Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N gru 14, 2025 20:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Skromne spostrzeżenie, czyli "II Prex Eucharistica" 
Autor Wiadomość
Tomek Torquemada, chodziło mi o to z tymi odbiorcami, że osoba która sie modli powinna rozumieć o co sie modli i rozumieć sens wypowiadanych słów. A modlitwę eucharystycznego oprócz Boga słyszą dzieci i muszą to rozumiec.

Podczas ME modli się kapłan. Dzieci nie muszą tego nawet słyszeć (w liturgii trydenckiej kanon był odmawiany po cichu), więc nie wiem skąd postulat, że MUSZĄ rozumieć...

Pt maja 19, 2006 22:25
Dzieci nie muszą tego nawet słyszeć (w liturgii trydenckiej kanon był odmawiany po cichu), więc nie wiem skąd postulat, że MUSZĄ rozumieć...

"Głową muru nie przebijesz..." :sciana:

"2. Teksty Modlitw eucharystycznych przeznaczone dla dzieci mają je przygotować do owocnego udziału w Mszach dla dorosłych." , por. "Modlitwy Eucharystyczne w Mszach z udziałem dzieci - wprowadzenie"

Pt maja 19, 2006 22:50
Cytuj:
Dzieci nie muszą tego nawet słyszeć (w liturgii trydenckiej kanon był odmawiany po cichu), więc nie wiem skąd postulat, że MUSZĄ rozumieć...

"Głową muru nie przebijesz..." :sciana:

"2. Teksty Modlitw eucharystycznych przeznaczone dla dzieci mają je przygotować do owocnego udziału w Mszach dla dorosłych." , por. "Modlitwy Eucharystyczne w Mszach z udziałem dzieci - wprowadzenie"

Dwie rzeczy:
a) Dzieci nie są odbiorcami modlitw. Ale to już chyba wyjaśniliśmy.
b) Dla ważności mszy nie ma żadnego znaczenia, czy wierni słyszą i czy rozumieją modlitwę kapłana. Tak więc nikt z wiernych nie MUSI nic rozumieć. Dzieci MOGĄ rozumieć, dorośli zaś POWINNI. Jeszcze raz przypomnę, że do niedawna kapłan odmawiał kanon mszy PO CICHU.

Pt maja 19, 2006 23:09
b) Dla ważności mszy nie ma żadnego znaczenia, czy wierni słyszą

Mało tego - dla ważności Mszy św. nie ma żadnego znaczenia, czy jest choćby jeden wierny! Msza św., w której uczestniczy sam kapłan jest tak samo ważna i tak samo godna, jak każda inna.

Tomek Torquemada napisał(a):
Jeszcze raz przypomnę, że do niedawna kapłan odmawiał kanon mszy PO CICHU.

Ba! A ja przypomnę, że na wieki wieków obowiązuje nauka Soboru Trydenckiego: Sesja XXII, Kan. 9: Jeśli ktoś twierdzi, że liturgiczne zarządzenie Kościoła rzymskiego, według którego część kanonu i słowa konsekracji odmawia się po cichu jest godne potępienia (...) - niech będzie wyklęty!

So maja 20, 2006 7:51

"jeszcze do nie dawna kapład odmaiał po cichu" a jak myślisz, po co zmienili i teraz kapłan MUSI odmawiać głośno? Po to, żeby ludzie słyszeli. A po co mają słyszeć? żeby owocniej uczestniczyli w mszy. A jakie powinny być teksty modlitw żeby uczestnictwo było owocne? ZROZUMIAŁE dla będących na mszy. Więc i dzieci słysząc modlitę eucharystyczną dla dzieci powinny ją rozumieć

Dextimus, nie bądź śmieszny. To tak jakby wprowadzono nowy kodeks karny, a przestępce sądzono na starych zasadach. Nie udawaj, że nie wiesz, że po Vaticanum II wiele przepisów Soboru Trydenckiego zostało zmienionych? I proszę, nie pisz i nie pytaj gdzie pisze, że przepisy nowego soboru zastępują przepisy starego i gdzie jest taki nakaz.

A idąc twoim tokiem rozumowania papież Paweł VI, Jan Paweł I, Jan Paweł II, Bednedykt XVI, biskupi i wszyscy kapłani odprawiający mszę po II Soborze Watykańskim powinni być wyklęci.

A i jeszcze jedno: Tomek Torquemada, Vaticanum II było ponad 40 lat temu, więc uważam mówienie, że to było "niedawno" za niedobre.

So maja 20, 2006 20:51

b) Dla ważności mszy nie ma żadnego znaczenia, czy wierni słyszą

No to może lepiej szeptać - oszczędziłoby się na mikrofonach, nagłośnieniu. A ludzi niech sobie stoją w ławkach i się zastanawiają, co ten ksiądz tam mówi.
:o

Dextimus napisał(a):
część kanonu i słowa konsekracji odmawia się po cichu jest godne potępienia (...) - niech będzie wyklęty!

No, to jak nic jestem już kilka razy wyklęty :D
Bo nie raz wsłuchiwałem się w tekst kanoinu, który ksiądz mówił
1. głośno
2. przez mikrofon
:lol: :lol: :lol: :lol:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N maja 21, 2006 9:32
Zobacz profil WWW
Nie udawaj, że nie wiesz, że po Vaticanum II wiele przepisów Soboru Trydenckiego zostało zmienionych?

Uprzejmie proszę o wskazanie mi aktu prawnego, który UCHYLIŁ PRAWDĘ WIARY, zdefiniowaną uroczyście w zacytowanym Kan. 9 Sesji XXII Soboru Trydenckiego !!!

Czy zdajesz sobie sprawę z faktu, iż jesteś heretykiem?

N maja 21, 2006 10:01
No to może lepiej szeptać - oszczędziłoby się na mikrofonach, nagłośnieniu.

Bardzo dobry pomysł! Przynajmniej wierni mogą się W CISZY skupić na najważniejszej części Mszy św. Gdyby jeszcze wywalić aklamację po Przeistoczeniu (która nie wiadomo po jakiego grzyba została skopiowana przez Bugniniego z liturgii wschodnich), to byłoby super.

N maja 21, 2006 10:09
Dextimus, a czy wszystkie pieśni muszą być zatwierdzone?

32. Istniejący w niektórych krajach prawny zwyczaj, potwierdzony niejednokrotnie indultami, zastępowania śpiewów z Graduału - na wejście, ofiarowanie i komunię - innymi pieśniami, może być utrzymany według uznania kompetentnej władzy terytorialnej, byleby tylko tego rodzaju pieśni treścią odpowiadały częściom Mszy, świętu i okresowi liturgicznemu. Władza terytorialna powinna zatwierdzić teksty tych śpiewów.

http://www.kkbids.episkopat.pl/dokument ... icam/3.htm

--------------

10. Wszystkie śpiewy przeznaczone do użytku liturgicznego mają mieć aprobatę Konferencji Episkopatu Polski, albo przynajmniej Władzy Diecezjalnej. Nie wolno w liturgii wykonywać utworów i charakterze świeckim.

12. Zamiast przepisanych w Graduale Romanum śpiewów procesyjnych na Wejście, Przygotowanie darów i Komunię św. można stosować pieśni zatwierdzone przez Konferencję Episkopatu Polski zawarte w "Śpiewniku mszalnym" lub w innych śpiewnikach mających aprobatę Władz Diecezjalnych zgodnie z postanowieniem Instrukcji "Musicam Sacram" (MS 32).

15. Zabrania się wykonywania w ramach liturgii piosenek religijnych, których tekst często nie jest w ogóle religijny, a muzyka z reguły posiada charakter świecki.

cytaty za: http://www.liturgia.dominikanie.pl/dokumenty/muzlit.php

Bob421 napisał(a):
chodziło mi o to z tymi odbiorcami, że osoba która sie modli powinna rozumieć o co sie modli

Ale Modlitwę Eucharystyczną zanosi KAPŁAN w Twoim imieniu do Pana Boga. On się modli ZA CIEBIE. Ty nie musisz jej rozumieć co do słowa. Jeśli jesteś za granicą i kapłan zanosi ją np. po węgiersku, to przecież nie rozumiesz słów, a Msza św. jest tak samo ważna i godna.

N maja 21, 2006 10:30

Dextimus, Dziękuje za przydomek "heretyk". Nie mogę sobie odebrać przyjemności zacytowania Słownika Języka Polskiego:

heretyk m III, DB. -a, N. ~kiem; lm M. ~ycy, DB. -ów
wyznawca poglądów religijnych sprzecznych z dogmatami religii panującej; nazwa używana dawniej przez katolików na określenie protestantów

Ja nie sprzeciwiam się dogmatom i nie mówie, że Vaticanum II zmienił Prawdy Wiary, ale przepisy dotyczące odmawiania mszy św. Więc nie jestem heretykiem
Nie używamy słówek, których znaczenia nie rozumiemy.

I ponawiam to, że gdy wprowadzono przepisy Vaticanum II o odprawianiu mszy św., przepisy Soboru Trydenckiego, nie obowiązują. I zastanawiam się, czy ty czasem nie jesteś lefybrystą (osobą nie uznającą Soboru Watykańskiego II).

A jeszcze jedno, pisałem, żebyś nie pytał, gdzie tak pisze, że przepisy nowego zastępują przepisy starego. No ale, jak widze, nie mogłeś sie powstrzymać

N maja 21, 2006 10:47
A i jeszcze jedno: Tomek Torquemada, Vaticanum II było ponad 40 lat temu, więc uważam mówienie, że to było "niedawno" za niedobre.

Kościół ma prawie 2000 lat. Podtrzymuję swe stwierdzenie, że 40 lat temu to "niedawno"

N maja 21, 2006 13:35
Dextimus, Dziękuje za przydomek "heretyk". Nie mogę sobie odebrać przyjemności zacytowania Słownika Języka Polskiego

heretyk m III, DB. -a, N. ~kiem; lm M. ~ycy, DB. -ów
wyznawca poglądów religijnych sprzecznych z dogmatami religii panującej; nazwa używana dawniej przez katolików na określenie protestantów

a Kodeks Prawa Kanonicznego (z roku 1983) na to:
Kan. 751 - Herezją nazywa się uporczywe, po przyjęciu chrztu, zaprzeczanie jakiejś prawdzie, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką, albo uporczywe powątpiewanie o niej (...)

Kan. 1364 § 1. Odstępca od wiary, heretyk lub schizmatyk podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa (...)

Bob421 napisał(a):
Ja nie sprzeciwiam się dogmatom i nie mówie, że Vaticanum II zmienił Prawdy Wiary, ale przepisy dotyczące odmawiania mszy św.

Po pierwsze: Kan. 9 sesji XXII Soboru Trydenckiego, to PRAWDA WIARY. Czy jest tu jakiś kapłan, który by to mógł potwierdzić mocą swego autorytetu?
Po wtóre: W którym dokumencie V2 jest napisane, że Modlitwa Eucharystyczna ma być odmawiana W CAŁOŚCI na głos?

Bob421 napisał(a):
Nie używamy słówek, których znaczenia nie rozumiemy.

Jesli chodzi o ciebie - śmiem wątpić

Bob421 napisał(a):
I ponawiam to, że gdy wprowadzono przepisy Vaticanum II o odprawianiu mszy św., przepisy Soboru Trydenckiego, nie obowiązują. I zastanawiam się, czy ty czasem nie jesteś lefybrystą (osobą nie uznającą Soboru Watykańskiego II).

A ja się zastanawiam, czy ty wogóle czytałeś kiedykolwiek Konstytucję o Liturgii Świętej Drugiego Soboru Watykańskiego.

Bob421 napisał(a):
A jeszcze jedno, pisałem, żebyś nie pytał, gdzie tak pisze, że przepisy nowego zastępują przepisy starego.

Mam nie pytać, bo nie wiesz? Bo ci się coś zdawało?

N maja 21, 2006 19:55
Post Re: Skromne spostrzeżenie, czyli "II Prex Eucharistica&
szalony napisał(a):
przy każdej możliwej okazji, czyli "w świątek, piątek i niedzielę" stosowanie Drugiej Modlitwy Eucharystycznej.

Byłem dzisiaj na Mszy św. w sąsiedniej parafii - NMP Wspomożenia Wiernych w Katowicach w celu skorzystania z dobrodziejstw Odpustu zupełnego ofiarowanego dla pewnej duszy w Czyśćcu. Suma odpustowa, koncelebra ks. kanonika Józefa Kużaja i ks. proboszcza Jana Noconia. Msza św. w założeniach bardzo uroczysta, z okadzeniem, procesją z Krzyżem itp. Jak myślicie? Jakiej ME użyto i dlaczego - JAK ZWYKLE - DRUGIEJ ?

Ręce mi po prostu opadły.

N maja 21, 2006 20:00

Bardzo dobry pomysł! Przynajmniej wierni mogą się W CISZY skupić na najważniejszej części Mszy św. Gdyby jeszcze wywalić aklamację po Przeistoczeniu (która nie wiadomo po jakiego grzyba została skopiowana przez Bugniniego z liturgii wschodnich), to byłoby super.

Niech siedzą cicho i się patrzą... :?: Bez sensu.
Nie po to SVII wprowadził to, że wszystkie (prawie) modlitwy mszalne odmawiane są na głos w taki sposób, by ludzie uiczestniczący we mszy je słyszeli. I tego się trzymajmy - a nie archaizmów.

Zgodnie z Twoim zdaniem, Dextimus - heretykami są ojcowie soboru watykańskiego II, których obrad owocem jest to, że obecnie msza wraz z większością tekstów odmawiana jest w nagłośnionych kościołach, w sposób słyszalny i rozumiany przez wiernych :lol:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N maja 21, 2006 21:46
Zobacz profil WWW
Nie po to SVII wprowadził to, że wszystkie (prawie) modlitwy mszalne odmawiane są na głos w taki sposób, by ludzie uiczestniczący we mszy je słyszeli.

Nie SVII tylko Paweł VI.

N maja 21, 2006 21:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona