jeszcze o klęczeniu podczas Mszy
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bob421 napisał(a): Bóg jest miłością
Zdarza się, że prawdę wiary: Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze, uważa się za nieaktualną i najchętniej usunięto by ją z katechizmu. Wśród wielu ludzi upowszechnia się pogląd, że miłosierny Bóg kocha człowieka bezgranicznie, więc, przebaczając jego grzechy, nie stawia mu żadnych wymagań. Zatraca się w ten sposób poczucie autorytetu Boga na rzecz traktowania Go jak dobrego "kumpla". A przecież Bóg jest Stwórcą i Panem nie tylko człowieka, ale Władcą i Królem wszelkiego stworzenia.
To nie "lefebvryści" napisali. Tym razem to jezuici.
http://wydawnictwowam.pl/psj/?0411,arty ... duchowosci
|
| Wt maja 16, 2006 22:02 |
|
|
|
 |
|
Bob421
|
a kogo poważasz bardziej - Jezuitów czy papieża i jego encyklikę "Deus Caritas est". A może masz ją - jak nazwałeś tę część ciała - w cytuję "zydelku"??
|
| Śr maja 17, 2006 21:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bob421 napisał(a): a kogo poważasz bardziej - Jezuitów czy papieża i jego encyklikę "Deus Caritas est". A może masz ją - jak nazwałeś tę część ciała - w cytuję "zydelku"??
Manipulujesz. Czy Jezuici napisali w cytowanym fragmencie coś niezgodnego z encykliką?
św. Josemaria Escriva mawiał, że Boże Miłosierdzie bywa często nadużywane jako usprawiedliwienie dla letniości serca.
|
| Śr maja 17, 2006 21:28 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bob421 napisał(a): a kogo poważasz bardziej - Jezuitów czy papieża i jego encyklikę "Deus Caritas est". A w którym miejscu tej encykliki Ojciec święty napisał, "że miłosierny Bóg kocha człowieka bezgranicznie, więc, przebaczając jego grzechy, nie stawia mu żadnych wymagań."? Bo jakoś nie zauważyłem. Bob421 napisał(a): A może masz ją - jak nazwałeś tę część ciała - w cytuję "zydelku"??
disce puer...
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=72975
|
| Cz maja 18, 2006 7:15 |
|
 |
|
Bob421
|
Ja nie powiedziałem, że Bóg nie stawia wymagań, bo stawia. Ale 8 z 10 przykazań odnosi się do CZŁOWIEKA I DO ŻYCIA W GRUPIE Z INNYMI. Jaki z tego wniosek? Że Bogu bardziej zależy żebyśmy dobrze czynili bliźnim. "Nie każdy kto mi mówi Panie, Panie będzie miał życie wieczne"
|
| Cz maja 18, 2006 19:48 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bob421 napisał(a): Ja nie powiedziałem, że Bóg nie stawia wymagań, bo stawia. Ale 8 z 10 przykazań odnosi się do CZŁOWIEKA I DO ŻYCIA W GRUPIE Z INNYMI. Jaki z tego wniosek? Że Bogu bardziej zależy żebyśmy dobrze czynili bliźnim.
Czyżby?
Pierwsze i najważniejsze przykazanie to:
"Będziesz miłował Pana Boga swego z całego serca swego, z całej duszy swojej i ze wszystkich sił swoich".
Bez spełnienia tego przykazania NIE DA się spełnić drugiego - przykazania miłości bliźniego.
|
| Cz maja 18, 2006 21:08 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Traktujesz to, Torquemada, wybiórczo.
Ani pierwsze bez drugiego - ani drugie bez pierwszego.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Cz maja 18, 2006 21:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Traktujesz to, Torquemada, wybiórczo.
Ani pierwsze bez drugiego - ani drugie bez pierwszego.
Ew. Mateusza
(34) Gdy faryzeusze dowiedzieli się, że zamknął usta saduceuszom, zebrali się razem, (35) a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał , wystawiając Go na próbę: (36) Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? (37) On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. (38) To jest największe i pierwsze przykazanie. (39) Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. (40) Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.
|
| Cz maja 18, 2006 21:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek Torquemada napisał(a): (36) Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? (37) On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. (38) To jest największe i pierwsze przykazanie.
zapomniałeś mu podkreślić trudny wyraz ;-)
A może to drugie jest "bardziej największe"?
|
| Cz maja 18, 2006 22:00 |
|
 |
|
ToMu
|
Dextimus - nie traktuj mnie jak idioty
Cytuj: Gdy faryzeusze dowiedzieli się, że zamknął usta saduceuszom, zebrali się razem, a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał , wystawiając Go na próbę: Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.
Ty patrzysz wybiórczo - na jedno tylko, nie chcąc zrozumieć ich właściwego znaczenia - razem.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Pt maja 19, 2006 8:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Dextimus - nie traktuj mnie jak idioty :?
Sam się o to prosisz, jeśli nie rozumiesz znaczenia słowa "największy". Co do "opierania się" Prawa na dwóch przykazaniach - skąd przypuszczenie, że są one tak samo ważne? Prawo przewozowe na ten przykład opiera się na USTAWIE (najważniejszej) i na ROZPORZĄDZENIACH (mniej ważnych).
Gdyby jakiś złoczyńca przystawił lufę pistoletu do skroni bliskiej Ci osoby i powiedział, że wystarczy, iż spluniesz na Krucyfiks, a jej nie zastrzeli, to co byś wybrał?
|
| Pt maja 19, 2006 12:47 |
|
 |
|
ToMu
|
Skąd porównanie dwóch najważniejszych przykazań (o których tak sam Jezus napisał) do aktu prawnego wyższego i aktu prawnego niższego stopnia  To nie to samo.
|
| Pt maja 19, 2006 13:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Skąd porównanie dwóch najważniejszych przykazań (o których tak sam Jezus napisał) do aktu prawnego wyższego i aktu prawnego niższego stopnia  To nie to samo.
ponieważ tylko jedno z nich jest największe i pierwsze. I ponieważ drugie przykazanie wynika z pierwszego i jest niemożliwe do spełnienia w oderwaniu od pierwszego.
Nie odpowiedziałeś na pytanie Dextimusa, a ciekaw jestem Twojej odpowiedzi.
|
| Pt maja 19, 2006 13:28 |
|
 |
|
Incognito
|
Dextimus napisał(a): Gdyby jakiś złoczyńca przystawił lufę pistoletu do skroni bliskiej Ci osoby i powiedział, że wystarczy, iż spluniesz na Krucyfiks, a jej nie zastrzeli, to co byś wybrał?
To pytanie jest zwyczajnie chamskie. Skłanianie ludzi do takich rozważań, nawet czysto teoretycznych zasiewa w umysłach obraz Boga jako bezwzględnej istoty która wymaga potwornych decyzjii. Co Ty chcesz osiągnąć zadając takie pytania z tą okropną surowością? Zdajesz sobie sprawę z tego, że odpowiedź na takie pytanie albo nadwątli miłość do Boga, albo do bliskiej osoby, miłośniku dobrych owoców?
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
| Pt maja 19, 2006 14:41 |
|
 |
|
ToMu
|
Torquemada napisał(a): ponieważ tylko jedno z nich jest największe i pierwsze. I ponieważ drugie przykazanie wynika z pierwszego i jest niemożliwe do spełnienia w oderwaniu od pierwszego.
Ale samo pierwsze - przy czym upiera się Dextimus - nie wystarczy. Jezus tłumaczył to Żydom, którzy widzieli tylko przepisy prawa, a nie ludzi, których to prawo miało do Boga prowadzić.
Jakby mi ktoś przystawił lufę - to bym się zastanawiał. Zadowolony  To może teraz Ty, Torquemada, odpowiesz na to samo pytanie 
|
| Pt maja 19, 2006 14:51 |
|
|
|