Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 16:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Miejsce Mszy Wszechczasów 

Czy według Ciebie Msza św. Wszechczasów powinna być:
Całkowicie zakazana 5%  5%  [ 2 ]
Równoprawna z nową Mszą 43%  43%  [ 19 ]
Powinna całkowicie zastąpić nową Mszę 45%  45%  [ 20 ]
Dopuszczalna za specjalnym zezwoleniem (indult) 7%  7%  [ 3 ]
Liczba głosów : 44

Miejsce Mszy Wszechczasów 
Autor Wiadomość

Odsyłam do tekstu oryginału z przekładem angielskim:
http://www.dailycatholic.org/quoprimu.htm

W bulli jest: "Neve Praesules...", a więc: "Żadni papieże/patriarchowie/biskupi". Gdyby chodziło wyłącznie o biskupów, napisano by przecież "Neve Episcopi..."

Pozdrawiam,
Bartek

Śr wrz 21, 2005 20:18

myślę, że i ten argument okaże się za trudny ;-)

pozdrowienia

Śr wrz 21, 2005 20:23

Czyli tamten papiez miał prawo, a jego nastepcy juz nie?
Tamten był z innego materiału i miał wiekszą władzę od tych nastepnych?

Śr wrz 21, 2005 21:10
pewnie tego nie zrozumiesz Bela, ale jak jeden papież kanonizuje Jana Kowalskiego, to jego następca musi traktować go jako świętego. Tak samo jest z dogmatami ...

Śr wrz 21, 2005 21:17
Od kiedy to chorał gregoriański jest sprawą dogmatyczna w Kościele?
Łacina tez jest dogmatem?
Szkoda, ze Jezus nie posługiwał sie nia na codzien...a moze On tez jest antydogmatyczny?

Śr wrz 21, 2005 21:22
o czym konkretnie mówisz, udowadniając ze nic nie rozumiesz ??

nie dociera do ciebie, że na zupelnie innej płaszczyźnie stoi Quo Primum z używaniem chorałów ?

Śr wrz 21, 2005 21:27

"Żaden biskup (łac. "praesul" oznaczało również papieża czy patriarchę!), administrator, kanonik, kapelan lub inny ksiądz diecezjalny, lub zakonnik jakiegokolwiek zgromadzenia, jakkolwiek nie byłby tytułowany, nie może być zobowiązany (łac. "teneantur") do odprawiania Mszy św. w inny sposób, niż przez Nas polecono."

Cóż...
Chciałam tylko zauważyć, że w tym zdaniu, tak jak je tłumaczysz, występuje strona bierna. Jeśliby owo słowo oznaczało papieża, to znaczy że zdanie brzmiałoby:

Żaden papież [...] nie może być zobowiązany [...]

Czy mogłabym się dowiedzieć, kto miałby zobowiązać do czegokolwiek papieża? Bo wszystkich pozostałych zapewne mógłby właśnie papież, ale podobno tu jest strona bierna?

Absurd, czy jednak inne rozumienie słowa?

Śr wrz 21, 2005 23:00
A czy Papież upoważniony przez Sobór Trydencki do opracowania nowego rytu Mszy miał uprawnienia do zakazania następnemu Soborowi Powszechnemu zmian w Liturgii ?

Śr wrz 21, 2005 23:09
A czy Papież upoważniony przez Sobór Trydencki do opracowania nowego rytu Mszy miał uprawnienia do zakazania następnemu Soborowi Powszechnemu zmian w Liturgii ?

powiedz mi, w czym różni się ryt 1570 od Mszału poprzedniego (1474) ?? A jeśli

1) niczym

2) nie wiesz

to czemu ośmielasz się pisać per "nowy ryt" ??

Śr wrz 21, 2005 23:14

jo-tka: oczywiście, ma Pani rację. W tym kontekście tak.

Semantykę słowa "praesul" przytoczyłem, aby P.Jan Leszek snadniej przekonał się, iż w bulli "Quo Primum" nie ma tekstu, na który się powołuje.

Cz wrz 22, 2005 8:53

jo-tka: oczywiście, ma Pani rację. W tym kontekście tak.

Semantykę słowa "praesul" przytoczyłem, aby P.Jan Leszek snadniej przekonał się, iż w bulli "Quo Primum" nie ma tekstu, na który się powołuje.

Cytuj:
Chciałam tylko zauważyć, że w tym zdaniu, tak jak je tłumaczysz, występuje strona bierna. Jeśliby owo słowo oznaczało papieża, to znaczy że zdanie brzmiałoby:

Żaden papież [...] nie może być zobowiązany [...]

Czy mogłabym się dowiedzieć, kto miałby zobowiązać do czegokolwiek papieża? Bo wszystkich pozostałych zapewne mógłby właśnie papież, ale podobno tu jest strona bierna?

Absurd, czy jednak inne rozumienie słowa?

Jo_tka napisała to samo, co i ja - zdanie z bulli św. Piusa V nie dotyczy papieża - a Ty się z nią zgodziłeś. W końcu zdecyduj się.

Cz wrz 22, 2005 9:57
Czyli tamten papiez miał prawo, a jego nastepcy juz nie?

Czy Benedykt XVI ma prawo odwołać nakaz kultu publicznego, czyli kanonizację św. Maksymiliana Maryi Kolbego? Przecież O. Kolbe wypisywał o "naszych starszych braciach w Wierze" takie straszne rzeczy...

Jesli nie ma prawa odwołać kanonizacji, to właściwie dlaczego? Czyżby Jan Paweł II miał więcej władzy niż Benedykt XVI?

Cz wrz 22, 2005 10:38
Szkoda, ze Jezus nie posługiwał sie nia na codzien...

Ostatnią wieczerzę Pan Jezus spożywał z apostołami na półleżąco. Dlaczego Pan przyjmuje Komunię świętą w innej pozycji?

Cz wrz 22, 2005 10:40

Jo_tka napisała to samo, co i ja - zdanie z bulli św. Piusa V nie dotyczy papieża - a Ty się z nią zgodziłeś. W końcu zdecyduj się.

Pan pisał o samowolnym dokonywaniu zmian w liturgii, a Pani Jo_tka i ja o zobowiązywaniu/zmuszaniu do celebrowania liturgii w innym kształcie niż skodyfikowany przez Piusa V.

Proszę wreszcie określić, które zdanie bulli miał Pan na myśli pisząc:
Leszek, Jan napisał(a):
Piux V w "Quo Primum" wymienia tych, którzy nie mogą samowolnie dokonywać zmian w liturgii trydenckiej.

Pozdrawiam,
Bartek

Cz wrz 22, 2005 10:49

Ale nie wymienia następcy Piotra. Powinno to być oczywiste, że Papież nie jest jakimś tam sobie biskupem. Poza tym, gdyby było tak, jak twierdzą lefebryści (absolutnie nikt, nawet inny papież, nie ma prawa reformować tego, co odnośnie do liturgii postanowił św. Pius V), to przecież w dokumencie o charakterze prawnym, następca św. Piotra byłby wymieniony pośród tych, których obowiązywałby ten zakaz. Św. Pius V doskonale wiedział, że jego następcy mogą reformować liturgię, dlatego nie popełnił błędu, jaki popełniają lefebryści.

Cz wrz 22, 2005 11:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona