Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
Łacinnik napisał(a): I jeszcze jedno - do Pedziwiatra Uwierz, że gdy ktoś ma wiarę, szacunek i bojażń Bożą to może ZAWSZE godnie uczesnticzyć w Mszy św.
Czy możesz przytoczyć jakieś zdjęcia  albo przynajmniej dokumenty dowodzące że Apostołowie w Wieczerniku, a pierwsi chrześcijanie na Łamaniu Chleba przyjmowali Komunię na klęcząco i do ust ?
Bo przypomnę ci, że Tradycja Święta nie zaczyna się od Tridentinum...
Natomiast na moje oko na OBU zdjęciach trudno mówić o godnej postawie skoro mamy ludzi w krótkich spodenkach na Eucharystii... Z całym zrozumieniem dla realiów - trochę pielgrzymie życie znam i naprawdę jeszcze nikt nie umarł od założenia na Mszę długiej spódnicy czy spodni - a w ogóle tam gdzie chodziłam krótkie spodenki na całej pielgrzymce były nie do pomyślenia...
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Śr lut 23, 2005 23:24 |
|
|
|
 |
Fatal error
|
Zaś co do tzw. „komunii na rękę” warto przypomnieć stanowiska Stolicy Apostolskiej w tej kwestii:
po Soborze Kongregacja Kultu Bożego pisała:
Wprowadzenie tej formy przyjmowania komunii może zrodzić „mniejszy szacunek dla Najświętszego Sakramentu Ołtarza, profanację tegoż sakramentu, naruszenie prawdziwej doktryny” (instrukcja Kongregacji Kultu Bożego Memoriale Domini z 1969 r.).
Po kilku latach od usankcjonowania nowej praktyki komunijnej w niektórych krajach zachodnioeuropejskich Ojciec święty Jan Paweł II diagnozował sytuację w sposób następujący:
„W niektórych krajach przyjęła się praktyka Komunii świętej na rękę. Praktykę taką postulowały poszczególne Konferencje Episkopatów i na ich wniosek zyskała ona zatwierdzenie Stolicy Apostolskiej. Dały się jednak słyszeć głosy o rażących wypadkach nieposzanowania Najświętszych Postaci, co bardzo obciąża nie tylko osoby bezpośrednio winne takiego postępowania, ale również Pasterzy Kościoła, którzy jakby mniej czuwali nad zachowaniem się wiernych względem Eucharystii” (papież Jan Paweł II, list Dominicae caenae z 1980 r.).
[quote][/quote]
Agniulka, rozpatrywanie tego "co robili pierwsi chrześcijanie" się nazywa archeologizmem, i ta postawa jest potępiona przez Magisterium.
Zachęcam do lektury: Historia obrzędu udzielania Komunii świętej
_________________ Logicznych powodów brak, gdy pod chełmem jeno wiatr
|
Cz lut 24, 2005 0:12 |
|
 |
jo_tka
|
Cytuj: Agniulka, rozpatrywanie tego "co robili pierwsi chrześcijanie" się nazywa archeologizmem, i ta postawa jest potępiona przez Magisterium.
A ja bym poprosiła o dokument...
Bo to co mówisz wyklucza korzystanie z ustnej Tradycji... i nie wiem, czy też nie należałoby zignorować Dziejów Apostolskich i Listów...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz lut 24, 2005 0:17 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Fatal error napisał(a): Agniulka, rozpatrywanie tego "co robili pierwsi chrześcijanie" się nazywa archeologizmem, i ta postawa jest potępiona przez Magisterium
Czy mogę prosić o jakiś dokument Magisterium wykluczający Tradycję Apostolską z Tradycji Apostolskiej?
O ile mi wiadomo Magisterium i Tradycja Święta zaczynają się od Apostołów a kończą na razie na dziś... a Liturgia jest wymieniana w loci theologici zaraz po Piśmie Świętym i wyznaniach wiary. Wiele zmian w posoborowej liturgii jest właśnie sięgnięciem do Tradycji Apostolskiej, więc naprawdę czekam na ten dokument potępiający sięganie do niej
|
Cz lut 24, 2005 0:21 |
|
 |
Fatal error
|
jo_tka napisał(a): A ja bym poprosiła o dokument... Bo to co mówisz wyklucza korzystanie z ustnej Tradycji... i nie wiem, czy też nie należałoby zignorować Dziejów Apostolskich i Listów...
Między innymi, Mediator Dei.
_________________ Logicznych powodów brak, gdy pod chełmem jeno wiatr
|
Cz lut 24, 2005 0:24 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Cytuj: liturgia dawnych wieków jest niewątpliwie godna szacunku. Nie należy jednak mniemać, iż dawny zwyczaj, dlatego tylko że tchnie starożytnością, jest przydatniejszy i lepszy, czy to sam przez się, czy to w odniesieniu do późniejszych czasów i nowych warunków. Także nowe obrzędy liturgiczne są godne szacunku i zachowania, gdyż powstały pod natchnieniem Ducha Świętego, który w każdym czasie aż do końca świata jest obecny w Kościele(52); są one w równym stopniu środkami, którymi przeczysta Oblubienica Jezusa Chrystusa posługuje się dla ożywienia i zapewnienia świętości ludzi.
Fatal - dzięki
Od dzisiaj będę ten fragment pokazywać WSZYSTKIM TRADYCJONALISTOM.
