Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 14, 2025 4:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Stolica Święta chce ukrócić samowolę DrogiNeokatechumenalnej 
Autor Wiadomość
proszę o zmianę tytułu, słowo 'neoństwa' jest, uważam, obraźliwe i ironiczne

Cz cze 19, 2008 7:49

Post skrywane poglądy
dowidziałem się ostatnio z pewnego źródła, którego nie mogę podać,
o poglądach katechistów z drogi neokatechumenalnej na pewne sprawy, np.:
'rasy nie powinny się mieszać' [być może dotyczy to też klas i warstw społecznych, ale tego nie usłyszałem wprost] i
'ktoś kto jest ważniejszy w hierarchii ma prawo do żony tego kto jest mniej ważny' [a być może ma wg nich prawo zrobić jej dziecko].
Jak to się ma do nauki społecznej kościoła, którego to jak sami mówią bronią?

Pn paź 20, 2008 13:23
Moderator

Po pierwsze plotka, jak to plotka, lubi być przerysowana i nieprecyzyjna. Coś gdzieś usłyszałeś i teraz wielkie halo.
Nie znam na tyle tego środowiska, by twierdzić, że tak nie jest. Ale z pewnością z statucie Drogi Neokatechumenalnej nie ma takich zapisów.
Zatem może to być jakieś odejście od pierwotnego charyzmatu wspólnoty- czyli po prostu jakieś wypaczenie.
Co do nauki Kościoła w tej materii, to są to tezy niezgodne z nauczaniem Kościoła.

(J 8, 32b)

Pn paź 20, 2008 13:51

Post neoprotest
Nie tak dawno [lipiec sierpień 2008] przekazałem kieleckiemu biskupowi list podpisany neoprotest, rozmieściłem go też na drzwiach kilku kieleckich kościołów. To jego treść:
Cytuj:
DROGA NEOKATECHUMENALNA
SZANSA CZY PUŁAPKA?

* Dlaczego oprócz hasła reklamowego „skosztujcie i zobaczcie jak dobry jest Pan nie ma dopisku, choć małymi literami na dole „kto spożywa ciało i krew Pańską nierozróżniając sąd własny je i pije?”
Nie wszyscy trafiający na katechezy znają ten fragment pisma, dlaczego nie ma o tym ani słowa na katechezach ani na pierwszej konwiwencji?

* Dlaczego na katechezach nie mówi się ani słowa o tym że Izraelici po przybyciu do ziemi obiecanej nie dostali niczego podanego na talerzu tylko wszystko musieli sobie wywalczyć z użyciem miecza?

* Czemu tak naprawdę służy droga? Czy zbawieniu ludzi którzy w inny sposób nie byli by zbawieni czy wyłapaniu ludzi którzy przeżywają chwilowe trudności a mogliby być niewygodni dla kościoła ze względu na swoje poglądy i przekonania?

* Czemu nikt nie ostrzega że tak trudno zejść z drogi neokatechumenalnej? Co się dzieje z ludźmi którzy tego próbują?

* Czy na drodze chodzi o chrześcijańską miłość agape czy o osądzenie tych którzy na niej się znajdą według poglądów założycieli drogi?

* Czy droga neokatechumenalna jest drogą do Jeruzalem jak to jest przedstawiane czy raczej drogą poza miasto? Czy każdy może dojść do świętości czy jest to zarezerwowane dla Kiko i jego towarzyszki?

* Czy droga rzeczywiście ma pewną niezależność od kościoła czy jest to niezależność pozorna? A może to kościół jest zależny od tzw 'drogi'?

co o tym myślicie?

Pt paź 24, 2008 11:12
Moderator

1. Popracuj nad interpunkcją (zwłaszcza, gdy chce daną treść przesłać w formie oficjalnej wypowiedzi [tu: do biskupa])

2. Nazwę Droga Neokatechumenalna piszę się z wielkich liter.

3. Pokaż co jest w Drodze złe, a nie krytykuj samej idei Drogi.

Jak dla mnie śmieszny protest.

(J 8, 32b)

Pt paź 24, 2008 12:07

Uważam, że taki protest miałby sens, jakbyś podparł go konkretnymi przykładami. Bo tak to rzucasz hasła tak ogólnikowe, że są one wręcz puste i kompletnie nic nie znaczą

Pt paź 24, 2008 13:20

Myślę, że:

1. Popracuj nad interpunkcją (zwłaszcza, gdy chce daną treść przesłać w formie oficjalnej wypowiedzi [tu: do biskupa])

2. Nazwę Droga Neokatechumenalna piszę się z wielkich liter.

3. Pokaż co jest w Drodze złe, a nie krytykuj samej idei Drogi.

Merytoryczny jest jedynie punkt nr 3.
Są rzeczy które z samj natury nie są wcale złe. Z czasem mogą jednak prowadzić do negatywnych zachowań lub skutków. Dam bardzo znany przykład.
Czy ministrantura dziewcząt to cos negatywnego samo w sobie ? Nie ma w tym nic złego, czasem jest ona wręcz wymuszona brakiem ministrantow. Natomiast z czasem zajmowanie miejsca, przyzwyczajanie do żeńskiej obecności przy ołtarzu prowadzi do zaniku powołań kapłańskich, które rekrutują się w przeważającej części z ministarntury. I to są właśnie pewne niezbyt dobre skutki po czasie..

Właśnie brak pewnych sformułowań np świadczący o sprowadzeniu wszystkiego do zwykłej uczty jest takim sygnałem alarmowym. Dzialania Watykanu odnosnie liturgi NK idą w podobnym kierunku. takich pojedyńczych sygnałów jest sporo.

Pn paź 27, 2008 10:36
Moderator

Na prośbę userów oraz z własnego wyczucia sprawy postanowiłem zmienić tytuł tematu na mniej pogardliwy.

(J 8, 32b)

Pn paź 27, 2008 13:02

Post śmieszny?
Cytuj:

Dla mnie nie. Z tego co wiem było wiele osób które wcześniej, jak to mówią, 'były na drodze' lub wiedziało co się dzieje próbowało przebić się z podobnymi rzeczami i ginęły w niewyjaśnionych wypadkach drogowych [nomen omen], popadały w alkoholizm, lądowały w szpitalach psychiatrycznych, zapadały na dziwne choroby lub ginęły w niewyjaśnionych okolicznościach.
Masz racje, teraz mógłbym to lepiej sformułować. Ciekawe czy zostanie to zablokowane przez ludzi powiązanych z tą wspólnotą którzy działają w kościele czy ktoś się tym zainteresuje? jakiś czas później dodałem do tego nazwisko i numer telefonu, więc nie jest to anonim który można wyrzucić do kosza.

Pn paź 27, 2008 14:36

Post c.d.
A, zapomniałem o tych co wyskoczyli przez okna. Albo w inny sposób zakończyli swoje życie, z pozoru z własnej nieprzymuszonej woli.

Pn paź 27, 2008 15:26

Post Re: śmieszny?
sinuhe napisał(a):
tego co wiem było wiele osób które wcześniej, jak to mówią, 'były na drodze' lub wiedziało co się dzieje próbowało przebić się z podobnymi rzeczami i ginęły w niewyjaśnionych wypadkach drogowych [nomen omen], popadały w alkoholizm, lądowały w szpitalach psychiatrycznych, zapadały na dziwne choroby lub ginęły w niewyjaśnionych okolicznościach.

Niesłychanie ciekawa teoria spiskowa,. Dla mnie, człowieka z zewnątrz, kompletnie nie związanego z w/w ruchem, to niezły kryminał. Naświetl coś więcej i bliżej :-)

Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)

Pn paź 27, 2008 15:58
Moderator

Kiko na Synodzie. Już zaczynam bać się o papieża. Tylko czekać, jak go wypchnie przez okno.... :x

Pn paź 27, 2008 23:01

Oni wypychają tylko tych ,którzy wystąpili z neo. Benedykt zdaje się na tej DRODZE nie stąpał.Czy mylę się? :x

Pozwoliłem sobie zmienić na mniej pejoratywne określenie. Proszę w dyskusji używać nazwy właściwej tej wspólnoty.
edit by szumi

Wt paź 28, 2008 12:20

czy ja napisałem że ktoś kogoś wypycha? :)
dla mnie tzw. droga to oszustwo od samego początku, od obrazka którym zapraszają na katechezy. jeśli ktoś zna się na czytaniu ikon to może się nad tym zastanowić. Kobieta z dzieckiem mającym twarz dorosłego mężczyzny - Maria i dzieciątko Jezus? nie, Maria i Kiko, o czym informują podpisy na górze, przedstawieni z aureolami tak jakby oboje już byli w niebie - a z tego co wiem to nieprawda, nie ma jeszcze nigdzie grobu Kiko. Jak się uważnie poszuka można znaleść jeszcze wiele ciekawych rzeczy na tym obrazku.

Wt paź 28, 2008 15:15
Moderator

Coby dyskusja nie toczyła się wokół pomówień i plotek, odsyłam do Międzynarodowego Przeglądu Teologicznego Communio 1(13)1983 s. 46-56. Artykuł włoskiej redakcji Communio - Neokatechumenat. W cytowanym tomie artykuł jest w języku polskim, więc nie będzie kłopotu z tłumaczeniem. Jeśli ktoś obawia się teologicznych nowinek to dodam, że członkiem Zespołu Communio od samego początku był kar. Ratzinger.

Wt paź 28, 2008 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona