Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Triduum Paschalne 

Oprawa muzyczna uroczystości Triduum Paschalnego (Wielki Piątek - adoracja krzyża)
organista z akompaniamentem organów 11%  11%  [ 3 ]
organista solo bez akompaniamentu 37%  37%  [ 10 ]
chór parafialny 15%  15%  [ 4 ]
extra chór śpiewający chorał gregoriański 22%  22%  [ 6 ]
scholka dziecięca lub młodzieżowa (na przyzwoitym poziomie, prowadzona przez kompetentną osobę) 11%  11%  [ 3 ]
scholka dziecięca lub młodzieżowa z repertuarem disco-sacro polo 4%  4%  [ 1 ]
Liczba głosów : 27

Triduum Paschalne 
Autor Wiadomość

Baranku, czemu sobie niepotrzebnie komplikujesz czemu np nie ma u Ciebie pokropienia w niedzielę itp, zamiast skupić się nad przeżywaniem tajemnic wiary w swoim sercu. Gdy ktoś przeżywa, że Jezus zmartwychwstał w jego sercu, nie pyta czy uczestnictwo w Wigilii Paschalnej zwalnia go z obowiązku uczestnictwa w niedzielnej Mszy ale idzie do kościoła z wewnętrznej potrzeby serca.

N kwi 16, 2006 12:11
akacja, to się nazywa " wiara szukająca zrozumienia" . Lepsza znajomość Liturgii pomaga w jej głębszym przeżyciu :)

N kwi 16, 2006 12:16

Cytuj:
Kan. 1246 -
§ 1. Niedziela, w czasie której jest czczona tajemnica paschalna, na podstawie tradycji apostolskiej winna być obchodzona w całym Kościele jako najdawniejszy dzień świąteczny nakazany. [...]

Kan. 1247 - W niedzielę oraz w inne dni świąteczne nakazane, wierni są zobowiązani uczestniczyć we Mszy świętej oraz powstrzymać się od wykonywania tych prac i zajęć, które utrudniają oddawanie Bogu czci, przeżywanie radości właściwej dniowi Pańskiemu oraz korzystanie z należnego odpoczynku duchowego i fizycznego.

Kan. 1248 -
§ 1. Nakazowi uczestniczenia we Mszy świętej czyni zadość ten, kto bierze w niej udział, gdziekolwiek jest odprawiana w obrządku katolickim, bądź w sam dzień świąteczny, bądź też wieczorem dnia poprzedzającego.

hmm... to dlaczego Uroczystości (często na pół nocy) Wigilii Paschalnej nie miałby czynić zadość niedzielnemu uczestnictwu w mszy św (w świetle kan 1248)?

Użytkownik rzadko obecny na forum.

N kwi 16, 2006 12:28

Właśnie, że nie zwalnia. U mnie proboszcz kilkakrotnie podkreślał, że uczestnictwo w Liturgii Wigilii Paschalnej nie zadośćczyni obowiązkowi niedzielnej Mszy .. poszłam sobie to nawet na piśmie obejrzeć ...

Cóż, to mniej więcej tak samo jak z tymi mszami wieczornymi w sobotę... Mrówka wyżej wkleiła co trzeba, a dobrze wiemy, ile osób upiera się przy wymogu formularza niedzielnego, choć nie ma o nim ani słowa.

Prawdę mówiąc nie mieści mi się w głowie koncepcja Twojego proboszcza. Z całym szacunkiem... Wigilią Paschalną rozpoczyna się Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego! Trudno o wyraźniejsze i bardziej uroczyste obwieszczenie tego wydarzenia. Naprawdę nie wiem, jak Twój proboszcz mógł dojść do takich wniosków jak wyżej... Bo w brak zrozumienia wydarzeń tego wieczoru/nocy trudno mi uwierzyć...

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

N kwi 16, 2006 13:39
ksiądz_znający_prawo_kanoniczne napisał(a):
przepisy mówią jasno, że kto bierze udział we Mszy Wigilii Paschalnej czyni zadość obowiązkowi uczestniczenia we Mszy Świętej w Niedzielę Zmartwychwstania.

Czyli mój proboszcz nie miał racji :?

N kwi 16, 2006 16:56
Post Re: Triduum Paschalne
koralinek napisał(a):
Jak u Was wyglądają te najważniejsze dni w roku liturgicznym?
Przy okazji swoich wypowiedzi umieśćcie w nich jeśli możecie odpowiedzi na następujące pytania:
1. Ankieta :)
2. Czy organy milkną od Gloria w Wielki Czwartek do tegoż hymnu w
Wielką Sobotę?
3. Procesja rezurekcyjna jest w sobotę wieczorem, po uroczystościach
Wigilli Paschalnej (czyli wtedy kiedy jest jej właściwe miejsce) czy w
niedzielę rano?
4. Obchody Wigilli Paschalnej rozpoczynają się (tak jak nakazują
przepisy) po zmroku czy np. o 18 lub 16 (z czym się spotkałam!)

1. Organista bez organów + wierni
2. Oczywiście, że tak
3. Zgodnie z właściwym miejscem "dnia trzeciego z rana", czyli w niedzielę o szóstej
4. Zgodnie z przepisami po zmroku (20:00)

N kwi 16, 2006 21:59
baranek napisał(a):
Właśnie, że nie zwalnia. U mnie proboszcz kilkakrotnie podkreślał, że uczestnictwo w Liturgii Wigilii Paschalnej nie zadośćczyni obowiązkowi niedzielnej Mszy .. poszłam sobie to nawet na piśmie obejrzeć ...

Cóż, to mniej więcej tak samo jak z tymi mszami wieczornymi w sobotę... Mrówka wyżej wkleiła co trzeba, a dobrze wiemy, ile osób upiera się przy wymogu formularza niedzielnego, choć nie ma o nim ani słowa.

Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem: czy msza odprawiana w sobotę według sobotniego formularza jest niedzielna?[/url]

N kwi 16, 2006 22:01

Sobotnia wieczorna Msza jest przepisowo Mszą niedzielną - i tak powinna zostać wykonana

N kwi 16, 2006 22:09

Trochę nie na temat... Ale proszę - czyni zadość obowiązkowi uczestniczenia we mszy świętej w niedzielę. Obowiązek zapewnienia wiernym możliwości uczestniczenia w sobotę wieczorem we mszy odprawionej według formularza niedzielnego [czyli po prostu odprawienia takiej] spada na kapłana - polecam list apostolski Dies Domini.

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

N kwi 16, 2006 22:13
Sobotnia wieczorna Msza jest przepisowo Mszą niedzielną - i tak powinna zostać wykonana

Zdroworozsądkowo:

Czy katolik notorycznie przychodzący do kościoła wyłącznie w sobotę wieczorem:
- Czyni zadość przykazaniu "pamiętaj, aby dzień święty święcić"
- Czy święci chrześcijański Dzień Pański, czy może żydowski Szabat?

A gdyby pewnego dnia wszyscy "olali" niedzielne msze święte i pojawili się w kościele w sobotę wieczorem, to czy będzie to OK?

[/url]

N kwi 16, 2006 22:16

Taki katolik czyni zadość obowiązkowi uczestnicza w niedzielnej mszy świętej. Czy świętowanie niedzieli wymaga od nas czegoś więcej, to już osobna kwestia. Ale obowiązek zostaje spełniony.

Prawdę mówiąc nie wiem, skąd bierze się założenie, że ktoś wybiera sobotnią mszę jedynie po to, aby mieć spokój w niedzielę. Jeśli tak się dzieje, to problem leży w czym innym - ale wspomniany obowiązek jest spełniony. Może się jednak równie dobrze zdarzyć, że wybór sobotniej liturgii wynika z jakiejś tęsknoty i chęci jak najszybszego spotkania z Chrystusem Eucharystycznym. Nie widzę powodów, by to potępiać...

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn kwi 17, 2006 1:16

Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, List…, op. cit., nr 97-98 napisał(a):
W samą Uroczystość Zmartwychwstania należy odprawić nieszpory chrzcielne. W czasie śpiewu psalmów odbywa się procesja do chrzcielnicy i każdy indywidualnie znaczy siebie wodą chrzcielną[23] .

Ja z kolei spotkałam się gdzieś z zaleceniem mówiącym, że Nieszpory chrzcielne należy odprawiać tam, gdzie jest taki miejscowy zwyczaj. Ale właśnie w ramach zachowywania zwyczaju, a nie wprowadzania go wszędzie.

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn kwi 17, 2006 3:06

Zgodni ze starożytną tradycją żydowską i wczesnochrześcijańską, niedziela zaczynała się już w sobote po zachodzie słońca. Więc wieczorna Msza sobotnia jest już Mszą niedzielną.
I nie jest to bynajmniej świętowaniem żydowskiego szabatu, bo całą sobotę zachowujemy się jak na codzień, a nie w sposób uroczysty. Wszystkie Msze sobotnie są sobotnie, tylko sobotnia wieczorna jest już niedzielna

Pn kwi 17, 2006 11:35

Tu nie chodzi tylko o o jakis wybór soboty. Ta Wielka Sobota to uroczystość która trwa ok 3 godzin, o to czy zwalnia z niedzielnego obowiązku pytają starsze osoby po 70-tce, zmęczone życiem i przebywaniem tak długo w kosciele w pozycji stojącej własnie w sobotę i chcąc być w porządku wobec włąsnego sumienia pytają czy w wielką niedzielę też musza isc. Tu nie chodiz o potrzebe serca bo oni bardzo często taką mają ale o mozliwości organizmu i jednoznaczne stwierdzenie tak czy nie i na jakiej podstawie

Cz kwi 20, 2006 9:21

Ja to rozumiem :) Ostatni fragment dyskusji nie dotyczył Wigilii Paschalnej, a zwykłej niedzieli i poprzedzającej ją soboty.

Uczesticzenie w uroczystościach Wigilii Paschalnej zwalnia z obowiązku uczestnictwa w mszy świętej następnego dnia. Tak jak pisałam - Wigilią Paschalną rozpoczyna się Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego. Liturgicznie ta msza należy juz do niedzieli - i na pewno obecność na niej czyni zadość obowiązkowi niedzielnemu.

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Cz kwi 20, 2006 11:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona