Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn gru 15, 2025 8:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
 Błędy i wypaczenia we Mszach rytu "trydenckiego" 

Czy uważasz że istnieje przyczynowo-skutkowy związek między upowszechnieniem NOM a wysypem liturgicznych nadużyć?
tak 54%  54%  [ 22 ]
nie 39%  39%  [ 16 ]
nie mam zdania 7%  7%  [ 3 ]
Liczba głosów : 41

Błędy i wypaczenia we Mszach rytu "trydenckiego" 
Autor Wiadomość

W UK 100% zaobserwowanych mszy przedsoborowych jest odprawionych poprawnie. Jak łatwo się domyślić z mszami posoborowymi jest znacznie gorzej.

Pewnie Pan Jan ma rację, choć zdjęcia są z Bawarii...

Obrazek

Obrazek

Które zdjęcie przedstawia "schizmatyków"?

Wt sie 08, 2006 15:43

Msze piknikowe, techno, clownowskie, a la bahama i inne tego typu wynalazki sa jak wiadomo jak najbardziej "ortodoksyjne formy NOMu" " esencja katolicyzmu" :D

Zas Msza sw. Wszechczasow w nowym Kosciele SVII zasluguje tylko na miano zabytku jezeli nie schizmy lub nawet herezji :D

Cz sie 10, 2006 4:14

Zas Msza sw. Wszechczasow w nowym Kosciele SVII zasluguje tylko na miano zabytku jezeli nie schizmy lub nawet herezji :D

To Twój radosny wniosek - nie wiem, skąd wzięty. I błędny.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz sie 10, 2006 8:02
Zobacz profil WWW

Post Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego tekstu
Niestety niezbyt radosny. To rzeczywistosc ze ksiadz, ktory odprawi msze w starozytnym rycie rzymskim (przedsoborowym) na 100% zasluzy na jakas kare koscielna, a za odprawienie mszy klaunowskiej to jeszcze jakis biskup moze pochwalic. quo primum juz nie na czasie.

Cz sie 10, 2006 12:06

Post Re: Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego te
A może jakiś konkret :?:

Przykład, gdy jakiegoś kapłana ukarano za odprawianie mszy w dozwolonym rycie :?:

Cz sie 10, 2006 13:18
Zobacz profil WWW

ks. Cristopher Danel ze Stanow Zjednoczonych.

Cz sie 10, 2006 13:26

Co mi daje to nazwisko :?

Też mogę takie napisać.

Namiar na jakieś źródlo, poproszę.

Cz sie 10, 2006 13:29
Zobacz profil WWW
ToMu napisał(a):
Przykład, gdy jakiegoś kapłana ukarano za odprawianie mszy w dozwolonym rycie :?:

Pewien ksiądz z jednego ze śląskich miast (ze zrozumiałych względów nie podam nawet inicjałów) sympatyzuje z lokalnym środowiskiem "indultowym". W swojej obecnej parafii jest znany z bardzo pobożnego odprawiania Mszy świętych, odprawiania od czasu do czasu NOM-u po łacinie i - ogólnie - przedkładania Kanonu ponad inne Modlitwy Eucharystyczne, co się od dawna bardzo nie podoba jego proboszczowi. Gdy na wiosnę poprosił go o pomoc w nauczeniu się odprawiania "po staremu", tenże załatwił mu - w nagrodę, ma się rozumieć - "bilet" na drugi koniec diecezji w dodatku do parafii, gdzie - jak stwierdził - "odechce ci się tych twoich wygłupów"

Ale żeby od razu "ukarano"? Skądże!

N sie 13, 2006 12:08

W taki sposób można o wszystkim pisać. Jesli chcesz być wiarygodny, podaj chociaż parafię, w której zmieniono - co jest zupełnie zwyczajne - wikariusza.

N sie 13, 2006 12:13
Konkretnie.

ks. Cristopher Danel to młody (w dodatku ochrzczony dopiero w wieku dorosłym) kapłan diecezjalny z Roswell (Georgia, USA), zasuspendowany parę lat temu przez swojego ordynariusza za "odmowę używania Nowego Mszału")

To może ktoś bardziej znany? Np. ks. Stefan Sommerville, "kapelan" Pasji?
http://www.rickross.com/reference/stpius/stpius7.html

Ks. Stefan został zasuspendowany za "odprawianie Mszy św. u lefebvrystów", odwołał się do Rzymu i do dziś czeka na odpowiedź.

N sie 13, 2006 13:16
Jesli chcesz być wiarygodny, podaj chociaż parafię

Tobie mam podać? W której kurii pracujesz? :)

Leszek, Jan napisał(a):
w której zmieniono - co jest zupełnie zwyczajne - wikariusza.

Fakt. Zmiana tylko jednego wikariusza, w dodatku na wniosek proboszcza i po 2,4 roku pobytu w parafii jest czymś całkowicie normalnym. Wręcz nagminnym :-)

N sie 13, 2006 13:19

Dextimus napisał(a):
ToMu napisał(a):

Pewien ksiądz z jednego ze śląskich miast (ze zrozumiałych względów nie podam nawet inicjałów) sympatyzuje z lokalnym środowiskiem "indultowym". W swojej obecnej parafii jest znany z bardzo pobożnego odprawiania Mszy świętych, odprawiania od czasu do czasu NOM-u po łacinie i - ogólnie - przedkładania Kanonu ponad inne Modlitwy Eucharystyczne, co się od dawna bardzo nie podoba jego proboszczowi. Gdy na wiosnę poprosił go o pomoc w nauczeniu się odprawiania "po staremu", tenże załatwił mu - w nagrodę, ma się rozumieć - "bilet" na drugi koniec diecezji w dodatku do parafii, gdzie - jak stwierdził - "odechce ci się tych twoich wygłupów"

Ale żeby od razu "ukarano"? Skądże!

Trochę nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli jednak taka sytuacja miała miejsce - cóż, ten proboszcz cały :o jakiś niedouczony jest. A może zazdrościł owemu księdzu, że ten potrafi się nie spieszyć w czasie odprawiania mszy :?: ;/

Dextimus napisał(a):
Leszek, Jan napisał(a):
Jesli chcesz być wiarygodny, podaj chociaż parafię

Tobie mam podać? W której kurii pracujesz? :)

Leszek, Jan napisał(a):
w której zmieniono - co jest zupełnie zwyczajne - wikariusza.

Fakt. Zmiana tylko jednego wikariusza, w dodatku na wniosek proboszcza i po 2,4 roku pobytu w parafii jest czymś całkowicie normalnym. Wręcz nagminnym :-)

Dextimus - ja rozumiem, że nie możesz podać dokładnie miejsca. Nie mam powodów, aby Ci nie wierzyć.

Natomiast akurat zmiany wikariuszy po 2 latach nie są czymś superdziwnym.

Dextimus napisał(a):
ToMu napisał(a):
Konkretnie.

ks. Cristopher Danel to młody (w dodatku ochrzczony dopiero w wieku dorosłym) kapłan diecezjalny z Roswell (Georgia, USA), zasuspendowany parę lat temu przez swojego ordynariusza za "odmowę używania Nowego Mszału")

Skąd wiesz, że zasuspendowany został akurat za to :?: Jeśli dobrze pamiętam - nie podałeś jeszcze żadnego źródła do powtwierdzenia tej informacji.

A w ogóle - ja rozumiem, że kapłan chce mieć możliwość odprawiania w rycie trydenckim. Ale czemu odmawiał odprawiania w rycie posoborowym :?: Przecież można bez problemu odprawiać bez jakieś radosnej twórczości, zgodnie z przepisami Vaticanum II.

N sie 13, 2006 15:03
Zobacz profil WWW

Przypadek Ksiedza Danela oraz wielu inych mozna znalezc w ksiazce-wywiadzie "Gdzie Twoja Msza, kaplanie" Opisane sa tam sytuacje w USA i Kanadzie.

N sie 13, 2006 21:36
ToMu napisał(a):
Trochę nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli jednak taka sytuacja miała miejsce - cóż, ten proboszcz cały :o jakiś niedouczony jest.

rzucam Ci więcej info na priv.

ToMu napisał(a):
Skąd wiesz, że zasuspendowany został akurat za to :?: Jeśli dobrze pamiętam - nie podałeś jeszcze żadnego źródła do powtwierdzenia tej informacji.

jest jednym z bohaterów książki:
http://www.amazon.com/gp/product/189233 ... e&n=283155
poczytaj sobie recenzje

w wersji polskiej chyba to TeDeum wydało.

ToMu napisał(a):
Ale czemu odmawiał odprawiania w rycie posoborowym :?:

O tym pisze w książce. Poza tym kapłanów Bractwa św. Piotra nikt nie zmusza. Oni mogą odmówić. Dlaczego? Jacyś lepsi goście?

N sie 13, 2006 21:47

Poza tym kapłanów Bractwa św. Piotra nikt nie zmusza. Oni mogą odmówić. Dlaczego? Jacyś lepsi goście?

Gdzies czytalem, ze i to sie zaczyna zmieniac, na gorsze.

N sie 13, 2006 21:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona