Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 11:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Skromne spostrzeżenie, czyli "II Prex Eucharistica" 
Autor Wiadomość

Myślę, że porównywanie Kanonu z Modliwtą Eucharystyczną dla dzieci nie jest dobre. W kanonie mamy nawiązania do Biblii m.in. do ofiary Melchizedeka o której nie ma nic w programie do nauczania religii w podstawówce i przeciętne dziecko nie wie za bardzo o kogo chodzi. Modlitwa Eucharystyczna dla dzieci jest przystosowana poziomem dla DZIECI i dlatego jest prostsza i krótsza, żeby dziecko się nie znudziło. Nie mówie przez to, że Kanon jest nudny, mi się bardzo podoba, ale dziecko go nie za bardzo zrozumie i jemu wyda sie nudny[/url]

Wt maja 16, 2006 20:39
A ty, Dextimus traktujesz inne niż kanon modlitwy tak, jak by uwłaczały godności złożenia Tej Ofiary. I nie "dla dzieci", tylko "Z udziałem dzieci".

Wt maja 16, 2006 20:39
Rozumiem, że nie pasują ci te dwa fragmenty

Ewangelia: "(...)Wszedł więc, aby zostać z nimi. Gdy zajął z nimi miejsce u stołu, wziął chleb, odmówił błogosławieństwo, połamał go i dawał im. Wtedy otworzyły się im oczy i poznali Go, lecz On zniknął im z oczu. I mówili nawzajem do siebie: «Czy serce nie pałało w nas, kiedy rozmawiał z nami w drodze i Pisma nam wyjaśniał?» (...)"

Modlitwa Eucharystyczna (V) :"
Wysławiamy Cię, Ojcze święty: * Ty nas zawsze podtrzymujesz w doczesnym pielgrzymowaniu, * a zwłaszcza w tej godzinie, * w której Jezus Chrystus, Twój Syn, gromadzi nas na świętej wieczerzy. * On, podobnie jak uczniom w Emaus, * wyjaśnia nam Pisma i łamie dla nas chleb.
(...)"

Zestawienie na Środę w Oktawie Wielkanocy.

Wt maja 16, 2006 20:46
Myślę, że porównywanie Kanonu z Modliwtą Eucharystyczną dla dzieci nie jest dobre. W kanonie mamy nawiązania do Biblii m.in. do ofiary Melchizedeka o której nie ma nic w programie do nauczania religii w podstawówce i przeciętne dziecko nie wie za bardzo o kogo chodzi.

Rozumiem, że przeciętne dziecko rozumie pojęcia "współistotny Ojcu" albo "Hosanna na wysokości"?

Ja myślę, że 95% dorosłych nie rozumie, o co w tym chodzi. A przecież wymawia te słowa co tydzień. A przynajmniej dwa razy w roku.

Wt maja 16, 2006 23:03
A ty, Dextimus traktujesz inne niż kanon modlitwy tak, jak by uwłaczały godności złożenia Tej Ofiary.

Nie. Ale zauważ, że nie wyrażają one JASNO wiary katolickiej.

Nie widzisz różnicy między:
"wszystkimi, którzy wiernie strzegą wiary katolickiej i apostolskiej"
a
"wszystkimi, którzy pracują dla Twojego ludu"
?

albo między:
"którzy przed nami odeszli ze znakiem wiary"
a
"którzy umarli"
?

Wt maja 16, 2006 23:06
W kanonie mamy nawiązania do Biblii m.in. do ofiary Melchizedeka o której nie ma nic w programie do nauczania religii w podstawówce i przeciętne dziecko nie wie za bardzo o kogo chodzi.

Serio? Nie chce mi się wierzyć... Czyżby od czasu mojej podstawówki poziom nauki religii aż tak się zdegradował?

Wt maja 16, 2006 23:12
Serio? Nie chce mi się wierzyć... Czyżby od czasu mojej podstawówki poziom nauki religii aż tak się zdegradował?

Chyba tak. Skoro z książki posiadającej imprimatur (!) naucza się dzieci, że "Msza święta jest NAMIASTKĄ ofiary Jezusa"...

Żałuj, ze nie widziałeś, jak wczoraj pod koniec Mszy świętej u mnie w parafii, staruszki śpiewały do akompaniamentu wesołego wikarego:
Dzieckiem Bożym jestem ja, la la la la la la la

Śr maja 17, 2006 8:49

Ja pamiętam jak chodziłem na początku mojej ministrantury na nieszpory i jak śpiewali "Ty jesteś kapład do końca wieka według obrządku Melchizedeka" to nie rozumiałem a byłem w podstawówce. Melchizedeka nie było w programie klas 1-3!