A kto twierdził, że to JEDYNY argument?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz lut 24, 2005 0:30 |
|
 |
Agniulka
|
Fatal error napisał(a): Między innymi, Mediator Dei.
O rany, a jakieś bliższe namiary... Wybacz, ale nie chce mi się czytać całej encykliki po angielsku lub portugalsku (po polsku na stronie Watykanu tej akurat niet), żeby znaleźć o co ci chodzi
|
Cz lut 24, 2005 0:31 |
|
 |
saxon
|
Ja bym dodał jeszcze to:
Cytuj: Cytuj: Żaden z rozumnych katolików, w zamiarze powrotu do starych formuł uchwalonych przez dawne Sobory, nie może odrzucić orzeczeń, które Kościół pod natchnieniem i kierownictwem Ducha Świętego bardzo pożytecznie określił w nowych czasach i których trzymać się nakazał. Podobnie żaden rozumny katolik nie może odrzucać obowiązujących dzisiaj przepisów, by powrócić do spraw wywodzących się ze starożytnych źródeł Prawa Kanonicznego. Tak samo rzecz ma się z liturgią. Kto chce powrócić do starodawnych obrzędów i zwyczajów i odrzucać nowe, które z Opatrznościowego zrządzenia Bożego ze względu na zmienione warunki zostały wprowadzone, ten widocznie kieruje się nieroztropnym i niewłaściwym zapałem.
|
Cz lut 24, 2005 0:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No cóz
Teologia teologia........ale fotomontaz lub tez tendencyjne pokazywanie wyjatków......to juz przegiecie.
Nudzicie z tymi fotkami straszliwie. Foto moze zrobic kazdy, a podpisac róznie.....tymbardziej w necie.......to żadne dowody. To zwykła szczeniacka próba oszmieszenia .
Czy poza tymi zdjeciami macie jeszcze cos do powiedzenia?
Bo jeżeli nie...to dajcie sobie spokój. My sami wiemy gdzie jest nieprawidłowośc (czego dowody sa w linkach podanych przeze mnie, agniulke i jotke).
Tendencyjnych "naprawiaczy" nam nie potrzeba.......bo zamiast rzeczywiscie naprawiac, tylko rozjatrzacie.
Jakos nie ufam przyjaciołom, którzy w imie miłosci podaja reke w której jest NÓŻ.....to falszywi przyjaciele
pozdrówka
|
Cz lut 24, 2005 0:33 |
|
 |
saxon
|
|
Cz lut 24, 2005 0:33 |
|
 |
Agniulka
|
OK. Już mam
cytuję:
Cytuj: TAKŻE STAROŻYTNOŚĆ NIE STANOWI JEDYNEJ NORMY
Mam wrażenie, że ktoś tu opacznie zrozumiał moje zamiary
Encyklika zabrania samowolnego zmieniania liturgii
Tymczasem ja właśnie próbowałam wykazać, że Tridentinum nie jest jedyną normą  i że wprowadzenie Komunii na rękę wcale nie jest jakąś nowością z księżyca i jest uprawnione w Kościele
|
Cz lut 24, 2005 0:38 |
|
 |
wiking
|
Lacinniku, chyba warto napisac ze na podanej przez Ciebie stronie, jest jasno napisane ze to jest potepione przez Watykan, a Ty to przedstawiasz jako cos do czego dazy caly Kosciol posoborowy.
W Toronto bylem i samo niesienie jedzenia i wody te kilka km przez las pelny ludzi, gdzie drogi juz rozmiekaly juz by mnie skonilo do zostawienia takiego stolika gdzies w krzakach, nie mowiac juz o sluzbie bezpieczenstwa, ktora zabiera wszystko co metalowe, wiec gwozdzie na zbicie stoly, czy sam stolik by pewnie zabrali.
Cala noc padalo, jak Pedziwiatr zauwarzyla bylo wszedzie bloto, wiekszosc rzeczy byla przemoknieta, nawet gdyby zabrali obrus to pewnie wygladal nie najlepiej.
|
Cz lut 24, 2005 0:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Te fotki o Toronto, ajk zywo przypominaja mi filmik o Przystanku Woodstock puszczany na okragło przez TV Trwam.
Tematyka rózna....ale podobienstwo manipulacji medialnej wprost IDENTYCZNE.
pozdrówka
|
Cz lut 24, 2005 0:59 |
|
 |
Łacinnik
|
Polecam lekturę
"Krótkiej analizy krytyczna Novus Ordo Missae" kardynała Ottavianiego - Prefekta Św. Oficjum.
Niestety tekst ten jest obecnie skazany kompletnie na przemilczenie, dlatego jest dostępny w internecie tylko na stronie lefebrystów
http://www.piusx.org.pl/ksiazki/hoc_est/he15.html
Wiem, wiem - to może być fałszerstwo!!! Ale jak ktoś chce to udowodnić to niech znajdzie oryginał i porówna a nie zamyka dyskusji oszczerstwem.
_________________ Gorliwość o dom Twój pożera Mnie (J 2, 17).
|
Cz lut 24, 2005 10:34 |
|
 |
Agniulka
|
Łacinnik napisał(a): Polecam lekturę "Krótkiej analizy krytyczna Novus Ordo Missae" kardynała Ottavianiego - Prefekta Św. Oficjum
Wybacz, ale opinia jakiegoś kardynała czegokolwiek prefektem by nie był jest dla mnie ziarnkiem piasku wobec nauczania Magisterium
|
Cz lut 24, 2005 10:45 |
|
|
|