Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 27, 2025 17:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 piękne monstancje hand made 
Autor Wiadomość

Ale w takim razie, czy aby na tych zdjęciach nie jest pokazana Hostia przed konsekracją? Albo po Mszy Św.? Bo żadnego kapłana, ani ludzi tu nie widać...

W Monstrancji trzymana jest Hostia po konsekracji. A Chrystus jest obecny pod postacią Hostii nawet po zakończeniu Mszy - dopóki Hostia istnieje

So lip 22, 2006 11:01

Choć przyznam, że bardzo mi się podoba ten kamień z rybą.
I nadal uważam, że większą wagę należy przykładać do ducha prawa niż jego litery... To prawo jest dla człowieka a nie człowiek dla prawa...
Nic to, uciekam :papa2:

So lip 22, 2006 11:11

Pozwolę sobie jeszcze dorzucić do naszych wspólnych rozważań przypowieść o modlitwie faryzeusza i celnika:

Łk 18, 9-14 napisał(a):
Powiedział też do niektórych, co ufali sobie, że są sprawiedliwi, a innymi gardzili, tę przypowieść: «Dwóch ludzi przyszło do świątyni, żeby się modlić, jeden faryzeusz a drugi celnik. Faryzeusz stanął i tak w duszy się modlił: "Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie, zdziercy, oszuści, cudzołożnicy, albo jak i ten celnik. Zachowuję post dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę ze wszystkiego, co nabywam". Natomiast celnik stał z daleka i nie śmiał nawet oczu wznieść ku niebu, lecz bił się w piersi i mówił: "Boże, miej litość dla mnie, grzesznika!" Powiadam wam: Ten odszedł do domu usprawiedliwiony, nie tamten. Każdy bowiem, kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się uniża, będzie wywyższony».

Pn lip 24, 2006 12:52
292. Naczynia liturgiczne służące do Składania w nich hostii, jak patena, puszka, naczyńko do przenoszenia Najświętszego Sakramentu, monstrancja oraz inne podobne mogą być wykonane z innych materiałów, uznawanych w danym kraju za szlachetne, np. z kości słoniowej lub z jakiegoś twardego drewna, byleby były stosowne do użytku liturgicznego.

Nie wiedziałem, że w Łodzi mają drzewa szlachetne i piaskowiec szlachetny? A może to było drzewo mądrości i piaskowiec wyciosany ze ściany Katedry?

Pn lip 24, 2006 20:12
Każdy bowiem, kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się uniża

To Torquemada się wywyższa apelując o NALEŻNY SZACUNEK dla Ciała Chrystusa???

Głowę daję, że zawartość kieszeni (nie licząc telefonu komórkowego) pierwszego lepszego "adorującego" na tej wycieczce była cenniejsza niż te - pożal się Boże - "monstrancje".

Ale wy, zbajerowana młodzieży, i tak nic z tego nie rozumiecie...

Pn lip 24, 2006 20:19
Moderator

Tak, nie rozumiemy, bo jesteśmy niewykształceni i głupi.

W jaki sposób powinno się o takie sprawy apelować? Niszcząc ludzi po drodze? Cel uświęca środki?

Dlaczego nikt nie pomyśli nad intencjami tych ludzi? Uważacie, że były złe? Że ktoś chciał Pana Jezusa poniżyć? Dlaczego wciąż upatrujecie w ludziach zło?

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pn lip 24, 2006 21:21
Dlaczego nikt nie pomyśli nad intencjami tych ludzi? Uważacie, że były złe? Że ktoś chciał Pana Jezusa poniżyć?

To nie wie Pani Moderator, że zawiniona ignoracja jest grzechem? Nawet mądrość ludowa mówi, że "dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane".

Do tego, skoro był tam Najświętszy Sakrament, to musiał być również ksiądz. Nie wmówisz mi, że ksiądz nie zna OWMR. Więc nie chodziło i ignorację, tylko o karygodne lekceważenie przepisów wydanych przez Kościół Święty.

Czego jeszcze trzeba byś wyczuła niestosowność sytuacji? Ciała Pańskiego przyklejonego gumą do żucia do "monstrancji" z butelki po piwie? A może wtedy też będziesz domniemywać, że ktoś zrobił to "w dobrej intencji" ?

Pn lip 24, 2006 21:28
Moderator

Czyli mam rozumieć, że w imię przepisów nie pozwoliłbyś tym ludziom adorować Jezusa czy też odprawiać Mszy Św.?

I bardzo proszę traktować mnie jak normalnego usera i zwracać się do mnie per rozalka, bo w takim charakterze tu rozmawiam.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pn lip 24, 2006 21:32
Czyli mam rozumieć, że w imię przepisów nie pozwoliłbyś tym ludziom adorować Jezusa

A dlaczego ci młodzi ludzie nie mogli po prostu adorować Ciała Pańskiego umieszczonego w odkrytym cyborium na korporale? Jak nie widzą, to nie wierzą?

Pn lip 24, 2006 21:34

rozalka napisał(a):
Czyli mam rozumieć, że w imię przepisów nie pozwoliłbyś tym ludziom adorować Jezusa

A dlaczego ci młodzi ludzie nie mogli po prostu adorować Ciała Pańskiego umieszczonego w odkrytym cyborium na korporale? Jak nie widzą, to nie wierzą?

Może dlatego, że nie znają przepisów?
A moze z potrzeby serca, z miłości do Jezusa, któremu chcieli oddać hołd, którego chcieli adorować?
Przeciez Jezus nie raz mówił że nie chce bogactw, ale szczerą wiarę... I jestem przekonany, że jeśli nasz Pan był w tej monstrancji szczerze adorowany, to ta modlitwa była mu miła

Pn lip 24, 2006 21:41

hint: Mieli ze sobą kapłana. On powinien znać przepisy.

Kamyk napisał(a):
A moze z potrzeby serca, z miłości do Jezusa, któremu chcieli oddać hołd, którego chcieli adorować?

A czy jest jeszcze miejsce dla miłości do Kościoła?

Poza tym - dla Boskiego Gościa należy przygotowac miejsce NAJDOSTOJNIEJSZE, a nie bylejakie. W dodatku z rybą zamiast krzyża. Ruch lifeteen w USA to nawet używa "krycyfiksów" z "ukrzyżowaną" rybą zamiast Pana Jezusa. No, ale oni nie czytali RS - im wolno :)

Pn lip 24, 2006 21:55
Dextimus napisał(a):
rozalka napisał(a):

Przeciez Jezus nie raz mówił że nie chce bogactw, ale szczerą wiarę... I jestem przekonany, że jeśli nasz Pan był w tej monstrancji szczerze adorowany, to ta modlitwa była mu miła

Obiecałem sobie uczestniczyć w tym forum jedynie biernie, (tj. przez samo czytanie, bez komentowania które patrząc na jałowość wielu prowadzonych tu sporów zdało mi się być bezcelowe) jednak powstrzymać się nie mogłem:

Nie ośmielam się wymagać od młodzieży znajomości szczegółowych przepisów i regulacji, ale jest 100% pewne, że z tą ekipą był ksiądz!

Pn lip 24, 2006 22:24
jednak powstrzymać się nie mogłem

Miło Cię tu widzieć :-) W przyszłości też się nie powstrzymuj ;-)

Pn lip 24, 2006 22:53

Czyli mam rozumieć, że w imię przepisów nie pozwoliłbyś tym ludziom PROFANOWAĆ Jezusa czy też odprawiać Mszy Św.?

Mała zmiana edycyjna, żebyśmy wiedzieli, o czym rozmawiamy...

Wt lip 25, 2006 6:26
Ja mam taką propozycję, aby podczas Komunii św. rozdawano dla chętnych dodatkową konsekrowaną Hostię - dla tych, którzy chcą sobie "poadorować" w domu, w naprędce skleconej domowym sumptem "monstrancji".

Jest to do zrobienia - kilka lat temu byłem na niedzielnej Mszy św. w misji katolickiej w jednym z miasteczek Dominikany. Podchodząc gęsiego do Komunii św. zauważyłem, jak stojący obok mnie (w kolejce do świeckiego szafarza - ja stałem w kolejce do kapłana) facet pokazał palcami literę V, co szafarz najprawdopodobniej zrozumiał zgodnie z intencją i dał mu na rękę DWIE Hostie. Wracając na miejsce widziałem, jak jedną z nich podał swojej żonie/przyjaciółce, której najwidoczniej nie chciało się ruszać sempiterny z krzesełka.

Wt lip 25, 2006 7:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona