Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn gru 15, 2025 8:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Błędy i wypaczenia we Mszach rytu "trydenckiego" 

Czy uważasz że istnieje przyczynowo-skutkowy związek między upowszechnieniem NOM a wysypem liturgicznych nadużyć?
tak 54%  54%  [ 22 ]
nie 39%  39%  [ 16 ]
nie mam zdania 7%  7%  [ 3 ]
Liczba głosów : 41

Błędy i wypaczenia we Mszach rytu "trydenckiego" 
Autor Wiadomość

Post Re: Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego te
Dextimus napisał(a):
ToMu napisał(a):
Trochę nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli jednak taka sytuacja miała miejsce - cóż, ten proboszcz cały :o jakiś niedouczony jest.

rzucam Ci więcej info na priv. [/qquote]
Dzięki.

Nieciekawe... :(

Dextimus napisał(a):
ToMu napisał(a):
Ale czemu odmawiał odprawiania w rycie posoborowym :?:

O tym pisze w książce. Poza tym kapłanów Bractwa św. Piotra nikt nie zmusza. Oni mogą odmówić. Dlaczego? Jacyś lepsi goście?

To nie mógł ten ksiądz przejść do FSSP :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N sie 13, 2006 22:12
Zobacz profil WWW

Pytanie raczej powinno brzmiec ,dlaczego ksiadz nie moze odprawiac Mszy Wszechczasow, dlaczego biskup nie zaproponowal mu indultu itp.

Pn sie 14, 2006 3:51

Tę ksiażkę wydali lefebryści, którzy walczą z Kościołem, sami znajdując się poza nim.

Pn sie 14, 2006 6:59

Pytanie raczej powinno brzmiec ,dlaczego ksiadz nie moze odprawiac Mszy Wszechczasow, dlaczego biskup nie zaproponowal mu indultu itp.

Nie tylko w jednej diecezji tak jest.

Pn sie 14, 2006 8:22
Zobacz profil WWW

Biskup nie musi tu niczego proponować. Jeśli chciał sprawować w rycie trydenckim, powinien był zwrócić się do swego biskupa o stosowny indult. Jeśli jednak czynił to samowolnie, wbrew przepisom Kościoła, to nie należy się dziwić, że biskup zareagował.

Pn sie 14, 2006 8:27

lefebryści, którzy walczą z Kościołem, sami znajdując się poza nim.

To jest pomówienie* - prosze Moderację o interwencję!

*) "chciałbym od razu podkreślić, że Dyrektywy Ekumeniczne nie obejmują Bractwa Św. Piusa X. Sytuacja członków tego Bractwa jest wewnętrzną sprawą Kościoła Katolickiego. Bractwo nie jest innym Kościołem lub Związkiem Wyznaniowym w znaczeniu używanym w Dyrektywach. Bez wątpienia Msza Święta i Sakramenty Święte udzielane przez księży Bractwa są ważne'." - JEm. ks. Edward kardynał Cassidy, Prefekt Papieskiej Rady ds. Jedności Chrześcijan

Pn sie 14, 2006 8:35

Jan Paweł II, Episkopat Polski, papieska komisja ds. interpretacji tekstów prawnych wyraźnie piszą o tym, że lefebryści znajdują się poza Kościołem:

http://apologetyka.katolik.net.pl/content/view/769/66/

Pn sie 14, 2006 9:11

Moze by tak ustalic cos wspolnego, bo z tych jedno- dwuzdaniowych postow nic nie wynika. Takie przezucanie sie malo konkretnymi lub wykluczajacymi sie wzajemnie opiniami.
Zaczynacie byc posmiewiskiem w oczach osob niewierzacych, watpiacych badz tez poszukujacych.
To zle swiadczy o KrK.

Cytuj:
Bractwo nie jest innym Kościołem lub Związkiem Wyznaniowym w znaczeniu używanym w Dyrektywach. Bez wątpienia Msza Święta i Sakramenty Święte udzielane przez księży Bractwa są ważne'." - JEm. ks. Edward kardynał Cassidy, Prefekt Papieskiej Rady ds. Jedności Chrześcijan

Z drugiej strony link podany przez Leszka Jana.

Szanowni katolicy, chcecie nawracac ludzi, pociagac ich na droge wiary, ktora poqwinna byc droga uporzadkowania.
Z tego jednak co tutaj czytam to macie u siebie niezly bu... (Jak mawial Maksio z Seksmisji).
Z czym wiec do ludzi?

Pn sie 14, 2006 9:27

Nie chodzi o ważność sakramentów, ale o zerwanie łączności z Kościołem.

Pn sie 14, 2006 9:31

Żeby zaciągnac na siebie ekskomunikę (jak biskupi FSSPX) czy aby być suspensowanym kapłanem - tułaczem (bo taki formalny status mają księża FSSPX) trzeba być W KOŚCIELE...

Pluje Pan wirtualnym jadem łapiąc bany na kolejnych forach a sensu i logiki w Pana wypowiedziach jak nie było tak nie ma...

Pn sie 14, 2006 9:54

Nie wypisuj mi głupot, ale zobacz to, co w sposób formalny mówi Kościół o lefebrystach.

Pn sie 14, 2006 11:28
Post Re: Rada: Style moga byc stosowane szybko do zaznaczonego te
ToMu napisał(a):
To nie mógł ten ksiądz przejść do FSSP :?:

No nie wiem, czy to się tak bezproblemowo da zrobić.

Pn sie 14, 2006 11:30

Bo jak nie próbował - poszedl na łatwiznę i niewykluczone, że mógłby swoich problemów uniknąć, starając się o przejście do FSSP.

Pn sie 14, 2006 11:32
Zobacz profil WWW
dlaczego biskup nie zaproponowal mu indultu itp.

Buhahaha... Biskup proponujący indult. To się chyba zdarza tylko w powieściach S-F. Ekipa z Bytomia prosiła o indult przez 5 lat. Ciągle był brak odpowiedzi. Dopiero, jak "poszczuła" Stolicą Apostolską, to dostała - wydzielaną kroplomierzem 1 (jedną) Mszę św. miesięcznie, w dodatku odprawianą z początku przez nieprzychylnego sprawie kapłana głoszącego kazania w taki sposób, aby zniechęcić jak najwięcej obecnych.

Pn sie 14, 2006 11:33

Ewentualnie przychylają się do próśb grup, które zwracają się do nich o udzielenie indultu.

Pn sie 14, 2006 13:04
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona