Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 7:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 dobre owoce Komunii na rękę 
Autor Wiadomość
Post Re: dobre owoce Komunii na rękę
Cytuj:
Dla niektórych ludzi może byc wazny element chigieniczny; przy Komunii na rękę nie ma niebezpieczenia polizania cudzych palców.

Komunia na rękę w połączeniu z uprzednim przekazaniem znaku pokoju poprzez "grabulę" to wspaniała metoda na rozpowszechnianie chorób zakaźnych, ze szczególnym uwględnieniem chorób brudnych rąk.

Pt maja 05, 2006 8:41
Moderator

Zachęcam do korzystania z opcji PW, a także do pilnowania się tematu głównego. W innym wypadku będę wycinać, tak jak teraz ;)

rozalka

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pt maja 05, 2006 13:26

Szanownym dyskutantom przerzucającym się cytatami na temat Ostatniej Wierzerzy pragnę pokazać PRAKTYKĘ Komunii na rękę w niedalekim Wiedniu (katedra św. Szczepana):
użytkownik forum Pascha na tymże forum napisał(a):
moj kuzyn był ostatnio w Wiedniu i bedąc na mszy w katedrze sw Stefena spożywał komunie... z doniczek kwiatowych... to przenośnia juz pisze o co chodzi.. kuzyn była na całej mszy i sziedział w ławce w połowie nawy pliżej nawy bocznej, kiedy szedł po komunii zauwazył w doniczce 3 komunikanty, po mszy obszedł cała katedre..kolejne 3 w ławkach zanalazł i 2 w doniczce tym razem innej.zebrał wszystkie i spożył. mimo tego ze toczył ze mna boje nad poprawnoscia komunii na ręke, wrecz głosił jej apoteoze o pierwotnym sensie itp, to po tym bolesnym i świętokradczym doswiadczeniu jednak przynał mi racje. szkoda tylko, ze w życiu człowiek musi następowac w takich okolicznosciach przełom w spojrzeniu na sprawe wiary, tak jak Paweł w drodze do Damaszku ujrzał Pana tak on w Wiedniu ujrzał Prawde szkoda ze pod ławka...

"Dobre owoce" wprost z doniczki...
:-(

Pt maja 05, 2006 16:20
Komunię "dla nieuprawnionych" można wyeliminować jednym TRYWIALNYM posunięciem: przywróceniem NAKAZU przyjmowania Ciała Pańskiego WYŁĄCZNIE w postawie klęczącej na oba kolana. Który heretyk albo ateista z własnej i nieprzymuszonej woli uklęknie przed kawałkiem chleba?

Pt maja 05, 2006 16:23
Mam do Was pytanie - o ile się orientuję, w Archidiecezji Krakowskiej wiernym (jeszcze) nie wolno prosić o wykomunikowanie na rękę, gdyż ani Franciszek kard. Macharski, ani Stanisław kard. Dziwisz nie wydali stosownego zezwolenia. Czy to nadal aktualne?

Pt maja 05, 2006 16:26

Niestety, nie wiem, jak to wygląda od strony przepisów - niedawno w jednym z kościołów, w których Komunię przyjmuje się w pozycji klęczącej widziałem, że kapłan po krótkiej dyskusji omógł przyjąc właściwą postawę chłopakowi, który wystartował "z łapą na stojąco" a do kościołów "studencko-postępowych" raczej nie zaglądam...[/img]

Pt maja 05, 2006 16:32
A ja przypomnę niektórym założenia tego tematu:

Tomek Torquemada napisał(a):
ks.Piosik napisał(a):
Po co mnożyć temat skoro już jest: viewtopic.php?t=1849

Nie zgadzam się. Tamten wątek był o subiektywnych odczuciach. Ten jest o zaobserwowanych dobrych owocach.

I proszę się tego trzymać - a swoje opinie zamieszczać we wskazanym wątku.

Pn lis 12, 2007 11:40

Raz w tygodnu dostaje komunie na reke im mogę przez chwile poadorować Ciało Pańskie zanim je przyjmę.

Pn maja 26, 2008 15:31

Raz w tygodnu dostaje komunie na reke im mogę przez chwile poadorować Ciało Pańskie zanim je przyjmę.

zapomniałaś dodać: "na siedząco"

Wt cze 03, 2008 22:12
Zobacz profil WWW
neonka20 napisał(a):

Nie przesadzaj vox.
Nie znasz neonki i nie wiesz co ta chwila dla niej znaczy.
Nie liczy się postawa fizyczna, ale duchowa. Jeżeli ktoś na siedząco przyjmie Chrystusa adorując Go i całym swoim jestestwem kochając Go. To jest to o wiele lepsza postawa od tego który "machinalnie" przyjmuje Komunię nawet na klęczkach, a wychodząc z kościoła krytykuje zbyt długie kazanie i stratę czasu.

Spragnione serce i gorący duch, jest o wiele ważniejsze od fizycznej postawy podczas przyjmowania Ciała Pańskiego.

Dawniej mogło być inaczej, ale też dawniej wielu było analfabetów i mało uswiadomionych ludzi.
Dlatego dla takich ważniejsza była postawa fizyczna. Dzisiaj coraz więcej ludzi czyta Biblie plus komentarze, plus koscielne dokumenty. Stajemy się bardziej świadomi i potrafimy chociaż w 1 % zrozumieć co się dzieje podczas przyjmowania Chrystusa. To jest dużo i to bardzo dużo jak na nasz ludzki umysł.
Nie można więc na podstawie historycznych pism, oceniać dzisiejszych ludzi. Mam ogromny szacunek do Ojców i Doktorów Kościołą, ale niestety niektóre z ich tekstów są nieadekwatne do dzisiejszych czasów. Żyli w innych wiekach i innej sytuacji, a Kościół nie ma prawa zamykać sie w pradawnych prawach (poza oczywiście nie podlegającymi dyskusji Doktrynami).
Jednak sposób przyjmowania Komunii Św. nie jest doktryną. W tym wypadku zachodzi jedynie koniecznośc czystości duszy i chęci przyjęcia. Reszta to sprawa małoistotna i podlegająca niższym kategoriom "prawnym" KK, które sa zamienialne

Śr cze 04, 2008 9:53

Post dobre owoce Komunii na rękę
Ja już Komunię Św na rękę przyjmuję już chyba 2006 roku i to mi sie podoba.
A ten zwyczaj do naszej Parafii wprowadził były ks.wikariusz , i do tego też namawiał żeby wierni przyjmowali Komunię Św na rękę.

Pt kwi 17, 2009 16:11

neonka20 napisał(a):

Raczej już na stojąco. ;] Ja także przyjmuję raz w tygodniu Komunię Świętą na rękę i według mnie powinno być tak w całej wspólnocie kościoła już przyjęte tj. Komunia Święta przyjmowana na rękę.

ps.Odpowiedziałam za neonkę,a raczej najpierw powinnam się zapytać,czy nadal jest u was przyjmowana Komunia na siedząco. :)

Współdziedzicami Chrystusa,
dziedzicami Boga.

Pt kwi 17, 2009 19:14

Raczej już na stojąco. ;] Ja także przyjmuję raz w tygodniu Komunię Świętą na rękę
A w pozostałe dni tygodnia jak przyjmujesz?

Jakie są owoce? Jakoś u tych - na szczęście znikomych - przyjmujących na rękę nie widziałem adoracji. Ani też starochrześcijańskiej metody przyjmowania. Raczej to wygląda na samo-komunikowanie się.

Owoce? Jakie? Bo argument o higieniczności jest żartobliwy i nieprawdziwy.

Pt kwi 17, 2009 20:42

Weronika =) napisał(a):
Raczej już na stojąco. ;] Ja także przyjmuję raz w tygodniu Komunię Świętą na rękę
A w pozostałe dni tygodnia jak przyjmujesz?

Jak wszyscy pozostali. ;)

Współdziedzicami Chrystusa,
dziedzicami Boga.

So kwi 18, 2009 11:17

Nie rozumiem podziału na korzyści duchowe i higieniczno-estetyczne.
Ponieważ:
1. Jeżeli forma przyjmowania ma wpływ na przeżywanie to wg mojego rozumienia staje się czymś na wzór: "magicznego, pogańskiego rytuału"
2. ochrona przed zbeszczeszczeniem też do mnie nie trafia - Kościół nie jest od tego żeby podejmowac wybory życiowe za swoich wiernych. Jedyne co może to nauczać.
Wiele było już systemów politycznych gdzie to "państwo wiedziało lepiej" - i bilans chyba nie jest zbyt dobry (chociaż czasami ma swoje plusy - np. gospodarka Chin).

W takim rozumieniu -wg mnie- jedynym poprawnym rozumieniem jest aspekt higieniczno-estetyczny.
Poza tym z tego co wiem kiedyś nie było przyjmowania na rękę tylko na specjalną hustę (która była na ręku) - jak macie inne dane to proszę mnie poprawić...

So maja 16, 2009 12:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona