Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 7:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Wypełnianie nakazu uczestniczenia we Mszy świętej niedzielne 
Autor Wiadomość

Prawo Kościoła zakazuje biskupom i księżom jedynie koncelebrowania z tymi Kościołami i wspólnotami wyznaniowymi, które nie pozostają w pełnej jedności z Kościołem.
To, że Biskup katolicki głosił homilię u mariawitów wynika po prostu z tego, że oba Kościoły aktywnie działają na polu ekumenicznym, natomiast lefebryści, co jest charakterystyczne dla sekty, twierdzą, że tylko oni mają rację i wszyscy inni mają im się podporządkować, z Papieżem na czele, a ekumenizm - wbrew nauce Kościoła - po prostu odrzucają.

N kwi 02, 2006 19:35
Prawo Kościoła zakazuje biskupom i księżom jedynie koncelebrowania z tymi Kościołami i wspólnotami wyznaniowymi, które nie pozostają w pełnej jedności z Kościołem.
To, że Biskup katolicki głosił homilię u mariawitów wynika po prostu z tego, że oba Kościoły aktywnie działają na polu ekumenicznym, natomiast lefebryści, co jest charakterystyczne dla sekty, twierdzą, że tylko oni mają rację i wszyscy inni mają im się podporządkować, z Papieżem na czele, a ekumenizm - wbrew nauce Kościoła - po prostu odrzucają.

Czyli schizmatycy ekumeniczni są "cacy" a nieekumneiczni są "be"?

N kwi 02, 2006 19:37
ekumenizm - wbrew nauce Kościoła - po prostu odrzucają.

Czy Kościół nakazuje mi wierzyć w ekumenizm?

Czy wiara w ekumenizm jest konieczna do zbawienia?

N kwi 02, 2006 19:39

Ekumenizm nie jest prawdą wiary, lecz przykazaniem danym Kościołowi przez samego Jezusa Chrystusa podczas Jego mowy pożegnalnej w Wieczerniku.

N kwi 02, 2006 19:41
Ekumenizm nie jest prawdą wiary, lecz przykazaniem danym Kościołowi przez samego Jezusa Chrystusa podczas Jego mowy pożegnalnej w Wieczerniku.

Tak? A który konkretnie fragment Ewangelii raczy Pan nadinterpretować?

N kwi 02, 2006 19:43

N kwi 02, 2006 19:59
Mądrej głowie dość dwie słowie.

Doskonale wiem, jaki fragment chce Pan nadużyć. Chciałbym jednak, by padło to z Pańskich ust.

N kwi 02, 2006 20:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4