Stolica Święta chce ukrócić samowolę DrogiNeokatechumenalnej
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
proszę o zmianę tytułu, słowo 'neoństwa' jest, uważam, obraźliwe i ironiczne
|
Cz cze 19, 2008 7:49 |
|
|
|
 |
sinuhe
|
 skrywane poglądy
dowidziałem się ostatnio z pewnego źródła, którego nie mogę podać,
o poglądach katechistów z drogi neokatechumenalnej na pewne sprawy, np.:
'rasy nie powinny się mieszać' [być może dotyczy to też klas i warstw społecznych, ale tego nie usłyszałem wprost] i
'ktoś kto jest ważniejszy w hierarchii ma prawo do żony tego kto jest mniej ważny' [a być może ma wg nich prawo zrobić jej dziecko].
Jak to się ma do nauki społecznej kościoła, którego to jak sami mówią bronią?
|
Pn paź 20, 2008 13:23 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Po pierwsze plotka, jak to plotka, lubi być przerysowana i nieprecyzyjna. Coś gdzieś usłyszałeś i teraz wielkie halo.
Nie znam na tyle tego środowiska, by twierdzić, że tak nie jest. Ale z pewnością z statucie Drogi Neokatechumenalnej nie ma takich zapisów.
Zatem może to być jakieś odejście od pierwotnego charyzmatu wspólnoty- czyli po prostu jakieś wypaczenie.
Co do nauki Kościoła w tej materii, to są to tezy niezgodne z nauczaniem Kościoła.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn paź 20, 2008 13:51 |
|
|
|
 |
sinuhe
|
 neoprotest
Nie tak dawno [lipiec sierpień 2008] przekazałem kieleckiemu biskupowi list podpisany neoprotest, rozmieściłem go też na drzwiach kilku kieleckich kościołów. To jego treść:
Cytuj: DROGA NEOKATECHUMENALNA SZANSA CZY PUŁAPKA?
* Dlaczego oprócz hasła reklamowego „skosztujcie i zobaczcie jak dobry jest Pan nie ma dopisku, choć małymi literami na dole „kto spożywa ciało i krew Pańską nierozróżniając sąd własny je i pije?” Nie wszyscy trafiający na katechezy znają ten fragment pisma, dlaczego nie ma o tym ani słowa na katechezach ani na pierwszej konwiwencji?
* Dlaczego na katechezach nie mówi się ani słowa o tym że Izraelici po przybyciu do ziemi obiecanej nie dostali niczego podanego na talerzu tylko wszystko musieli sobie wywalczyć z użyciem miecza?
* Czemu tak naprawdę służy droga? Czy zbawieniu ludzi którzy w inny sposób nie byli by zbawieni czy wyłapaniu ludzi którzy przeżywają chwilowe trudności a mogliby być niewygodni dla kościoła ze względu na swoje poglądy i przekonania?
* Czemu nikt nie ostrzega że tak trudno zejść z drogi neokatechumenalnej? Co się dzieje z ludźmi którzy tego próbują?
* Czy na drodze chodzi o chrześcijańską miłość agape czy o osądzenie tych którzy na niej się znajdą według poglądów założycieli drogi?
* Czy droga neokatechumenalna jest drogą do Jeruzalem jak to jest przedstawiane czy raczej drogą poza miasto? Czy każdy może dojść do świętości czy jest to zarezerwowane dla Kiko i jego towarzyszki?
* Czy droga rzeczywiście ma pewną niezależność od kościoła czy jest to niezależność pozorna? A może to kościół jest zależny od tzw 'drogi'?
co o tym myślicie?
_________________ "Widzę i osądzam, jak Stwórcy namiestnik,
Taniec śmierci, zdrady, gwałtu i rabunku."
|
Pt paź 24, 2008 11:12 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Myślę, że:
1. Popracuj nad interpunkcją (zwłaszcza, gdy chce daną treść przesłać w formie oficjalnej wypowiedzi [tu: do biskupa])
2. Nazwę Droga Neokatechumenalna piszę się z wielkich liter.
3. Pokaż co jest w Drodze złe, a nie krytykuj samej idei Drogi.
Jak dla mnie śmieszny protest.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt paź 24, 2008 12:07 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Uważam, że taki protest miałby sens, jakbyś podparł go konkretnymi przykładami. Bo tak to rzucasz hasła tak ogólnikowe, że są one wręcz puste i kompletnie nic nie znaczą
|
Pt paź 24, 2008 13:20 |
|
 |
Robur
|
szumi napisał(a): Myślę, że:
1. Popracuj nad interpunkcją (zwłaszcza, gdy chce daną treść przesłać w formie oficjalnej wypowiedzi [tu: do biskupa])
2. Nazwę Droga Neokatechumenalna piszę się z wielkich liter.
3. Pokaż co jest w Drodze złe, a nie krytykuj samej idei Drogi.
Jak dla mnie śmieszny protest.
Merytoryczny jest jedynie punkt nr 3.
Są rzeczy które z samj natury nie są wcale złe. Z czasem mogą jednak prowadzić do negatywnych zachowań lub skutków. Dam bardzo znany przykład.
Czy ministrantura dziewcząt to cos negatywnego samo w sobie ? Nie ma w tym nic złego, czasem jest ona wręcz wymuszona brakiem ministrantow. Natomiast z czasem zajmowanie miejsca, przyzwyczajanie do żeńskiej obecności przy ołtarzu prowadzi do zaniku powołań kapłańskich, które rekrutują się w przeważającej części z ministarntury. I to są właśnie pewne niezbyt dobre skutki po czasie..
Właśnie brak pewnych sformułowań np świadczący o sprowadzeniu wszystkiego do zwykłej uczty jest takim sygnałem alarmowym. Dzialania Watykanu odnosnie liturgi NK idą w podobnym kierunku. takich pojedyńczych sygnałów jest sporo.
|
Pn paź 27, 2008 10:36 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Na prośbę userów oraz z własnego wyczucia sprawy postanowiłem zmienić tytuł tematu na mniej pogardliwy.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn paź 27, 2008 13:02 |
|
 |
sinuhe
|
 śmieszny?
Cytuj: Jak dla mnie śmieszny protest.
Dla mnie nie. Z tego co wiem było wiele osób które wcześniej, jak to mówią, 'były na drodze' lub wiedziało co się dzieje próbowało przebić się z podobnymi rzeczami i ginęły w niewyjaśnionych wypadkach drogowych [nomen omen], popadały w alkoholizm, lądowały w szpitalach psychiatrycznych, zapadały na dziwne choroby lub ginęły w niewyjaśnionych okolicznościach.
Masz racje, teraz mógłbym to lepiej sformułować. Ciekawe czy zostanie to zablokowane przez ludzi powiązanych z tą wspólnotą którzy działają w kościele czy ktoś się tym zainteresuje? jakiś czas później dodałem do tego nazwisko i numer telefonu, więc nie jest to anonim który można wyrzucić do kosza.
|
Pn paź 27, 2008 14:36 |
|
 |
sinuhe
|
 c.d.
A, zapomniałem o tych co wyskoczyli przez okna. Albo w inny sposób zakończyli swoje życie, z pozoru z własnej nieprzymuszonej woli.
|
Pn paź 27, 2008 15:26 |
|
 |
vi
|
 Re: śmieszny?
sinuhe napisał(a): tego co wiem było wiele osób które wcześniej, jak to mówią, 'były na drodze' lub wiedziało co się dzieje próbowało przebić się z podobnymi rzeczami i ginęły w niewyjaśnionych wypadkach drogowych [nomen omen], popadały w alkoholizm, lądowały w szpitalach psychiatrycznych, zapadały na dziwne choroby lub ginęły w niewyjaśnionych okolicznościach.
Niesłychanie ciekawa teoria spiskowa,. Dla mnie, człowieka z zewnątrz, kompletnie nie związanego z w/w ruchem, to niezły kryminał. Naświetl coś więcej i bliżej 
_________________ Cóż z tego, że go kiedyś zdmuchniesz w mgnieniu oka, skoro wciąż przemijając – wciąż jeszcze jest sobą? Ja ten Twój świat, co mija, kocham Panie! – kocham! Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)
|
Pn paź 27, 2008 15:58 |
|
 |
celnik
Moderator
|
Kiko na Synodzie. Już zaczynam bać się o papieża. Tylko czekać, jak go wypchnie przez okno.... 
_________________ "Spójrzcie na Pana, a rozpromienicie się radością. Oblicza wasze nie zapłoną wstydem. Oto biedak zawołał i Pan go usłyszał. I uwolnił od wszelkiego ucisku." /Ps 34/
|
Pn paź 27, 2008 23:01 |
|
 |
Awa
|
Oni wypychają tylko tych ,którzy wystąpili z neo. Benedykt zdaje się na tej DRODZE nie stąpał.Czy mylę się?
Pozwoliłem sobie zmienić na mniej pejoratywne określenie. Proszę w dyskusji używać nazwy właściwej tej wspólnoty. edit by szumi
|
Wt paź 28, 2008 12:20 |
|
 |
sinuhe
|
czy ja napisałem że ktoś kogoś wypycha?
dla mnie tzw. droga to oszustwo od samego początku, od obrazka którym zapraszają na katechezy. jeśli ktoś zna się na czytaniu ikon to może się nad tym zastanowić. Kobieta z dzieckiem mającym twarz dorosłego mężczyzny - Maria i dzieciątko Jezus? nie, Maria i Kiko, o czym informują podpisy na górze, przedstawieni z aureolami tak jakby oboje już byli w niebie - a z tego co wiem to nieprawda, nie ma jeszcze nigdzie grobu Kiko. Jak się uważnie poszuka można znaleść jeszcze wiele ciekawych rzeczy na tym obrazku.
|
Wt paź 28, 2008 15:15 |
|
 |
celnik
Moderator
|
Coby dyskusja nie toczyła się wokół pomówień i plotek, odsyłam do Międzynarodowego Przeglądu Teologicznego Communio 1(13)1983 s. 46-56. Artykuł włoskiej redakcji Communio - Neokatechumenat. W cytowanym tomie artykuł jest w języku polskim, więc nie będzie kłopotu z tłumaczeniem. Jeśli ktoś obawia się teologicznych nowinek to dodam, że członkiem Zespołu Communio od samego początku był kar. Ratzinger.
_________________ "Spójrzcie na Pana, a rozpromienicie się radością. Oblicza wasze nie zapłoną wstydem. Oto biedak zawołał i Pan go usłyszał. I uwolnił od wszelkiego ucisku." /Ps 34/
|
Wt paź 28, 2008 16:17 |
|
|
|