Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 16, 2025 10:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 jaką Modlitwę Eucharystyczną zastosował celebrans ostatnio? 

I ME (Kanon Rzymski) 7%  7%  [ 2 ]
II ME 52%  52%  [ 15 ]
III ME 21%  21%  [ 6 ]
IV ME 0%  0%  [ 0 ]
ME dla mszy z udziałem dzieci 10%  10%  [ 3 ]
inną 10%  10%  [ 3 ]
Liczba głosów : 29

Autor Wiadomość

Z całym tym tekstem ks. Hryniewicza się oczywiście zgadzam.
Jednak w przytoczonym wcześniej cytacie poszedł o dwa kroki za daleko...
Ale koniec offtopu, wróćmy to ME. U mnie dzisiaj była II

N sty 21, 2007 21:37

U mnie też II, ale proboszcz często używa V.
Czy w edycjach Mszału Rzymskiego dla innych krajów są jakieś inne ME niż w edycji polskiej? Jeżeli tak, to mozna by prosić o ich wykaz, jeśli ktoś takowy posiada?

Pn sty 22, 2007 14:16
U mnie też II, ale proboszcz często używa V.
Czy w edycjach Mszału Rzymskiego dla innych krajów są jakieś inne ME niż w edycji polskiej?

Zatwierdzonych w obrządku łacińskim na całym świecie jest ponad 400. Szczegółowymi danymi dysponuje KKBiDS.

Co ciekawe, w mszałach używanych w Polsce, po łacinie jest wyłącznie "dwójeczka". Pewnie dlatego, aby nie korcić... Jeszcze by jakiś kapłan zechciał odprawić po łacinie i użyć Kanonu.

Niedoczekanie...

Pn sty 22, 2007 20:06
Może zatem inny fragment ;)

A może odniesiesz się do zacytowanego przeze mnie fragmentu zamiast zmieniać temat?

Pn sty 22, 2007 20:08
U mnie dzisiaj była II

Zgodnie z informacjami zamieszczanymi na innym forum:
http://forum.krzyz.diw.pl/index.php?topic=527.0

dwójeczka rulez...

Kapłani po prostu nie chcą się przemęczać.

Pn sty 22, 2007 20:17
Moderator

Może nie chcą, a może akurat II ME najbardziej im się podoba? ;) Na jakiej podstawie to przesądzasz?

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pn sty 22, 2007 20:25
Może nie chcą, a może akurat II ME najbardziej im się podoba? ;) Na jakiej podstawie to przesądzasz?

Tłumaczenie: Dlatego, że jest najkrótsza - jest tłumaczeniem uprzejmym.

Tłumaczeniem nieuprzejmym byłoby wskazanie, że "dwójka" jest odarta z katolickości w takim stopniu, że jest w pełni akceptowalna dla protestantów.

Przeczytałaś moje porównanie 2ME do Kanonu - sprzed kilku dni?

Pn sty 22, 2007 20:53

Tłumaczeniem nieuprzejmym byłoby wskazanie, że "dwójka" jest odarta z katolickości w takim stopniu, że jest w pełni akceptowalna dla protestantów.

No to trza było od razu tak mówić co Cie boli. Jeśli to jest dla Ciebie powód zgorszenia to ja wysiadam już z takiej dyskusji

Wt sty 23, 2007 8:43
No to trza było od razu tak mówić co Cie boli. Jeśli to jest dla Ciebie powód zgorszenia to ja wysiadam już z takiej dyskusji

To odpowiedz mi na jedno pytanie: Dlaczego na "nabożeństwach ekumenicznych" nigdy nie odmawia się modlitwy Anioł Pański?

Wt sty 23, 2007 9:48

ooo, macie (katolicy) jakis zakaz odmawiania modlitwy Anioł Pański podzcas nabożeństw ekumenicznych?

Wt sty 23, 2007 10:25
Czy Szanowny Kamyk odpowie mi na zadane pytanie?

Wt sty 23, 2007 20:28

Dextimusie, przyczyna jest inna. Tylko, ze ty chyba masz juz jakas fobie na punkcie "sprotestantyzowania", to domena sympatykow Lefebvre'a :roll:

Przyczyna jest taka - IIME jest krotka, a wielu ksiezom niestety nie chce sie odmawiac dluzszej. I protestanci nic z tym nie maja wspolnego.

A czemu w MR po lacinie jest tylko IIME ? Bo to najpowszechniejsza modlitwa na dni powszednie, a lacinska czesc Mszalu po polsku to tylko dodatek! Tam sa tylko 4 prefacje! Ten mszal nie sluzy do normalnych celebracji lacinskich, a dodatek po lacinie jest "na sytuacje ekstremalne". (Np. raz w roku msza po lacinie, bo mamy pielgrzymki z 15 krajow). Do odprawiania mszy po lacinie sluzy MISSALE ROMANUM EDITIO TYPICA 2002 ew. 1986 !

Ostatnioo bylem u dominikanow. W niedziele zastosowano I ME o TP, a w poniedzialek IV ME. Podejrzewam, ze na mszy Konwentualnej uzyto I ME (w ostatecznosci - III).

Poza tym dla mnie nie do pomyslenia jest jak mozna mowi o najwazniejszym elemencie mszy - ME, ze jest beznadziejna!

Wt sty 23, 2007 21:08
dodatek po lacinie jest "na sytuacje ekstremalne".

Rozumiem, że mam się cieszyć, że wogóle jest? Na ten przykład w "Śpiewniku Kościelnym" wg. ks. Siedleckiego, z wydania 1973 r. USUNIĘTO starannie WSZYSTKIE śpiewy i modlitwy łacińskie, co do jednej. Na szczęście, na fali "odwilży" w wydaniu z 2005 r. powróciły one do łask i jest ich kilkadziesiąt stron.

Wt sty 23, 2007 21:14
Przyczyna jest taka - IIME jest krotka, a wielu ksiezom niestety nie chce sie odmawiac dluzszej.

Powiedz to Rozalce :)

Też mam takie samo odczucie, jak widzę, jak kapłani ODKLEPUJĄ Modlitwę Eucharystyczną, a Słowa Ustanowienia wyrzucają z siebie w takim tempie, jakby za czasów PRL-u dzwonili na własny koszt do USA...

Wt sty 23, 2007 21:20
Ostatnioo bylem u dominikanow. W niedziele zastosowano I ME o TP, a w poniedzialek IV ME. Podejrzewam, ze na mszy Konwentualnej uzyto I ME (w ostatecznosci - III).

Na konwentualnej była III (z tego co pamiętam).

Wt sty 23, 2007 21:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona