Błędy i wypaczenia we Mszach rytu "trydenckiego"
Błędy i wypaczenia we Mszach rytu "trydenckiego"
| Autor |
Wiadomość |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
 Re: Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego te
Dextimus napisał(a): ToMu napisał(a): Trochę nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli jednak taka sytuacja miała miejsce - cóż, ten proboszcz cały  jakiś niedouczony jest. rzucam Ci więcej info na priv. [/qquote] Dzięki. Nieciekawe... Dextimus napisał(a): ToMu napisał(a): Ale czemu odmawiał odprawiania w rycie posoborowym  O tym pisze w książce. Poza tym kapłanów Bractwa św. Piotra nikt nie zmusza. Oni mogą odmówić. Dlaczego? Jacyś lepsi goście?
To nie mógł ten ksiądz przejść do FSSP 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N sie 13, 2006 22:12 |
|
|
|
 |
|
Morro
|
Pytanie raczej powinno brzmiec ,dlaczego ksiadz nie moze odprawiac Mszy Wszechczasow, dlaczego biskup nie zaproponowal mu indultu itp.
|
| Pn sie 14, 2006 3:51 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Tę ksiażkę wydali lefebryści, którzy walczą z Kościołem, sami znajdując się poza nim.
|
| Pn sie 14, 2006 6:59 |
|
|
|
 |
|
ToMu
|
Morro napisał(a): Pytanie raczej powinno brzmiec ,dlaczego ksiadz nie moze odprawiac Mszy Wszechczasow, dlaczego biskup nie zaproponowal mu indultu itp.
Nie tylko w jednej diecezji tak jest.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Pn sie 14, 2006 8:22 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Morro napisał(a): Pytanie raczej powinno brzmiec ,dlaczego ksiadz nie moze odprawiac Mszy Wszechczasow, dlaczego biskup nie zaproponowal mu indultu itp.
Biskup nie musi tu niczego proponować. Jeśli chciał sprawować w rycie trydenckim, powinien był zwrócić się do swego biskupa o stosowny indult. Jeśli jednak czynił to samowolnie, wbrew przepisom Kościoła, to nie należy się dziwić, że biskup zareagował.
|
| Pn sie 14, 2006 8:27 |
|
|
|
 |
|
m_q
|
Leszek, Jan napisał(a): lefebryści, którzy walczą z Kościołem, sami znajdując się poza nim.
To jest pomówienie* - prosze Moderację o interwencję!
*) "chciałbym od razu podkreślić, że Dyrektywy Ekumeniczne nie obejmują Bractwa Św. Piusa X. Sytuacja członków tego Bractwa jest wewnętrzną sprawą Kościoła Katolickiego. Bractwo nie jest innym Kościołem lub Związkiem Wyznaniowym w znaczeniu używanym w Dyrektywach. Bez wątpienia Msza Święta i Sakramenty Święte udzielane przez księży Bractwa są ważne'." - JEm. ks. Edward kardynał Cassidy, Prefekt Papieskiej Rady ds. Jedności Chrześcijan
_________________ Contra negantem principia non est disputandum
|
| Pn sie 14, 2006 8:35 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Jan Paweł II, Episkopat Polski, papieska komisja ds. interpretacji tekstów prawnych wyraźnie piszą o tym, że lefebryści znajdują się poza Kościołem:
http://apologetyka.katolik.net.pl/content/view/769/66/
|
| Pn sie 14, 2006 9:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Panowie
Moze by tak ustalic cos wspolnego, bo z tych jedno- dwuzdaniowych postow nic nie wynika. Takie przezucanie sie malo konkretnymi lub wykluczajacymi sie wzajemnie opiniami.
Zaczynacie byc posmiewiskiem w oczach osob niewierzacych, watpiacych badz tez poszukujacych.
To zle swiadczy o KrK.
Cytuj: Bractwo nie jest innym Kościołem lub Związkiem Wyznaniowym w znaczeniu używanym w Dyrektywach. Bez wątpienia Msza Święta i Sakramenty Święte udzielane przez księży Bractwa są ważne'." - JEm. ks. Edward kardynał Cassidy, Prefekt Papieskiej Rady ds. Jedności Chrześcijan
Z drugiej strony link podany przez Leszka Jana.
Szanowni katolicy, chcecie nawracac ludzi, pociagac ich na droge wiary, ktora poqwinna byc droga uporzadkowania.
Z tego jednak co tutaj czytam to macie u siebie niezly bu... (Jak mawial Maksio z Seksmisji).
Z czym wiec do ludzi?
|
| Pn sie 14, 2006 9:27 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Nie chodzi o ważność sakramentów, ale o zerwanie łączności z Kościołem.
|
| Pn sie 14, 2006 9:31 |
|
 |
|
m_q
|
Panie Leszku,
Żeby zaciągnac na siebie ekskomunikę (jak biskupi FSSPX) czy aby być suspensowanym kapłanem - tułaczem (bo taki formalny status mają księża FSSPX) trzeba być W KOŚCIELE...
Pluje Pan wirtualnym jadem łapiąc bany na kolejnych forach a sensu i logiki w Pana wypowiedziach jak nie było tak nie ma...
_________________ Contra negantem principia non est disputandum
|
| Pn sie 14, 2006 9:54 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Nie wypisuj mi głupot, ale zobacz to, co w sposób formalny mówi Kościół o lefebrystach.
|
| Pn sie 14, 2006 11:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego te
ToMu napisał(a): To nie mógł ten ksiądz przejść do FSSP :?:
No nie wiem, czy to się tak bezproblemowo da zrobić.
|
| Pn sie 14, 2006 11:30 |
|
 |
|
ToMu
|
Pytanie - czy próbował
Bo jak nie próbował - poszedl na łatwiznę i niewykluczone, że mógłby swoich problemów uniknąć, starając się o przejście do FSSP.
|
| Pn sie 14, 2006 11:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Morro napisał(a): dlaczego biskup nie zaproponowal mu indultu itp.
Buhahaha... Biskup proponujący indult. To się chyba zdarza tylko w powieściach S-F. Ekipa z Bytomia prosiła o indult przez 5 lat. Ciągle był brak odpowiedzi. Dopiero, jak "poszczuła" Stolicą Apostolską, to dostała - wydzielaną kroplomierzem 1 (jedną) Mszę św. miesięcznie, w dodatku odprawianą z początku przez nieprzychylnego sprawie kapłana głoszącego kazania w taki sposób, aby zniechęcić jak najwięcej obecnych.
|
| Pn sie 14, 2006 11:33 |
|
 |
|
ToMu
|
Biskupi nie proponują indultów.
Ewentualnie przychylają się do próśb grup, które zwracają się do nich o udzielenie indultu.
|
| Pn sie 14, 2006 13:04 |
|
|
|