Wypełnianie nakazu uczestniczenia we Mszy świętej niedzielne
Autor |
Wiadomość |
Leszek, Jan
|
Prawo Kościoła zakazuje biskupom i księżom jedynie koncelebrowania z tymi Kościołami i wspólnotami wyznaniowymi, które nie pozostają w pełnej jedności z Kościołem.
To, że Biskup katolicki głosił homilię u mariawitów wynika po prostu z tego, że oba Kościoły aktywnie działają na polu ekumenicznym, natomiast lefebryści, co jest charakterystyczne dla sekty, twierdzą, że tylko oni mają rację i wszyscy inni mają im się podporządkować, z Papieżem na czele, a ekumenizm - wbrew nauce Kościoła - po prostu odrzucają.
|
N kwi 02, 2006 19:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Prawo Kościoła zakazuje biskupom i księżom jedynie koncelebrowania z tymi Kościołami i wspólnotami wyznaniowymi, które nie pozostają w pełnej jedności z Kościołem. To, że Biskup katolicki głosił homilię u mariawitów wynika po prostu z tego, że oba Kościoły aktywnie działają na polu ekumenicznym, natomiast lefebryści, co jest charakterystyczne dla sekty, twierdzą, że tylko oni mają rację i wszyscy inni mają im się podporządkować, z Papieżem na czele, a ekumenizm - wbrew nauce Kościoła - po prostu odrzucają.
Czyli schizmatycy ekumeniczni są "cacy" a nieekumneiczni są "be"?
|
N kwi 02, 2006 19:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): ekumenizm - wbrew nauce Kościoła - po prostu odrzucają.
Czy Kościół nakazuje mi wierzyć w ekumenizm?
Czy wiara w ekumenizm jest konieczna do zbawienia?
|
N kwi 02, 2006 19:39 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Ekumenizm nie jest prawdą wiary, lecz przykazaniem danym Kościołowi przez samego Jezusa Chrystusa podczas Jego mowy pożegnalnej w Wieczerniku.
|
N kwi 02, 2006 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Ekumenizm nie jest prawdą wiary, lecz przykazaniem danym Kościołowi przez samego Jezusa Chrystusa podczas Jego mowy pożegnalnej w Wieczerniku.
Tak? A który konkretnie fragment Ewangelii raczy Pan nadinterpretować?
|
N kwi 02, 2006 19:43 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Mądrej głowie dość dwie słowie.
|
N kwi 02, 2006 19:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Mądrej głowie dość dwie słowie.
Doskonale wiem, jaki fragment chce Pan nadużyć. Chciałbym jednak, by padło to z Pańskich ust.
|
N kwi 02, 2006 20:00 |
|
|
|