Dextimus, pisząc i porównując te modlitwy eucharystyczne czepiasz się trochę szczegów - przecież to jest TO SAMO tylko innymi słowami

Śr maja 17, 2006 20:48
Dextimus, pisząc i porównując te modlitwy eucharystyczne czepiasz się trochę szczegów - przecież to jest TO SAMO tylko innymi słowami

Czy
"wszystkimi, którzy wiernie strzegą wiary katolickiej i apostolskiej" (np. protestanccy heretycy wykluczeni)
oznacza to samo, co:
"wszystkimi, którzy pracują dla Twojego ludu" (np. policjant mahometanin albo urzędnik agnostyk)
?

albo czy
"którzy przed nami odeszli ze znakiem wiary" (czyli zaopatrzeni świętymi sakramentami)
oznacza to samo, co:
"którzy umarli" (jak Siwy Zenek, który po zamordowaniu żony i dzieci poderżnął sobie żyły. I umarł)
?

Śr maja 17, 2006 21:06

jeszcze do piosenki "Dzieckiem Bożym jestem ja la la la la la..." chciałem zauważyć że te piosenkę tydzień temu lub dwa śpiewał w "Ziarnie" BISKUP Antonii Długosz.

Dziękuje, że napisałeś mi rozważanie kto to są ci którzy wiernie strzegą wiary, kto to ci co pracują dla Bożego Ludu etc., ALE jak myślisz, czy dziecko zastanawia się nad tym, czy ci co pracuja dla ludu Bożego są katolikami?? Bo ja myślę, że nie.
Reguły dobrej rozmowy mówią ze trzeba przystosować język do możliwości percepcyjnych odbiorcy. Dlatego też przystosowano modlitę eucharystyczną do możliwośici percepcyjnych dzieci.

Cz maja 18, 2006 20:01

"
5. Teksty tych modlitw wyrażają w języku prostym i dostosowanym do dzieci te pojęcia, które zgodnie z tradycją zawsze znajdowały się w Modlitwach eucharystycznych, np. w epiklezie i w anamnezie.
6. Chociaż wybrano język łatwy, redaktorzy unikali niebezpieczeństwa infantylizmu, co naruszałoby godność Ofiary eucharystycznej."

por. "Modlitwy eucharystyczne w Mszach z udziałem dzieci - wprowadzenie"
http://www.pascha.org.pl/mr/z_dziecmi.php

Cz maja 18, 2006 20:21
Reguły dobrej rozmowy mówią ze trzeba przystosować język do możliwości percepcyjnych odbiorcy. Dlatego też przystosowano modlitę eucharystyczną do możliwośici percepcyjnych dzieci.

Od kiedy to dzieci są odbiorcą modlitwy eucharystycznej?

Odbiorcą modlitwy eucharystycznej jest BÓG!!!!

Cz maja 18, 2006 21:04
jeszcze do piosenki "Dzieckiem Bożym jestem ja la la la la la..." chciałem zauważyć że te piosenkę tydzień temu lub dwa śpiewał w "Ziarnie" BISKUP Antonii Długosz.

No bo ta piosenka się nadaje do TELEWIZJI, ale nie na zakończenie Mszy świętej, chociażby z tego prozaicznego względu, że nie ma jej w żadnym znanym mi śpiewniku mszalnym, zatwierdzonym przez właściwe terytorialnie Władze Kościoła.

Cz maja 18, 2006 21:57

Dextimus, a czy wszystkie pieśni muszą być zatwierdzone? Czy kapłan musi mieć Imprimatur na słowa które powie na kazaniu, dokładnie na to, gdize przerwa i kropka?

Tomek Torquemada, chodziło mi o to z tymi odbiorcami, że osoba która sie modli powinna rozumieć o co sie modli i rozumieć sens wypowiadanych słów. A modlitwę eucharystycznego oprócz Boga słyszą dzieci i muszą to rozumiec.

Pt maja 19, 2006 20:51
Dextimus, a czy wszystkie pieśni muszą być zatwierdzone?

Tak, wszystkie pieśni używane do mszy MUSZĄ BYĆ ZATWIERDZONE.

Pt maja 19, 2006 22:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona