Błędy i wypaczenia we Mszach rytu "trydenckiego"
Błędy i wypaczenia we Mszach rytu "trydenckiego"
| Autor |
Wiadomość |
|
vvv
|
Jan_UK napisał(a): W UK 100% zaobserwowanych mszy przedsoborowych jest odprawionych poprawnie. Jak łatwo się domyślić z mszami posoborowymi jest znacznie gorzej.
Pewnie Pan Jan ma rację, choć zdjęcia są z Bawarii...
Które zdjęcie przedstawia "schizmatyków"?
|
| Wt sie 08, 2006 15:43 |
|
|
|
 |
|
Morro
|
Msze piknikowe, techno, clownowskie, a la bahama i inne tego typu wynalazki sa jak wiadomo jak najbardziej "ortodoksyjne formy NOMu" " esencja katolicyzmu"
Zas Msza sw. Wszechczasow w nowym Kosciele SVII zasluguje tylko na miano zabytku jezeli nie schizmy lub nawet herezji 
|
| Cz sie 10, 2006 4:14 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Morro napisał(a): Zas Msza sw. Wszechczasow w nowym Kosciele SVII zasluguje tylko na miano zabytku jezeli nie schizmy lub nawet herezji 
To Twój radosny wniosek - nie wiem, skąd wzięty. I błędny.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Cz sie 10, 2006 8:02 |
|
|
|
 |
|
Jan_UK
|
 Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego tekstu
Niestety niezbyt radosny. To rzeczywistosc ze ksiadz, ktory odprawi msze w starozytnym rycie rzymskim (przedsoborowym) na 100% zasluzy na jakas kare koscielna, a za odprawienie mszy klaunowskiej to jeszcze jakis biskup moze pochwalic. quo primum juz nie na czasie.
_________________ Leszek, Jan o sspx: Księża z tego bractwa są ekskomunikowanymi lefebrystami.
|
| Cz sie 10, 2006 12:06 |
|
 |
|
ToMu
|
 Re: Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego te
A może jakiś konkret
Przykład, gdy jakiegoś kapłana ukarano za odprawianie mszy w dozwolonym rycie 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Cz sie 10, 2006 13:18 |
|
|
|
 |
|
Jan_UK
|
ks. Cristopher Danel ze Stanow Zjednoczonych.
_________________ Leszek, Jan o sspx: Księża z tego bractwa są ekskomunikowanymi lefebrystami.
|
| Cz sie 10, 2006 13:26 |
|
 |
|
ToMu
|
Konkretnie.
Co mi daje to nazwisko
Też mogę takie napisać.
Namiar na jakieś źródlo, poproszę.
|
| Cz sie 10, 2006 13:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Przykład, gdy jakiegoś kapłana ukarano za odprawianie mszy w dozwolonym rycie :?:
Pewien ksiądz z jednego ze śląskich miast (ze zrozumiałych względów nie podam nawet inicjałów) sympatyzuje z lokalnym środowiskiem "indultowym". W swojej obecnej parafii jest znany z bardzo pobożnego odprawiania Mszy świętych, odprawiania od czasu do czasu NOM-u po łacinie i - ogólnie - przedkładania Kanonu ponad inne Modlitwy Eucharystyczne, co się od dawna bardzo nie podoba jego proboszczowi. Gdy na wiosnę poprosił go o pomoc w nauczeniu się odprawiania "po staremu", tenże załatwił mu - w nagrodę, ma się rozumieć - "bilet" na drugi koniec diecezji w dodatku do parafii, gdzie - jak stwierdził - "odechce ci się tych twoich wygłupów"
Ale żeby od razu "ukarano"? Skądże!
|
| N sie 13, 2006 12:08 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
W taki sposób można o wszystkim pisać. Jesli chcesz być wiarygodny, podaj chociaż parafię, w której zmieniono - co jest zupełnie zwyczajne - wikariusza.
|
| N sie 13, 2006 12:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Konkretnie. Co mi daje to nazwisko :?
ks. Cristopher Danel to młody (w dodatku ochrzczony dopiero w wieku dorosłym) kapłan diecezjalny z Roswell (Georgia, USA), zasuspendowany parę lat temu przez swojego ordynariusza za "odmowę używania Nowego Mszału")
To może ktoś bardziej znany? Np. ks. Stefan Sommerville, "kapelan" Pasji?
http://www.rickross.com/reference/stpius/stpius7.html
Ks. Stefan został zasuspendowany za "odprawianie Mszy św. u lefebvrystów", odwołał się do Rzymu i do dziś czeka na odpowiedź.
|
| N sie 13, 2006 13:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Jesli chcesz być wiarygodny, podaj chociaż parafię Tobie mam podać? W której kurii pracujesz? :) Leszek, Jan napisał(a): w której zmieniono - co jest zupełnie zwyczajne - wikariusza.
Fakt. Zmiana tylko jednego wikariusza, w dodatku na wniosek proboszcza i po 2,4 roku pobytu w parafii jest czymś całkowicie normalnym. Wręcz nagminnym :-)
|
| N sie 13, 2006 13:19 |
|
 |
|
ToMu
|
Dextimus napisał(a): ToMu napisał(a): Przykład, gdy jakiegoś kapłana ukarano za odprawianie mszy w dozwolonym rycie  Pewien ksiądz z jednego ze śląskich miast (ze zrozumiałych względów nie podam nawet inicjałów) sympatyzuje z lokalnym środowiskiem "indultowym". W swojej obecnej parafii jest znany z bardzo pobożnego odprawiania Mszy świętych, odprawiania od czasu do czasu NOM-u po łacinie i - ogólnie - przedkładania Kanonu ponad inne Modlitwy Eucharystyczne, co się od dawna bardzo nie podoba jego proboszczowi. Gdy na wiosnę poprosił go o pomoc w nauczeniu się odprawiania "po staremu", tenże załatwił mu - w nagrodę, ma się rozumieć - "bilet" na drugi koniec diecezji w dodatku do parafii, gdzie - jak stwierdził - "odechce ci się tych twoich wygłupów" Ale żeby od razu "ukarano"? Skądże! Trochę nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli jednak taka sytuacja miała miejsce - cóż, ten proboszcz cały  jakiś niedouczony jest. A może zazdrościł owemu księdzu, że ten potrafi się nie spieszyć w czasie odprawiania mszy Dextimus napisał(a): Leszek, Jan napisał(a): Jesli chcesz być wiarygodny, podaj chociaż parafię Tobie mam podać? W której kurii pracujesz?  Leszek, Jan napisał(a): w której zmieniono - co jest zupełnie zwyczajne - wikariusza. Fakt. Zmiana tylko jednego wikariusza, w dodatku na wniosek proboszcza i po 2,4 roku pobytu w parafii jest czymś całkowicie normalnym. Wręcz nagminnym  Dextimus - ja rozumiem, że nie możesz podać dokładnie miejsca. Nie mam powodów, aby Ci nie wierzyć. Natomiast akurat zmiany wikariuszy po 2 latach nie są czymś superdziwnym. Dextimus napisał(a): ToMu napisał(a): Konkretnie. Co mi daje to nazwisko  ks. Cristopher Danel to młody (w dodatku ochrzczony dopiero w wieku dorosłym) kapłan diecezjalny z Roswell (Georgia, USA), zasuspendowany parę lat temu przez swojego ordynariusza za "odmowę używania Nowego Mszału")
Skąd wiesz, że zasuspendowany został akurat za to  Jeśli dobrze pamiętam - nie podałeś jeszcze żadnego źródła do powtwierdzenia tej informacji.
A w ogóle - ja rozumiem, że kapłan chce mieć możliwość odprawiania w rycie trydenckim. Ale czemu odmawiał odprawiania w rycie posoborowym  Przecież można bez problemu odprawiać bez jakieś radosnej twórczości, zgodnie z przepisami Vaticanum II.
|
| N sie 13, 2006 15:03 |
|
 |
|
Morro
|
Przypadek Ksiedza Danela oraz wielu inych mozna znalezc w ksiazce-wywiadzie "Gdzie Twoja Msza, kaplanie" Opisane sa tam sytuacje w USA i Kanadzie.
|
| N sie 13, 2006 21:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Trochę nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli jednak taka sytuacja miała miejsce - cóż, ten proboszcz cały :o jakiś niedouczony jest. rzucam Ci więcej info na priv. ToMu napisał(a): Skąd wiesz, że zasuspendowany został akurat za to :?: Jeśli dobrze pamiętam - nie podałeś jeszcze żadnego źródła do powtwierdzenia tej informacji. jest jednym z bohaterów książki: http://www.amazon.com/gp/product/189233 ... e&n=283155poczytaj sobie recenzje w wersji polskiej chyba to TeDeum wydało. ToMu napisał(a): Ale czemu odmawiał odprawiania w rycie posoborowym :?:
O tym pisze w książce. Poza tym kapłanów Bractwa św. Piotra nikt nie zmusza. Oni mogą odmówić. Dlaczego? Jacyś lepsi goście?
|
| N sie 13, 2006 21:47 |
|
 |
|
Morro
|
Cytuj: Poza tym kapłanów Bractwa św. Piotra nikt nie zmusza. Oni mogą odmówić. Dlaczego? Jacyś lepsi goście?
Gdzies czytalem, ze i to sie zaczyna zmieniac, na gorsze.
|
| N sie 13, 2006 21:55 |
|
|
|