Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Jakie ryty występują w Kościele Katolickim 
Autor Wiadomość
Czy kazdy ksiądz katolicki moze odprawiac msze w innym rycie niz NOM??

Należałoby zacząć od tego, że każdy kapłan inkardynowany do diecezji (kapłan diecezjalny) lub do instytutu zakonnego (franciszkanin, dominikanin, petrysta, lefewrysta itp.) odprawia każdą Mszę świętą na POLECENIE swego przełożonego kanonicznego. Bez POLECENIA - odprawiać mu NIE WOLNO. A zatem, jeśli przełożony POLECI "łacinnikowi" jednorazowo lub stale odprawiać Mszę świętą w rycie ambrozjańskim czy koptyjskim, to może :)

So wrz 02, 2006 9:57

Dextimus poraża mnie Twoja łatwość spekulacji i mieszania faktów z fikcją Żenujące
Odprawianie mszy po łacinie nie było zabronione jednakże w trosce o wprowadzanie nowego zapisu, aby odprawiać msze w językach narodowych na odprawianie mszy po łacinie należało uzyskać zgodę.
Jeśli jeszcze nie rozumiesz o co chodzi to wytłumacze Ci jak chłop krowie na polu i wyśle to na priv.

N wrz 03, 2006 9:44
Odprawianie mszy po łacinie nie było zabronione jednakże w trosce o wprowadzanie nowego zapisu, aby odprawiać msze w językach narodowych na odprawianie mszy po łacinie należało uzyskać zgodę.

Wiem, że jestem nudny, ale uprzejmie proszę o uzasadnienie prawne podkreślonej tezy. Ja swoją tezę uzasadniłem i uprzejmie upraszam o dyskusję merytoryczną, a nie o pyskówkę.

I napisz, proszę, co to za "nowy zapis" masz na myśli, gdyż Ojcowie Soboru Watykańskiego Drugiego w krótkich, żołnierskich słowach nakazują:

KL 36 § 1: W obrzędach łacińskich zachowuje się używanie języka łacińskiego

Cz wrz 07, 2006 19:16
Jeśli jeszcze nie rozumiesz o co chodzi to wytłumacze Ci jak chłop krowie na polu i wyśle to na priv.

Wolałbym na forum. Przynajmniej więcej osób się pośmieje.

Cz wrz 07, 2006 19:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4