JE biskup Fellay rozmawia o papieskiej audiencj
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Poczytaj o tym kim był młody Ratzinger był m.in. księdzem podejrzewanym przez św. Oficjum o herezję :-) informacja za "Informations Catholiques Internationales" (Nr 336, 15 maj 1969, str. 9) - skan na żądanie Belizariusz napisał(a): i jak zmieniały sie jego poglady w czasie....
kard. Ratzinger powiedział o swoich "kolegach z Soboru" i poglądach na przestrzeni lat: „To nie ja się zmieniłem, to oni się zmienili”
cytata za: Raport o stanie wiary. Z ks. kard. Josephem Ratzingerem rozmawia Vittorio Messori. Kraków-Warszawa 1986, s. 15.
|
Wt wrz 27, 2005 20:42 |
|
|
|
 |
MarianX
|
Leszek, Jan napisał(a): Przez określenie "środowiska Ecclesia Dei" rozumiem Bractwo św. Piotra, które liczy sobie coś ze 130 księży na całym świecie, którzy akceptują nauczanie Kościoła i swoją posługę wykonują w zależności i za pozwoleniem biskupów. Uważasz, że ze względu na tę znikomą grupkę uratowanych z lefebrystowskiej schizmy należy odrzucić odnowioną liturgię Mszy świętej?
Poza nimi sa jeszcze m in. klasztory meskie i zenskie w Le Barroux, bractwo sw. Jana Vianey w Campos, Bractwo Sw. Wincentego Ferreriusza i pare innych.
Ponadto ja nie pisalem nigdzie o zniesieniu Mszy Novus Ordo lecz o umozliwieniu szerokiego dostepu do Mszy Trydenckiej, co nalezy sie kaplanom na mocy bulli Piusa V-go i chocby listu Jana Pawla II-go, jak nie przymierzajac chlopu ziemia.
|
Wt wrz 27, 2005 21:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MarianX napisał(a): Poza nimi sa jeszcze m in. klasztory meskie i zenskie w Le Barroux, bractwo sw. Jana Vianey w Campos, Bractwo Sw. Wincentego Ferreriusza i pare innych.
Ponadto ja nie pisalem nigdzie o zniesieniu Mszy Novus Ordo lecz o umozliwieniu szerokiego dostepu do Mszy Trydenckiej, co nalezy sie kaplanom na mocy bulli Piusa V-go i chocby listu Jana Pawla II-go, jak nie przymierzajac chlopu ziemia.
1. opactwo w Le Barroux nie jest uznawane za część ruchu tradycjonalistycznego ED, bo jego kapłani odprawiają wg Mszału 1965
co NIE zmienia faktu, że są OK
2. akurat ziemia należy się ziemiaństwu i szlachcie a nie chłopom. Chłopom należą się baby 
|
Wt wrz 27, 2005 21:37 |
|
|
|
 |
jwk
|
Belizariusz napisał(a): Cytuj: Kardynal Ottaviani mial na ten temat inne zdanie... Co do księży pedofili TEŻ miał inne zdanie.....w roku 1962. ... Jak zadziwiająco żywotne jest to oszczerstwo.
_________________ Moderniści, jak zawsze sentymentalni, odmieniają słowo 'miłość' przez wszystkie przypadki, aż świat dostaje odruchu wymiotnego na sam dźwięk tego najwspanialszego z ludzkich słów.
Gilbert Keith Chesterton (1874-1936)
|
Wt wrz 27, 2005 22:23 |
|
 |
jwk
|
pjo napisał(a): był m.in. księdzem podejrzewanym przez św. Oficjum o herezję  informacja za "Informations Catholiques Internationales" (Nr 336, 15 maj 1969, str. 9) - skan na żądanie Panie Piotrze, to chyba jest to zamieszanie wokół Jego habilitacji, o którym pisał w swoich wspomnieniach (Moje życie - wyd. Św. Pawła)? Klasyczne "Missverstaendnis".
_________________ Moderniści, jak zawsze sentymentalni, odmieniają słowo 'miłość' przez wszystkie przypadki, aż świat dostaje odruchu wymiotnego na sam dźwięk tego najwspanialszego z ludzkich słów.
|
Wt wrz 27, 2005 23:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jwk napisał(a): pjo napisał(a): był m.in. księdzem podejrzewanym przez św. Oficjum o herezję :-) informacja za "Informations Catholiques Internationales" (Nr 336, 15 maj 1969, str. 9) - skan na żądanie
Panie Piotrze, to chyba jest to zamieszanie wokół Jego habilitacji, o którym pisał w swoich wspomnieniach (Moje życie - wyd. Św. Pawła)? Klasyczne "Missverstaendnis".
nie wiem dokładnie. Ale podejrzenia były:
a tu skan okładki:
http://www.traditioninaction.org/Progre ... 5_1969.jpg
i całej strony (skład komisji teologicznej powołanej przez Pawła VI jako de facto "organ równoległy" do św. Oficjum):
http://www.traditioninaction.org/Progre ... ions01.jpg
w sumie fajny musiał być poziom dogmatyczny tej komisji, skoro sporo jej członków było wcześniej podejrzewanych o herezję, a w jej skład wchodzili tacy "ortodoksi", jak Yves Congar, Henri de Lubac, Karl Rahner, czy Hans Urs von Balthasar :-)
|
Wt wrz 27, 2005 23:16 |
|
 |
jwk
|
Crusader napisał(a): 1. opactwo w Le Barroux nie jest uznawane za część ruchu tradycjonalistycznego ED, bo jego kapłani odprawiają wg Mszału 1965
co NIE zmienia faktu, że są OK No a co z Fontgombault? Spotkałem się z opinią, że to właśnie oni jako dopuszczający birytualizm nie należą do ruchu tradycjonalistycznego. Crusader napisał(a): 2. akurat ziemia należy się ziemiaństwu i szlachcie a nie chłopom. Chłopom należą się baby  Co do tworu zwanego "ziemiaństwem", nie wymieniałbym go, z wiadomych przyczyn w jednym szeregu ze szlachtą  .
P.S. Pozdrowienia od Puchacza!
|
Wt wrz 27, 2005 23:23 |
|
 |
Fatal error
|
jwk napisał(a): Crusader napisał(a): 1. opactwo w Le Barroux nie jest uznawane za część ruchu tradycjonalistycznego ED, bo jego kapłani odprawiają wg Mszału 1965
co NIE zmienia faktu, że są OK No a co z Fontgombault? Spotkałem się z opinią, że to właśnie oni jako dopuszczający birytualizm nie należą do ruchu tradycjonalistycznego.
O ile się orientuje Komisja Ecclesia Dei wydała takie polecenia wszystkim opactwom odprawiającym tradycyjną mszę : http://67.18.37.15/183/57/upload/p481502.gif
|
Śr wrz 28, 2005 2:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Macie tez takie ksiązeczki jak jehowi? A propos książeczek, to proszę sobie przeczytać artykuł o wyrzucaniu wydawnictwa TeDeum z targów Książki Katolickiej w 1999 roku: http://www.piusx.org.pl/zw/index.php?nr=3&id=0203jeden ze smaczniejszych fragmentów: Cytuj: Podczas usuwania naszego stoiska niespodziewanie pojawił się bp Tadeusz Pieronek. Zapytałem Księdza Biskupa, czy podobnie jak organizatorzy Targów, uważa encykliki papieży – św. Piusa X, Piusa XI, Piusa XII – za „publikacje niekatolickie”. Biskup stanowczo zaprzeczył, dodając: „ale wy Panowie jesteście z katolicyzmem na bakier”. Bp Pieronek dodał też, że wszystkie wydawane przez nas dokumenty Magisterium „obowiązują”. Jeden z kolegów, trochę niedowierzając słowom Księdza Biskupa, zapytał: „a co z Pascendi Dominici gregis i Przysięgą antymodernistyczną, co z Humani generis?”, Biskup odparł: „wszystkie te dokumenty obowiązują”.
Zabawne, nieprawdaż? A na tym forum nie raz czytałem, że przedsoborowe encykliki to jedynie makulatura.
|
Śr wrz 28, 2005 10:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[...]
Cytuj: Jak zadziwiająco żywotne jest to oszczerstwo.
Oszczerstwo? Hmmm..a kto wymyslił podobne brednie by ekskomunikowac osoby ujawniające księzy pedofili? Mis Uszatek?
[...] - nie ma postu, do którego ten fragment sie odnosił, podobnie jak kolejnej odpowiedzi - jo_tka
|
Śr wrz 28, 2005 10:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[...] - jo_tka
przypomnę ten link:
viewtopic.php?p=105513#105513
BELA:
"3. Czyn ten sam w sobie był aktem nieposłuszeństwa wobec Biskupa Rzymu w materii najwyższej wagi, mającej kapitalne znaczenie dla jedności Kościoła, jaką jest wyświęcanie biskupów, poprzez które urzeczywistnia się w sposób sakramentalny sukcesja apostolska. Tak więc tego rodzaju nieposłuszeństwo, zawierające w sobie praktyczną odmowę uznania prymatu rzymskiego, stanowi akt schizmatycki"
Krótko mowiac ci wyświecenie nielegalnie biskupi nie posiadaja sukcesji apostolskiej, a wiec ich swiecenia sa NIEWAŻNE!
|
Śr wrz 28, 2005 10:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O ile wiem to biskupów wyznacza papież...a nie pierwszy lepszy kardynał.
Co chcesz udowodnic lawirując przepisami?
Biskupi Koscioła Prawosławnego takze maja ważne świecenia.....mimo wszystko jednak nie posiadaja mandatu papieskiego i pełnej komunii z KK. To samo dotyczy biskupów wyswięconych przez Lefebvra i jego wspólkonsekratora mons. Carlo Mayera (który także jest ekskomunikowany zgodnie z Enchiridion Vaticanum 11/1196 z 1 lipca 1988 r. wydanym przez Kongregacje Biskupów)
Krótko mówiąc....biskupi ci NIE SA biskupami Kościoła katolickiego, a księża przez nich wyświeceni posiadaja status "tułacza", czyli zabronione im jest sprawowanie jakiegokolwiek urzędu lub posługi.
Nie ma wiec watpliwości, ze ruch lefebvra jest ruchem schizmatyckim, a ważnośc swięcen jest o tyle ważna, ze katolik może skorzystac z ich posługi tylko i wyłacznie w wypadku nagłej konieczności.
Zrozumcie wreszcie, ze uczestnictwo w sakramentach sprawowanych przez księzy lefebvrystów jest NIEDOZWOLONE...gdyz nie znajduja sie oni w całkowitej komunii z Kościołem.
To co mi to za "waznośc" sakramentu?
|
Śr wrz 28, 2005 11:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zeby dokończyc...
Status księży lefebvra jest identyczny ze statusem redaktora naczelnego ulubionej gazety Crusadera......On tez ma WAŻNE swiecenia
|
Śr wrz 28, 2005 11:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nie wiedziałem, że red. Roman Kołtoń jest xiędzem
kończ kończ, wstydu sobie oszczędź gościu
|
Śr wrz 28, 2005 11:21 |
|
 |