Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn gru 15, 2025 12:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Nareszcie wraca normalność? 
Autor Wiadomość

Jeszcze niedawno serwis Christianitas za serwisem kath.net pisał o bardzo poważnych nadużyciach w austriackiej diecezji Linz:
http://www.christianitas.pl/wiad/10/34/w.php

jeden cytat specjalnie dla pewnego pana, który nie wierzy w fakty:
"26 stycznia wybuchł ogromny skandal. Na stronie internetowej parafii św. Franciszka w Wels opublikowano zdjęcia z uroczystości Trzech Króli. Na fotografiach widać wyraźnie jak diakon "odprawia", a właściwie - symuluje konsekrację. Zdjęcia te zostały przesłane przez agencję kath.net licznym biskupom. Trafiły również do Rzymu. W krótkim czasie zdjęto je ze strony internetowej. Agencja prasowa kath.net stanęła na czele akcji, mającej na celu powściągnięcie tych nadużyć."

a dzisiaj agencje podały, że bp Maksymilian Aichern OSB złożył dymisję, która została momentalnie przyjęta przez Ojca Świętego.

Deo gratias!

Śr maja 18, 2005 17:54

to nie tak ja wierze w fakty, bo chyba o mnie byla mowa w poprzednim poscie. Bardzo mnie bola wszystkie naduzycia.

Ale uwazam ze samo krytykowanie nie jest najlepsza metoda.
Powiedz mi Pjo ile razy odmowiles rozaniec za tego diakona i za tego biskupa?

Ojcowie pustynii, wszyscy przed soborowi, niektorzy nawet przed II nicejskim :biggrin: mowili ze nawet jesli sie widzi zlo najlepiej to ukryc i wziac na siebie ten grzech. Czesto przytaczaja oni historie dwoch mnichow ktorzy zyli w ogromnej przyjazni i zeby ich sklocic diabel ukazal sie jednemu jako kruk drugiemu jako golab. Az sie pobili do krwi, myslac ze ten drugi sie nabija. Dopiero pozniej zrozumieli ze to diabel zrobil wszystko by ich poklocic.

Uwazaj Pjo zeby broniac Kosciola i wpasc w macki szatany, ktory jest ojcem wszelkiem niezgody

Pt maja 20, 2005 0:27
to nie tak ja wierze w fakty, bo chyba o mnie byla mowa w poprzednim poscie.

Nie, to dotyczyło kogo innego :-) Kogoś, kto tym razem ujrzał i uwierzył (a nawet napisał o tym w innym wątku :-)

wiking napisał(a):
Powiedz mi Pjo ile razy odmowiles rozaniec za tego diakona i za tego biskupa?

Staram się codziennie. Dużo jeżdżę, więc często odmawiam w czasie jazdy samochodem.

wiking napisał(a):
Ojcowie pustynii, wszyscy przed soborowi, niektorzy nawet przed II nicejskim :biggrin: mowili ze nawet jesli sie widzi zlo najlepiej to ukryc i wziac na siebie ten grzech.

Grzech prywatny - pełna zgoda. Najlepiej zamieść pod dywan, pouczyć albo wysłać na dłuuuuugie rekolekcje do dobrze zamkniętego miejsca i uniknąć ZGORSZENIA. Natomiast co zrobić z (...autocenzura), którzy nie dość, że grzeszą PUBLICZNIE, to jeszcze dokumentują to fotograficznie i wystawiają na swoich parafialnych stronach internetowych?

Pt maja 20, 2005 9:08
Odchyły zdarzaja sie wszędzie i zdarzały ZAWSZE........przed SVII także.
Kościół jednak potrafi sobie dać z nimi rade......co sam udowodniłes, dając tym swiadectwo wielkosci Kościoła (tego posoborowego):

Cytuj:
a dzisiaj agencje podały, że bp Maksymilian Aichern OSB złożył dymisję, która została momentalnie przyjęta przez Ojca Świętego.

No i sprawa skończona......nie ma o co kruszyc kopii....Rzym czuwa.

Pt maja 20, 2005 9:18
Odchyły zdarzaja sie wszędzie i zdarzały ZAWSZE........przed SVII także.

Mozna prosić o podanie choćby JEDNEJ przedsoborowej instrukcji "przeciw nadużyciom liturgicznym" typu posoborowych "Inaestimabile donum" albo "Redemptionis Sacramentum"?

Belizariusz napisał(a):
No i sprawa skończona......nie ma o co kruszyc kopii....Rzym czuwa.

Tja...

Proszę jeszcze raz przeczytać ZE ZROZUMIENIEM artykuł:
http://www.christianitas.pl/wiad/10/34/w.php

jeden cytat:
"Sytuacja w diecezji Linz jest niepokojąca już od bardzo dawna. Wieloletnich nadużyć liturgicznych, dokonywanych za wiedzą lokalnego biskupa, Maximiliana Aicherna, orędownika zwołania III Soboru Watykańskiego, nierzadko nawet w katedrze oraz licznych przypadków ignorowania Rzymu - nikt już nie liczy."

Jak to jest, że Rzym przez tyle lat tupał nogą, a dopiero teraz okazało się, że zamiast tupać nogą - można po prostu zrobić porządek?

Pt maja 20, 2005 9:27

Nie chodzi juz o same naduzycia liturgiczne.....ale o naduzycia wogóle.
Nie wmawiaj mi , ze przed SVII było idealnie i wszyscy byli cudowni....w "papućkach" do nieba wskakiwali....

Ze wspomne jednego z przedsoborowych księzy:
ks. Józef Tiso (1887-1947)
Szef marionetkowego prohitlerowskiego rzadu Słowacji. Odpowiedzialny za wysłanie 60 tys Żydów do obozów koncentracyjnych. Szambelan papieski (sic! )

Takich przedsoborowców z odchyłami, mozna by znależć wiecej.....ale czy warto szukać?

Pt maja 20, 2005 9:42

Byl w osiemnastym wieku ksiadz, teraz nie pamietam imienia, poszukam, ktory zaczal udzielac Komunii podczas Mszy. Wszyscy inni ksierza tegoz kosciola poszli do biskupa by mu zabronil, gdyz za duzo czasu zajmowaly jego msze i za dlugo zajmowal oltarz, zamiast tak jak inni ksierza tylko odprawiac Msze, a Komunia byla udzielana przy jednym z oltarzu, dla wszytkich razem.

Sprawa trafila do Rzymu, gdzie powiedziano ze w zasadzie ma racje, ale lepiej unikac takich nowinek.

Nie uwazasz Pjo ze lepiej jest teraz gdy Komunia jest czescia Eucharystii?

Pt maja 20, 2005 10:25
Nie chodzi juz o same naduzycia liturgiczne.....ale o naduzycia wogóle.

Ja jednak pytam o liturgiczne

Belizariusz napisał(a):
Nie wmawiaj mi , ze przed SVII było idealnie i wszyscy byli cudowni...

Nie wmawiam. Ale staram się udowodnić, że głównym owocem reformy liturgicznej są nadużycia liturgiczne, czego dowodem są choćby wzajemnie sprzeczne dwie instrukcje "przeciwnadużyciowe" wydane w ciągu ostatnich 36 lat. Widocznie przed V2 nie było takich problemów, skoro Stolica Apostolska nie musiała emitować co 20 lat podobnych dokumentów.

Belizariusz napisał(a):
Ze wspomne jednego z przedsoborowych księzy:

Znowu na brak argumentów reaguje Pan wycieczkami osobistymi... Żałosne to.

Pt maja 20, 2005 10:32
Nie uwazasz Pjo ze lepiej jest teraz gdy Komunia jest czescia Eucharystii?

Przecież przed soborem też była. Nie rozumiem problemu.

Pt maja 20, 2005 10:33

Mam jednak pewna watpliwość........w jaki sposób mozna w codziennie trzymac w dłoniach Ciało Chrystusa....a nastepnie tymi samymi rekoma wysyłac ludzi na smierc........by kolejnego dnia znów odprawiac Eucharystie.

To chyba tylko i wyłacznie brak zrozumienia Liturgii mszalnej, moze powodowac tak ogromne naduzycie......

Pt maja 20, 2005 10:43
Zbroczone ludzka krwia rece.........dzierża umeczone i krwawiące z wielu ran Ciało Najwyzszego.......
Toz to liturgiczny KOSZMAR

Pt maja 20, 2005 10:45

Nie wmawiam. Ale staram się udowodnić, że głównym owocem reformy liturgicznej są nadużycia liturgiczne, czego dowodem są choćby wzajemnie sprzeczne dwie instrukcje "przeciwnadużyciowe" wydane w ciągu ostatnich 36 lat. Widocznie przed V2 nie było takich problemów, skoro Stolica Apostolska nie musiała emitować co 20 lat podobnych dokumentów.

Nie to sa owoce ktore ty chesz widziec, bo zlo zawsze sie rzuca bardziej w oczy. Wyglada to tez na szukanie dziury w calym by tylko potwierdzic wlasna teorie.
Poza nielicznymi osobami prawie nikt nie rozuimial co sie dzieje w czasie Mszy. Ksiadz sobie a lud sobie, albo sie odmawialo rozaniec, albo co najwyzej sledzilo w mszaliku.

Jesli jakis ksiadz cos zrobil nie tak to i tak wiekszosc ludzi nie rozumiala co sie stalo. Dobrym przykladem tego jest np. fakt ze w Szwecji jeszcze jakies 50 lat po reformacji wiekszosc ludzi nie wiedziala ze zostali protestantami, bo nabozenstwo bylo takie samo, tylko sie opuszczalo odniesienie do ofiary.

Jesli juz doszlo do tego ze jakis ksiadz byl zawieszany czy wycofany bylo to dosc szybko uciszane.

Jesli mozesz tak otwarcie krytykowac Kosciol, diakonow, ksierzy, biskupow i papiezy to dlatego ze byla reforma.

Co jeszcze wprowadzila ta reforma? Mamy w ciagu trzech lat prawie cale Pismo Swiete. To wedlug Ciebie jest zle?
Zostalo wprowadzone duzo wiecej tesktow ze Starego Testamentu. Odnowa liturgiczna dala tez odnowe brewiarza, nie tylko pod wzgledem biblijnym, teraz wedlug lacinkiej wersji czytan z godziny czytan w ciagu dwoch lat sie czyta prawie cale Pismo Swiete. Ale tez patrystyczna, owocem tej reformy liturgicznej jest to ze bogatcwo tradycji jest duzo bardzioej dostepne.

Zostalo usunietych wiele swiat obowiazkowych, zostaly jako wspomnienia liturgiczne. Postawiano tez duzo wiekszy nacik na centralnosc uroczystosci zwiazynych z Jezusem Chrystusem.

Tak jak Wielkanoc. Centalnosc tego swieta jest owocem reformy liturgicznej

To tylko kilka owocow reformy liturgicznej.
Powiedz ktora jest zla? Ktora najlepiej zlikfidowac?
Znowu na brak argumentów reaguje Pan wycieczkami osobistymi... Żałosne to.[/quote]

Pt maja 20, 2005 10:52

Beli jak sam zauwazyles jest to cos co zawsze niestety sie pojawia. Po soborze wielu ksierzy zle zrozumialo mwiele rzeczy i uczestniczyli (lub uczestnicza nadal) w partyzance w Kolumbii, czy w innych krajach tamtego regionu. Samo towarzyszenie partyzantom moze nie jest zle, jako idea. Ale tam niestety ta partyzanka komunistyczna morduje wielu niewinych ludzi. Wielu wsrod ksirzy tam bedacych tez szczyci sie tym ze sa tez zolnierzami.

Pt maja 20, 2005 10:57
Stricte liturgiczne to moze i nie jest.

Ale jako argument nie na temat się nadaje?

Belizariusz napisał(a):
Mam jednak pewna watpliwość........w jaki sposób mozna w codziennie trzymac w dłoniach Ciało Chrystusa....a nastepnie tymi samymi rekoma wysyłac ludzi na smierc........by kolejnego dnia znów odprawiac Eucharystie.

Cóż - Pan Bóg go osądzi. Hipokryci byli zawsze na tym świecie. Ja jednak prosiłbym o udzielenie odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie i o trzymanie się tematu.

Pt maja 20, 2005 14:47
Wielu wsrod ksirzy tam bedacych tez szczyci sie tym ze sa tez zolnierzami.

Ha - a jak "ładnie" wygląda Msza św. odprawiana przez księdza, który w jednej ręce trzyma Kielich, a w drugiej karabin! Chcecie Państwo obejrzeć?

Pt maja 20, 2005 14:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona