Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 13:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
 JE biskup Fellay rozmawia o papieskiej audiencj 
Autor Wiadomość
Poczytaj o tym kim był młody Ratzinger

był m.in. księdzem podejrzewanym przez św. Oficjum o herezję :-)
informacja za "Informations Catholiques Internationales" (Nr 336, 15 maj 1969, str. 9) - skan na żądanie

Belizariusz napisał(a):
i jak zmieniały sie jego poglady w czasie....

kard. Ratzinger powiedział o swoich "kolegach z Soboru" i poglądach na przestrzeni lat: „To nie ja się zmieniłem, to oni się zmienili”
cytata za: Raport o stanie wiary. Z ks. kard. Josephem Ratzingerem rozmawia Vittorio Messori. Kraków-Warszawa 1986, s. 15.

Wt wrz 27, 2005 20:42

Przez określenie "środowiska Ecclesia Dei" rozumiem Bractwo św. Piotra, które liczy sobie coś ze 130 księży na całym świecie, którzy akceptują nauczanie Kościoła i swoją posługę wykonują w zależności i za pozwoleniem biskupów. Uważasz, że ze względu na tę znikomą grupkę uratowanych z lefebrystowskiej schizmy należy odrzucić odnowioną liturgię Mszy świętej?

Poza nimi sa jeszcze m in. klasztory meskie i zenskie w Le Barroux, bractwo sw. Jana Vianey w Campos, Bractwo Sw. Wincentego Ferreriusza i pare innych.

Ponadto ja nie pisalem nigdzie o zniesieniu Mszy Novus Ordo lecz o umozliwieniu szerokiego dostepu do Mszy Trydenckiej, co nalezy sie kaplanom na mocy bulli Piusa V-go i chocby listu Jana Pawla II-go, jak nie przymierzajac chlopu ziemia.

Wt wrz 27, 2005 21:28
Poza nimi sa jeszcze m in. klasztory meskie i zenskie w Le Barroux, bractwo sw. Jana Vianey w Campos, Bractwo Sw. Wincentego Ferreriusza i pare innych.

Ponadto ja nie pisalem nigdzie o zniesieniu Mszy Novus Ordo lecz o umozliwieniu szerokiego dostepu do Mszy Trydenckiej, co nalezy sie kaplanom na mocy bulli Piusa V-go i chocby listu Jana Pawla II-go, jak nie przymierzajac chlopu ziemia.

1. opactwo w Le Barroux nie jest uznawane za część ruchu tradycjonalistycznego ED, bo jego kapłani odprawiają wg Mszału 1965

co NIE zmienia faktu, że są OK

2. akurat ziemia należy się ziemiaństwu i szlachcie a nie chłopom. Chłopom należą się baby ;-)

Wt wrz 27, 2005 21:37

Cytuj:
Kardynal Ottaviani mial na ten temat inne zdanie...

Co do księży pedofili TEŻ miał inne zdanie.....w roku 1962. ...
Jak zadziwiająco żywotne jest to oszczerstwo.

Gilbert Keith Chesterton (1874-1936)

Wt wrz 27, 2005 22:23

informacja za "Informations Catholiques Internationales" (Nr 336, 15 maj 1969, str. 9) - skan na żądanie
Panie Piotrze, to chyba jest to zamieszanie wokół Jego habilitacji, o którym pisał w swoich wspomnieniach (Moje życie - wyd. Św. Pawła)? Klasyczne "Missverstaendnis".

Wt wrz 27, 2005 23:03
pjo napisał(a):
Panie Piotrze, to chyba jest to zamieszanie wokół Jego habilitacji, o którym pisał w swoich wspomnieniach (Moje życie - wyd. Św. Pawła)? Klasyczne "Missverstaendnis".

nie wiem dokładnie. Ale podejrzenia były:
Obrazek

a tu skan okładki:
http://www.traditioninaction.org/Progre ... 5_1969.jpg

i całej strony (skład komisji teologicznej powołanej przez Pawła VI jako de facto "organ równoległy" do św. Oficjum):
http://www.traditioninaction.org/Progre ... ions01.jpg
w sumie fajny musiał być poziom dogmatyczny tej komisji, skoro sporo jej członków było wcześniej podejrzewanych o herezję, a w jej skład wchodzili tacy "ortodoksi", jak Yves Congar, Henri de Lubac, Karl Rahner, czy Hans Urs von Balthasar :-)

Wt wrz 27, 2005 23:16

1. opactwo w Le Barroux nie jest uznawane za część ruchu tradycjonalistycznego ED, bo jego kapłani odprawiają wg Mszału 1965

No a co z Fontgombault? Spotkałem się z opinią, że to właśnie oni jako dopuszczający birytualizm nie należą do ruchu tradycjonalistycznego.

Crusader napisał(a):
2. akurat ziemia należy się ziemiaństwu i szlachcie a nie chłopom. Chłopom należą się baby ;-)
Co do tworu zwanego "ziemiaństwem", nie wymieniałbym go, z wiadomych przyczyn w jednym szeregu ze szlachtą ;-).

P.S. Pozdrowienia od Puchacza!

Wt wrz 27, 2005 23:23

Crusader napisał(a):

No a co z Fontgombault? Spotkałem się z opinią, że to właśnie oni jako dopuszczający birytualizm nie należą do ruchu tradycjonalistycznego.

O ile się orientuje Komisja Ecclesia Dei wydała takie polecenia wszystkim opactwom odprawiającym tradycyjną mszę : http://67.18.37.15/183/57/upload/p481502.gif

Śr wrz 28, 2005 2:56
Macie tez takie ksiązeczki jak jehowi?

A propos książeczek, to proszę sobie przeczytać artykuł o wyrzucaniu wydawnictwa TeDeum z targów Książki Katolickiej w 1999 roku:
http://www.piusx.org.pl/zw/index.php?nr=3&id=0203

jeden ze smaczniejszych fragmentów:
Cytuj:
Podczas usuwania naszego stoiska niespodziewanie pojawił się bp Tadeusz Pieronek. Zapytałem Księdza Biskupa, czy podobnie jak organizatorzy Targów, uważa encykliki papieży – św. Piusa X, Piusa XI, Piusa XII – za „publikacje niekatolickie”. Biskup stanowczo zaprzeczył, dodając: „ale wy Panowie jesteście z katolicyzmem na bakier”. Bp Pieronek dodał też, że wszystkie wydawane przez nas dokumenty Magisterium „obowiązują”. Jeden z kolegów, trochę niedowierzając słowom Księdza Biskupa, zapytał: „a co z Pascendi Dominici gregis i Przysięgą antymodernistyczną, co z Humani generis?”, Biskup odparł: „wszystkie te dokumenty obowiązują”.

Zabawne, nieprawdaż? A na tym forum nie raz czytałem, że przedsoborowe encykliki to jedynie makulatura.

Śr wrz 28, 2005 10:19

Cytuj:
Jak zadziwiająco żywotne jest to oszczerstwo.

Oszczerstwo? Hmmm..a kto wymyslił podobne brednie by ekskomunikowac osoby ujawniające księzy pedofili? Mis Uszatek?

[...] - nie ma postu, do którego ten fragment sie odnosił, podobnie jak kolejnej odpowiedzi - jo_tka

Śr wrz 28, 2005 10:42

przypomnę ten link:
viewtopic.php?p=105513#105513

BELA:
"3. Czyn ten sam w sobie był aktem nieposłuszeństwa wobec Biskupa Rzymu w materii najwyższej wagi, mającej kapitalne znaczenie dla jedności Kościoła, jaką jest wyświęcanie biskupów, poprzez które urzeczywistnia się w sposób sakramentalny sukcesja apostolska. Tak więc tego rodzaju nieposłuszeństwo, zawierające w sobie praktyczną odmowę uznania prymatu rzymskiego, stanowi akt schizmatycki"

Krótko mowiac ci wyświecenie nielegalnie biskupi nie posiadaja sukcesji apostolskiej, a wiec ich swiecenia sa NIEWAŻNE!

Śr wrz 28, 2005 10:53
O ile wiem to biskupów wyznacza papież...a nie pierwszy lepszy kardynał.
Co chcesz udowodnic lawirując przepisami?

Biskupi Koscioła Prawosławnego takze maja ważne świecenia.....mimo wszystko jednak nie posiadaja mandatu papieskiego i pełnej komunii z KK. To samo dotyczy biskupów wyswięconych przez Lefebvra i jego wspólkonsekratora mons. Carlo Mayera (który także jest ekskomunikowany zgodnie z Enchiridion Vaticanum 11/1196 z 1 lipca 1988 r. wydanym przez Kongregacje Biskupów)

Krótko mówiąc....biskupi ci NIE SA biskupami Kościoła katolickiego, a księża przez nich wyświeceni posiadaja status "tułacza", czyli zabronione im jest sprawowanie jakiegokolwiek urzędu lub posługi.

Nie ma wiec watpliwości, ze ruch lefebvra jest ruchem schizmatyckim, a ważnośc swięcen jest o tyle ważna, ze katolik może skorzystac z ich posługi tylko i wyłacznie w wypadku nagłej konieczności.

Zrozumcie wreszcie, ze uczestnictwo w sakramentach sprawowanych przez księzy lefebvrystów jest NIEDOZWOLONE...gdyz nie znajduja sie oni w całkowitej komunii z Kościołem.

To co mi to za "waznośc" sakramentu?

Śr wrz 28, 2005 11:11

Status księży lefebvra jest identyczny ze statusem redaktora naczelnego ulubionej gazety Crusadera......On tez ma WAŻNE swiecenia

Śr wrz 28, 2005 11:15

nie wiedziałem, że red. Roman Kołtoń jest xiędzem

:o

kończ kończ, wstydu sobie oszczędź gościu

Śr wrz 28, 2005 11:21
Jak zwykle i zawsze Crusader zgrywa głupa [...]

Nie wiesz o kogo mi chodzi?
[...]

[...] - jo_tka

Śr wrz 28, 2005 11:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona