnego rytu, który pod względem wązności jest równy z tym trydenckim.
To są dwa równe sobie ryty, rózniace sie w sposobach celebracji. Zaden nie jest wazniejszy, a ni tez gorszy - są równe!
O czym wie każdy kto sie chociaz troche interesuje Liturgią

Dawniej obowiązkowym jezykiem liturgicznym była łacina i ze wzgledu na ten fakt homilia wygłaszana w językach narodowych ( w celu objasniania wiernym czytań) nie była integralna częścia Mszy. Msza na czas homilii była jakby zawieszana. Kapłan zdejmował ornat i manipularz, zakładał biret i wchodził na ambonę. Po zakończeniu ubierał sie ponownie i kontynuował celebracje Mszy św.
W dzisiejszych czasach i w obecnym rycie (NOM) ze wzgledu na celebracje w językach narodowych nie zachodzi juz koniecznośc przerywania Mszy św na czas homilii i stała sie ona jej integralną częścią.
Czy wyraziłem sie juz jasno?

Powtarzam po raz kolejny!
Obecnie nie ma żadnego dokumentu zezwalającego na "gościnnośc ambony" w czasie celebracji Mszy św. Natomiast istnieja dwa (słownie dwa) podpisane przez papieża, zakazujące takiego procederu.

Nie wiem co tu jeszcze dodawać?

Załosne jest natomiast takie "gnojenie" i odżegnywanie sie od braci zupełnie nie odłączonych, a rózniacych sie tylko tym, że preferują celebrację Mszy św w rycie nadzwyczajnym.

Śr sty 23, 2013 19:33
humalog napisał(a):
Cytuj:

No własnie!
Wcześniej tego nie zauważyłem.

To jest to o czym pisał także chyba Johny.
Niech Protestant lub byle kto robi co chce...wtedy jest cacy.
Natomiast ktos kto jest wierny tradycji jest "odszczepieńcem", "heretykiem kalającym własne gniazdo" itd.

Alus w jakim ty sie srodowisku obracasz? Bractwo św Piusa X to nie są juz od dawna odszczepieńcy, nie ciązy nad nimi żadna ekskomunika. Masz przestarzałe wiadomości z zeszłego jeszcze wieku. Ks Olewiński nigdy nie odszedł z Kościoła katolickiego! Skąd ty to kłamstwo wytrzasnęłaś i dlaczego je rozpowszechniasz?

Zaczynasz odwracać z innej bańki.
Skoro prymas Wyszyński, kolejni prymasi, biskupi ustalili prawo głoszenie homilii w w tygodniu modlitw o jedność kościołach katolickich duchownym innych Kościołów chrześcijańskich, Watykan wyraził zgodę, a ja to akceptuję to stawiam opór papieżowi?....Choć praktyka ta nie jest zgodna z wytycznymi Stolicy Apostolskiej, Papieska Rada d/s Popierania Jedności Chrześcijan zgadza się na jej kontynuowanie
A głoszenie homilii w tym tygodniu przez duchownych katolickich w Kościołach protestanckich też obraża Twoją wiarę.
Histeria wywołana w tym roku nie miął miejsca dotychczas. Widocznie głupota posmoleńska zatacza coraz większe kręgi :(
http://ekumenizm.pl/content/article/201 ... 131574.htm
Chyba co poniektórzy usiłują nadrobić zacofanie - skoro jedynie w Polsce nie palono czarownic na stosach, to może czas zacząć?

Nie gnoję tych braci niezupełnie odłączonych, ale ich prawdomówność już sprawdził bł Jan Paweł II gdy ustalono porozumienie a kilka godzin po tym bp Lefebrve wyświęcił 3 biskupów.

Śr sty 23, 2013 19:37
Kolejny nic nie wnoszący i brnacy w kłamstwo link. Dobrze, ze chociaż aktualny.
Dalej jednak nie przedstawiajacy żadnego dowodu na to co sie dzieje w niektórych polskich kosciołach.

Cytuj:
Skoro prymas Wyszyński, kolejni prymasi, biskupi ustalili prawo głoszenie homilii w w tygodniu modlitw o jedność kościołach katolickich duchownym innych Kościołów chrześcijańskich, a ja to akceptuję to stawiam opór papieżowi?

Dopóki nie było wyraźnego zakazu to mogli sobie tak ustalać. Od kiedy jest wyraźny zakaz podpisany przez papieża to w tym względzie biskupi moga sobie ustalac co najwyżej menu obiadowe.
Bez posłuszeństwa papieżowi i pełnej z nim łączności przestaja automatycznie być biskupami Koscioła katolickiego.

Cytuj:
A głoszenie homilii w tym tygodniu przez duchownych katolickich w Kościołach protestanckich też obraża Twoją wiarę.

Naprawdę wyłączyło ci sie logiczne myslenie. Pisałem juz chyba 3 razy, ze nie mam nic przeciwko kazaniom protestantów, prawosławnych czy chociażby nawet jakichś osób całkowicie swieckich. Pod warunkiem, ze jest to robione poza Mszą św.
Na Mszy nie wolno! i co najważniejsze żaden biskup nie ma prawa na cos takiego zezwolić..

Wracając do tego linku....ekumenizm.pl najwyraźniej mija sie z prawdą lub jest sterowany przez "óczonych" kurialistów z Kurii W-P z x Matuszewskim na czele (skoro dopuszczali sie zastraszania ludzi to w czym problem by posłuszne portale pisały pod ich dyktando? :D).

Burza rozpetała sie dzieki tradsom, lecz w dyskusjach brały takze udział i co wazne potepiały ten czyn osoby w ogóle nie zwiazane z środowiskiem tradycjonalistów. Sa nawet negatywne wzgledem tych homilii wpisy osoby która jest Nadzwyczajnym szafarzem Komunii św.. Taka osobe trudno posądzac o "heretycki" tradycjonalizm. Sa też liturgiści i to wcale nie " heretyki lefebvryści" :D

Najłatwiej jednak przykryć swoje błędy bezpardonowym i totalnie bezmyślnym atakiem (jak to robią kurialisci w-p). Osmieszyc i zgnoić przeciwnika byleby tylko nie przyznac sie do błedu, a nastepnie do oszustw.

Mam linki, mam screeny, ale nie zapytałem o zgode na ich podanie (tam sa nazwiska tych osób). Dlatego ich nie wklejam.
Jak sie uprzesz to zapytam i powklejam....i dla spokojności ducha twego pominę to co pisali tradsi a wkleje tylko to co stwierdzili tzw. (wg twojej nomenklatury)normalni katolicy.

Nie pogrążaj sie więc dalej...

Cytuj:
Nie gnoję tych braci niezupełnie odłączonych, ale ich prawdomówność już sprawdził bł Jan Paweł II gdy ustalono porozumienie a kilka godzin po tym bp Lefebrve wyświęcił 3 biskupów.

Tak jeden jak i drugi od dawna juz nie zyją...a ty dalej swoje lepiej wiesz. Zdejmij wreszcie klapki z oczu....

Śr sty 23, 2013 20:04
Od decydowania co wolno a czego nie wolno, są biskupi katoliccy, Watykan, a nie jakiś ksiądz lefebrysta.
I tego będę się zawsze trzymała.

Śr sty 23, 2013 20:13
Alus napisał(a):
Od decydowania co wolno a czego nie wolno, są biskupi katoliccy, Watykan, a nie jakiś ksiądz lefebrysta.
I tego będę się zawsze trzymała.

No brawo! odkryłas Ameruke :D

Moze zauważyłas tez przy okazji, ze zabronił Watykan, a nie ksiadz "lefebvrysta"? Czy też umkneło to Twojej uwadze? :D

Skoro Watykan zabronił to biskupi moga ustalac...menu obiadowe :D

Tego sie więc trzymaj.

No i proszę czytaj moje posty, nie pomijaj je tylko ze wzgledu na jakąs cięzka nienawiść do tradsów :D

Nie nazywaj tez x Olewińskiego "lefebvrysta" bo jest to kłamstwo, a nieładnie jest kłamac nawet biorąc przykład z kurialistów w-p :D

Śr sty 23, 2013 20:23
Mam też cos dla bramina :D
Coby mu popsuc dobre mniemanie o NieZgniłym Zachodzie :D

http://www.pch24.pl/francja--spiewy-i-m ... 834,i.html

Cytuj:
Z kolei diecezja Soisson w ramach akacji „Zbliżenia z Muzułmanami” zorganizowała w kościele Zmartwychwstania Pańskiego w Soisson koncert śpiewów sakralnych. Wystąpił islamski chór Bractwa Allawiyya, kierowany przez Djibrila Talbiego i chór z katedry w Soisson pod batutą Jean-Pierra Jolliota. Po raz pierwszy we Francji śpiewy ku czci Allaha rozległy sie w katolickiej świątyni!

Read more: http://www.pch24.pl/francja--spiewy-i-m ... z2IpRT2E8S

Ciekawe która Kuria w Posce wpadnie na podobnie genialny pomysł :D Twierdząc oczywiście, że "Kosciół w Polsce zawsze był kilka kroków naprzód wobec reszty świata(stojącej nad przepaścią)" i marząc o jakimś niewymyslonym nawet dokumencie zezwalającym na takowe czyny.... :D

Ja jednak sprafrazuje wielkiego poetę i napiszę:
" Ciesz sie późny wnuku!...
Jękły świątynne kamienie -
Kosciół sięgnął bruku --"

Śr sty 23, 2013 20:36

porzućcie te przepychanki i dogryzania,
czy tego oczekuje od Was Pan Jezus ?
pytajcie GO o drogę w modlitwie

Śr sty 23, 2013 20:37

humalog napisał(a):
Nie wiem jak jest wszędzie, ale ja na razie nie słyszałem żadnej homilii, która by w jawny sposób deprecjonowała NOM (Mam na mysli homilie z okazji Mszy trydenckiej).
Byc może gdzieś takie mają miejsce....co niestety nie jest dobra sprawa.

Ja tak właśnie zrozumiałem kazanie w ostatnią niedzielę jako propagandę wyższości jednej liturgii nad drugą. A moim zdaniem, przynajmniej na obecnym etapie nie jest to nawet w najmniejszym stopniu uzasadnione.

Cytuj:
Trzeba jednak pamietac o pewnym dosyc ważnym fakcie. Przez wiele lat "tradsi" byli prawie, ze przesladowani przez księży i hierarchów lokalnych. Do tej pory wielu biskupów na potrzeby mediów sie usmiecha, ale gdy dochodzi do konkretów to walą tradsom kłody pod nogi i mnożą problemy.
Tak więc zgodnie z przysłowiem "jak Kuba Bogu, tak Bóg Fidelowi...znaczy sie Kubie"

To jest oczywiście prawda. I nawet to chyba pisałem, że do dziś się wiele nie zmieniło. Mało, że Msza Trydencka odprawiana jest w raczej mało znanych miejscach, to jeszcze brak na ten temat jakiejkolwiek poważniejszej informacji, brak zainteresowania ze strony wspólnot kościelnych, duszpasterzy konkretnych środowisk. Nie można być już wrogiem, ale zawsze można sprawę potraktować jako skansen i relikt.

I to właśnie wszystko zebrane razem grozi utrzymywaniem się i rozwojem nie jedności Kościoła ale sekciarskiej mentalności na jego obrzeżach. Co więcej - obawiam się, że przy różnego rodzaju kryzysach w Kościele Msza Trydencka może okazać się po prostu magnesem dla jednostek jakoś skłóconym z ,,głównym" nurtem, a to znowu może stać się zarzewiem rozłamu.

Cytuj:
Piszesz o Mszach trydenckich w każdym kościele.....Quarcjarzu! O czym ty piszesz? Kto miałby je celebrować? Gdzie tego uczą?

Nie pisałem o Mszy w każdym kościele, tylko o wyprowadzeniem Mszy Trydenckiej z kaplic do kościołów i integracji z ,,głównym nurtem". A jak się wydaje, najlepszym tego środkiem byłaby sytuacja, aby księża odprawiali na przemian NOM i Mszę Trydencką. Wtedy nie byłoby tego poczucia ,,elitaryzmu" i rozwiązałby się problem poczucie (uzasadnionego być może) oblężonej twierdzy.

Re:Alus

Może Ciebie w dzieciństwie nudziły Msze Trydenckie. Ale wiesz na pewno, że dla ogromnej liczby ludzi tak samo nudne są Msze Posoborowe, bo dla wielu nudne jest wszystko co trwa dłużej niż 10 minut (nb na Podlasiu montuje się zegary w kościołach :-D ).
Poza tym nie przesadzaj z tą niezrozumiałością. Żaden problem przetłumaczyć sobie te teksty w oparciu o mszał, zresztą najważniejsze teksty w obu obrządkach są podobne lub takie same.

A ciekawe co Twoim zdaniem mają powiedzieć biedaczyska z obrządków wschodnich ? Ormianie, grekokatolicy ? Ci to dopiero mają przerąbane i na żadną reformę się nie zapowiada. Co gorsze, obrządek ormiański poszedł w dokładnie przeciwnym kierunku niż rzymski :D

Poza tym. Ja osobiście bronię tezy o tym, że NOM i Trydencka powinny funkcjonować równolegle obok siebie. I nawet pozwoliłem sobie na krytykę ,,gorących głów" pragnących ,,zawracać Wisłę kijem". Ale z drugiej strony uważam, że katolik poważnie traktujący wiarę powinien jakoś uczestniczyć w całym życiu liturgicznym Kościoła i od czasu do czasu uczestniczyć w liturgii trydenckiej. A jeśli ma taką możliwość to nawet dla podkreślenie jedności Kościoła, odwiedzić braci z obrządków unickich.

Śr sty 23, 2013 20:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona