Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N gru 14, 2025 17:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 jeszcze o klęczeniu podczas Mszy 
Autor Wiadomość
Bóg jest miłością

Zdarza się, że prawdę wiary: Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze, uważa się za nieaktualną i najchętniej usunięto by ją z katechizmu. Wśród wielu ludzi upowszechnia się pogląd, że miłosierny Bóg kocha człowieka bezgranicznie, więc, przebaczając jego grzechy, nie stawia mu żadnych wymagań. Zatraca się w ten sposób poczucie autorytetu Boga na rzecz traktowania Go jak dobrego "kumpla". A przecież Bóg jest Stwórcą i Panem nie tylko człowieka, ale Władcą i Królem wszelkiego stworzenia.

To nie "lefebvryści" napisali. Tym razem to jezuici.
http://wydawnictwowam.pl/psj/?0411,arty ... duchowosci

Wt maja 16, 2006 22:02

a kogo poważasz bardziej - Jezuitów czy papieża i jego encyklikę "Deus Caritas est". A może masz ją - jak nazwałeś tę część ciała - w cytuję "zydelku"??

Śr maja 17, 2006 21:23
a kogo poważasz bardziej - Jezuitów czy papieża i jego encyklikę "Deus Caritas est". A może masz ją - jak nazwałeś tę część ciała - w cytuję "zydelku"??

Manipulujesz. Czy Jezuici napisali w cytowanym fragmencie coś niezgodnego z encykliką?

św. Josemaria Escriva mawiał, że Boże Miłosierdzie bywa często nadużywane jako usprawiedliwienie dla letniości serca.

Śr maja 17, 2006 21:28
a kogo poważasz bardziej - Jezuitów czy papieża i jego encyklikę "Deus Caritas est".

A w którym miejscu tej encykliki Ojciec święty napisał, "że miłosierny Bóg kocha człowieka bezgranicznie, więc, przebaczając jego grzechy, nie stawia mu żadnych wymagań."? Bo jakoś nie zauważyłem.

Bob421 napisał(a):
A może masz ją - jak nazwałeś tę część ciała - w cytuję "zydelku"??

disce puer...
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=72975

Cz maja 18, 2006 7:15

Ja nie powiedziałem, że Bóg nie stawia wymagań, bo stawia. Ale 8 z 10 przykazań odnosi się do CZŁOWIEKA I DO ŻYCIA W GRUPIE Z INNYMI. Jaki z tego wniosek? Że Bogu bardziej zależy żebyśmy dobrze czynili bliźnim. "Nie każdy kto mi mówi Panie, Panie będzie miał życie wieczne"

Cz maja 18, 2006 19:48
Ja nie powiedziałem, że Bóg nie stawia wymagań, bo stawia. Ale 8 z 10 przykazań odnosi się do CZŁOWIEKA I DO ŻYCIA W GRUPIE Z INNYMI. Jaki z tego wniosek? Że Bogu bardziej zależy żebyśmy dobrze czynili bliźnim.

Czyżby?

Pierwsze i najważniejsze przykazanie to:

"Będziesz miłował Pana Boga swego z całego serca swego, z całej duszy swojej i ze wszystkich sił swoich".

Bez spełnienia tego przykazania NIE DA się spełnić drugiego - przykazania miłości bliźniego.

Cz maja 18, 2006 21:08

Ani pierwsze bez drugiego - ani drugie bez pierwszego.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz maja 18, 2006 21:18
Zobacz profil WWW
Traktujesz to, Torquemada, wybiórczo.

Ani pierwsze bez drugiego - ani drugie bez pierwszego.

Ew. Mateusza
(34) Gdy faryzeusze dowiedzieli się, że zamknął usta saduceuszom, zebrali się razem, (35) a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał , wystawiając Go na próbę: (36) Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? (37) On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. (38) To jest największe i pierwsze przykazanie. (39) Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. (40) Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.

Cz maja 18, 2006 21:23
(36) Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? (37) On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. (38) To jest największe i pierwsze przykazanie.

zapomniałeś mu podkreślić trudny wyraz ;-)

A może to drugie jest "bardziej największe"?

Cz maja 18, 2006 22:00

Dextimus - nie traktuj mnie jak idioty :?

Cytuj:
Gdy faryzeusze dowiedzieli się, że zamknął usta saduceuszom, zebrali się razem, a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał , wystawiając Go na próbę: Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.

Ty patrzysz wybiórczo - na jedno tylko, nie chcąc zrozumieć ich właściwego znaczenia - razem.

Pt maja 19, 2006 8:48
Zobacz profil WWW
Dextimus - nie traktuj mnie jak idioty :?

Sam się o to prosisz, jeśli nie rozumiesz znaczenia słowa "największy". Co do "opierania się" Prawa na dwóch przykazaniach - skąd przypuszczenie, że są one tak samo ważne? Prawo przewozowe na ten przykład opiera się na USTAWIE (najważniejszej) i na ROZPORZĄDZENIACH (mniej ważnych).

Gdyby jakiś złoczyńca przystawił lufę pistoletu do skroni bliskiej Ci osoby i powiedział, że wystarczy, iż spluniesz na Krucyfiks, a jej nie zastrzeli, to co byś wybrał?

Pt maja 19, 2006 12:47

Skąd porównanie dwóch najważniejszych przykazań (o których tak sam Jezus napisał) do aktu prawnego wyższego i aktu prawnego niższego stopnia :?: To nie to samo.

Pt maja 19, 2006 13:04
Zobacz profil WWW
Skąd porównanie dwóch najważniejszych przykazań (o których tak sam Jezus napisał) do aktu prawnego wyższego i aktu prawnego niższego stopnia :?: To nie to samo.

ponieważ tylko jedno z nich jest największe i pierwsze. I ponieważ drugie przykazanie wynika z pierwszego i jest niemożliwe do spełnienia w oderwaniu od pierwszego.

Nie odpowiedziałeś na pytanie Dextimusa, a ciekaw jestem Twojej odpowiedzi.

Pt maja 19, 2006 13:28

Gdyby jakiś złoczyńca przystawił lufę pistoletu do skroni bliskiej Ci osoby i powiedział, że wystarczy, iż spluniesz na Krucyfiks, a jej nie zastrzeli, to co byś wybrał?

To pytanie jest zwyczajnie chamskie. Skłanianie ludzi do takich rozważań, nawet czysto teoretycznych zasiewa w umysłach obraz Boga jako bezwzględnej istoty która wymaga potwornych decyzjii. Co Ty chcesz osiągnąć zadając takie pytania z tą okropną surowością? Zdajesz sobie sprawę z tego, że odpowiedź na takie pytanie albo nadwątli miłość do Boga, albo do bliskiej osoby, miłośniku dobrych owoców?

Pt maja 19, 2006 14:41

ponieważ tylko jedno z nich jest największe i pierwsze. I ponieważ drugie przykazanie wynika z pierwszego i jest niemożliwe do spełnienia w oderwaniu od pierwszego.

Ale samo pierwsze - przy czym upiera się Dextimus - nie wystarczy. Jezus tłumaczył to Żydom, którzy widzieli tylko przepisy prawa, a nie ludzi, których to prawo miało do Boga prowadzić.

Jakby mi ktoś przystawił lufę - to bym się zastanawiał. Zadowolony :?: To może teraz Ty, Torquemada, odpowiesz na to samo pytanie :?:

Pt maja 19, 2006 14:51
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona